JOSM: "Specificeer de gegevensset voor de wijzigingen"

Uit veel berichten hier op het forum blijkt dat JOSM eigenlijk toch wel de editor is om mee te werken.
Daar ben ik nu dus mee aan het stoeien.
Na een klein wijzigingetje wil ik dan gaan uploaden, en krijg ik in het “upload”-scherm 2 vragen:

Beschrijf kort de veranderingen die je uploadt
Dat spreekt voor zich en ken ik vanuit de editor “iD”. Gewoon een beschrijving van wat je gedaan hebt.

Maar de 2e vraag is:
Specificeer de gegevensset voor de wijzigingen (met daar achter een linkje “verkrijgen uit huidige lagen”).
Ik heb geen idee wat ik daar moet invullen. Klikken op het linkje geeft ook geen resultaat. Hebben jullie enig idee?

Alvast bedankt maar weer!

In het Engels staat er ‘Specify the data source for the changes’, lijkt op een slechte vertaling dus.

Je kunt hier kort invullen wat de bron is van je gegevens. Bijvoorbeeld ‘survey’ als je ter plekke bent geweest of ‘Bing’ or ‘PDOK Luchtfoto Beeldmateriaal 25cm’ als je de data van deze luchtfoto’s hebt overgetekend.

Het is ook handig om bij survey de datum te vermelden waarop je de survey gedaan hebt.

Als je ter plaatse bekend bent, kun je ook “local knowledge” invullen

René.

Aha, dat bedoelen ze. Dus daar mag van alles staan, dus ook bijv. kvk.nl, telefoonboek, etc.?

Als je van genoemde partijen toestemming hebt om hun gegevens te gebruiken voor OSM mag dat ja.

Da’s een goeie. Het feit dat bijv. kvk.nl en telefoonboek.nl openbare bronnen zijn, wil nog niet zeggen dat hun gegevens gebruikt mogen worden voor OSM.

Ik heb eens gekeken naar de voorwaarden van een aantal openbare bronnen.

Bij www.telefoonboek.nl staat:
7.1. De Dienst, de bijbehorende software alsmede alle informatie en afbeeldingen op de Website is het intellectueel eigendom van Telefoonboek of dat van haar licentiegevers. Deze mogen op geen enkele wijze gekopieerd of gebruikt worden zonder aparte schriftelijke toestemming van Telefoonboek, behalve in de gevallen waarin dat wettelijk is toegestaan.

Bij www.opencompanies.nl staat:
De intellectuele eigendomsrechten op deze website berusten bij OpenCompanies BV, tenzij anders aangegeven. Met uitzondering van het delen van informatie via de deelfunctionaliteit op het platform is het verboden het materiaal op deze website (al dan niet in bewerkte vorm) te kopiëren, te verveelvoudigen, door te sturen, te verspreiden, openbaar te maken of om niet dan wel tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden.

Bij www.kvk.nl staat:
De Kamer van Koophandel behoudt zich alle intellectuele eigendomsrechten en andere rechten voor met betrekking tot alle op of via deze website aangeboden informatie (waaronder alle teksten, grafisch materiaal en logo’s). Het is niet toegestaan informatie op deze website over te kopiëren, te downloaden of op enigerlei wijze openbaar te maken, te verspreiden of te verveelvoudigen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Kamer van Koophandel of de rechtmatige toestemming van de rechthebbende. U mag informatie op deze website wel afdrukken en/of downloaden voor eigen persoonlijk gebruik.

Ik maak hieruit op dat het dus niet mag.

Op http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:source staat een verdere uitleg van de “source”-tag, voorzien van een lijst van bronnen. Een aantal hiervan zal dus toestemming aan OSM hebben gegeven om gegevens te gebruiken. Is die lijst compleet? Ik zie bijv. Wikipedia er niet tussen staan terwijl dat (volgens mij) wel een gegevensbron mag zijn, gezien de wikipedia tag (zie http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Wikipedia_linking)).

En hoe zit het met de website van de organisatie zelf? Mag je daar contactgegevens (zoals een telefoonnummer) van overnemen? En als de contactgegevens op het pand zelf aanwezig zijn, bijvoorbeeld een briefje achter het raam, mag het dan ook (valt dat onder “local knowledge”)?

Ik ben benieuwd naar hoe de ervaren OSM-ers hier tegenaan kijken. :slight_smile:

In plaats van kvk.nl kun je volgens mij openkvk.nl gebruiken.
http://opendatanederland.org/nl/dataset/openkvk

Dit is een artikel over het databankenrecht:
http://www.iusmentis.com/databanken/nl/databankenwet/

Interessante links, Jan. Bedankt!
En openkvk.nl is een mooie. Licentie CC0, dus mag gebruikt worden.

De url van een Wikipediapagina is an sich geen informatie; het is maar een url.
Ik weet niet of je van Wikipedia informatie mag overnemen, zoals hoogte van een toren, bouwjaar, trap of lift of winkel aanwezig en zo. :expressionless:

Goed punt Kogacarlo. :slight_smile: In zulke gevallen is het dan misschien beter die info niet over te nemen maar wel gewoon naar wikipedia te verwijzen.

Lees ook mijn eerdere post over het databankrecht https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=52649

Van Wikipedia mag je wél gegevens overnemen. Op gegevens rust namelijk géén auteursrecht. Zie https://en.m.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Copyrights

Erg interessant stuk, IIVQ. En ook geruststellend om te weten dat informatie afkomstig van Wikipedia overgenomen mag worden. :slight_smile:

Om (enigszins) op mijn originele vraag terug te komen is het denk ik het veiligst als ik als bronvermelding “local knowledge” of “survey” gebruik, evt. aangevuld met een verwijzing naar de website van het bedrijf (omdat ik daar het telefoonnummer vandaan haal). Is er overigens ook een generieke waarde voor “website van het bedrijf” die al wordt gebruikt door veel mensen? Of is het juist de bedoeling de URL van die website te noemen als bron?

Maar niet zomaar hé. Je bent dan verplicht om hieraan te voldoen:

Het lijkt me het makkelijkst om, als je wat van Wikipedia overneemt, de url naar het betreffende artikel als tag toe te voegen.
Er blijkt een speciale manier daarvoor te zijn, want iemand heeft de door mij getekende schoorsteen in Tegelen aangepast met een speciale link die ik niet ken.

#14

Zie voor uitleg https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:wikipedia

Wat ook handig is is om naar het Wikidata-item te linken:
Op wikipedia klik je links op “wikidata-item”, en dan voeg je als tag

wikidata=Q<getal>

in. Dit heeft als voordeel dat alles op wikipedia dat met een item te maken heeft gelijk gelinkt wordt, in elke taal!

Zie bijvoorbeeld Q243 voor het Wikidata-item over de Eiffeltoren.

Of Q11721502 voor het item over Canoy-Herfkens!