OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

Announcement

A fix has been applied to the login system for the forums - if you have trouble logging in please contact support@openstreetmap.org with both your forum username and your OpenStreetMap username so we can make sure your accounts are properly linked.

#1 2015-08-04 14:34:53

PTT
Member
Registered: 2015-08-04
Posts: 6

AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

Nu AHN, het actueel hoogtebestand nederland, vrij beschikbaar is (CC-0 licentie) leek me het interessant om die te gebruiken als achtergrond bij het bewerken van osm voor preciezere geolocatie: geen offsets of schuine projectie meer zoals bij luchtfoto's. Met de maaiveld versie zijn ook heel veel details zichtbaar zoals bospaden, sloten en vijvers.
Sinds een paar weken is op de AHN viewer http://ahn.maps.arcgis.com/apps/webappv … e7cc106e88 de maaiveld laag ook aanwezig, naast de ruwe versie die al langer beschikbaar was.

Met wat proberen heb ik de URL's uitgefutseld om die webservice toe te voegen als wms laag in JOSM, met de volgende URL's (aangenomgen dat JOSM in mercator projectie staat).
Vul de URL (zonder wms:) in bij 'Verify generated WMS url'.

AHN2 maaiveld dynamische schaling:
wms:http://ahn.arcgisonline.nl/arcgis/rest/services/Hoogtebestand/AHN2_i/ImageServer/exportImage?f=image&bboxSR=4326&imageSR=3857&format=jpgpng&bbox={bbox}&size={width},{height}&

AHN2 ruw dynamische schaling:
wms:http://ahn.arcgisonline.nl/arcgis/rest/services/Hoogtebestand/AHN2_r/ImageServer/exportImage?f=image&bboxSR=4326&imageSR=3857&format=jpgpng&bbox={bbox}&size={width},{height}&

AHN2 maaiveld hillshade:
wms:http://ahn.arcgisonline.nl/arcgis/rest/services/Hoogtebestand/AHN2_i/ImageServer/exportImage?f=image&renderingRule={"rasterFunction":"AHN2 - Hillshade"}&bboxSR=4326&imageSR=3857&format=jpgpng&bbox={bbox}&size={width},{height}&

AHN2 ruw hillshade:
wms:http://ahn.arcgisonline.nl/arcgis/rest/services/Hoogtebestand/AHN2_r/ImageServer/exportImage?f=image&renderingRule={"rasterFunction":"AHN2 - Hillshade"}&bboxSR=4326&imageSR=3857&format=jpgpng&bbox={bbox}&size={width},{height}&

De online iD editor ondersteund helaas alleen tms, dus daar werkt het niet zonder proxy.

Voorbeelden:
Maaiveld - Ruw
exportImage?f=image&bboxSR=4326&imageSR=3857&format=jpgpng&bbox=5.6144906,52.2852943,5.6201051,52.2887218&size=250,250&exportImage?f=image&bboxSR=4326&imageSR=3857&format=jpgpng&bbox=5.6144906,52.2852943,5.6201051,52.2887218&size=250,250&

Hillshade, Maaiveld - Ruw
exportImage?f=image&renderingRule={%22rasterFunction%22:%22AHN2%20-%20Hillshade%22}&bboxSR=4326&imageSR=3857&format=jpgpng&bbox=5.6144906,52.2852943,5.6201051,52.2887218&size=250,250&exportImage?f=image&renderingRule={%22rasterFunction%22:%22AHN2%20-%20Hillshade%22}&bboxSR=4326&imageSR=3857&format=jpgpng&bbox=5.6144906,52.2852943,5.6201051,52.2887218&size=250,250&

Ik heb reeds wat slootjes, paadjes en vijvers toegevoegd, en vind het erg fijn werken.
Veel carteerplezier! Piers

Last edited by PTT (2015-08-04 16:18:08)

Offline

#2 2015-08-04 14:44:32

Hendrikklaas
Member
Registered: 2012-08-15
Posts: 1,097

Re: AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

Hi PTT, met zulke uitvoeringen en bestanden zelfs altijd bijzonder welkom. Ik zal er snel naar kijken, OSM aanpassen en vooral gebruiken, de details maken het juist leuker.
Hendrikklaas

Offline

#3 2015-08-25 01:56:44

PTT
Member
Registered: 2015-08-04
Posts: 6

Re: AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

Hmm, de nieuwe versie van JOSM (version 8677) heeft wat wijzigingen in de manier van WMS opvragen, dus de URL's moeten ook net weer anders...

Nu worden ze:
AHN2 maaiveld dynamische schaling:
wms:http://ahn.arcgisonline.nl/arcgis/rest/services/Hoogtebestand/AHN2_i/ImageServer/exportImage?f=image&bboxSR=3857&imageSR=3857&format=jpgpng&bbox={bbox}&size={width},{height}&

AHN2 ruw dynamische schaling:
wms:http://ahn.arcgisonline.nl/arcgis/rest/services/Hoogtebestand/AHN2_r/ImageServer/exportImage?f=image&bboxSR=3857&imageSR=3857&format=jpgpng&bbox={bbox}&size={width},{height}&

AHN2 maaiveld hillshade:
wms:http://ahn.arcgisonline.nl/arcgis/rest/services/Hoogtebestand/AHN2_i/ImageServer/exportImage?f=image&renderingRule=%7B"rasterFunction":"AHN2 - Hillshade"%7D&bboxSR=3857&imageSR=3857&format=jpgpng&bbox={bbox}&size={width},{height}&

AHN2 ruw hillshade:
wms:http://ahn.arcgisonline.nl/arcgis/rest/services/Hoogtebestand/AHN2_r/ImageServer/exportImage?f=image&renderingRule=%7B"rasterFunction":"AHN2 - Hillshade"%7D&bboxSR=3857&imageSR=3857&format=jpgpng&bbox={bbox}&size={width},{height}&


Ik heb ze ook toegevoegd aan wikipagina met layers van PeeWee32, https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Use … e32/layers

Offline

#4 2015-08-25 08:10:55

ligfietser
Moderator
Registered: 2008-10-09
Posts: 4,766
Website

Re: AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

Mooi Piers, da's een handig hulpmiddel. Let er wel op het Actueel Hoogtebestand Nederland niet zo actueel is. Nieuwbouw van pakweg 1-2 jaar oud staan er nog niet op. Je ziet wel de contouren van hijskranen e.d. bij een wijk in aanbouw. Dus oppassen voor klakkeloos overtekenen!

Offline

#5 2015-08-25 10:25:08

jkelder
Member
Registered: 2011-10-23
Posts: 20

Re: AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

JaVaWa heeft de hoogtebestanden van AHN een aantal jaren geleden al verwerkt met de netwerken van de Waypoint site als mogelijke achtergrond. Zie http://planner.gps.nl/ahn

Last edited by jkelder (2015-08-25 10:25:42)

Offline

#6 2015-08-25 11:16:23

Allroads
Member
Registered: 2011-03-05
Posts: 2,418

Re: AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

Sorry, deze had ik al in mijn lijstje staan, van preference.xml maps in josm

JOSM

http://geodata.nationaalgeoregister.nl/ahn2/ows?SERVICE=WMS&",

WMS GetCapabilities
http://geodata.nationaalgeoregister.nl/ … pabilities

Openlayers 2

//		http://geodata.nationaalgeoregister.nl/ahn2/wms?&REQUEST=GetCapabilities

		var NLAHN2r = new OpenLayers.Layer.WMS("AHN2 0.5m ruw",
			"http://geodata.nationaalgeoregister.nl/ahn2/ows?SERVICE=WMS&",
			{'layers': 'ahn2_05m_ruw', transparent: true, format: 'image/png'},
			{isBaseLayer: false}
			);
			map.addLayer(NLAHN2r);

ik heb dan nog transparantie toegevoegd

opacity: 0.7

http://www.nationaalgeoregister.nl/geon … b8f363948e

Last edited by Allroads (2015-08-25 11:28:17)

Offline

#7 2015-08-25 16:53:23

PTT
Member
Registered: 2015-08-04
Posts: 6

Re: AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

ligfietser wrote:

Dus oppassen voor klakkeloos overtekenen!

Inderdaad, zelf vind ik het ook het fijnst om alleen gebieden in te tekenen waar ik ook echt ben geweest. Voor geolocatie is dan zo'n AHN echter wel erg handig, vooral omdat ik niet altijd een GPS tracker aan heb staan.

AHN3 is weer een stuk recenter dan AHN2, alleen nog niet landsdekkend. Verder lijkt AHN3 via deze server een offset van [0.5, -1.4] te hebben, om een onduidelijke reden.

jkelder, Allroads: De AHN2 op nationaalgeoregister.nl heeft een statische schaal en heeft daardoor erg weinig detail, subtiele verschillen als bospaadjes zie je daar nevernooit niet in terug. De AHN viewer heeft een dynamische schaal waardoor veel meer detail zichtbaar wordt, en ook de hillshade laat heel veel detail zien. Het nadeel is wel dat omdat de schaal per tile bepaald wordt je de grenzen van de tiles heel goed ziet, wat niet zo charmant is, maar voor kaarten intekenen geen probleem.

Offline

#8 2015-09-21 14:28:47

Allroads
Member
Registered: 2011-03-05
Posts: 2,418

Re: AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Use … e32/layers

Lagentabel nummer 21, ik heb daar 2 vervangen door 3, maar ik krijg geen hillshade zwartwit, maar een kleuren plaatje, dynamisch.


Heb in Josm het zo staan.   r voor ruw  en `AHN3 - Hillshade" voor zwart-wit

wms:http://ahn.arcgisonline.nl/arcgis/rest/services/Hoogtebestand/AHN3_r/ImageServer/exportImage?f=image&renderingRule=%7B"rasterFunction":"AHN3 - Hillshade"%7D&bboxSR=3857&imageSR=3857&format=jpgpng&bbox={bbox}&size={width},{height}&

Neem aan dat het van de server verkeerd wordt geleverd .

Last edited by Allroads (2015-09-21 16:30:45)

Offline

#9 2015-09-23 12:21:26

PTT
Member
Registered: 2015-08-04
Posts: 6

Re: AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

In de renderingRule moet wel "AHN2 - Hillshade" staan, dus wordt het:

http://ahn.arcgisonline.nl/arcgis/rest/services/Hoogtebestand/AHN3_r/ImageServer/exportImage?f=image&renderingRule=%7B"rasterFunction":"AHN2 - Hillshade"%7D&bboxSR=3857&imageSR=3857&format=jpgpng&bbox={bbox}&size={width},{height} 

Offline

#10 2015-09-26 16:17:58

RobertFloor
Member
Registered: 2015-06-28
Posts: 5

Re: AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

Beste mensen,

Ik probeer het toe te voegen in JOSM , onder Imagery -> Imagery preferences en dan +WMS. Vervolgens typ ik de url http://ahn.arcgisonline.nl/arcgis/rest/services/Hoogtebestand/AHN2_r/ImageServer/exportImage?f=image&renderingRule=%7B"rasterFunction":"AHN2 - Hillshade"%7D&bboxSR=3857&imageSR=3857&format=jpgpng&bbox={bbox}&size={width},{height} in bij "Enter service url" maar dit levert de foutmelding Could not retrieve WMS layer list op.

Bij mij gaan eigenlijk alleen urls met WMS?get capabilities aan het eind goed. Zou iemand mij kunnen helpen met dit probleem?

Alvast bedankt,

Robert

Offline

#11 2015-09-26 17:13:43

Cavit
Member
Registered: 2013-11-27
Posts: 72

Re: AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

Robert, deze url kun je in het vak "4. Verify generated WMS URL" invullen. Daarna nog bij 5 een naam kiezen.

Offline

#12 2015-09-27 20:04:46

RobertFloor
Member
Registered: 2015-06-28
Posts: 5

Re: AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

De tip werkt! Bedankt voor de hulp.

Robert

Offline

#13 2015-10-07 12:01:19

Allroads
Member
Registered: 2011-03-05
Posts: 2,418

Re: AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

Nu dat JOSM weer een update heeft, de mogelijk heeft om de gamma.png gamma van een laag te veranderen, kan je de AHN laag mooi aanpassen om het even duidelijker te maken, dan zie je de unclassified wegen beter bij de JOSM mappaintstyle default Map CSS.
Die het meest gebruikt wordt.

Offline

#14 2015-10-11 09:05:23

RobertFloor
Member
Registered: 2015-06-28
Posts: 5

Re: AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

Ik gebruik deze wms (Digitaal topografisch bestand van RWS)  ook wel eens:
wms_endpoint:http://geodata.nationaalgeoregister.nl/digitaaltopografischbestand/wms?
Er zit een laag in met de verflijnen van snelwegen. Deze is heel bruikbaar om te kijken of de snelwegen en vooral afritten goed liggen.

Offline

#15 2015-10-15 20:46:01

nilodo
Member
Registered: 2009-07-14
Posts: 243

Re: AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

Beetje offtopic, maar wel een mooie toepassing van de AHN:

http://erfgoedstem.nl/doolhof-ontdekt-i … eel-arcen/

Offline

#16 2016-07-28 12:27:12

Kars
Member
From: Hengelo
Registered: 2016-07-22
Posts: 124

Re: AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

Ik wil er graag op wijzen dat het gebruik van de services via http://ahn.arcgisonline.nl/arcgis/rest/ gebonden is aan voorwaarden die niet compatibel zijn met OSM. De ruwe data van AHN mag dan CC-0 zijn, deze visualisaties zijn dat zeker niet.

Ik ben het dus ook niet eens met de stelling op https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Use … e32/layers dat deze "OSM compatible" zijn, tenzij er expliciet schriftelijke toestemming is gegeven door Esri Nederland. Daar heb ik geen bewijs van kunnen vinden.

Zie ook mijn post hier: http://forum.openstreetmap.org/viewtopi … 22#p601922.

Offline

#17 2016-07-28 13:37:33

Sander H
Member
From: Oostvoorne
Registered: 2013-05-19
Posts: 1,080

Re: AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

Wie zegt dat je de visualisatie van ArcGis moet gebruiken?
Deze is ook bij PDOK verkrijgbaar: http://geodata.nationaalgeoregister.nl/ … pabilities

Offline

#18 2016-07-28 14:08:08

Kars
Member
From: Hengelo
Registered: 2016-07-22
Posts: 124

Re: AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

Sander H wrote:

Wie zegt dat je de visualisatie van ArcGis moet gebruiken?

Nou, het merendeel van de links in deze thread?

De pagina van PeeWee32 waarnaar in deze thread wordt gerefereerd bevat alleen links naar ArcGIS voor wat betreft AHN...

Sander H wrote:

De PDOK visualisaties zijn veel beperkter, daar heb je veel minder aan bij het mappen.

Offline

#19 2016-07-29 12:53:59

PTT
Member
Registered: 2015-08-04
Posts: 6

Re: AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

Ik heb me inderdaad verkeken op die licenties, en heb iets te snel geconcludeerd dat de visualisatie van de ahn viewer ook vrij beschikbaar is. Het is geen ingewikkelde visualisatie, dus het is ook goed zelf te doen, alleen het downloaden, verwerken en hosten van alle data kost best wat tijd.
Leuk klusje voor als iemand zich verveeld?

Offline

#20 2016-08-04 13:34:40

Stefan de Konink
Member
From: Leidschendam
Registered: 2009-05-13
Posts: 81
Website

Re: AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

Mocht je ondertussen met het AHN3 willen werken dan kan dat ook met open data. WMSje hier te halen:

http://geodata.nationaalgeoregister.nl/ … pabilities


Steun elkaar, Kopieer Nederland waar!

Offline

#21 2016-08-04 14:26:15

Allroads
Member
Registered: 2011-03-05
Posts: 2,418

Re: AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

Waarom kan rws pdok ngr niet een gelijke visualisatie leveren a la arcgis?

Welke bij inzoom op detail veel duidelijker is, vooral bij de grijstinten.

Of heeft arcgis hier nog andere data in verwerkt?

Hoopte op een verbetering bij ahn3 dat is niet zo, net geprobeerd, niet erg bruikbaar voor gebruik in JOSM.

Offline

#22 2016-08-08 20:54:55

Stefan de Konink
Member
From: Leidschendam
Registered: 2009-05-13
Posts: 81
Website

Re: AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

Ik denk dat ze dat best zouden kunnen. Het zijn een aantal computer vision operaties die je op een puntwolk kunt uitvoeren. Maar je kunt ook bestaande informatie zoals de BAG gebruiken om bepaalde objecten in te kleuren of de referentie data aan gelijk te trekken. Ik vind het belangrijk dat de overheid brondata beschikbaar stelt. Het bedrijfsleven of prive hergebruikers kunnen daar waarde aan toevoegen. Het is wat mij betreft wel een terechte vraag wat de meerwaarde is om een tileserver beschikbaar te stellen van gegevens die onhandig in gebruik zijn, wellicht kun je bij PDOK een voorstel doen hoe hun kleurmapping / gradient er uit zou moeten zien.


Steun elkaar, Kopieer Nederland waar!

Offline

#23 2016-08-10 15:25:53

Allroads
Member
Registered: 2011-03-05
Posts: 2,418

Re: AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

Na contact het volgende antwoord:

Uw wensen heeft PDOK voorgelegd aan de data eigenaar van AHN, dat is Rijkswaterstaat (RWS). RWS is de opdrachtgever voor PDOK voor wat betreft functionele aanpassingen op de AHN services en downloads.
Voor uw wens betreffende verbetering van de visualisaties van AHN in de lijn van Arcgis online, gaan PDOK  en RWS overleggen wat er technisch mogelijk en budgettair haalbaar is. PDOK zal u informeren zodra er meer bekend is over de uitkomst

Offline

#24 2017-06-07 15:36:37

Allroads
Member
Registered: 2011-03-05
Posts: 2,418

Re: AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

SCHRIFTELIJKE TOESTEMMING

Na contact met ESRI NEDERLAND.

Afgesproken is het te melden aan de Openstreetmap community.

Schriftelijke toestemming voor het gebruik van de AHN Arcgis service lagen.

Schriftelijk toestemming tot gebruik is mogelijk op persoonlijke basis.

De persoonlijke verklaring is aan te vragen bij info@esri.nl

Na aanvraag, toetsing, krijgt u een persoonlijke verklaring.


Ondertussen heb ik persoonlijke toestemming gekregen:

Voor nu kan ik u persoonlijk vast bij deze schriftelijk toestemming geven om onze AHN-services te gebruiken, alleen in combinatie met JOSM en specifiek voor het doel om OSM te onderhouden. En u hoeft hierbij in het afgeleide werk voor OSM niet te voldoen aan naamsvermelding, zodat het past bij de ODbl licentie van OSM.



Wie hebben er al beschikking over de AHN ARCGIS service lagen voor in JOSM:

OSM-ers, die via onze software willen bijdragen (http://www.esri.com/software/arcgis/ext … nstreetmap). Die mogen er uiteraard al gebruik van maken omdat het binnen ArcGIS gebruikt wordt.

Mensen die een Personal Use Arcgis licentie hebben,
Gebruik thuis het hele ArcGIS-platform voor 100 euro per jaar incl. BTW (let op: alleen voor niet-commercieel gebruik).

Die mogen de laag ook in JOSM gebruiken.

Voorbeeld mail

Goedemiddag mijnheer/mevrouw,


Graag zou ik gebruik willen maken van AHN Arcgis service lagen.
Ik wil deze lagen gebruiken in combinatie met de OpenStreetMap editor JOSM met als doel OSM te onderhouden.

Via een forum topic ( https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=649579#p649579 ) las ik dat bovenstaande tot een mogelijkheid behoort, mits goedkeuring door u wordt verleend op individueel niveau.


Mijn gebruikersnaam op OpenStreetMap is .......

Alvast bedankt voor uw reactie


-- 
Met vriendelijke groet,
.....

Gebruik AHN ARCGIS lagen

De laag strings voor in JOSM zijn beschreven in de PeeWee32/layers pagina
Let op: Dit is mercator projectie.
Gebruik je Josm in Rijksdriehoek string aanpassen.

&bboxSR=28992&imageSR=28992&

Nut van de lagen bij gebruik in JOSM.

Na survey in het veld, hulpmiddel bij plaatsbepaling.
Let op: AHN2 kan op sommige plaasten al veroudert zijn, vergelijk met luchtfoto actueel.


AHN2 maaiveld kleur Niet zo bruikbaar.

AHN2 ruw kleur Hier kun je goed de boom toppen zien, plaatsbepaling midden bomen. Hoogte verschillen ter plaatse.

AHN2 maaiveld hillshade grijstinten !!!! Hier zie je de wateren goed, de taluds sloten en dijken voor het plaatsen van man_made=embankment, ook de paden/greppels onder bomen zijn goed herkenbaar, beter goed te leggen.

AHN2 ruw hillshade grijstinten !! Hier zie je bomen en de afrastering/hagen goed. Lantaarnpalen verkeersborden.

Tip: Zet de lagen in JOSM een beetje transparant, zodat de luchtfoto als onderlaag er nog door heen komt.

Last edited by Allroads (2017-06-08 08:31:35)

Offline

#25 2017-06-07 17:05:32

Kogacarlo
Member
From: Venlo noord-zuid
Registered: 2010-08-11
Posts: 401

Re: AHN gebruiken als achtergrondlaag voor bewerken

Dat is erg cool! Ik heb een mailtje er aan gewaagd wink

Offline

Board footer

Powered by FluxBB