Wijzigingen fietsknooppuntennetwerk Veluwe

Voor wie zich hiermee bezig houdt:

Fietsroutes op de Veluwe worden herzien:

http://www.nederlandfietsland.nl/fiets-nieuws/fietsknooppuntennetwerk-veluwe-in-herziening

Ik weet ervan, ik had het al gehoord van iemand voor wie ik af en toe wat aan pas in OSM en het stond van de week ook in de Stentor.
Eindelijk is er geld gevonden. In 2013 is het routebureau Veluwe failliet gegaan en sindsdien werd er niets meer aan het netwerk gedaan.
Maar bedankt voor het bericht, ik zie dat er een link is naar planning en kaarten. Vooral die kaarten zijn handig want dan weet je waar je zoeken moet.
Twente heeft van een aantal delen van het gewijzigde netwerk ook kaarten gepubliceerd, maar niet van Almelo, Hengelo, Dinkelland en Tubbergen. En dan zoek je je rot, ergens moet er gewijzigd zijn, maar waar.
Gelukkig hebben ze de plannen wel aan het Landelijk bureau gegeven en nu staan ze ook in de nieuwste versie van PDOK.:slight_smile:

Als ik die link volg en naar de kaartjes ga kom ik hier . Dat zijn zo te zien OSM achtergrond kaarten die gebruikt worden (zonder bronvermelding). Dan is de vraag… is deze data op de kaartjes daarmee nu ook meteen open data en dus te gebruiken voor OSM :slight_smile: ?

Een mail naar Folkersma is gestuurd, in het verleden al eens contact mee gehad.

Ik denk dat die kaarten niet bij Folkersma vandaan komen, maar van de opdrachtgever.
Voor Twente en Salland, dat ook door Folkersma wordt gedaan, worden hele andere kaarten gebruikt.
Je kunt je mail dus beter naar het samenwerkingsverband sturen https://www.routesopdeveluwe.nl/contact/
Maar ik vraag af of dat nu zo belangrijk is.
Ik kijk naar de routes, dat is spannend, niet dat gezeur over bronvermelding.
En als het echt OSM data is, dan vind ik het reuze leuk, wordt mijn werk gebruikt :slight_smile:

Gezeur, …

Sorry Peewee en Allroads, mijn excuses.
Ik liet even teveel mijn hart spreken.
Ik let niet op bronvermeldingen en al dat gedoe met licenties.
Ik wil gewoon werken, lekker bezig met kaarten en zo.
Als er dan een hele snoepwinkel met nieuwe routekaarten online komt, ga ik gelijk kijken hoe de routes lopen, niet of er bronvermeldingen op die kaarten staan of waar ze vandaan komen.
Zo zit ik ook niet in elkaar. Ik ben volledig a commercieel.
Ik ben een doener en geen handelaar.
En ik vind het leuk, maar ook eng als ik zie dat mijn werk gebruikt wordt. En gelukkig ben ik anoniem, zelfs als er een bronvermelding op de kaart staat. :slight_smile:

Ik ben al een paar gewijzigde routes tegengekomen.
Als ik even kijk wat er bij is gekomen in bijv. Barneveld, daar word je niet vrolijk van.
Zie bv de nieuwe knooppunten 15-99-95-52, door industriegebieden, langs drukke N-wegen en intensieve veehouderij.

Saaie fietsroutes langs drukke hoofdwegen, wie verzint er zoiets? Dat heeft toch weinig met rekreatief fietsen te maken? Bij Nijkerk idem, veel knooppunten bijgekomen m.n. in het industrieterrein Arkervaart. :open_mouth:

Bericht ontvangen van Folkersma.

Inmiddels zijn op de website www.routesopdeveluwe.nl nieuwe kaarten beschikbaar met daarin de vrijwilligers-attribution rechts onderin de kaart. Ook zullen wij ervoor zorgen dat deze vermelding in de toekomst op de door ons gebruikte kaarten wordt gewaarborgd.

Dit waarderen wij.

Hier een pdf kaart met attribution.

Wie spot het eerste knooppuntenbord met Openstreetmap er op? Als data van Openstreetmap op het bord gebruikt wordt, al is het maar om het blauwe lijntje te tekenen.

Leuk plaatje uit Arnhem:
Daar sta je dan en je wilt naar 52. Tsja, als je ter plekke een beetje bekend bent, is het niet moeilijk, maar als je het hier niet kent, sta je echt wel even te kijken en te zoeken… Het fietspad, dat je moet hebben ligt een stuk verder naar rechts (noorden)

Vooral de combinatie met het fietsroutebordje!

Helaas verbaast een dergelijke conflictsituatie mij niet meer. Te vaak op andere plaatsen gezien. :frowning:

Ontbrekende borden ben ik ook tegen gekomen. Ook verkeerd geplaatste borden, bijv. borden, die precies verkeerd om staan. Ik heb de indruk dat het als een haastklus wordt uit gevoerd, dat er flinke druk op staat.
In Arnhem ontbreekt bijv. de route van 42-69. 69 staat ook niet op het knooppuntbord van 42.
In Renkum ben ik op een route omgedraaid om te kijken of ik een bord gemist had, nee toch niet, doorrijden, ja eindelijk een bord, maar toen had ik al een flink aantal zijstraten gehad.
En dat heb ik meer gezien op diverse plekken.
In de jaren 80 heb ik een tijd actief getoerfietst. Dan kreeg je een routebeschrijving mee, met onderaan de zin “Niet genoemde wegen, rechtdoor” Ik kreeg af en toe de indruk dat dat ook voor de Veluwe geldt :wink:

En de saaie routes ben ik ook tegen gekomen. Men heeft hier en daar toch erg vast gehouden aan de oude routes. In Arnhem de Laan van Presikhaaf, over een bedrijventerrein. En als klapper is de Westervoortsedijk ook gehandhaafd als route. Links en rechts bedrijven, hobbelige tegelpaden, zeer druk verkeer en tich stoplichten. Je gaat dan door het Rijnpark. Ja, je kunt een bedrijventerrein een park noemen, maar dan blijft het nog steeds een bedrijventerrein.
En dat terwijl er een klein stukje naar het noorden de fietssnelweg Arnhem-Liemers ligt. Nu ook niet een uitblinker qua stedelijke schoonheid, maar wel een stuk rustiger qua verkeer, asfalt en geen stoplichten.

Maar gelukkig er is ook heel veel goed en ook heel positief vind ik dat men diverse lange doorlopen heeft door geknipt. De Veluwe was berucht om de lange routes.
Ede heeft nu eindelijk fatsoenlijke routes.

Ook zeer positief vind ik de borden. Lekker groot, grote cijfers. Seniorvriendelijk.

Er komt in april een kwaliteitscontrole. De Fietsersbond heeft die klus gekregen. Dan gaan vrijwilligers op pad om de routes te controleren en dan zullen veel van die bordfouten er wel uit rollen, denk ik.
Heel leuk, voor het coördineren van die klus is Astrid Koperberg tijdelijk ingehuurd.

Helaas. Er is duidelijk op bezuinigd. Niet alleen ontbrekende bordjes, maar ook de info met kaarten heeft men weggelaten. Elk nadeel heb z’n voordeel: scheelt weer zo’n note op de osm kaart dat er een zogenaamde “i” ontbreekt :wink:

De borden komen nog. Die staan in de planning. Dus de i’s komen ook :wink:
Dat is de werkwijze, die Folkersma vaak hanteert, eerst de routes en als laatste de infoborden.

Ik zag vorige week, dat de Achterhoek het andersom doet, voor een uitbreiding in Zutphen heeft men al infoborden geplaatst, maar nog geen routes bewegwijzerd.

En de grensconflicten zijn ook terug of niet opgelost.
In Veenendaal is een Utrechts knooppunt 81 verschenen. Dat vindt je niet op de pdf’s van de Veluwe. Ligt vlakbij 59 op de kruising Vijverdam/Verlaat/Prins Bernardlaan. Aan de 59 kant van dit kp zit geen bord en bij 59 zijn de borden niet aangepast.
Dan van 81 lopen 2 nieuwe Utrechtse routes, één naar 22 aan de oostkant, een nieuw Veluws punt en één spaarzaam bewegwijzerde route naar 68 bij station De Klomp.
68 is een Veluws knooppunt dat verwijst naar 81, 23 en … verrassing 21!
Echter 21 bestaat niet meer, er is alleen nog een infobord 21
Van 58 (Utrecht) naar 37 (Veluwe) wordt aan beide kanten rechtdoor bewegwijzerd.
Alleen is Folkersma vergeten een oude bermpaal te verwijderen op de Batterijen, dus daar staat ineens nog wel 21
Dat is bij de shortcut naar Schras, daar staan ook nog bordjes 60, die daar niks meer te zoeken hebben

Op de pdf’s van Folkersma, staat een verbinding 68-58, maar daar vindt je niks van terug in het veld, evenmin als 21-68 ook die is er niet.
Kortom: zoek het vooral zelf uit.

In Otterlo geen grensconflict, maar wel een fraaie fout.
Noord van Otterlo lag 72, nu is 72 naar het zuiden verplaatst, zuid van 84 bij de Roekelse Bosweg.
In Otterlo is een nieuw knooppunt 49 gekomen, dat naar het noorden verwijst met… ja wel 72. Volg je die richting dan kom je borden 25 tegen, dat is de goede, maar de knooppunt borden zijn mooi fout.

Dat is ook een punt, de verdeelde knooppunten hebben nu aparte nummers gekregen. Soms op enkele tientallen meters van elkaar. In Otterlo liggen 49 en 31 op ongeveer zicht afstand. Maar dat is op heel veel plekken gedaan. Geeft wel meer duidelijkheid

Bedankt voor de info Dick, da’s mooi om te horen dat die kaarten nog komen. Wie weet met OSM erop :wink:

De gemeentes Arnhem, Renkum, Wageningen en Ede zijn in OSM bijgewerkt.

Volgens Folkertsma wordt OSM voor de ondergrond kaart in formatiepanelen geen OSM gebruikt.
Ze waarderen Openstreetmap als hulpmiddel.
“Wij gebruiken OSM voornamelijk intern voor het intekenen van routes en het maken van werktekeningen.”

oh, routes met OSM data. :wink: en die lijntjes dan op de kaart?

OT:
Ik zag laatst deze video, https://www.youtube.com/watch?v=9HE8YTKh8rE , vanaf 15 sec, toch ook openstreetmap data gebruikt. Netjes.
Zal dan voor een van de lijntjes/punten zijn.
De organisatie A.S.O. bekend van Tour de France en Dakar.

Ik kreeg van Myron Ter Haar van het Landelijk Fietsplatform een mailtje dat hun routedata op http://www.routedatabank.nl te bekijken is. Dit is in principe dezelfde data als van het pdok, alleen kreeg het pdok tot nog toe 4x per jaar de complete bestanden van Het Fietsplatform. Nu alles op routedatabank.nl komt zal dit mogelijk vaker worden ververst. De WMS data is vrij en mogen we gebruiken, voor de te downloaden bestanden is een wachtwoord nodig maar die data hebben we in principe niet nodig. Het vernieuwde Veluwenetwerk staat er nog niet op, zal na 14 april worden vrijgegeven. De WMS laag is te bereiken op

https://www.routedatabank.nl/geoserver/wms?

Die nieuwe site ziet er goed uit.
En als er vaker ververst wordt, is dat natuurlijk zeer positief.

Het grootste deel van de Veluwe zit nu in OSM. Hier en daar moet nog een route en/of een knooppunt.
Vrijdag moet het klaar zijn. Vanaf zaterdag mogen de routecontroleurs op pad.

En de eerste nieuwe infopanelen zijn ook al geplaatst. En heel actueel! Een zeer recente knooppuntwijziging in Zutphen staat er ook op.
Infopanelen hebben Copyright Falkplan B.V. in de rechter onderhoek