OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

#26 2017-03-16 09:51:03

dikkeknodel
Member
From: Zurich
Registered: 2017-03-06
Posts: 27

Re: Vervelende notes

Ik denk dat het mappen heel persoonlijk is, iedereen heeft andere interesses en zal daarom een andere nadruk leggen op de informatie die ze toevoegen. Als ik bijvoorbeeld "Stoplichten" zie staan in een note, dan interesseert mij dat helemaal niets omdat ik vooral geïnteresseerd ben in wandel en fietsvoorzieningen. Stoplichten mappen zal vast handig zijn voor het berekenen van de tijd die de reis tussen A en B duurt, maar daar heb ik weinig interesse in. Ik vind die notes van Math over mogelijke paadjes dus best interessant, maar niet allemaal big_smile.

Zo heeft iedereen zijn eigen voorkeuren.

De Notes die je ziet zijn echter zeer divers, en een groot deel is buiten mijn interessegebied. Dat maakt ze echter niet minder nuttig. Waarschijnlijk is die note wel in iemand anders zijn interessegebied. Daarom zou ik wel een IGNORE knop willen bij een Note. Als een Note (geheel) buiten mijn interessegebied is, dan druk ik op IGNORE en wordt deze niet meer weergegeven op mijn kaart als ik ingelogd ben.

Dat scheelt een hoop discussie over 'Vervelende Notes' en zie je door de bomen het bos weer. En mochten er andere mappers zijn die de Note wel nuttig vinden, dan kunnen zij er iets mee doen. Daarbovenop zou je een een tijdmechanisme aan de Note kunnen hangen zoals eerder voorgesteld, als niemand geïnteresseerd is, dan wordt de note vanzelf verwijderd.

Het scheelt ook een hoop discussie in de Notes. Dan kunnen we die tijd weer besteden aan het toevoegen van data wink.

Wat denken jullie daarvan?


I am mapping as dikkeknodel and also active on the wiki as Dikkeknodel.

Offline

#27 2017-03-16 10:57:11

ligfietser
Moderator
Registered: 2008-10-09
Posts: 5,030
Website

Re: Vervelende notes

Ignore zou idd een mooie oplossing zijn om al die ongewenste notities te verbergen. Kaart het aan op https://github.com/openstreetmap/openst … issues/486, dan kan er iets aan gedaan worden. Of misschien kan een handige programmeur iets zelf in elkaar zetten mbv de api?

Offline

#28 2017-03-16 11:19:48

Martin Borsje
Moderator
From: Puth
Registered: 2011-10-22
Posts: 1,801

Re: Vervelende notes

Maar als we zelf al die notes handmatig op ignore moeten zetten levert dat nog steeds veel werk op. Je weet pas dat je hem wilt ignoren als je hem gelezen hebt.

Ik blijf voor een maxium stay-aliveperiode voor notes die geen reactie uitlokken. Dan gaat het automatisch.

...maar ik kan het mis hebben...

Online

#29 2017-03-16 11:44:00

Allroads
Member
Registered: 2011-03-05
Posts: 2,703

Re: Vervelende notes

Je wilt dus eigenlijk een persoonlijk notes profiel op user ingnore /anoniem of op waardes als, die de notes melder moet zetten, building highway poi company traffic.

De melder mag best wel wat meer moeite doen, ook een foto toevoegen zou helpen.

Offline

#30 2017-03-16 12:55:56

dikkeknodel
Member
From: Zurich
Registered: 2017-03-06
Posts: 27

Re: Vervelende notes

Martin Borsje wrote:

Maar als we zelf al die notes handmatig op ignore moeten zetten levert dat nog steeds veel werk op. Je weet pas dat je hem wilt ignoren als je hem gelezen hebt.

Dat klopt, maar je zult toch echt naar een Note moeten kijken om te weten of deze nuttig is, dus daar komen we niet onderuit. Je kunt wel een automatisch mechanisme hebben, zoals een filter, maar ik ben bang dat je dan snel het kind met het badwater weggooid.

ligfietser wrote:

Kaart het aan op https://github.com/openstreetmap/openst … issues/486, dan kan er iets aan gedaan worden. Of misschien kan een handige programmeur iets zelf in elkaar zetten mbv de api?

Ik ben nog relatief nieuw bij OSM, en enkel bekend met de Notes bekijken op https://www.openstreetmap.org of via OSMand op mijn Android telefoon. Ik ken dus niet de gehele achtergrond. Als je iets nieuws in elkaar zet, dan werkt dat alleen als los programma schat ik. Integratie in de website is dan makkelijker vanuit een gebruikersperspectief, zodat dit ook kan doorwerken in andere applicaties die Notes ophalen.

Ik zal eens een voorstel opstellen voor de ontwikkeling.


I am mapping as dikkeknodel and also active on the wiki as Dikkeknodel.

Offline

#31 2017-03-16 14:34:28

dvdhoven
Member
From: Deventer Colmschate
Registered: 2015-03-09
Posts: 1,969

Re: Vervelende notes

Je kunt de notes ook bekijken via http://resultmaps.neis-one.org/osm-note … s&a=opened
Even op de verversknop druk et voila

Nadeeel is alleen dat je notes waarop al gereageerd is, niet (meer) ziet

Daar kijk ik een paar keer per dag op en brievenbussen, winkels, slachterijen en meer van dat geneuzel sla ik dan over

Last edited by dvdhoven (2017-03-16 14:35:20)


Dick van den Hoven

Offline

#32 2017-03-16 15:55:57

dikkeknodel
Member
From: Zurich
Registered: 2017-03-06
Posts: 27

Re: Vervelende notes

Ik zie zeker een zekere handigheid in de website van Pascal Neis, maar deze geeft geen overzicht van wat er in de directe omgeving te doen is. Zeker voor notes waarbij ter plaatse gekeken moet worden is een kaart onontbeerlijk. Dan kun je een route plannen om meerdere notes achter elkaar te bezoeken. Maar als op die kaart dan allemaal niet interessante notes staan, dan kun je daar alsnog niets echt iets mee.

Even off-topic. Die Pascal heeft leuk gereedschap ontwikkeld!

Last edited by dikkeknodel (2017-03-16 15:56:47)


I am mapping as dikkeknodel and also active on the wiki as Dikkeknodel.

Offline

#33 2018-02-02 13:44:03

ligfietser
Moderator
Registered: 2008-10-09
Posts: 5,030
Website

Re: Vervelende notes

Wat doen we met notes bij ontbrekende garagepaden? hmm
https://www.openstreetmap.org/note/1250601

Offline

#34 2018-02-02 14:52:23

Martin Borsje
Moderator
From: Puth
Registered: 2011-10-22
Posts: 1,801

Re: Vervelende notes

ligfietser wrote:

Wat doen we met notes bij ontbrekende garagepaden? hmm
https://www.openstreetmap.org/note/1250601


Dit topic is volgens mij al eerder aan de orde geweest.

Math plaatst, wellicht met de beste bedoelingen, op veel plekken notes waar niemand naar kijkt of iets mee doet.

Generieke notes, niet gebaseerd op waarnemingen in het veld, maar op luchtfoto's denk ik.

Over het mappen van erftoegangspaden, brandgangen en het nut daarvan is reeds eerder gediscussieerd. Meestal niet doorgaand, geen navigatiedoel en vaak eigen grond. Niet mappen dus, tenzij er duidelijke redenen zijn om het toch te doen.

Math reactiveert doodleuk de afgesloten notes zonder actie te ondernemen. Mijn voorstel om in het OSM note-systeem notes waarop de laatste reactie een bepaalde leeftijd overschreden heeft automatisch te purgen heeft het helaas niet gehaald.
Gevolg is dat OSM meer en meer vervuilt met niet relevante notes, wat bij velen de lust om op notes te klikken doet verdwijnen.

In ieder geval bij mij.

Online

#35 2018-02-02 15:38:50

multimodaal
Member
From: zuidelijk Rijnland
Registered: 2015-11-10
Posts: 609
Website

Re: Vervelende notes

Ik zeg het niet snel (ik gun ieder zijn eigen prioriteiten en interesses zoals ik hoop dat mij de mijne worden gegund),
maar hier kom je naar mijn idee toch echt wel op de grens van wat nog zinvol is in OSM, vooral omdat het op deze manier meer kwaad dan goed lijkt te doen.

De enige mensen voor wie dat relevant is zijn doorgaans toch de pandeigenaren zelf, en die hebben daar geen kaart voor nodig.
En als je de paden op de kaart zet, dan zal dat al snel zonder echt goede access-tags zijn (is een hele uitzoekerij als je het goed wilt doen, eerst uitzoeken of het privaat terrein is of openbare weg, indien privaat (doorgaans het geval) dan moet je ook naar ook leveringsakte kijken ivm privaatrechtelijk recht van overpad en weten of er ergens (bij een buurman midden in het pad?) een bordje verboden toegang op hangt, toegang privaat terrein werkt anders dan openbare weg).

Allemaal paden toevoegen die niet nodig zijn voor oriëntatie / representatie van beeld van de omgeving voegt al weinig toe, maar als er allemaal paden bijkomen met ontbrekende access-tags dan leidt dat ook tot onjuiste routeringsvoorstellen als door routers wordt aangenomen dat de acces by default (is bij ontbreken van nadere informatie) yes zou zij - wat meestal gebeurt in ieder geval voor voet.

Daarmee doet het meer kwaad dan goed.

En als je naar de locatie van de note kijkt in BGT/Kadastrale kaart, dan blijkt dat er helemaal geen pad hoeft te lopen, aangezien veel schuurtjes midden op het eigen perceel liggen (dus wellicht geen achterom en te bereken via het eigen pad binnen de tuin). Uitzondering is het blok in het noorden/westen op het samengevoegde perceel (wellicht woningbouwvereniging)

In mijn gemeente zijn dergelijke achterommetjes/garagepaden in de BGT ingetekend, maar overnemen lijkt me alleen wenselijk indien dat samengaat met goede access-tags (en dan nog voegt het pad naar mijn idee weinig toe), want zonder die tags gaat de kaart er niet op vooruit door toevoeging van het pad.

Mijn beeld is:
als je dergelijke paden echt heel leuk en interessant vindt: leef je uit met veldwerk en goede analyses van de toegankelijkheid en voeg het dan zelf toe aan de kaart. Notes om andere mensen te vragen hoe dit zit lijken me vanwege bovenstaande eerder contraproductief. Ook kan je hierdoor niet meer goed het onderscheid maken met eventuele meer prangende vragen in andere notes.

Dit lijkt me meer  iets voor een persoonlijke to-do list, waarop je in dit geval van bepaalde garages/schuren bijvoorbeeld ook kan aangeven "hoef niet verder naar te kijken, want ligt binnenin kadastraal terrein"

Amersfoort-garagepaden.jpg
--
edit: aantal correcties

Last edited by multimodaal (2018-02-02 17:03:16)

Offline

#36 2018-02-02 18:10:01

BikePC
Member
From: Zoetermeer NL
Registered: 2010-06-09
Posts: 479

Re: Vervelende notes

Kijk hier ook maar eens: https://www.openstreetmap.org/#map=15/5 … 5&layers=N
En Zoetermeer staat ook vol met hierboven aangehaalde soort 'prikkers'. Inderdaad ontmoedigt dit mij om aan de slag te gaan met notes van deze auteur, ook al staan ze soms bijna letterlijk in mijn achtertuin hmm


GPS: Garmin Edge 800 / Edge Touring Plus / Edge Explore

Offline

#37 2018-02-02 18:39:38

ligfietser
Moderator
Registered: 2008-10-09
Posts: 5,030
Website

Re: Vervelende notes

Bedankt voor de respons, ik sluit Math's note weer af en nodig hem uit hier verder te discussiëren.

Offline

#38 2018-02-02 18:43:39

multimodaal
Member
From: zuidelijk Rijnland
Registered: 2015-11-10
Posts: 609
Website

Re: Vervelende notes

Ter nuancering van mijn eerdere post en als blijk van waardering van het vele werk van Math (zowel in taggen als voor de rendering OSM-standard carto naar ik begreep):
In Zoetermeer waar hij veel heeft toegevoegd zijn ook heel veel paden die (itt tot dit voorbeeld in Amersfoort) juist wel hele leuke (en vaak groene) en nuttige doorgangen tussen huizenblokken zijn. Deze zijn voor een veel breder publiek interessant (en toegankelijk dan veruit de meeste achteroms tussen schuren/garages over privéterrein.

Heb aan die paden vroeger als kind veel plezier in beleefd en zou als ik nu jong was echt gigantisch blij zijn dat die allemaal in kaart zijn gebracht (je vind ze namelijk lang niet allemaal op Top25 waar ik het destijds mee moest doen, hoewel ik daaraan wel mijn liefde voor obscure polderpaden heb overgehouden ;-)

Offline

#39 2018-02-02 22:34:43

Martin Borsje
Moderator
From: Puth
Registered: 2011-10-22
Posts: 1,801

Re: Vervelende notes

Niets tegen het aan de hand van eigen waarneming intekenen van nuttige paden (waar een wijde definitie van 'nuttig' mogelijk blijft), maar het vanuit de helikopter droppen van notes op de kaart met het generieke verzoek om te kijken of er paadjes, winkels en wat dies meer zijn draagt imho niet bij.

Online

#40 2018-02-04 09:05:28

jaap de vries
Member
From: Nijmegen
Registered: 2016-01-30
Posts: 94

Re: Vervelende notes

In Tiel en omgeving is de laatste tijd alweer een anoniem bezig. Deze weet hoe OSM werkt maar begint nu wel erg irritant te worden.
Bijvoorbeeld: https://www.openstreetmap.org/note/1125 … 0&layers=N en https://www.openstreetmap.org/note/774831
Op een reactie krijg je dan weer https://www.openstreetmap.org/note/1268 … 3&layers=N .
Ik ga hem vanaf nu maar negeren, dan staan de opmerkingen maar wat langer op rood.

Last edited by jaap de vries (2018-02-04 09:23:31)

Offline

#41 2018-02-04 10:14:07

Maarten Deen
Member
Registered: 2010-05-20
Posts: 209

Re: Vervelende notes

Ik heb er ook eens een opmerking aan gewaagd. Hij zit er wel kort op, maar ik heb ook zoiets van "als je dat soort comments plaatst, zoek het dan zelf maar uit". Je weet niet wat voor soort persoon erachter zit dus het is je moeilijk voor te stellen uit wat voor motivatie dat soort comments komen, maar meer dan uitleggen dat dat zo niet de bedoeling is kun je ook niet.

Offline

#42 2018-02-04 21:20:37

Hans Erren
Member
Registered: 2017-11-14
Posts: 208

Re: Vervelende notes

multimodaal wrote:

Ik zeg het niet snel (ik gun ieder zijn eigen prioriteiten en interesses zoals ik hoop dat mij de mijne worden gegund),
maar hier kom je naar mijn idee toch echt wel op de grens van wat nog zinvol is in OSM, vooral omdat het op deze manier meer kwaad dan goed lijkt te doen.

De enige mensen voor wie dat relevant is zijn doorgaans toch de pandeigenaren zelf, en die hebben daar geen kaart voor nodig.

Niet mee eens: als ik mijn garmin bij me heb op vakantie, gebruik ik osm voor het dichtsbijzijnde restaurant of winkel.

Offline

#43 2018-02-04 21:22:48

Martin Borsje
Moderator
From: Puth
Registered: 2011-10-22
Posts: 1,801

Re: Vervelende notes

Hans Erren wrote:
multimodaal wrote:

Ik zeg het niet snel (ik gun ieder zijn eigen prioriteiten en interesses zoals ik hoop dat mij de mijne worden gegund),
maar hier kom je naar mijn idee toch echt wel op de grens van wat nog zinvol is in OSM, vooral omdat het op deze manier meer kwaad dan goed lijkt te doen.

De enige mensen voor wie dat relevant is zijn doorgaans toch de pandeigenaren zelf, en die hebben daar geen kaart voor nodig.

Niet mee eens: als ik mijn garmin bij me heb op vakantie, gebruik ik osm voor het dichtsbijzijnde restaurant of winkel.

En geldt dat ook voor (doodlopende, privé) brandgangen, steegjes naar achtertuinen in, zeg, Almere buiten?

Online

#44 2018-02-05 01:41:14

multimodaal
Member
From: zuidelijk Rijnland
Registered: 2015-11-10
Posts: 609
Website

Re: Vervelende notes

Hans Erren wrote:
multimodaal wrote:

Ik zeg het niet snel (ik gun ieder zijn eigen prioriteiten en interesses zoals ik hoop dat mij de mijne worden gegund),
maar hier kom je naar mijn idee toch echt wel op de grens van wat nog zinvol is in OSM, vooral omdat het op deze manier meer kwaad dan goed lijkt te doen.

De enige mensen voor wie dat relevant is zijn doorgaans toch de pandeigenaren zelf, en die hebben daar geen kaart voor nodig.

Niet mee eens: als ik mijn garmin bij me heb op vakantie, gebruik ik osm voor het dichtsbijzijnde restaurant of winkel.

Ik vermoed dat ik me niet helemaal duidelijk heb uitgedrukt en dat we het weliicht wel met elkaar eens zijn; ik bedoelde te zeggen dat informatie over (doodlopende?) brandgangen op privéterrein doorgaans  alleen voor de betreffende pandeigenaren van belang zijn.

OSM gebruik ik niet om de weg in mijn eigen achtertuin te vinden, maar zeker wel buiten mijn eigen straat (-:

Offline

#45 2018-02-05 08:59:32

SubieLibero
Member
Registered: 2016-08-03
Posts: 328

Re: Vervelende notes

jaap de vries wrote:

In Tiel en omgeving is de laatste tijd alweer een anoniem bezig. Deze weet hoe OSM werkt maar begint nu wel erg irritant te worden.
Bijvoorbeeld: https://www.openstreetmap.org/note/1125 … 0&layers=N en https://www.openstreetmap.org/note/774831
Op een reactie krijg je dan weer https://www.openstreetmap.org/note/1268 … 3&layers=N .
Ik ga hem vanaf nu maar negeren, dan staan de opmerkingen maar wat langer op rood.

Tja... Ik vraag mij ook altijd af wie er überhaubt tijd voor heeft en dit mogelijk als een leuke bezigheid ziet. Probeer altijd nog vriendelijk te vragen naar meer info, maar meestal wil dat niet zo best. [EDIT]: deze keer wel zo blijkt maar weer!
https://www.openstreetmap.org/note/9841 … 0&layers=N

Last edited by SubieLibero (2018-02-05 15:49:12)

Offline

#46 2018-02-05 10:01:58

philippec
Member
Registered: 2015-02-26
Posts: 270

Re: Vervelende notes

https://www.openstreetmap.org/note/7267 … 7&layers=N

Op de vergadering in Brussel werd gezucht.

Offline

#47 2018-02-05 10:37:51

ligfietser
Moderator
Registered: 2008-10-09
Posts: 5,030
Website

Re: Vervelende notes

Lijkt dezelfde prikker te zijn als in Tiel:
https://www.openstreetmap.org/note/1286205

Offline

#48 2018-02-05 11:49:37

jaap de vries
Member
From: Nijmegen
Registered: 2016-01-30
Posts: 94

Re: Vervelende notes

ligfietser wrote:

Lijkt dezelfde prikker te zijn als in Tiel:
https://www.openstreetmap.org/note/1286205

De anonieme mapper maakt overal moskee-en aan, zie https://www.openstreetmap.org/note/1286 … 5&layers=N .
Vooral zijn laatste reactie maakt de nut van toevoegen zeer onzeker, volgens mij is dit een oude bekende die eerder door de DWG geblokeerd is en met ons een spelletje wil spelen. Net als toen met de brievenbussen of HOTW.

Last edited by jaap de vries (2018-02-05 11:50:35)

Offline

#49 2018-02-05 12:06:59

Leo Slager
Member
Registered: 2017-10-30
Posts: 216

Re: Vervelende notes

Vooral niet op reageren lijkt mij, want dat is al meer als de helft van de lol die hij eraan beleeft.
Ook de concentratie van prikkers van Math wordt je al snel zat, hoewel 1 op de 100 interessant genoeg is om er eens te gaan kijken, mits het niet te ver uit de route ligt.

Offline

#50 2018-02-05 12:47:45

Commodoortje
Member
Registered: 2013-10-31
Posts: 2,361

Re: Vervelende notes

Leo Slager wrote:

Ook de concentratie van prikkers van Math wordt je al snel zat, hoewel 1 op de 100 interessant genoeg is om er eens te gaan kijken, mits het niet te ver uit de route ligt.

Ik vind de notes van Math nog niet tot de "vervelende notes" horen. Math heeft hier namelijk een goede bedoeling mee.
Hij hoopt dat nieuwe mappers getriggerd worden als ze het vinkje bij opmerkingen aan zouden zetten en daarna hun met eigen buurt beginnen om een troittoir aan te brengen die naar een achtergelegen straat loopt. En meer van dergelijke motivaties zoals POI's

De echte vervelende notes zijn de "trollen" die een bewuste keuze maken om de boel op te ruien. En hopen op reacties waar ze dan weer vol energie op kunnen en willen reageren.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB