Garmin nuvi 205

Ostin tänään ko. laitteen. Mitenköhän siihen kannattaisi yrittää OSM-dataa alkuperäisaineiston rinnalle?

Pikaisen (ehkä enempi myönteisen kuin kielteisen) alkutestauksen jälkeen tökkäsin laitteen USB-piuhalla kiinni Linuxiin, ja hetken kuluttua sisältö näkyi massamuistina. Taisin konffata Nuvissa reittijäljen tallentumaan, joten GPX hakemistosta löytyvä Current.gpx näkyy lupaavasti Josmissa. Reittijälki näyttää kohtuullisen mukavalta - mutta onkohan niin - että jälki jotenkin mukautuu reittiehin, eikä olekaan aitoa GPS tallennetta? Reittijälki oli Josmissa katsottuna kohtuullisen mukavasti yhtenevää OSM palvelimelta ladatun datan kanssa, mutta yhdessä tapauksessa jälki oli järjestelmällisesti korttelin verran pielessä (+ ajon aikana “lasketaan reittiä” ilmoitus + väärät kääntymisohjeet)! “Virhekorttelinkin” kohdalla reitti noudatteli värää tielinjaa yllättävän hyvin…? OSM/Nuvi Googletuksessa alitajuntaan tarttui, että OSM-käytössä softa pitää laittaa offroad moodiin, mutta silloin ei reititys ilmeisesti toimisi… En ole vielä katsonut, mistä ko. asetus löytyy Nuvista, saati testannut toimivuutta.

…hm, jos näin olisi, että tuo GPX hakemistosta löytyvä reittitallenne jotenkin “tarkentuu tai mukautuu” laitteelle tallennetun aineiston mukaan, niin voiko sitä silloin edes käyttää OSM lähteenä?

Minkäköhän kokoisia muistikortteja Nuvi 205 tukee? Laiton sisään käsillä olleen 8GB:n kortin, ei kuitenkaan näy USB:n kautta ainakaan Linuxille…?

Reititystilassa tuo tarkentaa sille lasketulle reitille, vaikka todellinen sijainti on viereisellä tiellä. Sen näkee esimerkiksi kun moottoritieltä poistuu “väärästä” liittymästä (tai ei poistu ja reitti ohjaa poistumaan). Tuota gps-jällkeä ei kannata käyttää (tai voi käyttää jos karttapohjana on Garminin kartta).

Mulla 205:ssa toimii Transcendin 4GB ja 8GB kortit (nopeusluokka 6, jos sillä on merkitystä). Kingstonin kortteja olen myös käyttänyt. Laite toimii myös Linuxissa SD-kortinlukijana. Yleensä olen käyttänyt erillistä lukijaa, kun se on nopeampi.

Linkki käyttämiini skripteihin http://wiki.openstreetmap.org/wiki/User:Juhe
Eniten aikaa tuossa skriptissä vie ftp upload, mutta kun on viimisenä niin ei sitä “huomaa”.

No 8GB:n SanDisk (nopeusluokka 4) ei taida sitten vain toimia.

Tuleeko gmapsupp.img kuvan kautta asentuva data näkymään omana kohtanaan karttainfossa? Purkaako Garmin tuon kuvan useammaksi tiedostoksi?

Laite käyttää sen tiedoston suoraan sieltä hakemistosta ja nimessä on “Osm” + päiväys (tai mitä sitten noissa asetuksissa sinne laittaa menemään). POI tietojen kohdalla kysyy kopioidaanko kortilta laitteen muistiin, mutta tuota gmapsupp.img:tä ei kopioi. Hyvä niin, sillä se hidastaisi käynnistystä melkoisesti.

Joskus 205 kaatuu osm:n kanssa, kun on valikkoja selailemassa. Karttanäytössä ei ole kaatunut (vielä).

Kiitos Juhe!

Garminin (Suomi) tekninen tuki muuten vastasi, että suurin kortti, jota laite tukee on 4 GB:n mikro sd-kortti(!?). Kysyin myös josko Garminin laitteen/kartat voisi päivittää Linuxin kautta - no vastauksen voi hyvin arvata.

Pieni tarkennus: tuolla muistikortin koolla ei sitten ollut näköjään mitään tekemistä sen kanssa, näkyykö se Linuxille vai ei. Garminin oma muisti näkyy minulla massamuistina, muttei laitteeseen liitetty muistikortti. Winskussa näkyy molemmat eri asemina. Puuttuisikohan käytössä olevasta Gentoon kernelistä joko tarvittava ajuri…No, datan siirto sujuu onneksi SD-adapterin kautta.

Itse olen vähän siinä käsityksessä että gmapsupp.img voi sisältää kokonaisen karttapohjan joka korvaa laitteen muistissa olevan wintöötäsoftalla päivitettävän kartan ja tuon gmapsupp.img:n voi tallettaa ihan normaalille muistikortille millä vaan vehkeellä mikä fat-muistikortin mounttaa.

Sikäli kun olen käsittänyt (mutten kokeillut) myös osm-tavarasta saa tuon gmapsupp.img:n, esim. http://wiki.openstreetmap.org/wiki/OSM_Map_On_Garmin#What_if_I_have_an_existing_gmapsupp.img_file.3F

Joo hyvin onnistuu tuo gmapsupp.img:n kopiointi muistikortille Linuxillakin erillisen lukijan (miniläppärissä valmiina) + adapterin kautta. Garminiin USB-piuhalla kytkettynä käyttämäni kerneli ei nähnyt kuin Garminin oman muistin. Teknisen tuen virallinen vastaus ja käytäntö ovat yleensä kaksi eri asiaa, kun ollaan Linuxilla liikenteessä.

Ja kun tuo gmapsupp.img on muistikortilla, alkuperäistä aineistoa ei tarvitse korvata. Nyt voin karttainfosta valita käytänkö Garminin alkuperäistä aineistoa vaiko OSM-aineistoa (muistkortilta).

Joo, nuvi265-mallissa on niin paljon muistia että rommilla olevan kartan lisäksi laitteen muistiin sopii osm:n gmapsupp.img ja muistikortille kaupallinen päivitys ja ajoaikana voi valita että mitä näistä käytetään ; osm-kartalla on itsellä ollut hankaluuksia osoitehakujen kanssa tuon garminin koneen kanssa mutta ainakin tässä osassa maapalloa osm:n kartta on jotakuinkin parhaiten ajan tasalla.

Isäni tai pääministeri voisi tuohon sanoa, että ”keskeneräisiä töitä ei saa arvostella”. :slight_smile: Mkgmapin tekijät ovat tuosta viasta tietoisia. Äskettäin mkgmap-ohjelmaan tuli valitsin --index, joka tekee MapSource-ohjelmassa enemmän tai vähemmän toimivan hakemiston. Kun kartan siirtää mkgmap-ohjelmalla laitteeseen, osoitehaku voisi toimia myös laitteessa. Edge 705:ssä osoitehaku on toiminut jotenkuten jo pitkän aikaa, mutta ei se kaikkea löydä. Lisäksi teitä voi joutua etsimään numerolla: ”Lahdentie” on ”140 Lahdentie”, koska tien numero liitetään nimeen liian aikaisin. Näyttää siltä, että osoitehaku saadaan vielä toimimaan ilman MapSourceakin. Siihen liittyvää MDR-formaattia on onnistuttu selvittämään varsin pitkälle.

Olen saanut sellaisen käsityksen, että gmapsupp.img on FAT-tiedostojärjestelmä. Eri laitteet näyttävät kartan eri tavalla valikossakin. Samassa gmapsupp.img-tiedostossa voi olla useita karttapaloja (esimerkiksi tekemäni Suomen kartta on jaettu pohjois-etelä-suunnassa kolmeen palaan) ja läpinäkyviä karttatasoja (esimerkiksi korkeuskäyrät tai jonkin alueen joukkoliikennereitit). Bussireitit tulisivat toki OSM-tietokannan relaatioista, mutta voisi olla näppärää saada ne näkyviin vain tarvittaessa.

En ole perehtynyt yksityiskohtiin vielä, joten olisin kiitollinen, jos joku osaisi kirjoittaa ohjeet tai skriptin, joka yhdistää näitä korkeuskäyriä gmapsupp.img-tiedostoon. Korkeuskäyriä ei liene järkevää jakaa samassa tiedostossa OpenStreetMap-kartan kanssa, koska korkeuskäyrät päivittyvät harvoin ja yhdistetyn aineiston jakaminen rikkonee tekijänoikeuslisenssejä.

SRTM loppuu Suomessa kesken jo ihan etelässä, ennemmin kannattaisi opetella käyttämään Aster DEM-dataa http://www.ersdac.or.jp/GDEM/E/index.html
Latasin joskus puolen Suomen verran GeoTIFF:ejä ja kokeilin hiukkasen tehdä rinnevalovarjostusta niistä, mutta tulos ei ollut ainakaan ensiyrityksellä mitenkään huikaiseva. Suuremmin ei ole ollut aikaa leikkiä, mutta voisin tänään illalla kokeilla, tulisiko gdal_contour-ohjelmalla käyttökelpoisia korkeuskäyriä ja laittaa tuloksen vaikka OSM-wikiin. Minulla ei ole aavistustakaan siitä, mitä sen jälkeen pitäisi tehdä, että saisi käyrät gmapsupp.img -tiedostoon. Olen laittanut jonnekin talteen myös Mapserverin mapfilen, jolla saa Aster DEM:stä luokitelluksi korkeuden mukaan, eli esimerkiksi sitä tummemman ruskeaa, mitä korkeammalla ollaan, mutta sen kokeilu saa toistaiseksi odottaa.

SRTM:n pohjoisraja kulkee tosiaankin suunnilleen Vantaan ja Keravan rajalla.

TanDEM-X:n satelliittien kanssa tekemisissä ollut saksalainen tuttuni mainitsi, että tutkataajuuksilla pääsee huomattavasti parempaan tarkkuuteen kuin SRTM:n ja ASTER:in käyttämällä näkyvällä valolla. Hänen mukaansa heidän satelliittikuvistaan erottaa rakennuksiakin. Toivoa sopii, että tiedot tulevat joskus vapaaseen jakoon. Eurooppalaisillahan on tapana rahastaa samasta asiasta moneen kertaan: ensin veronmaksajilta ja sitten käyttäjiltä.

Sain muuten sellaisen käsityksen, että http://openmtbmap.org/download/ perustuu Suomen osalta mahdollisesti venäläiseen korkeuskartoitukseen. Tiedot olivat saatavissa jo ennen ASTER-julkistusta osoitteesta http://www.viewfinderpanoramas.org/. En ole aineistoon tutustunut, mutta samaisen saksalaisen tuttuni mukaan se olisi laadukas.

Dokumentoi ihmeessä löydöksesi ja pane wiki-linkkiä tulemaan.

Minulta löytyy yhteenliimattuna GeoTIFFi koko Suomen alueelta, ja periaatteessa pystyisin laskemaan käyrät gdal_contourilla, mutta aineiston laatu ei oikein houkuta. Keskellä Espoonlahteakin on iso mäki, siellä täällä kiemurtelee kummallisia matoja, ja sitten on muuten vaan puutteellista dataa…

Tuolla arvostelua:
http://www.viewfinderpanoramas.org/reviews.html#aster

Tuolla taas kuva rinnevalovarjostuksesta
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Image:Srtm_raja.png
jonka aineistona
http://www.viewfinderpanoramas.org/dem3/P35v2.zip
Siinä näkyy hyvin tuo SRTM aineiston raja.