You are not logged in.

#76 2016-05-14 12:33:45

mboeringa
Member
Registered: 2014-06-29
Posts: 342

Re: Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT)

Naar aanleiding van de ook door anderen al aangestipte wens voor het eventueel overnemen van de wegdeelvlakken, wilde ik ook van mijn kant uit nog wat input leveren.

Ik ben al circa 3 jaar bezig met de ontwikkeling van een zeer geavanceerde OpenStreetMap renderer voor ArcGIS (`ArcGIS Renderer for OpenStreetMap´ - nog niet publiek beschikbaar!), die custom styles ondersteund op basis van ArcGIS layer files. Wanneer dit klaar is, biedt dit een alternatief voor de nu meest gebruikte osm2pgsql/postgis/mapnik render tool chain.

Daarin heb ik in de laatste versie ook ondersteuning voor de area:highway tagging ingebouwd. De vlakken worden pas vanaf een schaal >= 1:3750 weergegeven, en liggen over de corresponderende weglijnen heen, zodat ze vanaf 1:3750 de lijnen verbergen. Wel zijn de lijnen nog nodig, om de wegnaam-labels weer te geven. Ik laat ze dus gewoon in de weergave zitten, hoewel ze op plekken met area:highway vlakken dus bedekt worden. Ik denk dat dit een acceptabele oplossing is voor het probleem van de "dubbele" weergave (vlak/lijn) van de wegen, en de meest bevredigende oplossing.

Het renderen van area:highway is overigens volledig facultatief (net zoals voor alle render rules), je kunt ze ook weglaten in de style.

In het Duitse forum had ik onder de thread Strassen als Fläche (http://forum.openstreetmap.org/viewtopi … 26317&p=14), al eens een aantal voorbeelden gepost, die ik bij deze ook hier in de post heb opgenomen. Deze voorbeelden zijn van de stad Szczecin in Polen, een van de weinige plekken waar vrij grootschalig al vlakken met area:highway zijn ingevoerd. De bijgaande plaatjes laten de resultaten van de rendering van de area:highway vlakken duidelijk zien. Ik denk dat dit aardig om van te `watertanden´ is... ;-)

Merk een aantal belangrijke details van de rendering op:

- area:highway vlakken worden correct volgens de layer=x tag gestapeld. Er is dus geen slordige willekeurige weergave van de vlakken, of foutieve versmelting van de vlakken op verschillende layer niveau's.
- Heel belangrijk, ook man_made=bridge features worden gerenderd volgens de layer=x tag. Daarmee is er fysieke verticale scheiding tussen fly-overs en de onderliggende wegen. Ik zou er dus voor willen pleiten om bij overname van wegdeelvlakken, ook viaducten correct over te nemen en van de juiste tags te voorzien.
- De weergave toont voor de wegdeelvlakken een kleur op basis van de surface=x tag. Persoonlijk zie ik weinig tot geen nut van het weergeven van wegdeelvlakken op basis van de area:highway=x classificatie zelf. Immers, de weergave van wegclassificatie vindt veel beter plaats op kleinere schalen, terwijl op grote schaal de surface interessant wordt. Dit betekent wel dat ook een surface=x tag moet worden opgenomen bij elk area:highway=x feature!

Overigens heb ik zelf in dit gebied, en speciaal ook bij het grote viaduct naast de rivier, ook nog veel correcties op de tagging en ligging van lijn- en vlakelementen moeten uitvoeren. Bij deze weergave is het namelijk van cruciaal belang dat de highway=x weglijnen, area:highway=x vlakken en de man_made=bridge features perfect op elkaar aansluiten. Is dat niet het geval, dan vallen er namelijk rare gaten in de weergave, doordat b.v. een man_made=bridge met layer=1 ineens over een area:highway=x vlak met layer=0 valt, dat wel gewoon in het verlengde van dezelfde weg / viaduct ligt! (de er onderdoor gaande kruisende weg moet natuurlijk wel afgedekt worden). Dit komt dan dus doordat of de man_made=bridge feature met layer=1 te ver doorloopt, of doordat het er op liggende area:highway=x vlak met ook layer=1 te snel op houdt / te kort is ingetekend.

Het heeft al met al meerder cycli van editing gekost, om de boel op deze specifieke voorbeeldplek, op orde te krijgen. De terugkoppeling van de render resultaten was daarbij cruciaal, omdat dit snel fouten aantoonde met de layering, die in de OSM editors totaal onzichtbaar zijn!

Mvg,

Marco


ArcGIS Renderer for OpenStreetMap - City of Szczecin, Poland, image1

ArcGIS Renderer for OpenStreetMap - City of Szczecin, Poland, image2

ArcGIS Renderer for OpenStreetMap - City of Szczecin, Poland, image3

Last edited by mboeringa (2016-06-26 13:26:02)

Offline

#77 2016-06-25 11:49:01

mboeringa
Member
Registered: 2014-06-29
Posts: 342

Re: Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT)

Het is wat stil geworden in deze thread..., zijn er desondanks nog verdere plannen of ideeën voor activiteiten op het gebied van de overname van BGT gegevens?

Offline

#78 2016-06-25 20:40:44

Gertjan Idema
Member
Registered: 2010-09-04
Posts: 336

Re: Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT)

mboeringa wrote:

Het is wat stil geworden in deze thread..., zijn er desondanks nog verdere plannen of ideeën voor activiteiten op het gebied van de overname van BGT gegevens?

Voor zover ik weet is het nog wachten op toestemming. Tot die tijd kunnen we niet zo veel.

Offline

#79 2016-10-19 15:12:36

Allroads
Member
Registered: 2011-03-05
Posts: 2,865

Re: Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT)

Cavit wrote:

De WMS van BGT werkt wel in JOSM. Als je

http://geodata.nationaalgeoregister.nl/bgt/wms?

gebruikt, kun je uit tientallen lagen kiezen.

http://i58.tinypic.com/mc412t.png

Ondertussen is deze wms niet meer actief.

Krijg een error, error when loading tiles,  staat ook niet meer in het Nationaal Georegister.

Dit is jammer voor de toekomst, want je kon de wegdelen apart aan zetten.
En als de BGT toestemming er zou zijn, de layer gebruikt kon worden om wegen uit te lijnen.

Offline

#80 2016-10-21 11:05:23

Commodoortje
Member
Registered: 2013-10-31
Posts: 2,398

Re: Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT)

Allroads wrote:
Cavit wrote:

De WMS van BGT werkt wel in JOSM. Als je

http://geodata.nationaalgeoregister.nl/bgt/wms?

gebruikt, kun je uit tientallen lagen kiezen.

http://i58.tinypic.com/mc412t.png

Ondertussen is deze wms niet meer actief.

Vermoedelijk was de server "tijdelijk" uit de lucht, inmiddels heb ik de WMTS layer wel weer in beeld.
(Het duurt wel even voordat data gedownload wordt vanaf de server, bij redelijk diep inzoomen werkt het op bepaalde zoomniveau's. Later werkte het weer goed.)

wmts:http://geodata.nationaalgeoregister.nl/tiles/service/wmts/bgtachtergrond?SERVICE=WMTS&request=GetCapabilities

Last edited by Commodoortje (2016-10-21 11:09:18)

Offline

#81 2017-01-30 17:44:59

Allroads
Member
Registered: 2011-03-05
Posts: 2,865

Re: Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT)

Werkt het bij jullie wel?

Commodoortje wrote:
wmts:http://geodata.nationaalgeoregister.nl/tiles/service/wmts/bgtachtergrond?SERVICE=WMTS&request=GetCapabilities

Bij deze link krijg ik steeds de keuze selectie.

Werkt bij nog steeds niet.

Nadeel ondanks bgtachtergrond in de link, krijg je de keuze selectie.

Ik wil niet iedere keer die keuze moeten maken.

http://geodata.nationaalgeoregister.nl/tiles/service/wmts?SERVICE=WMTS&request=GetCapabilities

begrijpelijk dan krijg je keuze menu.

EDIT: en dat zal net de crux zijn, JOSM staat bij mij ingesteld op Mercator EPSG:3857

Vandaar de melding:

The layer does not support the new projectionEPSG:3857
Supported projections are EPSG:25831, EPSG:28992
Change the projection again or remove the layer.

Last edited by Allroads (2017-01-30 18:29:46)

Offline

#82 2017-01-30 17:55:57

Martin Borsje
Moderator
From: Puth
Registered: 2011-10-22
Posts: 2,302

Re: Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT)

Ik gebruik wms:http://geodata.nationaalgeoregister.nl/bag/wms?SERVICE=WMS&FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=bag&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

(direct ingevoerd) en dat werkt...

Offline

#83 2017-01-30 18:34:10

Allroads
Member
Registered: 2011-03-05
Posts: 2,865

Re: Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT)

Martin Borsje wrote:

Ik gebruik wms:http://geodata.nationaalgeoregister.nl/bag/wms?SERVICE=WMS&FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=bag&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

(direct ingevoerd) en dat werkt...

BGT
Martin het gaat mij om BGT layer en WMTS

tip aan jouw: image/jpeg, daar gebruik ik altijd image/png, dan is achtergrond doorzichtig. En zie je de aerial achtergrond.

Offline

#84 2017-04-07 22:53:26

Commodoortje
Member
Registered: 2013-10-31
Posts: 2,398

Re: Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT)

Bij wie werkt de BGT layer nog?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB