OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

#26 2015-03-01 21:50:27

eggie
Member
From: Dordrecht
Registered: 2010-09-03
Posts: 2,768

Re: Pro-rail import?

Nee die weg is oké.. ligt aan het opbouwen van de data denk ik ... maar de Lek staat voor de zoveelste keer weer eens leeg https://www.openstreetmap.org/#map=15/5 … 0&layers=N
'k zal even kijken en anders hulp gewenst

Last edited by eggie (2015-03-01 21:51:07)

Offline

#27 2015-03-02 10:20:38

JJJWegdam
Member
From: Delft, Netherlands
Registered: 2015-02-27
Posts: 47

Re: Pro-rail import?

@nilodo: de lijnen worden alsnog zichtbaar als je eerst naar oost of west beweegt en daarna weer terug naar de oorspronkelijke positie. Werkt volgens mij hetzelfde als JOSM die geen lijnen kan selecteren zonder dat er een node van die lijn in je selectie zit.

Offline

#28 2015-03-03 14:20:48

Jelle Ruben
Member
Registered: 2015-02-24
Posts: 27

Re: Pro-rail import?

JJJWegdam wrote:

Hip. Die kende ik nog niet. Ik neem aan dat jullie http://kubus.mailspool.nl/spoorkaart/ al kenden?

NS is trouwens bezig om GPS transmitters van treinen te gaan gebruiken om de daadwerkelijke locatie van treinen te gaan weergeven op een openbare kaart. Let wel: mailspool en geops gebruiken de theoretische locatie o.b.v. de dienstregeling.

Ik hoop dat ik niet al te domme vraag stel wat wordt er bedoel met "theoretische locatie"?

Offline

#29 2015-03-03 14:42:21

Sander H
Member
From: Oostvoorne
Registered: 2013-05-19
Posts: 1,169

Re: Pro-rail import?

Jelle Ruben wrote:

Ik hoop dat ik niet al te domme vraag stel wat wordt er bedoel met "theoretische locatie"?

Waar de trein zou moeten rijden volgens de dienstregeling.
In geval van afwijkingen in de dienstregeling (lees: de beruchte NS-vertragingen) moet je de positie op de kaart dus met een korreltje zout nemen.

Offline

#30 2015-03-03 14:48:47

Jelle Ruben
Member
Registered: 2015-02-24
Posts: 27

Re: Pro-rail import?

Aha op die manier.  Zou mooi zijn dat elke vervoerder dit met gps positie kon geven kwa real time, alleen ik weet het zal duur zijn kwa dataverkeer, naar elke reiziger. Zou wel een mooie app op je telefoon zijn. Althans zo denk ik erover.
verder ook minder geklaag den ik. Omdat men weet waar zijn haar bus of trein is.

Last edited by Jelle Ruben (2015-03-03 14:50:28)

Offline

#31 2015-03-03 17:27:19

Sander H
Member
From: Oostvoorne
Registered: 2013-05-19
Posts: 1,169

Re: Pro-rail import?

Jelle Ruben wrote:

Zou mooi zijn dat elke vervoerder dit met gps positie kon geven kwa real time

Dat is wat JJJWegdam ook aangeeft in deze post dat ze daar mee bezig zijn.

Moet denk ik ook wel aangezien men een aantal lijnen wil omzetten van een dienstregeling naar hoogfrequent spoor: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen … oos-reizen waardoor je niets meer hebt aan een spoorboekje. Uiterlijk in 2028 ingevoerd, dus hopelijk duurt de actuele plaats van de trein doorgeven minder lang.

Offline

#32 2015-03-03 17:33:58

Jelle Ruben
Member
Registered: 2015-02-24
Posts: 27

Re: Pro-rail import?

Ja dat snap ik,  maar doelde ook op voor de andere vervoerders,  de busdiensten.  Maar dan ook van elke vervoerder (Arriva,  Qbuzz).

Offline

#33 2015-03-03 18:06:29

Sander H
Member
From: Oostvoorne
Registered: 2013-05-19
Posts: 1,169

Re: Pro-rail import?

Bij mij in de buurt (Voorne Putten) staan bij de belangrijkste haltes van Connexxion inmiddels dynamische borden waar afgeteld wordt hoe lang het nog duurt eer eerstvolgende 2 bussen komen. Ga er gemakshalve van uit dat dat gebeurt op basis van actuele informatie, want anders zou het nogal een megainvesteing zijn waar zo'n oud geel bordje (die er ook nog bij staat) ook zou voldoen. Of die informatie dan ook vrij beschikbaar is...
Ik neem aan dat andere vervoerders vergelijkbare eisen krijgen of hebben gekregen bij de consessies die ze hebben, maar mogelijk in verschillende stadia van implemtatie daarvan.

Offline

#34 2015-03-03 18:06:33

JJJWegdam
Member
From: Delft, Netherlands
Registered: 2015-02-27
Posts: 47

Re: Pro-rail import?

@Sander H: het programma hoogfrequent spoor staat los van de ontwikkeling van een kaart die de GPS-gegevens weergeeft. Dat laatste is bij de sneak preview op de Spoorparade namelijk naar voren gekomen als iets waar het app-ontwikkelings team aan werkt. Tevens vind ik het prima om aangesproken te worden met Jeroen hoor. wink bb56677809.jpeg

Offline

#35 2015-03-03 18:22:46

Sander H
Member
From: Oostvoorne
Registered: 2013-05-19
Posts: 1,169

Re: Pro-rail import?

JJJWegdam wrote:

@Sander H: het programma hoogfrequent spoor staat los van de ontwikkeling van een kaart die de GPS-gegevens weergeeft

Jeroen, dat snap ik al kan ik me voorstellen dat het zodra hoogfrequent spoor een beetje van de grond komt, het prettig is als de "GPS kaart" al klaar is zodat je kan zien of je nog even snel door moet lopen om de eerstvolgende trein te halen of langzaam mag slenteren omdat je nog een paar minuten speling hebt.

Offline

#36 2015-03-03 19:07:20

Jelle Ruben
Member
Registered: 2015-02-24
Posts: 27

Re: Pro-rail import?

JJJWegdam wrote:

@Sander H: het programma hoogfrequent spoor staat los van de ontwikkeling van een kaart die de GPS-gegevens weergeeft. Dat laatste is bij de sneak preview op de Spoorparade namelijk naar voren gekomen als iets waar het app-ontwikkelings team aan werkt. Tevens vind ik het prima om aangesproken te worden met Jeroen hoor. wink http://puu.sh/gkNIM/bb56677809.jpeg

Die bord heb ik ook ergens gezien. Volgens mijn bij de trein parade in Amersfoort.  Werd veel van vragen beantwoord.  Had nog al wat vragen over.

Edit, sorry overheen gelezen, je vertelde ook dat het bij de spoorparade.

Last edited by Jelle Ruben (2015-03-03 21:47:21)

Offline

#37 2015-03-03 19:09:24

Jelle Ruben
Member
Registered: 2015-02-24
Posts: 27

Re: Pro-rail import?

Sander H wrote:

Ik neem aan dat andere vervoerders vergelijkbare eisen krijgen of hebben gekregen bij de consessies die ze hebben, maar mogelijk in verschillende stadia van implemtatie daarvan.

Klopt hier ook wel,  maar die borden zijn niet te lezen als je thuis bent.  En hier lopen ze nog niet goed.

Offline

#38 2015-03-03 21:15:37

Hendrikklaas
Member
Registered: 2012-08-15
Posts: 1,105

Re: Pro-rail import?

Sander H, misschien zie ik het niet goed hoor of ben ik niet modern maar

Zou wel een mooie app op je telefoon zijn.

dat vindt ik een dooddoener. Ze bieden onderweg ook geen Wifi aan en daar ze bij de app ook geen abo weggeven, zijn er veel die er niets aan hebben sad. Geef maar een paal met een info bord over de aankomst tijden van de naderende lijnen, dat kan ik zelfs met een lege accu lezen.

Offline

#39 2015-03-03 21:36:32

Jelle Ruben
Member
Registered: 2015-02-24
Posts: 27

Re: Pro-rail import?

Onderweg geen wifi? Hier in Groningen rijden de bussen met gratis wifi, verder hebben de treinen het ook, o stations ook. Daar naast heb je ook een eigen data bundel. Niet iedereen wil er gebruik van maken. Mar dat hoeft immers ook niet, geld ook voor andere apps die data vragen.

Dus ja dat jij er geen gebruik van wil maken dat kan. Ieder zijn ding. Maar er zijn ook mensen die het wel willen.

Last edited by Jelle Ruben (2015-03-03 21:38:30)

Offline

#40 2015-03-03 21:42:27

Gertjan Idema
Member
Registered: 2010-09-04
Posts: 299

Re: Pro-rail import?

Sander H wrote:

Bij mij in de buurt (Voorne Putten) staan bij de belangrijkste haltes van Connexxion inmiddels dynamische borden waar afgeteld wordt hoe lang het nog duurt eer eerstvolgende 2 bussen komen. Ga er gemakshalve van uit dat dat gebeurt op basis van actuele informatie, want anders zou het nogal een megainvesteing zijn waar zo'n oud geel bordje (die er ook nog bij staat) ook zou voldoen. Of die informatie dan ook vrij beschikbaar is...
Ik neem aan dat andere vervoerders vergelijkbare eisen krijgen of hebben gekregen bij de consessies die ze hebben, maar mogelijk in verschillende stadia van implemtatie daarvan.

Die informatie is vrij beschikbaar. Onder anderen via ovapi.nl.
Zie ook dit berichtje elders op dit forum: http://forum.openstreetmap.org/viewtopi … 21#p486421
Daar gebruik ik nog de oude cxx:code tags die voor veel (oud)Connexxion haltes in OSM staan.

Offline

#41 2015-03-04 16:45:16

JJJWegdam
Member
From: Delft, Netherlands
Registered: 2015-02-27
Posts: 47

Re: Pro-rail import?

Zojuist vernomen dat de GPS data al twee jaar beschikbaar is via trein.fwrite.org/dumps
Een plot hiervan is te zien op ovradar.nl

#offtopic

Offline

#42 2015-03-04 18:35:30

Jelle Ruben
Member
Registered: 2015-02-24
Posts: 27

Re: Pro-rail import?

Ziet er goed uit, hopelijk wordt het nog door ontwikkeld. Bedoel dat je aan de picogram al kan zien welke lijn het is, Net wat die TRAVIC heeft zegt maar.

Offline

#43 2015-03-07 21:09:52

JJJWegdam
Member
From: Delft, Netherlands
Registered: 2015-02-27
Posts: 47

Re: Pro-rail import?

Terwijl het werk aan het tagging scheme ondertussen doorgaat, even een vraagje tussendoor. Wat vinden jullie van volgende aanpak voor bovenleidingen?

Bovenleidingspalen:                     power=pole
Draagarmen, schoren en portaalbalken:   power=minor_line

Ik besef me dat de onderste tag twijfelachtig is, maar de resulterende render is dermate mooi dat ik hem toch even wilde voorleggen:
0b0de06eff.JPG
Emplacement station Enschede (wees gerust: het is dit keer nog geen import over heel Nederland)

Edit: de sporen zijn hier nog niet op de 'ProRail-plek' gelegd, waardoor op sommige plekken de palen te dicht bij het spoor lijken te liggen.

Last edited by JJJWegdam (2015-03-07 21:11:51)

Offline

#44 2015-03-08 10:09:48

Allroads
Member
Registered: 2011-03-05
Posts: 2,577

Re: Pro-rail import?

Het lijkt mij dat power=pole voor het electriciteitsnet bedoeld is en niet voor het trein netwerk.

Dit onderscheid moet er zijn, mijn inziens.

Offline

#45 2015-03-08 10:13:18

Therunbiker
Member
Registered: 2015-03-01
Posts: 3

Re: Pro-rail import?

Het gebruik van Tags waarvoor deze feitelijk niet zijn bedoeld maakt filteren van OSM data bijzonder lastig.
(Een van de mooiste toepassingen van OSM is dan ook het ontwikkelen van eigen kaarten !)
Station Ossendrecht en Wild-west zijn er dan nog wel handmatig uit te filteren ...
Op het moment dat je een kaart van het hoogspanningsnetwerk wilt maken zie je dus ook alle portaalbalken ..
Natuurlijk is de bovenleiding een transportnetwerk maar alleen t.b.v. treinverkeer. Ik zie nog niet direct een toepassing buiten "de spoorkaart" om. Naar mijn idee moeten de bovenleiding(portalen) zodanig getagt worden dat degenen die filteren op hoogspanningsnetwerken er geen last van krijgen ..

Offline

#46 2015-03-09 23:51:09

mboeringa
Member
Registered: 2014-06-29
Posts: 295

Re: Pro-rail import?

JJJWegdam wrote:

Terwijl het werk aan het tagging scheme ondertussen doorgaat, even een vraagje tussendoor. Wat vinden jullie van volgende aanpak voor bovenleidingen?

Bovenleidingspalen:                     power=pole
[i]Draagarmen, schoren en portaalbalken[/i]:   [b]power=minor_line[/b]

Ik besef me dat de onderste tag twijfelachtig is, maar de resulterende render is dermate mooi dat ik hem toch even wilde voorleggen:

Ik zal heel eerlijk zijn: dergelijke "tagging voor de renderer" is voor mij haast een brevet van onvermogen om een verantwoorde "mechanical edit" te kunnen doen.

Niemand die zich bezig houdt met de werkelijke data en analyses daarop, of die zich bezig houdt met het renderen en de "styles", zit te wachten op dit soort misbruik.

Indien je een voorstel / vraag hebt voor een rendering van een nu niet gerenderde tag, doe dit dan via de Github repository van de style, b.v.:

https://github.com/gravitystorm/openstreetmap-carto

Last edited by mboeringa (2015-03-09 23:51:29)

Offline

#47 2015-03-10 00:37:19

Jan Westerhof
Member
From: Amsterdam
Registered: 2011-08-04
Posts: 637

Re: Pro-rail import?

JJJWegdam wrote:

Ik besef me dat de onderste tag twijfelachtig is, maar de resulterende render is dermate mooi dat ik hem toch even wilde voorleggen:

Ik sluit me aan bij mboeringa. Een tag willen gebruiken voor het mooie plaatje, geldt binnen OSM als een onjuist gebruik van tags. Zie ook http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tagg … e_renderer .

Offline

#48 2015-03-13 23:01:24

JJJWegdam
Member
From: Delft, Netherlands
Registered: 2015-02-27
Posts: 47

Re: Pro-rail import?

Zeer begrijpelijk. Mijn voorstel zal ik aanpassen zodat de portalen en schoren er niet meer in voorkomen. Een voorstel voor tagging/rendering gaat later richting openrailwaymap.org.

mboeringa wrote:

dergelijke "tagging voor de renderer" is voor mij haast een brevet van onvermogen om een verantwoorde "mechanical edit" te kunnen doen

Wat ik alleen betreur is dat er bij een dergelijk voorstel meteen van onvermogen gesproken wordt; zeker aangezien ik eerder dit topic al aangegeven heb me te willen houden aan de gestelde import richtlijnen. Ik zou dhr. Boeringa willen oproepen de discussie vooral constructief te houden. Een dergelijke houding kan mappers afschrikken en dat gaat ten koste van bijdragen aan OSM. Laten we positief blijven: vooralsnog zou ik met genoegen het ongelijk van dhr. Boeringa willen bewijzen met behulp van het zojuist gepubliceerde overzicht in een nieuwe post. Immers kunnen we inmiddels spreken van 'ProRail import' i.p.v. 'Pro-rail import?'. wink

Ik zie uit naar jullie reacties op mijn voorstel

5b3f9c7613.jpg

Offline

#49 2015-03-20 00:23:39

mboeringa
Member
Registered: 2014-06-29
Posts: 295

Re: Pro-rail import?

JJJWegdam wrote:

Zeer begrijpelijk. Mijn voorstel zal ik aanpassen zodat de portalen en schoren er niet meer in voorkomen. Een voorstel voor tagging/rendering gaat later richting openrailwaymap.org.

mboeringa wrote:

dergelijke "tagging voor de renderer" is voor mij haast een brevet van onvermogen om een verantwoorde "mechanical edit" te kunnen doen

Wat ik alleen betreur is dat er bij een dergelijk voorstel meteen van onvermogen gesproken wordt; zeker aangezien ik eerder dit topic al aangegeven heb me te willen houden aan de gestelde import richtlijnen. Ik zou dhr. Boeringa willen oproepen de discussie vooral constructief te houden. Een dergelijke houding kan mappers afschrikken en dat gaat ten koste van bijdragen aan OSM. Laten we positief blijven: vooralsnog zou ik met genoegen het ongelijk van dhr. Boeringa willen bewijzen met behulp van het zojuist gepubliceerde overzicht in een nieuwe post. Immers kunnen we inmiddels spreken van 'ProRail import' i.p.v. 'Pro-rail import?'.

Ik ben misschien wat kort door de bocht geweest, maar ik wilde je misschien inderdaad wel wat "schrik aanjagen", maar dan wel om je de goede richting in te "pushen" wink . Om een beetje context te geven: ik ben al 1.5 jaar bezig met de ontwikkeling van een geavanceerde OSM Renderer voor ArcGIS. Hier heb ik eerder over gepost in dit forum (http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=26451).

In dit persoonlijke project van mij zit extreem veel tijd, en om het uberhaupt te kunnen doen heb ik mij niet alleen zeer uitgebreid in het op de Wiki pagina's vastgelegde datamodel moeten verdiepen, maar heb ik ook daadwerkelijk grote delen van de aardbol gerenderd. Daarbij ben ik op veel problemen gestuit die het leven van de styles en OSM renderer ontwikkelaars, op zijn zachtst gezegd, behoorlijk kunnen verzieken. Een van de voornaamste is dan wel het 'taggen voor de renderer', waarbij tags soms zwaar misbruikt worden. Dit maakt het ontwikkelen van zinvolle en accurate render rules in SQL soms tot een aardige hel.

Daar komt dus een deel van die reactie vandaan. Juist van iemand die zich voorneemt een dergelijke ambiteuze import te doen, verwacht ik inderdaad een op-en-top professionele houding. Dus geen 'tagging-voor-de-renderer', omdat 'het er zo leuk uitziet'...

Overigens heb ik best vertrouwen in dat jij dit klaarbokst met de juiste spirit en professionaliteit, gezien je gerichte achtergrond. Alleen wilde ik het wel even gezegd hebben...

Bij deze nog een plaatje van de laatste stand van mijn renderer van het Station van Bercy bij Parijs, kun je als "rail man" waarschijnlijk wel waarderen.

Paris_rail.jpg

Last edited by mboeringa (2015-03-20 00:25:32)

Offline

#50 2018-10-03 21:58:15

Gertjan Idema
Member
Registered: 2010-09-04
Posts: 299

Re: Pro-rail import?

Inmiddels zijn we 3 jaar verder. Deze discussie leek doodgebloed, maar ondertussen is al het spoor in Nederland opnieuw geïmporteerd. Dit zonder melding of discussie op de importlijst en zonder tagging-voorstel voor de basis elementen. Op de wiki pagina (https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Ope … etherlands) staat nog steeds: Railway lines: No content yet.
Daarom maar een paar vragen:
Wat betekent de waarde bij de key 'ref:ProRailID' en waarom eindigt deze op .0 ?
Waarom heeft de 'ref' tag de waarde van het GEOID en niet de spoortaknaam of de unieke combinatie van GEOID en spoortaknaam?
Waarom zijn doorgaande (onder anderen in station Groningen) getagd met usage=branch?
Waarom zijn veel wissels niet getagd met railway=switch en ontbreekt het referentie nummer bij de meeste wissels, kruisingen en stootblokken in Nederland?
Waarom zijn bij Engelse wissels de buitenste lijnen ingetekend in OSM. En als daar een reden voor is, waarom zijn ze dan niet getagd als railway?
Waarom hebben veel stukken spoor de nietszeggende tag tracks=1?

Eerlijk gezegd weet het antwoord op de meeste vragen wel. Namelijk dat er van te voren geen discussie geweest over de tagging van deze import en het daardoor nu heel lastig is om de status van de sporen in OSM te vergelijken met die in de Prorail database.

Het lijkt mij goed om beter later dan nooit afspraken te maken over hoe wij rails, wissels etc. taggen in Nederland op een manier die te vergelijken is met Prorail data en daarmee onderhoudbaar is.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB