Rady pro OSM začátečníka

Mám několik začátečnických dotazů k úpravám OSM. Protože mě primárně zajímá rozšiřování sítě lesních pěšinek a cest vhodných pro MTB týkají se dotazy především klasifikace cest atd:

Jak dosáhnout změny vykreslování cesty v návaznosti na povrch, resp. její průjezdnost (terminologií map od např. na mapy.cz: bílá silná=asfalt, černá plná čára = zpevněná lesní/polní cesta, čárkovaná čára = lesní pěšina dobře průjezdná, tečkovaná čára = obtížně průjezdná pěšina)?

Jak dosáhnout změny zobrazení části již existující cesty v návaznosti na povrch v reálu? Např. pokud je v mapě cesta celá čárkovaná, ale ve skutečnosti je její část asfaltová a následně přechází na zpevněnou a posléze nezpevněnou pěšinu? Mám existující cestu rozdělit na více částí a u každé z nich pak upravit tagy ?

Turistické značení – jak doplnit na cestu, která již v mapě existuje? Jak dokreslit spolu s doplňovanou částí chybějící cesty/pěšiny. Jak změnit polohu turistického značení z jedné cesty na druhou (typicky změna trasy TZ v terénu, resp. chyba v mapě)?

Díky.
J.

Ahoj,
docela hodně dotazů najednou :smiley:

Zřejmě hledáš tracktype a highway.

Přesně tak. Jen upozorním, že v mapě se to nemusí projevit. Nicméně v databázi to bude a můžou to použít různé speciální mapy. A možná se to časem objeví i na hlavní mapě.

Viz: Turistické značení na wiki a Značkový klíč OpenTrackMap.
Ve zkratce. Na pěsí a cyklo trasy se v OSM používají relace. To je takový virtuální seznam cest a rozcestníků tvořících danou turistickou trasu. Na relaci se pak dávají tagy popisující danou trasu - název, barva, operátor…

Pokud chceš upravit existující turistickou trasu, do relace buď přidáš nebo z ní naopak odstraníš danou cestu. Z toho vyplývá, že nejprve si musíš cesty/pěšiny vytvořit abys je pak mohl do relace přidat.
Pokud chceš vytvořit úplně novou trasu (a víš že v OSM opravdu neexistuje), musíš vytvořit novou relaci a cesty do ní přidat. Hodně záleží na editoru. iD na tyhle složitější editace moc není, na relace je ideální naučit se JOSM. V něm je mnoho šikovných doplňků, které mapování usnadňují.

Starší návod lze nalézt zde: Jak vkládat turistické informace na OpenStreetMap.org. WMS plugin již není potřeba stahovat, byl do JOSM zaintegrován. A jak tak koukám, josm.openstreetmap.de momentálně neběží, někde jim tam došlo místo. Ale jsem si jistý, že než se těmi odkazy prokoušeš, tak to zase opraví :wink:

Pokud narazíš na nějaký konkrétní problém, tak se zase zeptej. Ideálně v konferenci @talk-cz - tam se pohybuje více lidí.

Díky za odpověď,
track a highway už jsem četl, ale přečtu znovu a taky se vrhnu na ty další odkazy a začnu se vzdělávat.
Pokud narazim na další nejasnost, tak to sem přidám.

J.

čau, taky jsem začátečník, a chtěl bych poradit.
Jak přeměnit gpx stopu v cestu? Rád bych zmapoval různé lesní pěšinky v okolí, ale ve wiki se mi nepodařilo najít, jak jednoduše přeměnit GPX stopu v cestu… nahrát gpx soubor, zobrazit si ho a “obklikat” ho je sice možnost, ale dost zdlouhavá, zvlášť u cest s více zatáčkami…