Offset περιοχών και άλλα θέματα προς συζήτηση

Ας θέσω και εγώ μερικά θέματα που δεν έχουν τόσο να κάνουν με την πλοήγηση, αλλά με την ομοιομορφία και αισθητική των χαρτών.

α. Ξεκινάω από το βασικό: Σε αρκετές περιοχές ολόκληρα χωριά, πόλεις ή δρόμοι έχουν offset σε σχέση με τον χάρτη Bing. Προφανώς φτιάχτηκαν με άλλον χάρτη ή άλλαξε ο χάρτης από τότε που φτιάχτηκαν. Λογικά η πιο ακριβής μέθοδος είναι να κάνουμε τους δρόμους με βάση τα traces που έχουμε καταγράψει (αν είναι και αυτό ακριβές). Στην πράξη όμως νομίζω ότι τους δρόμους τους φτιάχνουμε με βάση τον χάρτη είτε επειδή είναι πιο εύκολο (ακόμα και όταν υπάρχουν traces) είτε επειδή δεν υπάρχουν traces. Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση; Μπορούμε να καθορίσουμε ποιο είναι το σωστό;

β. Σε πάρα πολλές περιοχές βλέπω ότι υπάρχει κατάχρηση nodes, πχ πολλά nodes σε μία ευθεία ή nodes πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Θα ήταν σίγουρα καλό αν βάζαμε όλοι ένα χεράκι να ελαφρύνουμε λίγο τους χάρτες.

γ. Πως πρέπει να ονομάζουμε τις εκκλησίες; Βλέπω πολλούς τρόπους πχ: Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου ή Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου ή Άγιος Γεώργιος κλπ. Μπορούμε να ορίσουμε έναν κοινά αποδεκτό τρόπο;

δ. Σε κάποιες περιοχές όπως πχ στη Θάσο τα χωριά είναι μέσα σε πολυ-πολύγωνο. Υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με το να κάνουμε κάποια απλή γραμμή χωρίς σχέσεις και να βάλουμε landuse=residential;

ε. Σε κάποιες περιοχές βλέπω αρκετά χωράφια να χαρακτηρίζονται landuse=farmland. Υπάρχει λόγος να κάνουμε κάτι τέτοιο; Αν όχι, να σβήσουμε αυτά που υπάρχουν;

Όπως ανέφερα, τα παραπάνω δεν είναι σημαντικά για την πλοήγηση, όμως νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό οι χάρτες μας να έχουν ομοιογένεια και να μην έχουν περιττές πληροφορίες.

α. είναι πρόβλημα αυτό με τις φωτογραφίες επειδή είναι ενωμένα κομμάτια, σε κάποια σημεία αλλάζει η εικόνα με αποτέλεσμα το offset, είναι δύσκολο να κάνουμε επαλήθευση μέσω ίχνους, νομίζω ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω του αρχείου wms (backgrounds)

β. τώρα αυτό με τα nodes για μένα πρακτικά δεν γίνεται

γ. γενικά πρέπει να αποφεύγονται συντομογραφίες, για μένα σωστό είναι το Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου

δ. στη Θάσο ναί το είδα κι εγώ δεν ξέρω τι είχαν σκοπό να κάνουν με τα πολύγωνα

ε. υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που πρέπει να γίνουν, νομίζω τα χωράφια είναι πολύ χαμηλά σ αυτή την λίστα

α. Ναι το wms είναι καλή επιλογή για να ρυθμίσεις το offset του Bing. To wms το προσθέτεις ως imagery στο Josm, στο imagery preferences. Το προσθέτεις ως http://www1.okxe.gr/geoserver/wms (← copy & paste ). Για να ρυθμισεις το offset του Bing πρεπει να εγαταταστησεις το imagery offset plugin στο Josm. ¨Οταν “φοτώσεις” το ΟΚΧΕ wms θα σου ζητήσει να διαλέξεις layer. Θα διαλέξεις το “Οδικό δίκτυο”. Αν έχεις απορίες στείλε μου πμ

Όμως γενικά, αν μια περιοχή έχει σχεδιαστεί με λάθος offset και εμείς σχεδιάζουμε κάτι μέσα σε αυτήν την περιοχή, τότε θα πρέπει να ακολουθούμε και εμείς το λάθος offset. Εκτός αν είμαστε διατεθιμένοι να ξανασχεδιάσουμε (μετακινήσουμε) όλη την περιοχή.

γ. Για μένα ούτε το “Ιερός Ναός” χρειάζεται. Είπαμε μικρά ονοματα. Αφου εχει το το εικονίδιο και το tag του ιερου ναού δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο. Το σκέτο Άγιος Γεώργιος μια χαρά είναι. (χωρίς συντομογραφίες).

δ. Τεχνικά δεν χρείάζεται multipolygon για να σχεδιάσεις μια εννιαία περιοχή όπως ένα χωριό. Τα multipolygon χρειάζονται για άλλες πιο περίπλοκες περιπτώσεις. Αυτό που είπες: “απλή γραμμή χωρίς σχέσεις και να βάλουμε landuse=residential” είναι μια χαρά σωστό. Επίσης καλό είναι να προσθέτεις και το tag area=yes.

ε. Στο OSM σβήνουμε tags μόνο όταν είναι λάθος και όχι όταν είναι περιττά. Τα tags που εμείς νομίζουμε περιττά μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος για να φτιάξει έναν χάρτη, που να δείχνει πχ τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην Ελλάδα. Αυτός ο χάρτης θα χρησιμοποιούσε τα tags landuse=farmland.

Στα υπόλοιπα συμφωνώ με τον JayCBR.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

α. nikospag, αν εφαρμόσω αυτό που λες και διορθώσω τα offset κάποιας περιοχής με αυτόν τον τρόπο, αν κάποιος ανοίξει την περιοχή αυτή και δεν έχει προσθέσει το http://www1.okxe.gr/geoserver/wms θα νομίζει ότι είναι λάθος έτσι δεν είναι; Όπως μπορεί αυτά που νομίζω εγώ ότι είναι λάθος να είναι σωστά… Το θέμα είναι λίγο μπερδεμένο, νομίζω ότι το πιο απλό είναι να ακολουθούμε τους χάρτες Bing χωρίς άλλα layers και plugin. Η απόκλιση ούτως ή άλλως δεν είναι μεγάλη.

β. JayCBR, σαφώς και γίνεται. Έχω αφαιρέσει τα περιττά nodes (που ήταν πάρα πολλά) ήδη από πολλές περιοχές, μάλλον όλον το νομό Καβάλας και πολλές άλλες περιοχές εκτός του νομού.

ε. Συμφωνώ να μή σβήνουμε κάτι που σε εμάς φαίνεται περιττό.

Επαναλαμβάνω, τώρα που οι χάρτες έχουν φτάσει σε καλό επίπεδο, πιστεύω ότι θα έπρεπε να ασχοληθούμε περισσότερο με το συμμάζεμα και την ομοιομορφία των χαρτών. Σίγουρα το βασικό είναι να λειτουργούν σωστά, όμως δεν είναι άσχημο όταν πχ το name οδών είναι στα αγγλικά ή στα κεφαλαία και γενικά όταν δεν υπάρχει ομοιομορφία;

α. Για μένα ειναι ΟΚ αυτό που λές. Έτσι και αλλιώς το 90% της Ελλάδας έχει σχεδιαστεί με την default θέση του Bing χωρίς ρύθμιση offset. Όντως η απόκλιση δεν είναι μεγάλη.

Την ομοιομορφία θα την φτιάξουμε. Εννοείται οτι όταν βλέπεις ονόματα στα κεφαλαία τα διορθώνεις. Αν είναι στα Αγγλικά τότε προσθέτεις και το Ελληνικό όνομα.

Μόνο στην Προσοτσάνη έσβησα 650 περίπου άχρηστα nodes.