Klimheuvels

Afgelopen weekend tijdens mtbén beetje onaangenaam verrast door op einde van de middag nog getrakteerd te worden op een oversteek over de Kruisberg, daar zat ik effe niet meer op te wachten. Nu had ik niets bij me van OSM, maar thuis nog eens op de kaart gekeken, al had ik wat OSM bij me, de verrassing zou even groot zijn geweest…

In de kaart kan ik qua rendering niets vinden, maar in de database ook niet (en dan bedoel ik niet specifiek op dat punt, maar in zijn algemeenheid)? En dan kijk ik naar de ‘gewone’ mapnik/osmarender map op de .org site. Fietskaart op .org bekeken, ook niet (Fietskaart op .nl gekeken, daar zie ik niet eens plaatsnamen?)?

Als er wel iets is, wat dan (in de attributen lijst zie ik alleen iets van zo’n bord met stijging 12%)?

Als er niets is, wat zou een goede manier om zo’n stuk weg te taggen:

  • een poi erbij zetten?
  • de weg knippen en attributen (welke?) aan de weg te hangen?

Dus, weet iemand hier raad mee?

Op zowel opencyclemap.org als op de Cycle map op openstreetmap.org staan hoogtelijnen. Hoe dichter de lijntjes bij elkaar staan, hoe steiler de heuvel.
openfietskaart.nl heeft inderdaad geen hoogtelijnen, maar wel plaatsnamen (aan te zetten in het menuutje onder de blauwe plus (rechtsboven)).

Met deze tag misschien? http://wiki.openstreetmap.org/index.php/Key:incline

Ik gebruik groundtruth om een hoogtelijnen kaartje te maken die als extra layer op de Garmin OSM kaart gebruikt kan worden:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/GroundTruth_For_Dummies

Hoogtelijnen zijn misschien leuk om op overzichtkaarten een indruk te krijgen van het gebied (bij voorbereiden tocht of zo), maar voldoen voor mij niet tijdens het fietsen. Je moet iets gaan afleiden van een schermpje waarop toch al weinig is te zien, terwijl je van voren niet weet dat je achter nog leeft. Voor wandelen kan ik me er nog iets bij voorstellen, maar bij het mtb’en niet.

Daarnaast geven de hoogtelijnen ook niet het detail dat je wil, ter vergelijk een heuveltje met een pittig stukje erin met de presentatie op de kaart (waar dat dus niet uit is af te leiden):

http://www.klimmeninlimburg.info/CMS/index.php?option=com_content&task=view&id=97&Itemid=50

http://www.openstreetmap.org/?lat=50.94513&lon=5.87704&zoom=17&layers=00B0FTF

Ah, dat vergeet ik ook standaard om eens even onder de + te kijken. Mooi gedaan dat je zo je kaart kunt aanpassen .

Yep, daar zit meer in.

Heb op mijn ’ website’ wat links naar sites opgenomen om voor mezelf een idee te krijgen wat je wil.

Wat me handig lijkt is een overzicht van een streek met daarin de heuvels. Dit zou op je schermpje kunnen staan, ga je richting zo’n pukkel, dan weet je dat die eraan komt en nog tijdig actie nemen (andere kant op of er bewust naar toe. Wil ook wel eens bewust naar een klim toe, maar kan hem dan niet vinden) . Maar dan moet je ze toch als poi’s opvoeren.

poi’s hebben nog als voordeel dat je wat gegevens van de klim kunt opnemen. Meeste klimmen heten naar de straatnaam, er zijn er ook die in de volksmond een eigen naam hebben (Kruisberg is volgens mij zo’n geval, hoewel er wel een officeel straatnaambordje staat, maar ik heb tot nu toe geen kaart gezien met deze straatnaam). Vanuit de poi kun je dan een verwijzing maken naar zo’n klimregister voor verdere beschrijving van de heuvel, je kunt want zwaarte-indexen overnemen etc. om nog eens wat te kunnen zoeken/sorteren, ze gebruiken om een route te plannen voor een rondje etc.

Naast de poi’s dan ngo de weg aanpassen zoals in de wiki staat. Als dat dan eens is te renderen met of ‘borden’ of ’ >’ , dan wordt het aardig gedetailleerd.

Qua werk/opbrengst lijkt me de poi aanpak de weg om te beginnen?

De poi is denk ik de meest eenvoudige methode. Die incline tag wordt helaas niet gerendered op de meeste kaarten dus moet je zelf aan de slag met bijv mkgmap om een garmin gps kaartje te maken waar ze dan op komen te staan met “>” ofzo.

De site hardfietsen.nl geeft een overzicht van hellingen weer op een OSM kaartje:
http://www.hardfietsen.nl/tableaux/index.php?pageId=6&template=helling&hellingid=2&action=kaart

Zo zijn er nog wel meer van dergelijke sites, als bijv climbbybike.com of cyclingcols.com.

Nav oa site hardfietsen ea nog eens over nagedacht, en dan kom je mi weer op de fundamentele vraag, wat leg je vast en wat niet. Een deel van die heuveltjesinfo is fysiek, een deel niet. Denk dat het fysieke in osm zit, voor dat andere moet je een andere plek zoeken?

Vanuit die gedachte kom je op zoiets als:

  • in osm zitten ‘gewoon’ de wegen, evt ga je die info nog uitbreiden met de tagging zoals de link van ligfietser geeft (per stukje van de weg iets vast leggen);
  • de positie van de heuvels hou je maar in een los bestand,en leg je maar in je fietscomputer over je kaart heen, dus zoals die sites het allemaal doen;
  • een verbindend element zou dan iets als wikipedia zijn. Daarin kunnen dan hoogteprofielen (te gebruiken om osm tags te vullen), foto’s en weet ik veel wat voor info (link naar osm). Nu zie je meerdere sites met deze hoogteprofielen, met/zonder copyrights, af en toe lijkt het erop of er van elkaar is gecopieerd etc. Wikipedia geeft dan de mogelijkheid om ‘1 waarheid’ van de heuvel op te bouwen.

Ga hier nog eens verder mee stoeien.

In wikipedia kom ik 1 heuvel tegen, de Vaalserberg. Heb er eigenlijk geen gevoel bij of zoiets van het vastleggen van de heuvels wikipedia kan qua onderwerp, of dat je een hele discussie krijgt of dat wel kan etc. Iemand een idee?

Je hoeft dat niet zelf te doen als het al door iemand anders is gedaan:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Berg_in_Nederland :sunglasses:

Jouw Kruisberg staat er ook al bij: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_heuvels_in_Zuid-Limburg

Misschien is het een idee om bij iedere klim een kaartje van OSM te plaatsen?

Als voormalig ontwikkelaar van de openfietskaart wil ik wel even reageren

Het weergeven van stijle hellingen moet mogelijk zijn op basis van de incline tag, we zouden een icoontje kunnen weergeven met de hellingsgraad erin…

Vroeger hadden we ook hoogtelijnen waardoor je het kon zien… helaas is die functionaliteit gesneuveld.

Verder zou ik nog eens een shaded relief layer (hoogte verschillen worden met shaduw weergegeven alla google terrain) willen toevoegen…

Krijg nou wat, nu had ik niet meer gezocht dan alleen met de term ‘heuvel’, maar dan had je toch op deze info moeten stoten. Blijkbaar is niet alles aan elkaar gekoppeld, maar alle ingredienten zoals ik me dat een beetje voorstelde zijn daarmee wel aanwezig!

Hoop de komende tijd hier eens voorzichtig mee aan de slag te gaan, eens kijken waar schip gaat stranden.

Zal als testcase t.z.t de tagging gebruiken, klinkt goed zo’n icoon!

Zoals eerder aangegeven, heb mijn twijfels of dat tijdens het fietsen enig nut heeft. Een icoon is duidelijk en sprekend.

In het weekend wat heuveltjes op en af gereden, nu nog stijve benen, maar heb wat gpx’en om mee aan de slag te kunnen.

De gpx’en zijn van wat onbekendere klimmetjes, staan niet in wikipedia. Wil ik ze opvoeren, dan zal ik eerst lengte, hoogteverschil etc. moeten uitrekenen, om een beetje in de pas te lopen met de andere beschrijvingen. Kan deze beschrijvingen natuurlijk niet zo maar overnemen van andere sites.

Weet iemand een tool waar ik een stuk van een gpx in stop en die dan een grafiek maakt?

De grafiek moet dan weer zijn te gebruiken om de tagging aan te passen.

gpsvisualizer.com, kan wel mooie plaatjes maken, met hoogte tegen afstand geplot. Dat is, lijkt mij, wat je zoekt?

Ik was er ook benieuwd naar en ben gaan zoeken en vond op het forum http://www.zonefivesoftware.com/SportTracks/Forums/viewtopic.php?t=3385 een aantal links.

Het programma Salitaker http://www.pedra.altervista.org/salitaker.htm in combinatie met 3D route builder is denk ik wat je zoekt.

Op het forum stond de volgende uitleg:

  1. start “3D Route Builder” (free, download it at http://www.hybridgeotools.com/html/downloads.html))
  2. open your gpx-file in 3D Route Builder
  3. use 3D Route Builder’s export function and create a Salite-File (*.sal)
  4. open Salitaker and open sal-file
  5. create a Salitaker-profile

Het werkt echter in het Italiaans dus het was even puzzelen om tot de volgende profiel te komen:

http://picasaweb.google.nl/wizardofoh.nl/Fietsroutes#5386814295699084754

Deze week wat zitten frobelen met gpsvisualizer, maar is nog niet helemaal:

  • als ik stukken van 25 of 50 meter op de x-as wil, wil ik graag dat die over dat stuk een gemiddelde toont. Dat krijg ik niet voor elkaar, binnen dit stuk blijft die afzonderlijke waardes tonen;
  • ben bang dat plaatje niet ‘vrij’ is te gebruiken, essentieel omdat ik het in wikipedia wil zetten.

‘Voortraject’ is ook al wazig. Met prune knip ik de beklimming/daling uit de route. Maar waar leg je de knip? Op de punten waar de helling 0% is? < 1%?

In de metingen zitten uitschieters. Er zitten altijd metingen tussen die tussentijdse dalingen weergeven, waarvan ik zeker weet dat die er niet zijn. Die wil je er dus tussenuit knippen (kan met prune, wel bewerkelijk).

Volgens mij ben ik op zoek naar een programma waar ik de track in stop, en waar een bestand uitkomt met per opgegeven afstand het stijgpercentage. Dit bestand dan inlezen in spreadsheet, en grafiek maken. Als zo’n programma dan nog features heeft om buiten een range liggende punten te verwijderen (indien ze effect hebben op de berekening), afstanden variabel kunnen zijn (dus eerst bv. 2 stukken van 100m, dan 1 van 50, dan 3 van 25, dan weer van 100), zoiets zou denk ik in de buurt komen om een goed profiel van een (korte) heuvel te maken.

Weet iemand zo iets?

(Italiaanse programma niet geprobeerd. Italiaans kan ik geen chocola van maken, is geloof ik ook niet meer in ontwikkeling, en moet weer wat installeren (doe liever webbased of ouderwetse exe).

Ik zie op http://www.gpsvisualizer.com/ dat de output (oa.) svg is. In dat geval kun je het resultaat met http://www.inkscape.org/ bewerken. Daarmee zou je dalingen die er niet zijn relatief simpel kunnen corrigeren.

Wat betreft het vrij gebruiken. Als het een min of meer standaard grafiek is, zou er hoogstens auteursrechten kunnen zitten op het gekozen kleurgebruik. Als je in Inkscape de kleuren aanpast, is er geen enkel probleem meer.

Je zou 3D Route Builder kunnen proberen, die doet het voortraject: Omzetten van de gpx data en berekenen van de stijgingspercentages per afstand, het italiaanse programaatje maakt er alleen een mooi grafiekje van, maar dat zou je ook met een spreadsheet kunnen doen. Overigens kan je de termen vertalen met google translate:
http://translate.google.com/translate?js=y&prev=_t&hl=nl&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.pedra.altervista.org%2Fsalitaker.htm

Dat Italiaanse programma doet wel precies wat je wilt bereiken en is een stand-alone exe :wink:

@wimmel: probeer liever eerst de data te bewerken. Als uiteindelijk lukt, dan wil ik grafiek met gpx op wikipedia zetten.

@ligfietser: heb de 3d route builder geinstalleerd, daarmee lukt idd om stukjes te maken van bv 25 of 50 meter. Dan weer saven als csv en inlezen in OO-werkblad, zier er hoopvol uit (tis het nog niet helemaal omdat ik net een heuvel heb genomen die ik af ben gereden, de balken te smal zijn etc.)

3d route builder werkt bij mij niet lekker met Google Earth. Google Earth start op, vervolgens zegt 3d route builder dat het niet is opgestart. En ik denk dat ik dat nodig heb om begin- en eindhoogte te checken.