Navigatorin tekijöitä?

Moro,

Löytyisikö täältä kiinnostuneita koodaajia, projektin vetäjiä, yms sellaiseen projektiin missä kehitettäisiin OSM:ää hyödyntävä navigaattori?

Ideana ostaa jostain edullinen GPS-vastaanotin (isolla näytöllä) ja tehdä siihen oma sovellus. Sovellus osaisi päivittää kartat OSM:stä ja näin ollen karttapäivityksistä ei tarvitsisi käyttäjän maksaa erikseen. OSM:n hengen mukaisesti sovellus olisi niin ikään open-source, jota ihmiset voisivat kehittää ja muokata mieleisekseen.

Käsittääkseni jotain tämän tyyppisiä viritelmiä jo löytyy, mutta ajatus olisi tehdä laitteesta niin helppokäyttöisen, että Matti Meikäläinenkin osaisi sitä käyttää. Eli karttojen ja sovelluksen päivitys mahdollisimman helppoa. Ja että laite soveltuu navigointiin kuin nykyiset autonavigaattorit.

Hiukan korvausta vaivannäöstämme, voisimme yrittää saada myymällä navigaattoria edulliseen hintaan.

Itse teen työkseni vastaavan tyyppisiä tuotekehitystöitä, joten jonkin verran aiheesta tiedän ja voin kehityksessä mukana olla. Jos kiinnostusta löytyy niin laittakaa sähköpostia, laitetaan rattaat pyörimään :slight_smile:

Sama ajatus on ollut mielessä, koodauksen olen kohdistanut GpsMidiin, kts. http://gpsmid.wiki.sourceforge.net/

Olen tehnyt mm. ylinopeusvaroittimen, tuen talvinopeuksille (kohta tarpeeseen), aloittanut tukea suomelle (ääniohjaus ja tekstejä) ja tukea reittipisteiden merkinnälle. Tarkoitus olisi tehdä käytettävyysparannuksia, navigoinnin puolella käyttöliittymä on varsin kömpelö.

Periaatteessa toimii ihan mukavasti esim. Verkkokaupan Ahvenanmaalta myymällä 45 euron navigaattorilla. Käytettävyyspuolella kyllä on tekemistä sekä gpsmidissä itsessään että wince-ympäristöön asentamisessa. Vaatii phoneme -java-virtuaalikoneen ja erillisen helperin gps-yhteyteen, pitäisi tehdä asennuspaketti, mutta tosiaan ei tuo gpsmid itsessäänkään oikein vielä ole Matti Meikäläiselle valmis ainakaan kosketusnäyttölaitteilla, joten ei ole tuohon ollut vielä niin tarvetta. Puhelimissa ja muissa näppäimistöllisissä laitteissa tuo voi olla jo kohtuullisen helppo ottaa käyttöön ja esim. pyörätiereitityksissä OSM on ilmeisesti varsin vahvoilla verrattuna kaupalliseen tarjontaan. Tosin jotain ongelmia ainakin Nokialaisten kanssa ilmenee jumituksina, jotain suorituskykyyn liittyvää (thread starvation tai jotain) ilmeisesti, kun samat midletit toimivat isommallakin näytöllä wince:ssä tai microemulattorissa mallikkaasti ja nopeammin.

Ai niin, pitääpä vielä mainita yksi varsin mukava ominaisuus jonka toteuttamiseksi olen tehnyt patchin gpsmidiin, ei tosin vielä ole CVS:ssä mukana. Nimittäin OSM:ssä olevien URLien ja puhelinnumeroiden käyttö.

Käytettävyyden kannalta tuokin on vielä raakile, mutta jo nyt toimii jo se, että voi esim. tehdä puhelimesta haun “lähellä olevat ravintolat”, ja saa listan ravintoloista. Listassa on merkattu ne joista on käytettävissä websaitti tai puhelinnumero, ja listasta voi suoraan avata ravintolan webbisivun tai soittaa ravintolaan varauksen. OSM:n tägipuolella voisi vielä harjoittaa hiukan laajentamista, jos vaikka alkaisi käyttää tägejä tyyliin “url:website:lunchmenu”, “url:website:dinnermenu” “url:website:openinghours”, niin voisi laittaa ohjelmaan suoraan myös valinnan “näytä ruokalista” ta “näytä aukioloajat” eikä tarvitsisi etsiskellä webbisivustolta pikkunäytöllä että missä ne ruokalista ja aukioloajat nyt kerrotaankaan. Mistä tuleekin mieleeni, että OSM-tägeissähän taisi kyllä olla varattu joku tägi aukioloajoillekin, voisihan sitäkin hyödyntää. Tosin tagwatching perusteella (opening_hours) näitäkin on koodattu näköjään vain jokusen kymmentä, kts. http://tagwatch.stoecker.eu/Finland/En/tags.html

Valitettavan vähän toistaiseksi OSM:ssä on myös urleja ja puhelinnumeroita, käyttämälläni (laajennettu) pääkaupunkiseutu -alueella löytyy vain 351 urlia ja 56 puhelinnumeroa, koko Suomessa tagwatchin mukaan 939 urlia ja puhelinnumeroita vain muutama kymmenen.

Tuli lisättyä parille tienpätkällekin url-ominaisuudet, nimittäin linkit Tiehallinnon kelikameroihin. Näitä voisi muutenkin lisäillä kartalle, tulevaisuudessa voisi sitten navigaattori näyttää suoraan kartalla pikkukuvan kelikamerasta, elävöittäisi näkymiä. Mahtaako teille olla jotain liikennetilanne -urleja olemassa?

Kannatettava ajatus. Rautaa tuskin kannattaa tehdä itse, koska kotelon valumuotit ovat erittäin kalliita ja radioraudan ohjelmointitiedot ovat kiven alla. Onko sinulla jokin valmis rauta mielessä, vai olisiko parempi tukeutua johonkin erittäin yleiseen (edulliseen) alustaan? JavaME ja GpsMid vaikuttavat järkeviltä. Kilpailua on sen verran, että hinnat pysyvät kurissa, ja joissakin laitteissa voi olla kartoituskelpoinen (tarkka) GPS-paikannin.

Kaupungeissa on monia polkuja ja kujia, joille ei ole asiaa kuin kävellen tai pyörällä. Tarkat kartat voisivat lisätä kevyen liikenteen suosiota. Kaupallisissa kartoissahan on lähes täysin keskitytty autoiluun (mm. kaistanvaihto-opasteet). Ainakin joku valitti fillarifoorumilla, että jokin Garminin kartta neuvoo polkemaan Länsiväylällä.

Luulen, että minulle riittää Garmin Edge 705 ja ikäloppu Nokia 2100 vielä muutaman vuoden. Odottelen, että markkinoille tulee pyöräilyyn sopiva GPS-puhelin. Keräsin joitakin pyöräilynavigaatioon liittyviä linkkejä dynamolaturisivulleni.

Entinen Wibree eli nykyinen Bluetooth Low Energy on ollut tuloillaan jo pitkään, mutta vieläkään ei ole sitä käyttäviä syke- ja poljinnopeusantureita näkynyt. Toivottavasti Garmin alkaa myydä ANT+Sport-tekniikkaansa puhelinvalmistajille järkevillä ehdoilla. Toisaalta voisin elää ilmankin noita antureita.

Laitepuolesta - Kiina -tavaraa myydään näköjään pikkuerissäkin joissakin paikoissa. Esim. 7-tuumaisella näytöllä, bluetoothilla, av-inillä ja fm-lähettimellä varustettu n. 135-170 USD. http://www.dhgate.com/7-quot-tft-gps-fm-navigation-g712-mp3-mp4/p-ff8080811feff87b011ff8ae03735ece.html

Tehtaalta varmaan saa halvemmalla, mutta pitänee tilata isompi kasa. Verkkokaupan photonavin näköistä laitetta mainostetaan min. tuhannen kappaleen erissä 65-100 USD hintaan, kts. http://www.ecvv.com/product/1099864.html

Photonaviahan Verkkokauppa on myynyt ainakin pari erää Ahvenanmaalta verottomana (ei alv:tä mukana) 45 euron hintaan sisältäen postikulut. Mahtaneeko tuosta paljon katetta jäädä, mutta tuskinpa kovin paljon tappiotakaan viitsivät ottaa. Jonkunlainen softa/karttakin tuossa on mukana, vaikka aika huonosti toimiva kartta/reititys, mahtaisiko softan poisjättämisellä montakaan dollaria saada hintaa alas per laite.

Vimpaimista tykkääville joku monitoimilaite voisi olla kiva, jota voisi käyttää esim. bluetooth-handsfreenä, mediasoittimena jne. ehkä myös digitelkkarina ja fm-radiona vaikka digitvviritin taitaakin nostaa hintaa. Verkkokaupan photonaviinhan saa n. neljällä kympillä langattoman peruutuskameran.

Edit: Vimpainosastolla löytyy, 230-250 dollarilla saa autoradion DIN-paikkaan menevän 7" audio/video/gps/radio(rds)/tv/dvd/mp4/kosketusnäyttö/bluetooth-systeemin moottoroidulla näytöllä ja Windows CE:llä. Harmi kyllä Tv on vain analoginen. http://www.dhgate.com/7-quot-1-din-car-gps-navigation-system-car/p-ff80808123313dfa012331935c4076d4.html

Moi,

Olen ehdottomasti samaa mieltä ettei oman raudan suunnittelu kannata kun vaatii sen verran panostamista ja rahaa. Ja saako siitä niin edullista tehtyä että voisi kilpailla nykyisten laitteiden kanssa.

Kiinassa tuntuu olevan läjäpäin navigaattorien valmistajia ja sieltä uskoisin löytyvän tähän tarkoitukseen sopivia alustoja. Joitain alustoja olen jo kysellyt, mutta vielä homma on hyvinkin alkutaipaleella. Monet näistä laitteista ovat juuri sellaisia, että ne sopisivat edellä mainituiksi multimedialaitteiksi, eli niillä onnistuisi muukin kuin navigointi. Hintoja mitä tähän mennessä olen saanut ovat 60-70USD tienoilla. Siihen rahti vielä päälle.

Monessa kyselemässäni laitteessa on Windows CE käyttöjärjestelmä asennettuna. Olisiko se hyvä alusta tällaiselle open-source laitteelle, vai pitäisikö se saada korvattua Linuxilla?

Windowsista minulla on hyvin vähän kokemusta, mutta käsittääkseni monissa Linux-pohjaisissa laitteissa on ikivanha ydin (jopa 2.4), jota on muuteltu. Jos lähtökohta on se, ettei kaikkiin laiteajureihin ole saatavissa lähdekoodia, niin Windows CE saattaisi olla pienempi paha. Microsoft on sentään yrittänyt kiinnittää huomiota binääriliitäntöjen pysyvyyteen ja yhteensopivuuteen.
Kannattaa varmistaa myös kehitysympäristön saatavuus. Mielestäni kannattaisi harkita ohjelmiston kirjoittamista C- tai C+±kielellä. MinGW on siitä mukava, että kehitysympäristö ei vaadi Windowsia. Se ei kuitenkaan taida tukea Windows CE:tä. Windows CE:tä varten näyttäisi olevan CeGCC. Jos tangoGPS:n käyttöliittymä on sopivan modulaarinen, se voisi kääntyä Windowsille tai Windows CE:lle. Toisaalta, jos (Javalla kirjoitettu) GpsMid on paljon C- tai C+±kielisiä kilpailijoitaan pidemmällä, olisi hölmöä ruveta keksimään pyörää uudelleen.

TangoGPS:ssä ei näköjään ole reititystä, ja se käyttää netistä haettuja rasterikarttoja, jotka taitavat viedä varsin massiivisesti tilaa jos esim. koko Suomen haluaisi pistää kortille. Rasterikartoilla kartan pyörittely kulkusuuntaan ei välttämättä nätisti suju, ainakin tekstit kääntyvät mukana. Gpsmid ja Gosmore käyttävät molemmat vektorikarttaa (osm-formaatti käännetään binäärimuotoon tilan säästämiseksi) eli piirtävät lennosta ja laittavat tekstit ym. sen mukaan minne mennään. Gosmore on C++:aa ja pääalusta on WinCE. Gosmore on aika minimalistisen tyylinen, mutta tietysti siihen voi lisätä ominaisuuksia.

GpsMid (j2me-ohjelma) on edellämainituista selvästi monipuolisin (reititys, ääniohjaus, reitin nauhoitus, verkkopalveluiden tuki esim. wikipedia-geolinkkien ja Kansalaisen karttapaikan maastokartan avaus GeoHackin kautta, alku OSM-editointiominaisuuksille, käyttäjän määriteltävällä tyylitiedostolla valittava kartan sisältö jne.), ja OSM-kartan editointituella varustettunakaan ei koko kasva suureksi, softan ja koko Suomen kartan käsittävä paketti n. 40 megaa. Tosin ainakin joissakin suhteellisen uusissakin puhelimissa on liian hidas koko Suomen kartalla, ja reitin laskenta on myös photonav-navigaattorissa pitemmällä matkalla tuskastuttavan hidasta, vie minuuttikaupalla. Java-virtuaalikone kai tekee helposti hommasta raskaampaa kuin käännetyn c++:n ajaminen suoraan, mutta kaipa tuossa olisi koodin optimointi mahdollista ja saada teho-ongelmia ainakin vähennettyä. Jotain päätieverkostoreititystä kai tekevätkin tuohon reitityspuolelle. Alueiden piirrossa taisi olla toinen pullonkaula.

Eli kuullostaa siltä, että Windows CE ja GPSmid olisi ehkä fiksuin aloitus lähtökohta? Pisimmille viety ratkaisu tällä hetkellä. Ongelmana ettei laite tukehdu javan pyörittämiseen.

Mitäs vaatimuksia nuo softat asettavat platformille? GPSmid on raudasta riippumaton kun on javaa. Mutta mites tuo virtuaalikone ja GPS helperi, ovatkin jo ilmeisesti riippuvaisia raudasta? Ovatko ne x86, ARM tai johonkin muuhun ympäristöön tehty/portattu?

Ainakin ARMille, lisätietoja löytynee osoitteessa https://sourceforge.net/apps/mediawiki/gpsmid/index.php?title=Platforms#WinCE_.2F_WindowsMobile olevien linkkien kautta eli phoneme on virtuaalikone ja trekbuddy -projektista on tuo helper. Periaatteessa kyllä pitäisi toimia myös suoraan phonemellä yhteydenotto sarjaporttiin, mutta jostain syystä ei tuolla photonav-laitteella toiminut, en osaa varmasti sanoa onko juuri tuon laitteen kummallisuus vai yleisempi phoneme:n ongelma, kehittäjät eivät sarjaporttiaccessia olleet tainneet kauhean paljon testata.

Sellainenkin muuten on kuin gcc-projektin gcj, joka kuulemma kääntää javaa natiivibinääriksi, voisi pyöriä vikkelämmin kuin tavukoodi.

Olen tehnyt omana harrasteprojektina Symbian puhelimille ilmaisen karttasoftan (DirtViewer) joka käyttää mm. OSM karttoja. Ohjelma on koodattu natiivilla Symbian C++:lla. Olen myös portannut karttasoftan Symbian koodista Qt:lle ja kun saan Qt version toimimaan niin laitan myös sen todennäköisesti ilmaiseen jakeluun. Tavoitteena olisi tehdä myös versiot Linux:lle ja WinCe:lle kunhan selviää miten hyvin Qt taipuu eri käyttiksille.

Mikäli harkitsette aloittaa kokonaan uuden opensource projektin niin suosittelen Qt:tä. Qt:n kirjastot on natiivia C++ koodia joten koodi on tehokasta ja kevyttä. Qt:n tukee myös hyvin opensource projektia kun on LGPL lisensoitu. Voisin luetella Qt:n etuja enemmänkin mutta parempi jos käytte tutustumassa Qt:n ja Nokia foorumin sivuilla.

http://www.forum.nokia.com/
http://qt.nokia.com/

Päivittelenpä ketjuun sen verran kuulumisia, että GpsMidin puolella on kaikenlaista kehitystä, mm. kielituen ja Android-tuen muodossa.

Myös laitepuolella näyttää Android olevan nykyisten kiinalaisten valmistajien valikoimiin tullut kovalla vauhdilla, 2.x -versioitakin on tarjolla kun alibabasta vilkuilee. Eli taitanee olla parasta unohtaa WinCE ja käyttää Androidia jos navigaattoriapakettia on mielessä kasata.

Ei kellään ole sattunut tulemaan vastaan roiskevettä & ulkokäyttöä kestävää android-pädiä, joka toimisi esim. pyörään kiinnitettynä? Esiin liukuva ja aukitaittuva aurinkopaneeli olisi plussa :slight_smile: Ainakin android-puhelimilla tuntuu olevan ahne akun kulutus nokialaisiin verrattuna, olisi kesällä edes pientä apua lataukseen.

Androidissa taitaa olla myös ANT+Sport-tuki, jos kiinnostaa seurata poljinnopeutta ja sydämen sykettä. Texas Instruments mainostaa WiLink 7.0:ssa olevan kaikki tarvittavat radiot: GSM, GPS, Bluetooth, ANT+Sport ja mitä niitä nyt onkaan.

Sähköähän saa napadynamosta. Kiinnostavia uutuuksia ovat edullinen Nokia DC-14 -laturi ja Axa Nano, jossa on etuvaloon sisäänrakennettu USB-laturi. Minulla on ollut omatekoinen regulaattorikytkentä jo muutaman vuoden.

Minuakin kiinnostaisi tuo laitepuoli. Kosketusnäytöllinen vesitiivis ohjaustankoon kiinnitettävä Android-puhelin olisi poikaa. Garmin Edge 705 ja 8-vuotias nokialainen saavat kelvata niin kauan kuin pysyvät hengissä, toivottavasti vielä muutaman vuoden.