Verschillende gebouwen onder één naam

Hallo leden van het forum,
Ik had een vraagje over het volgende stukje kaart: https://www.openstreetmap.org/way/429406969. Ik had een paar maanden geleden tijdelijk dit stukje landuse=residential om een paar verschillende gebouwdelen getrokken met als tag name=Havenaer.
Wat ik hiermee wilde bereiken, is dat je op de kaart kan zien hoe het gebouw heet (Havenaer). Met een landuse=residential is dit natuurlijk niet de bedoeling. Ik kan moeilijk op elk stukje van het gebouw de naam gaan zetten.
Is het mogelijk om toch de naam van het gebouw weer te geven door middel van een relatie of iets dergelijks?

Beste Robbie,

Wassenaar heeft nu geen residential meer. Maak svp eerst een nieuwe residential om wassenaar zelf. Met ‘Hoe je verschillende gebouwen één naam kunt geven’ zal vast wel iemand op de proppen komen. 'k Denk even aan: area= yes name=… ?, maar in ieder geval geen residential.

https://www.openstreetmap.org/#map=17/52.12716/4.36160 Kievitsduin is ook al zijn residential aan het kwijtraken. Waarom heb je die weggehaald?

Denk dat je het in deze hoek moet zoeken: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:building:part
Zie building:part wel eens langskomen om delen van bijvoorbeeld een winkelpand op te splitsen in kleinere eenheden.
Met de type:building relatie, alhoewel bedoeld voor 3D en indoor mapping kun je ook panden samenvoegen.
Een multipolygon lijkt minder geschikt aangezien die (in JOSM) klaagt over vlakken die elkaar raken.

Beste Eggie,
Op deze pagina staat dat als een wijk/buurt écht (door de gemeente) vastgestelde grenzen heeft, dat je dan de place=neighbourhood als een polygon mag maken. Als een wijk/buurt niet officieel vastgestelde grenzen heeft, dan moet de de place=neighbourhood als een losse node in het centrum van de wijk zetten. Ik heb ze dus allemaal vervangen door node’s in het centrum van de wijken.

Inderdaad, Wassenaar heeft nu geen landuse=residential meer, de residential (dat is toch de bebouwde kom?) zal ik vandaag weer toevoegen.

Op de Wijk- en buurtindeling van het CBS zie ik wel een aantal officiële wijken/buurten: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wijken_en_buurten_in_Wassenaar. Mag je de gegevens van het CBS gebruiken voor OSM?

Wijken zoals De Kieviet, Weteringpark, Oostdorp, Haven, Zijlwatering en Kerkehout zijn dus officiële wijken. Die zou ik dus als een polygon mogen maken.

Beste Sander,
Wat bedoel je precies met een type:building relatie?

edit:
Ik heb deze pagina gevonden: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Relation:building. Moet je gewoon de losse gebouwen in een relatie zetten met type=building en name=Havenaer?

Robbie,

Nu snap ik wat je aan het doen bent. De landuse= residential kun je gewoon laten staan overal. Dat rendert op de kaarten als bebouwde kom. De naam hoeft niet op de residential als er al een place-node is met de naam.
De residential is wel belangrijk voor de rendering. Zet je naast wassenaar de Kievietsduin ook terug? … alleen al voor de rendering. Zeker op afgeleide kaarten ontbreekt ander de 'bruine" vlek als je uitzoomt.
In Dordrecht heeft iemand de wijken als residential gemapt. Daar staan de namen van de wijken op het vlak landuse = residential.

edit: De residential gewoon los en ruim er overheen leggen. Nergens aan vastplakken, want dat geeft weer andere problemen.

landuse=residential is niet hetzelfde als bebouwde kom. Het is een gebied waar hoofdzakelijk gebouwen staan die bedoelt zijn om in te wonen. Je kan dat gebied zo groot of zo klein maken als je wil. Sommige tekenen het zelf binnen een landuse=farmyard om de woning van de boer af te bakenen.

… en daarom is het zaak dat de residential er weer opkomt.

De residential staat er weer bijna in z’n geheel op, alleen nog een stukje van Zuid-Wassenaar.

De residential staat er op: http://www.openstreetmap.org/way/448169028, ziet er best wel mooi uit op dat linkje. Ik heb de residentials van De Horsten, Kerkehout, Rijksdorp en De Roggewoning apart getekend, omdat die wat verder van de ‘grote’ polygon afliggen.

Ik hoop dat het zo goed is.

Goedgekeurd :slight_smile:

Bedankt Eggie!
Ik had nog 2 dingetjes:
Het CBS heeft openbare gegevens van alle wijken en buurten in Nederland, mag je de gegevens van hun gebruiken voor OSM? (ik denk, ik vraag het maar even voordat iets weer niet mag, want dat is al vaker voorgekomen ;))
En waar ik dit topic eigenlijk voor heb aangemaakt: hoe kan je meerdere gebouwen onder één naam brengen?

Nee. CBS vereist attribution:

De manier waarop we dat in OSM kunnen doen is nog niet afgestemd. Waarschijnlijk moeten de attribution op de copyright pagina erbij zoals ook voor AND is gedaan, mogelijk nemen ze genoegen met source=CBS-Kadaster tags op de objecten en/of changeset, en hopelijk vereisen ze niet zo’n lap text als Cyclomedia voor het gebruik van hun luchtfoto’s.

Gemeentes kunnen deze data op verzoek vaak ook aanleveren en veelal onder public-domain/CC-0 licentie wat niet problematisch is in OSM.

Bedankt Sebastic! :slight_smile:

Ik heb nog een paar punten bij de nieuwe landuse=residential.

  1. Bedrijventerreinen zoals Maaldrift horen volgens mij niet in de landuse=residential thuis. Er mag misschien een enkeling wonen, maar landuse=industrial of landuse=commercial is toch eerder van toepassing, ook het militaire terrein ernaast zou ik erbuiten laten. Het stukje daarnaast heeft al zijn eigen landuse=residential (http://www.openstreetmap.org/relation/943654) dus dat hoeft niet nog een keer en het boerenerf en landbouwgrond hoort er m.i. ook niet in thuis.
  2. Rond de Langstraat en Luifelbaan ligt een landuse=retail (http ://www.openstreetmap.org/way/6319633). Het lijkt me onlogisch dat daar ook landuse=residential van toepassing kan zijn.

Kortom: alleen de echte woongebieden horen in een landuse=residential.

Jij kent Wassenaar vast beter dan ik, dus waarschijnlijk verzin je zelf vast nog wel wat bedrijventerreinen en dergelijke niet-woongebieden.

Een grote residential voor alle woonwijken in Wassenaar is niet nodig, allemaal kleinere stukjes is volgens mij ook prima. Maar het lijkt me niet de bedoeling dat ze elkaar overlappen. De wiki-pagina van landuse=residential heb je vast al gelezen.

P.S. Ik kwam adressen tegen met als straatnaam Maaldrift, langs deze weg: http://www.openstreetmap.org/way/7462605, weet jij of de straatnaam hiervan Maaldrift is? En waarom heb je hier een highway=service van gemaakt?

Oh, ik zie nu dat er al een residential lag, ik haal Maaldrift dus weg van de ‘grote residential’.

edit: Ik heb (omdat ze erg dicht bij elkaar lagen) de al oudere residential van Maaldrift samengevoegd met de ‘grote residential’.

In Wassenaar is eigenlijk boven elke winkel wel een huis gevestigd, zo ook in de Langstraat en de Luifelbaan. Het lijkt me dat de commercial/retail en de residential elkaar hierdoor mogen overlappen. Ik kan ook met een multipolygon delen eruit knippen (zoals ik bij het Stadhoudersplein moet doen, want daar staan alleen winkels zonder huizen).

Klopt, ik heb de wiki gelezen. Als het niet anders kan, kan de residential altijd nog in stukjes worden geknipt.

Dat klopt, de straatnaam is ook Maaldrift. Ik heb er een service van gemaakt omdat het een toegangsweg is naar Maaldrift zelf en de boerderij.

Er is geen echte oplossing als kleinhandel en wonen in 1 gebouw plaatsvinden. Men maakt dan gewoonlijk 1 keuze en gaat geen 2 landuses over elkaar plakken. Want dan “wint” de kleinste het in de rendering.

Multipolygonen zijn niet overal populair. Je leest dat nogal wat mensen kleine landuse-vlakken gaan gebruiken, ipv bv 1 grote (multipolygoon) voor de hele gemeente. Dus eerder een landuse per huizenblok of wijk. Op die manier kan je gemakkelijk andere kleine gebieden toevoegen (bos, retail, industrie, etc.) en hoef je niet altijd die grote multipolygoon aan te passen met “inner”-kinderen of 2 landuses over elkaar te leggen.

Ik zou zo’n weg niet highway=service maar highway=unclassified noemen. Highway=service zie ik echt voor wegen op een bedrijf, busbanen, stroken op een parkeerterrein etc., niet de openbare weg op een industrieterrein.

Overigens heet de weg op Google Maps Hoogeboomseweg en op street view Maaldrift, en is het Ammonslaantje verboden voor autoverkeer uitgezonderd landbouwverkeer. Ik weet niet of dat oud is of niet, wellicht nog eens even live nakijken.

Beste Escada,
Ik zal de residential aanpassen zodat elke wijk/woonblok een aparte residential heeft.