You are not logged in.

Announcement

*** NOTICE: forum.openstreetmap.org is being retired. Please request a category for your community in the new ones as soon as possible using this process, which will allow you to propose your community moderators.
Please create new topics on the new site at community.openstreetmap.org. We expect the migration of data will take a few weeks, you can follow its progress here.***

#126 2015-02-17 14:46:43

Tomasz_W
Member
From: Poznań
Registered: 2014-02-03
Posts: 486

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Cetusek wrote:

Co do numerów na budynakch, które mają nazwę to problem jest generalny: przykładowo widzę pensjonat o nazwie "Stokrotka" i chciałbym po prostu poznać jego adres. Niestety jest to niemożliwe.

m.in. przez takie przypadki postuluję "odpłaszczenie" OSM, czyli mapę nie tylko jako obrazek do przesuwania, ale też klikalne elementy z dymkami z resztą informacji, chociaż jakiś czas temu na stronie głównej dodano funkcję "obejrzyj dane obiektu" (znak zapytania po prawej) która jest krokiem w tę stronę ale na dzień dzisiejszy prezentuje się trochę topornie

Offline

#127 2015-02-22 12:13:02

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,566
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Nie żeby od razu rewolucja za rogiem, ale trwają właśnie poważne rozmowy na temat wyświetlania powszechnie używanych elementów:

1. Co z robić z nieszczęsnym "living_street" i czy w ogóle da się je sensownie zdefiniować (https://github.com/gravitystorm/openstr … ssues/1326).

2. Jak wyświetlać footway/pedestrian/path, w dodatku z uwzględnieniem dróg rowerowych (https://github.com/gravitystorm/openstr … /pull/1327) - są już nawet obrazki jak to mogłoby wyglądać (https://github.com/gravitystorm/openstr … t-75430044).

Zapraszam do dyskusji.

Offline

#128 2015-02-22 12:27:39

Tomasz_W
Member
From: Poznań
Registered: 2014-02-03
Posts: 486

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

super że coś w tej sprawie ruszyło, i nawet jest przewidziane "ukrycie" linii z chodnikiem w jego obszarze smile

tymczasem ja natknąłem się na kolejny absurd: jest sobie wiadukt i przystanki tramwajowe pod nim, ale tylko drogi są renderowane poprawnie pod względem poziomów, mimo otagowania wszystkich elementów jako tunnel/ bridge + layer wysepki na wiadukcie są na dole, to samo z trawnikiem kilka przystanków dalej na południe
http://osmapa.pl/#lat=52.46022&lon=16.91725&z=19&m=ma

Offline

#129 2015-02-22 14:00:59

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,566
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

To jest chyba problem przyjęcia kilka miesięcy temu sztywnych założeń co do tego, co jest ważne i ma być bezwzględnie widoczne na mapie, ignorując tym samym tagowanie warstw. Jeszcze gorzej to wygląda np. na Dworcu Centralnym w Warszawie czy Berlin Hauptbahnhof, gdzie jest wiele różnych warstw i przez uznaniowe wybicie na wierzch tylko niektórych robi się bzdura - np. dziwne przekładańce koło Centralnego (podziemny peron widać nad trawą i parkingiem, ale pod drogami i obszarem dla pieszych, które są na tym samym poziomie - a dla zwykłego odbiorcy mapy, który nie zna tej koncepcji, przeplata się jak jakaś tasiemka raz nad ziemią, raz pod!).

Zastanawiam się długo, bo sprawa nie jest prosta, i powoli dochodzę do wniosku, że poza wyjątkami typu tunel (które są wyświetlane specjalnie, a nie tylko wyciągane na górę!) należy ściśle przestrzegać tego, jak są otagowane warstwy, natomiast te czysto transportowe rzeczy można mocniej eksponować na mapce z transportem i tyle. Ogólna mapa moim zdaniem musi mniej więcej odzwierciedlać to, co ogólnie widać, czyli np. charakterystyczny budynek dworca albo obiekty na wiadukcie (jak w twoim przypadku). Za dużo grzybów w barszcz - głębokie 3D rozpłaszczone na 2D będzie zawsze kompromisem.

Offline

#130 2015-02-23 09:28:41

krzyszt
Member
Registered: 2013-11-07
Posts: 11

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Dlaczego na mapie w skali 7 nie widać nazw części miast wojewódzkich? Nawet stolica się nie wyświetla. Nie ma m.in. Wrocławia, Katowic, Olsztyna, Torunia, Poznania, a są mniejsze miejscowości.

Offline

#131 2015-02-23 12:32:12

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,566
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Zapewne chodzi o to, że przesłaniają je nazwy województw.

Offline

#132 2015-02-23 17:51:35

krzyszt
Member
Registered: 2013-11-07
Posts: 11

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

kocio wrote:

Zapewne chodzi o to, że przesłaniają je nazwy województw.

To jest skutek. Pytanie, dlaczego mechanim odpowiedzialny za ich wyświetlanie nie uwzględnia konfliktu i nie rozmieszcza ich tak żeby się nie przesłaniały.

Offline

#133 2015-02-23 20:52:22

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,566
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Słusznie. Polecam założenie odpowiedniego bilecika, jeśli to ma się kiedyś zmienić. smile

Offline

#134 2015-02-25 18:14:41

Hel!
Member
Registered: 2014-04-06
Posts: 47

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Drażniące jest nie wyświetlanie tourism=apartment jeśli chce się promować OSM w celach turystycznych. Nie każdy szuka guest_house, hotel, hostel czy chalet lecz samodzielnego mieszkania niekiedy kilkupokojowego i apartment to określa. Co najważniejsze, sporo jest ofert tego typu składanych przez usługodawców. Może polecicie jakąś mapkę nie mającej z tym problemu, nakierowaną na noclegową stronę turystyki?

Offline

#135 2015-02-25 20:54:20

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,566
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Także możesz zawnioskować o wyświetlanie tego elementu - potrzeba tylko założyć konto na GitHubie i posługiwać się choćby podstawowym angielskim, aby założyć "bilecik" zgłoszenia w tym miejscu:

https://github.com/gravitystorm/openstr … rto/issues

Offline

#136 2015-02-26 20:52:51

Domiss
Member
Registered: 2013-08-07
Posts: 654

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

To aktualnie dość zabawnie wygląda:
http://www.openstreetmap.org/#map=19/50.06094/19.93794
rynek jako obszar, droga na nim nie jest wyświetlana, ale jej kierunkowość tak. Swoją drogą być może problemem nie jest sposób wyświetlania, ale sposób (lub jego brak) tagowania deptaka, który czasem jest dopuszczalny dla ruchu samochodowego i dla tegoż ruchu jest jednokierunkowy (bo dla pieszych i rowerów już jednokierunkowy nie jest wink ).

Offline

#137 2015-02-27 16:42:17

hetmantom
Member
Registered: 2015-02-27
Posts: 67
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Mi się wydaje że powinna byc stworzona jakaś ikna dla zabytku. Bo czesto chce się okreslić coś o wartości chistorycznej bez przywiązania do kościoła, mostu czy zmaku. Ot po prosti POI - zabytek gdzie można dodać opis.

Offline

#138 2015-02-27 18:29:58

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,566
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Offline

#139 2015-02-27 19:34:58

hetmantom
Member
Registered: 2015-02-27
Posts: 67
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Nie ani pomniki mniejsze ani monumentalne duże. Raczej dom z powiedzmy 1800 jaki jest oznaczony tylko jako dom bez żadnej tablicy pamiątkowej. Przykładowo most zabytek architektury czy choćy ruiny kościoła jakich wogólnie ma ma naniesionych na mapę. Zabytkowe zabudowania gospodarcze itp.

Offline

#140 2015-02-27 19:48:54

Domiss
Member
Registered: 2013-08-07
Posts: 654

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Offline

#141 2015-02-27 19:59:39

hetmantom
Member
Registered: 2015-02-27
Posts: 67
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Ta osmapa to u mnie ładuje sie godzinami mimo że symaptycznie wygląda.

poczytam to na wiki o zabytkach. Dla mnie bardzo istotne kwestie. Dzięki.

Offline

#142 2015-03-05 21:32:10

Cetusek
Member
From: Łódź
Registered: 2014-06-10
Posts: 135

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Na tym forum jest kilka osób z Łodzi. Wszyscy wiemy, że na Placu Wolności stoi pomnik Tadeusza Kościuszki. Zamapowany jest jako historic=monument, wiec chyba dobrze. Problem w tym, że na mapie go nie widać. Trochę łyso ten plac bez pomnika wygląda tongue

Offline

#143 2015-03-05 22:07:49

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,566
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Offline

#144 2015-03-05 23:01:21

hetmantom
Member
Registered: 2015-02-27
Posts: 67
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

A czemu mu nie dac historic memorial skoro pasuje do definicji bardziej niż monument i dodatkowo pojawi się wtedy na mapie.

Last edited by Hetmantom (2015-03-05 23:01:36)

Offline

#145 2015-03-05 23:24:49

Rogoyski
Member
Registered: 2014-12-15
Posts: 343

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Hetmantom wrote:

A czemu mu nie dac historic memorial skoro pasuje do definicji bardziej niż monument i dodatkowo pojawi się wtedy na mapie.

Zgoda. Historic=memorial, memorial=statue.

Edit: widzę, że polska wiki dość zdecydowanie odbiega od angielskiej. Już jednak i na tym forum dostałem potwierdzenie, że monument to raczej coś w formie lub skali budynku, jak Łuk Triumfalny albo Mauzoleum Lenina.

Last edited by Rogoyski (2015-03-05 23:31:20)

Offline

#146 2015-03-15 22:04:01

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,566
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

No to już wiem skąd problemy z wyświetlaniem nazwy różnych miast na niskich powiększeniach (np. Warszawę widać dopiero od z8!) i zasłanianie ich przez nazwy województw:

https://github.com/gravitystorm/openstr … ssues/1386

Teraz istotne, czy ktoś spróbuje to naprawić:

https://github.com/gravitystorm/openstr … ssues/1391

***

W tym czasie zająłem się lokalną wersją problemu przesłaniania i zacząłem od II linii metra, bo jest krótka. Zasadniczo nazwy stacji kolejowych i przystanków metra powinny być widoczne od z14, tymczasem:

1. Metro Dworzec Wileński widać dopiero od z16
2. Metro Stadion Narodowy widać dopiero od z16
3. Metro Nowy Świat-Uniwersytet widać dopiero od z15
4. Metro Świętokrzyska widać dopiero od z16
5. Metro Rondo ONZ widać dopiero od z15
6. Metro Rondo Daszyńskiego widać dopiero od z17

Nie chodzi mi o kombinowanie i przesuwanie czegoś tak, żeby były widoczne, tylko przeciwnie - ustalenie co im przeszkadza gdy są wycentrowane jak trzeba. Na pewno mogą je blokować nazwy miejsc - np. 3. najpewniej jest zasłaniane przez nazwę tego "osiedla" http://www.openstreetmap.org/node/692622972 - ale czasem to wcale nie jest jasne, bo np. pokazują się nazwy pobliskich przystanków autobusowych i tramwajowych, choć mają niższy priorytet.

Oczywiście nazwy osiedli można trochę poprzesuwać, bo i tak nie są oficjalne i nie mają swojego kanonicznego punktu centralnego, ale najpierw chciałbym sprawdzić, czy to nie są jeszcze jakieś inne babole. To się naturalnie wiąże z porządkami, jakimi chcę się zająć w nazwach jednostek miejskich w Warszawie oraz tłumaczeniem nzw obiektów typu "place=*" (na początek w JOSM-ie, ale dobrze byłoby mieć spójność także na stronie głównej, w dokumentacji Wiki i np. w iD):

http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=30381
http://forum.openstreetmap.org/viewtopi … 74#p490674

Last edited by kocio (2015-03-16 00:27:44)

Offline

#147 2015-03-17 08:49:34

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,566
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Na I linii też są dziwne problemy:
1. Metro Pole Mokotowskie widać dopiero od z16
2. Metro Politechnika widać dopiero od z15
3. Metro Centrum widać dopiero od z15 (to akurat zrozumiałe, bo jest nazwa miasta, za to na z18 dziwnie znika)
4. Metro Świętokrzyska widać dopiero od z16 (wspólna z linią II, więc nic nowego)
5. Metro Plac Wilsona widać dopiero od z15

Nie wszystkiego jestem pewien, bo może były jakieś zmiany i się nie zdążyło odświeżyć, a ostatnio są z odświeżaniem dziwne problemy same w sobie. Myślałem, że to kwestia buforowania w Firefoksie. ale w Chromium robi się tak samo, więc raczej na serwerach się najpierw renderuje szybko, a potem jakby cofa do poprzedniego stanu i to nieraz na długo. Czy ktoś to też zauważył u siebie?

Offline

#148 2015-03-17 13:38:22

Cetusek
Member
From: Łódź
Registered: 2014-06-10
Posts: 135

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

kocio wrote:

Myślałem, że to kwestia buforowania w Firefoksie. ale w Chromium robi się tak samo, więc raczej na serwerach się najpierw renderuje szybko, a potem jakby cofa do poprzedniego stanu i to nieraz na długo. Czy ktoś to też zauważył u siebie?

Tak, też coś takiego zauważyłem: jest zmiana, za minutę jej nie ma, a później za chwilę jest ponownie.

Offline

#149 2015-03-18 04:27:23

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,566
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Właśnie zaproponowałem zaimportowanie wielu rozwiązań z OSM-FR (http://tile.openstreetmap.fr/), bo tam jest wiele rzeczy, które mi się podobają, zarówno w małej, jak i dużej skali:

https://github.com/gravitystorm/openstr … ssues/1402

Ciekawe które z nich się przyjmą. Byłoby fajnie mieć przynajmniej wszystkie te ikonki (może jeszcze więcej ich zidentyfikuję), bo to prosta rzecz, a przyda się w mikromapowaniu. Swoją drogą u nich jakoś stacje kolei/metra, nad którymi się zastanawiam czemu w osm-carto mają takie dziwne problemy z widocznością, są zawsze widoczne i nawet sprytnie dzielą zbyt długie nazwy na 2 wiersze.

Offline

#150 2015-03-20 12:58:01

Gaurozauron
Member
From: Katowice
Registered: 2012-10-22
Posts: 117

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Zauważyłem coś takiego, nie renderuje się jako budynek wielokąt otagowany jako budynek, ale jednocześnie będący wewnętrznym (inner) wielokątem wielokąta złożonego. Póki co zastosowałem obejście w postaci drugiego, pokrywającego się z wewnętrznym wielokąta otagowanego jako budynek, ale nie będącego członkiem relacji wielokąta złożonego.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB