OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

#1 2015-01-11 23:21:41

adas
Member
From: Bydgoszcz/Tarnowskie Góry
Registered: 2014-10-09
Posts: 118
Website

Locus - wątek o aplikacji

Przeszukałem forum i nie znalazłem wątku dotyczącego Locus-a - aplikacji pozwalającej przeglądać różne mapy (w tym OSM) na Androidzie. ( www.locusmap.eu/ ).

Bardzo przydatne narzędzie również do zbierania śladów GPX-a. Wrzuciłem sobie do Locusa mapę wektorową Polski: http://www.openandromaps.org/en/downloads/europe
Z tym, że poszukuję teraz jakiegoś stylu zmieniającego wygląd mapy na jakiś ładniejszy (najlepiej coś podobnego do: http://osmapa.pl/#lat=53.1287&lon=18.0327&z=16&m=ms ). I niestety nie znajduję nic sensownego. Pomoże ktoś?
Parę styli jest dostępnych tu: http://www.openandromaps.org/en/oam-for … collection

Offline

#2 2015-01-17 23:40:06

Krystek
Member
From: Białystok
Registered: 2012-03-20
Posts: 141
Website

Re: Locus - wątek o aplikacji

To co prawda nie będzie dokładna odpowiedź na Twoje pytanie, ale... istnieje OSMapa dla Garmina (zerknij w zrzuty ekranu OSMapy dla Garmina). Można ściągnąć plik mapy. Jest chyba jakiś konwerter z formatu Garmina do formatów obsługiwanych przez Locusa. Jeśli nie znajdziesz takiego konwertera to do wyświetlania takiej mapy mógłbyś użyć androidowego programu OruxMaps.

Offline

#3 2015-01-18 14:41:23

popej
Member
Registered: 2008-09-20
Posts: 498
Website

Re: Locus - wątek o aplikacji


popej

Offline

#4 2015-09-16 12:05:46

pedrosek83
Member
Registered: 2014-10-08
Posts: 11

Re: Locus - wątek o aplikacji

Ja ściągam mapy i style pod Locusa z: http://osm.paws.cz/
Są ładniejsze i bardziej czytelne niz na openandromaps.

pozdrawiam

Offline

#5 2017-06-20 09:20:56

rowers2
Member
Registered: 2015-09-25
Posts: 583

Re: Locus - wątek o aplikacji

Locus bije na głowę wszystkie inne programy mapowe
http://www.compass.krakow.pl/content/mapy-gps/locus

ma tez nawigację.
Warto by zrobić test.

Offline

#6 2017-06-20 09:35:55

Zbigniew_Czernik
Member
Registered: 2014-11-15
Posts: 497

Re: Locus - wątek o aplikacji

Dla mnie zasadnicza sprawa - czy wyszukuje adresy z addr:place=?

Offline

#7 2017-06-20 09:49:45

ndmystko
Member
Registered: 2013-07-15
Posts: 245

Re: Locus - wątek o aplikacji

Zbigniew_Czernik wrote:

Dla mnie zasadnicza sprawa - czy wyszukuje adresy z addr:place=?

Nie wyszukuje, sprawdziłem przed chwilą.

Offline

#8 2017-06-20 09:51:14

gregorisan
Member
From: Racibórz
Registered: 2012-09-25
Posts: 369

Re: Locus - wątek o aplikacji

Korzystam z Locusa od kilku miesięcy i polecam. Nie zawsze mam potrzebę targać Garmina. Jest jeszcze ciekawa czeska aplikacja z mapami offline - Mapy. cz


GPSMAP 64s + OSMapa + Szlaki \ Mio Spirit 7500 LM
enjoy the silence

Offline

#9 2017-06-20 09:55:00

rowers2
Member
Registered: 2015-09-25
Posts: 583

Re: Locus - wątek o aplikacji

ndmystko wrote:
Zbigniew_Czernik wrote:

Dla mnie zasadnicza sprawa - czy wyszukuje adresy z addr:place=?

Nie wyszukuje, sprawdziłem przed chwilą.

Napiszcie do autora w tej sprawie bo Locus się bardzo przebija i od dawna jest bardziej znany od OSmanda to byłaby niezła promocja OSM.

Offline

#10 2017-06-20 09:58:27

ndmystko
Member
Registered: 2013-07-15
Posts: 245

Re: Locus - wątek o aplikacji

rowers2 wrote:

Locus bije na głowę wszystkie inne programy mapowe

A dokładniej to bije na głowę inne programy mapowe do turystyki. Ma tylko podstawowe wsparcie dla nawigacji samochodowej bo nie po to powstał. Korzystałem w Czechach i da się ale bez żadnych fajerwerków. Natomiast po wyjściu z samochodu, nie znajdziesz pewnie nic lepszego, szczególnie w połączeniu z Brouterem.

Offline

#11 2017-06-20 10:03:48

ndmystko
Member
Registered: 2013-07-15
Posts: 245

Re: Locus - wątek o aplikacji

ndmystko wrote:

Nie wyszukuje, sprawdziłem przed chwilą.

Odszczekuję, da się. To po prostu wygląda nie intuicyjnie. Jeśli wybiorę miejscowość to pojawia się jedyna ulica o tej samej nazwie ale na pierwszy rzut oka nie widać, że to ulica, którą trzeba wybrać. Jeśli się ją kliknie, wyświetla się lista dostępnych numerów. Sorry.

Wyszukiwanie działa na mapie wektorowej pobranej poprzez aplikację. Czyli tej podstawowej LoMap.

Last edited by ndmystko (2017-06-20 10:08:03)

Offline

#12 2017-07-30 05:36:38

Migxxl
Member
Registered: 2017-07-30
Posts: 1

Re: Locus - wątek o aplikacji

Witam, Potrzebuje Waszej pomocy. Chciałbym przejechać trasę z Białegostoku do Elbląga za pomocą Locusa. Znalazłem śllad gpx ( green velo) ale z Elbląga do Białegostoku. Gdzie w ustawieniach mogę zrobić odwrócenie śladu do nawigowania ? By nawigowało mnie z Białegostoku do Elbląga, a nie na odwrót. Z góry dziękuje za info.
Migxxl.

Offline

#13 2017-07-31 12:49:09

ndmystko
Member
Registered: 2013-07-15
Posts: 245

Re: Locus - wątek o aplikacji

Chodzi o prowadzenie wzdłuż śladu gpx? W okienku "Nawigacja / prowadzenie" masz opcję "prowadzenie odwrotne". Czyli śladu nie trzeba odwracać aby włączyć prowadzenie od końca do początku. Gdybyś jednak chciał włączyć nawigację (nie pamiętam czym obie się różnią dla śladu gpx w Locusie) to musiałbyś odwrócić ślad zewnętrznym narzędziem bo nigdzie nie widzę takiej możliwości w Locusie. Garmin BaseCamp na pewno to potrafi.

Offline

#14 2017-08-15 23:57:21

yancho11
Member
Registered: 2017-08-15
Posts: 2

Re: Locus - wątek o aplikacji

Trochę marne moje pytanie, niemniej proszę o pomoc:
Co zrobić, by w Locusie Pro zadziałało cieniowanie map na mapie od Popeja na przykład? Czy ma nie działać? Wydaje się że zaznaczyłem co trzeba..

To mój pierwszy post, Wszystkich Serdecznie Witam. .

Offline

#15 2017-08-16 08:10:08

ndmystko
Member
Registered: 2013-07-15
Posts: 245

Re: Locus - wątek o aplikacji

Po pierwsze musisz włączyć cieniowanie w Ustawienia -> Mapy -> Funkcje zaawansowane -> Cieniowanie mapy. Ja mam włączone "Cieniowanie wzgórz" dla wszystkich rodzajów map. Poza tym, musisz pobrać pliki SRTM, które zawierają dane o wysokości npm dla dowolnego punktu. Dla obszaru dowolnego kraju robisz to w ten sposób, że idziesz do sklepu Locus, wybierasz kraj (zapewne Polskę), następnie mapę wektorową Locusa (np. Poland - LoMaps & Addresses) a tam znajdziesz przycisk "Pobieranie danych wysokości". To pobierze same dane do cieniowania. To chyba jest bezpłatne.

Offline

#16 2017-08-16 21:14:50

yancho11
Member
Registered: 2017-08-15
Posts: 2

Re: Locus - wątek o aplikacji

"Pobieranie danych wysokości" przeoczyłem. Wszystko gra.
Bardzo dziękuję.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB