OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

#1 2015-11-07 22:00:51

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,663
Website

Overpass - do wyciągania danych z OSM

Mysle, ze narzedzie jest warte osobnego watku.
Jest potezne, ale z wiki dosc trudno sie go nauczyc big_smile

Na poczatek zapytanie:

/*
This has been generated by the overpass-turbo wizard.
The original search was:
“pharmacy”
*/
[out:json][timeout:900];
// gather results
area[name="Wesoła"];
(
  // query part for: “pharmacy”
  node["addr:housenumber"](area);
  way["addr:housenumber"](area);
  relation["addr:housenumber"](area);
);
// print results
out meta;
>;
out body qt;
{{style:
node[addr:postcode],
way[addr:postcode],
relation[addr:postcode],
{ color:green; opacity:1; width:2; symbol-size:2; }
node[!addr:postcode],
way[!addr:postcode],
relation[!addr:postcode],
{ color:red; opacity:1; width:2; symbol-size:2; }
}}

Czemu to zapytanie zwraca czerwona krope dla adresu
http://www.openstreetmap.org/node/2025238342

?

Last edited by rmikke (2015-11-07 22:13:42)

Offline

#2 2015-11-07 22:19:07

eBin
Member
From: ~Rzeszów
Registered: 2013-06-03
Posts: 228

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

Usuń przecinki w stylu które są bezpośrednio przed nawiasami falistymi otwierającymi.

Offline

#3 2015-11-07 22:29:01

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,663
Website

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

eBin wrote:

Usuń przecinki w stylu które są bezpośrednio przed nawiasami falistymi otwierającymi.

To bylo to *tlucze lbem w biurko*

Offline

#4 2015-11-27 16:51:26

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,663
Website

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

Dwa pytania mam.

1. Czy da się zrobić warunek "edytowane przez rmikke od dnia 2015-11-05 do dziś"?

2. Czy da się podrzucić plik gpx i wyciągnąć dane obiektów w określonej odległości od śladu?

Offline

#5 2015-11-27 19:33:02

eBin
Member
From: ~Rzeszów
Registered: 2013-06-03
Posts: 228

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

1.W kreatorze #user:rmikke and newer:"2015-11-05T00:00:00S" in Poland#

Offline

#6 2015-12-01 12:40:06

Dotevo
Moderator
From: Kobiernice/Wrocław Poland
Registered: 2009-02-15
Posts: 1,741
Website

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

rmikke wrote:

2. Czy da się podrzucić plik gpx i wyciągnąć dane obiektów w określonej odległości od śladu?

Nie, ale możesz sobie zbudować poly z gpxa ręcznie

Offline

#7 2015-12-01 13:20:17

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,227

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

rmikke wrote:

2. Czy da się podrzucić plik gpx i wyciągnąć dane obiektów w określonej odległości od śladu?

Możesz poprosić o funkcję tutaj:
https://github.com/drolbr/Overpass-API/issues

Offline

#8 2015-12-01 14:40:39

Dotevo
Moderator
From: Kobiernice/Wrocław Poland
Registered: 2009-02-15
Posts: 1,741
Website

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

RicoElectrico wrote:
rmikke wrote:

2. Czy da się podrzucić plik gpx i wyciągnąć dane obiektów w określonej odległości od śladu?

Możesz poprosić o funkcję tutaj:
https://github.com/drolbr/Overpass-API/issues

Raczej wątpię aby przyjmowanie plików na wejście było zgodne z założeniami OverpassAPI. Łatwiej chyba wprowadzić takie coś do overpass turbo

Offline

#9 2015-12-09 11:13:44

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,663
Website

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

Da się wyciagnać nierozwiązane uwagi?
Ja wiem, że da się na domyślnym widoku OSM, ale chciałbym mieć uwagi razem z innymi danymi, wyciąganymi Overpassem, ułatwiłoby mi to decyzję, którędy wracać z roboty big_smile

Offline

#10 2015-12-09 12:38:49

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,426

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

Bezpośrednio z API: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/API_ … _Notes_API
Można też zrobić uwagi w formie bazy dla Osmanda.

Online

#11 2015-12-09 13:27:19

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,663
Website

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

maraf24 wrote:

Bezpośrednio z API: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/API_ … _Notes_API
Można też zrobić uwagi w formie bazy dla Osmanda.

Chyba nie umiem tego wykorzystać.

Żeby mi się przydało, powinno wymagać tylko przeglądarki - czyli raczej Overpass-turbo.
W tej chwili albo planuję po danych z Overpassa (w tej chwili na tapecie mam apteki), albo po uwagach, ale ostatnio się uwag w mojej okolicy namnożyło i jadąc po aptekach pomijam uwagi i vice versa. Nie bardzo mam też w robocie czas na rozrysowanie sobie trasy na podstawie dwóch osobnych mapek - w końcu w pracy jestem. Jedna mapka z uwagami i czym-tam-się-akurat-oprócz-uwag-zajmuję zwiększyłaby efektywność tych przejazdów...

Offline

#12 2015-12-11 15:53:44

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,663
Website

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

Czego tu brakuje, żeby mi się wyświetliły obszary?

[out:json][timeout:900];
// fetch area “Polska” to search in
{{geocodeArea:Warszawa}}->.a01;
{{geocodeArea:Żyrardów}}->.a02;
// gather results
(
  (.a01; .a02;);
);
// print results
out body;

Offline

#13 2015-12-11 16:37:36

eBin
Member
From: ~Rzeszów
Registered: 2013-06-03
Posts: 228

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

[out:json][timeout:900];
// fetch area “Polska” to search in
{{geocodeArea:Warszawa}}->.a01;
{{geocodeArea:Żyrardów}}->.a02;
// gather results
(
  (.a01; .a02);
  rel(pivot);
);
// print results
out geom;

Offline

#14 2015-12-11 23:01:55

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,663
Website

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

eBin wrote:

[out:json][timeout:900];
// fetch area “Polska” to search in
{{geocodeArea:Warszawa}}->.a01;
{{geocodeArea:Żyrardów}}->.a02;
// gather results
(
  (.a01; .a02);
  rel(pivot);
);
// print results
out geom;

Dzięki, tego mi właśnie brakowało.

Po paru przeróbkach, oto zapytanie, którym łatwo poskładać i zobaczyć dowolne obszary, po czym użyć ich do dowolnego zapytania dla tak poskładanego obszaru:

EDIT: Wrzuciłem na wiki i zaraz ktoś uprościł:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Ove … _OSM_areas
big_smile

Last edited by rmikke (2015-12-14 21:57:33)

Offline

#15 2016-01-20 21:53:40

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,663
Website

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

Da się overpassem wyciągnąć kawałek drogi o znanym mi id?

Offline

#16 2016-01-20 21:57:15

eBin
Member
From: ~Rzeszów
Registered: 2013-06-03
Posts: 228

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

Jak kawałek? Normalnie całą drogę to masz np. way(364663895).

Offline

#17 2016-01-20 22:04:26

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,663
Website

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

eBin wrote:

Jak kawałek? Normalnie całą drogę to masz np. way(364663895).

O to właśnie chodziło. "Kawałek" w sensie, że jest to część drogi o znanej mi nazwie, a ja chcę tylko tę część.

THX big_smile

Offline

#18 2016-07-07 09:54:06

rowers2
Member
Registered: 2015-09-25
Posts: 583

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

Czy overpass rozróżnia atrybuty dzięki, którym dałoby się wyciągnąć poligony czyli way zamknięte w pętlę?
Przydałaby się kwerenda dla takich źle otagowanych poligonów jak:
1) natural=tree_line
2) man_made=embankment (chyba też natural=cliff)
3) dopiszcie podobne jeśli znacie

albowiem rendery takich poligonów nie uwzględniają a i walidadory opuszczają.


Przykład pierwszy to oczywiście natural=wood, zaś przykład drugi rozwiązuje się dzieląc w 2 punktach obwód na 2 "półokręgi"i wtedy rendery kreślą bez problemu dwie połączone ze sobą way, co na mapie wygląda jak poligon bez wypełnienia kolorem środka.
Można też nie domykać np. embankment zostawiając mikroszczelinę między końcami, ale zawsze ktoś może uznać to za" niedociąg" i po połączeniu spowodować zniknięcie z map.

Widzę, że nawet starzy maperzy czasem nie sprawdzają co się renderuje a co nie,  więc proponuję stworzyć listę braków renderingu na popularnych stylach i serwisach mapowych, z propozycjami obejścia tych braków lub wskazaniem serwisu, który już to renderuje.
Wielu nowych maperów nie frustrowałoby się, że ich obiekty się nie renderują gdyby taka lista była stale aktualizowana a zapewne byłaby też motywacją do naciskania na rendery aby zaczęły ważne obiekty uwzględniać.
Nie wiem tylko czy taką listę robić w formie wątku na forum czy tabeli na wiki, ale chyba moderator mógłby przekreślać braki renderu które już zostały usunięte, więc nie musiałby edytować posta jego autor gdyby rozstał się już z OSM.
Pewnie najlepiej byłoby mieć  i wątek do dyskusji (które tagowanie ma największą szansę na doczekanie się renderu) i uporządkowaną tabelę na wiki, bo trudno przeszukiwać cały wątek aby wyłapać, że ktoś edytował stary post.No chyba, że 1 lub 2 post będzie tylko listą.Ponieważ to nie miejsce na taką dyskusję, założę wątek  w celu ustalenia jak to robić.

Tu można pociągnąć ten temat   http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=55064


EDIT:
Dałoby się poprawić literówkę w tytule wątku?

Last edited by rowers2 (2016-07-07 10:19:57)

Offline

#19 2016-12-22 14:22:54

rowers2
Member
Registered: 2015-09-25
Posts: 583

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

W podróży nie mamy możliwości weryfikowania takich danych jak:
FIXME
Bugs
Notatki
description
note

które zawierają wiele wątpliwości czy nieprawdziwych informacji.

Widzę, że w overpassie można sobie te tagi wyszukać i plik wyeksportować  do zdjęcia czyli pliku png.
Niestety tracimy wszystkie dane poza geolokalizacją tzn. opisy i nie wiemy co mamy sprawdzać.
Taki plik oglądamy w telefonie w przeglądarce zdjęć
Dodatkowo nie sprawdzałem jaki jest rozmiar zdjęć w pixelach,  ale skoro to zrzut, to mniejszy niż rozmiar monitora no i nie zoomowalny a overpass ma wielkie zasłaniające się znaczniki.
Zatem trzeba robić wiele zrzutów dla użytecznego zooma aby pokryć obszar planowanej wycieczki.

Na kompie stacjonarnym overpass pozwala po kliknięciu w znacznik zapoznać się z wszystkimi tagami, czyli wiemy co mamy sprawdzać.
Czy pod androidem overpass działa tak samo?
Aby okienko wyskoczyło potrzeba chyba połączenia on-line.


Czy ktoś używał overpassa w podróży do weryfikacji danych jakie wymieniłem?

Last edited by rowers2 (2016-12-22 18:49:20)

Offline

#20 2016-12-22 18:34:29

Zibior2
Member
Registered: 2012-08-17
Posts: 2,407

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

Prośba do autora lub moderatora o poprawienie literówki w tytule tego wątku.

Offline

#21 2016-12-22 18:42:51

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,279
Website

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

Zrobione.

Offline

#22 2016-12-27 09:12:15

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,663
Website

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

rowers2 wrote:

Na kompie stacjonarnym overpass pozwala po kliknięciu w znacznik zapoznać się z wszystkimi tagami, czyli wiemy co mamy sprawdzać.
Czy pod androidem overpass działa tak samo?
Aby okienko wyskoczyło potrzeba chyba połączenia on-line.

Overpass działa w przeglądarce, więc jeśli tylko przeglądarka w Twoim telefonie w ogóle obsłuży stronę, to Overpass będzie działać tak samo.
Z tym, że chyba nadal nie da się overpassem wyciągać notatek.

rowers2 wrote:

Czy ktoś używał overpassa w podróży do weryfikacji danych jakie wymieniłem?

Ja nie, jak coś chciałem sprawdzać po drodze, to sobie to oznaczałem na mapie przy planowaniu podróży.

Offline

#23 2016-12-28 02:04:44

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,227

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

Czy negacja regexów dla kluczy jest wspierana? Dokumentacja mówi, że tak, a mi nie chce działać.

Offline

#24 2016-12-28 08:25:50

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,663
Website

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

RicoElectrico wrote:

Czy negacja regexów dla kluczy jest wspierana? Dokumentacja mówi, że tak, a mi nie chce działać.

Mi działało. Nie próbujesz w ten sposób wykryć braku klucza, prawda?

Offline

#25 2017-01-18 14:34:23

Azquoir
Member
Registered: 2014-09-06
Posts: 47

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

Czy jest jakiś sposób, aby wyciągnąć wszystkie dane dla bboxa danego powiatu/gminy?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB