OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

#101 2015-08-27 17:27:24

sq7obj
Member
From: Łódź/Stryków
Registered: 2013-09-15
Posts: 143

Re: JOSM - różne sprawy, porady

WiktorN wrote:
sq7obj wrote:

Ale ISOK Cieniowanie i tak wariuje hmm

A próbowałeś Cieniowanie ISOK-a poprzez WMTS? Dodałem je też w domyślnych podkładach jakoGeoportal 2: ISOK hillshade

Ten z nazwą po polsku nawet nie chciał mi się załadować - było tylko logo Geoportalu i same klepsydry na całym ekranie.
Hillshading niby działa (odzworowanie 2180), ale zachowuje się dziwnie: https://www.youtube.com/watch?v=TtjVfot … e=youtu.be
Co ciekawe, pogorszenie jakości następuje w momencie gdy przesunę mapę tak, że na ekranie pojawia się napis "Błąd: No tile at this zoom level", chociaż nie wiem czy zawsze tak jest. Dzieje się to w losowych miejscach, przed aktualizacją się tak nie zachowywał (w każdym razie nigdy czegoś takiego nie zauważyłem, a teraz mam tak bez przerwy). W dodatku zbliżenie powyżej pewnego poziomu sprawia że znowu wraca lepsza rozdzielczość - wszystko na wideo na YT widać.

Offline

#102 2015-08-27 19:29:07

WiktorN
Member
Registered: 2013-08-04
Posts: 528

Re: JOSM - różne sprawy, porady

sq7obj wrote:

Co ciekawe, pogorszenie jakości następuje w momencie gdy przesunę mapę tak, że na ekranie pojawia się napis "Błąd: No tile at this zoom level"

To się może zgadzać. Jak uznam, że nie ma kafelka na danym poziomie, to ściągam z wyższego poziomu zoom'a, co wydaje mi się, że nie powinno skutkować taką sytuacją jak obserwujesz, ale nie jesteś pierwszym który zgłasza ten problem. Z drugiej strony - nie udało mi się też tego powtórzyć w moim środowisku.

Z drugiej strony, obserwuję też, że Geoportal czasem zwraca 404 dla kafelków (jakiś jeden błędnie skonfigurowany serwer w farmie?), co jest interpretowane jako brak kafelków na tym poziomie przybliżenia. Gdy wymuszę przeładowanie danego kafelka (klik prawym przyciskiem myszy na kafelek i wybór odpowiedniej pozycji z menu), to kafelek zwykle ładuje się już poprawnie.

Offline

#103 2015-08-28 01:16:25

sq7obj
Member
From: Łódź/Stryków
Registered: 2013-09-15
Posts: 143

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Pobawiłem się "Load tile", i faktycznie to pomaga. Chociaż jak zacząłem klikać kilka razy na ten sam kafelek to zauważyłem że co jakiś czas znowu wywala "Error: No tile at this zoom level" i jakość idzie w spada. Może faktycznie Geoportal serwuje raz na jakiś czas złe kafelki.

Offline

#104 2015-08-30 08:07:45

Ancymon
Member
Registered: 2015-03-27
Posts: 84

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Ja mam taki problem, że jak włączam warstwę EMUIA granice miejscowości to cały JOSM się zawiesza, ostatnio jeszcze zdarzało się, że jak włączyłem drugi raz JOSMa i uruchomiłem tę warstwę to pokazywało to okienko z niepotwierdzonym certyfikatem i coś tam klikałem i działało, ten trik przestał działać i teraz zawiesza się za każdym razem jak włączę tę warstwę sad

Offline

#105 2015-08-30 09:14:07

WiktorN
Member
Registered: 2013-08-04
Posts: 528

Re: JOSM - różne sprawy, porady

U mnie, jak nie mam zainstalowanego certyfikatu (pod Linuxem) dostaję komunikat:

javax.net.ssl.SSLHandshakeException: sun.security.validator.ValidatorException: PKIX path building failed: sun.security.provider.certpath.SunCertPathBuilderException: unable to find valid certification path to requested target

Na każdym kafelku.

Na jakim systemie operacyjnym uruchamiasz JOSM-a i jakie masz włączone pluginy?

Offline

#106 2015-08-30 13:31:02

Ancymon
Member
Registered: 2015-03-27
Posts: 84

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Windows 10 (na 7 chyba jakoś działało). Wtyczki: buildings_tools; kendzi3d-jogl; mapillary; measurement; OpeningHoursEditor; Osmrender; PicLayer; Remove.reduntant.points; RoadSigns; Simplify area; Tracer2; utilsplugin2; wikipedia; wms-turbo-challenge2.

No i kendzi3d crashowało mi zarówno na win7 jak i teraz na 10.

Offline

#107 2015-08-31 13:04:21

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,285
Website

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Za to widzę, że wreszcie rozwijalne listy elementów są sortowane według reguł bieżącego języka interfejsu!

Offline

#108 2015-09-06 12:06:18

Gaurozauron
Member
From: Katowice
Registered: 2012-10-22
Posts: 117

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Chciałem wrócić do problemu podkładów. Wrzuciłem dla porównania ortofotomapę Katowic, to samo miejsce, u góry widziane przez przeglądarkę na stronie UM Katowice, u dołu w JOSM-ie. Przed ostatnią aktualizacją było tak samo, teraz wygląda jakby była użyta 50-krotna kompresja. Jakby co, to jest to miejsce. Tak samo jest z Geoportalem. Dopisywanie [23] do adresu jednak nie poprawia jakości. Najnowsza wersja 8730 też nie pomaga, chociaż w wersjach 8695 i 8696 Wiktor wprowadzał jakieś środki zaradcze. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć starszej wersji 8491, żeby się upewnić jak było.
Oczywiście da się z tym żyć, jednak czasami jakieś szczegóły mogą umknąć.

7GSq7n9.jpg

Offline

#109 2015-09-06 12:28:56

WiktorN
Member
Registered: 2013-08-04
Posts: 528

Re: JOSM - różne sprawy, porady

To tu widzę ewidentne różnice. Możesz dać linka do miejsca? Łatwiej będzie mi testować.

Co do zmian, to specjalnych środków zaradczych na to nie wrzucałem. Dziś wieczorem, mam nadzieję, wrzucę tryb o którym pisałem - hi-res (inna strategia skalowania obrazów, które zostały ściągnięte z serwera).

8491 jest dostępny w lokalizacji:
https://josm.openstreetmap.de/download/

Offline

#110 2015-09-06 12:36:47

Zibior2
Member
Registered: 2012-08-17
Posts: 2,407

Re: JOSM - różne sprawy, porady

WiktorN wrote:

To tu widzę ewidentne różnice. Możesz dać linka do miejsca? Łatwiej będzie mi testować.

Gaurozauron wrote:

Jakby co, to jest to miejsce.

Offline

#111 2015-09-06 13:47:20

WiktorN
Member
Registered: 2013-08-04
Posts: 528

Re: JOSM - różne sprawy, porady

A u mnie, gdy korzystam z takiego adresu:

wms[23]:http://mapserver.um.katowice.pl/services/ortowms/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=2&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

To wygląda ta okolica tak:
7kgAGx0.jpg

Odpalałem JOSM-a z parametrem --debug, co powoduje, ze pojawiają się dodatkowe napisy na podkładzie, z informacją o zastosowanym poziomie zoom'a, skalowaniu kafelków itp. Widać, że u mnie użyty został poziom zoom'a 22.

Ten obraz który pokazujesz, wygląda jakby pochodził z poziomu zoom-a 20 (ja u siebie uzyskiwałem taki efekt, na tym poziomie zoom'a).

Tryb który chcę zaimplementować wygląda tak:
62jlJI9.jpg

Ale na ekranach o wysokim DPI (tzw. retina), to podkłady z punktami adresowymi i mapowe mają dramatycznie małe napisy... Więc nie wiem, czy to warte zachodu.

Offline

#112 2015-09-06 14:39:59

abar
Member
Registered: 2011-11-17
Posts: 35

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Czy Masstracks komus dzialaja w JOSM? Ja widze tylko klepsydry.

Last edited by abar (2015-09-06 14:40:32)

Offline

#113 2015-09-06 14:50:06

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,238

Re: JOSM - różne sprawy, porady

abar wrote:

Czy Masstracks komus dzialaja w JOSM? Ja widze tylko klepsydry.

Też miałem problemy. Z jakiegoś powodu na świeżej instalacji mi zadziałały. Choć adres taki sam. Później sprawdzę na Wiresharku.

Offline

#114 2015-09-06 19:46:04

Gaurozauron
Member
From: Katowice
Registered: 2012-10-22
Posts: 117

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Dzięki Wiktor, muszę jeszcze popróbować.

Offline

#115 2015-09-13 08:22:03

Ancymon
Member
Registered: 2015-03-27
Posts: 84

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Wracając do niedziałającego Kendzi3d pod Windowsem 10, to zajrzałem w końcu do logu i ta:
Last errors/warnings:

- E: org.openstreetmap.josm.plugins.PluginException: Wystąpił błąd we wtyczce kendzi3d_Improved_by_Andrei. Przyczyna: java.lang.reflect.InvocationTargetException. Przyczyna: java.lang.NoClassDefFoundError: javax/media/opengl/GLEventListener. Przyczyna: java.lang.ClassNotFoundException: javax.media.opengl.GLEventListener
- E: org.openstreetmap.josm.plugins.PluginException: Wystąpił błąd we wtyczce kendzi3d. Przyczyna: java.lang.reflect.InvocationTargetException. Przyczyna: java.lang.NoClassDefFoundError: kendzi/josm/kendzi3d/ui/Kendzi3dGLEventListener

Offline

#116 2015-09-14 22:41:38

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,682
Website

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Notopsz.

Spartoliłem preset, wstawiłem go na WWW, załadowałem do JOSM (tak, wiem, że z dysku też mogę, ale docelowo chcę go udostępnić, więc najpierw chcę sprawę mieć w małym palcu) i brakuje mi jednego tagu.
Poprawiłem, wrzuciłem na WWW, restartowałem JOSM-a, zastosowałem do błędnie otagowanego punktu... i tagu dalej nima.
Spróbowałem nawet wyrzucić preset, restartować, dodać preset, restartować - i dalej zastosowanie presetu nie dodaje tagu.

O czym ja nie wiem/zapomniałem?

Preset jest tutaj, a tagiem, który się nie dodaje jest amenity=bicycle_rental.

Offline

#117 2015-09-14 22:43:15

Zibior2
Member
Registered: 2012-08-17
Posts: 2,407

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Cache wyczyszczony w JOSM?

Offline

#118 2015-09-14 22:48:33

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,682
Website

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Zbigniew_Czernik wrote:

Cache wyczyszczony w JOSM?

Zapewne nie, jak? Bo nie widzę opcji...

EDIT: Wygląda na to, że masz rację, zmieniłem preset na ten z dysku, poprawiłem jedną stację - tag został dołożony.
Zmieniłem preset na ten z sieci, spróbowałem poprawić kolejną stację - ni chu chu.
To ten sam cache, co do kafelków? bo tylko do takiego czegoś znalazłem instrukcję kasowania...

A nie dałoby się zrobić opcji, żeby presetów nie trzymać w cache? W końcu nie są takie znów wielkie, a fajnie by było mieć update presetów przy restarcie...

Last edited by rmikke (2015-09-14 23:02:29)

Offline

#119 2015-09-14 22:51:35

Zibior2
Member
Registered: 2012-08-17
Posts: 2,407

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Bo takiej opcji nie ma. :-) Trzeba wejść do katalogu z konfiguracją JOSMa i wywalić co trzeba z katalogu cache.

Offline

#120 2015-09-14 23:14:41

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,682
Website

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Zbigniew_Czernik wrote:

Trzeba wejść do katalogu z konfiguracją JOSMa i wywalić co trzeba z katalogu cache.

OK, dotarłem na podstawie opisów z tego forum i po dokopaniu się do ukrytego katalogu z tym cache.

Powiem krótko: Odświeżenie presetu nie powinno wymagać wiedzy o istnieniu takiego katalogu i o narowach systemu operacyjnego. To jest spieprzone.

Offline

#121 2015-09-14 23:33:12

Zibior2
Member
Registered: 2012-08-17
Posts: 2,407

Re: JOSM - różne sprawy, porady

rmikke wrote:

Powiem krótko: Odświeżenie presetu nie powinno wymagać wiedzy o istnieniu takiego katalogu i o narowach systemu operacyjnego. To jest spieprzone.

Ojtam ojtam. Osoba tworząca presety powinna wiedzieć o istnieniu keszu. Czy każda pierdółka musi być klikalna? Potem dziwić się, że kod puchnie, a program potrzebuje gigabajtów pamięci RAM.

Last edited by Zbigniew_Czernik (2015-09-14 23:33:34)

Offline

#122 2015-09-15 17:52:31

Domiss
Member
Registered: 2013-08-07
Posts: 654

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Zbigniew_Czernik wrote:

Ojtam ojtam. Osoba tworząca presety powinna wiedzieć o istnieniu keszu. Czy każda pierdółka musi być klikalna? Potem dziwić się, że kod puchnie, a program potrzebuje gigabajtów pamięci RAM.

Wbrew pozorom to JEST problem - bo po aktualizacji presetu przez autora też trzeba zaktualizować preset, to samo zresztą dotyczy styli. Taki np. szablon do dodawania gniazd bocianich sam z siebie się nie zaktualizował do nest_status:2015 wink.

Offline

#123 2015-09-15 21:06:40

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,682
Website

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Domiss wrote:

Wbrew pozorom to JEST problem - bo po aktualizacji presetu przez autora też trzeba zaktualizować preset, to samo zresztą dotyczy styli. Taki np. szablon do dodawania gniazd bocianich sam z siebie się nie zaktualizował do nest_status:2015 .

Puściłem zgłoszenie.

Offline

#124 2015-09-15 21:08:09

WiktorN
Member
Registered: 2013-08-04
Posts: 528

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Domiss wrote:
Zbigniew_Czernik wrote:

Ojtam ojtam. Osoba tworząca presety powinna wiedzieć o istnieniu keszu. Czy każda pierdółka musi być klikalna? Potem dziwić się, że kod puchnie, a program potrzebuje gigabajtów pamięci RAM.

Wbrew pozorom to JEST problem - bo po aktualizacji presetu przez autora też trzeba zaktualizować preset, to samo zresztą dotyczy styli. Taki np. szablon do dodawania gniazd bocianich sam z siebie się nie zaktualizował do nest_status:2015 wink.

A to ciekawe. Z tego co na szybko sprawdziłem, to presety powinny się weryfikować co tydzień, czy nic się nie zmieniło po stronie serwera. Jedyna sytuacja jaką kojarze, gdy wykorzystywany jest starszy plik, to w sytuacji gdy plik źródłowy jest niedostępny.

Widzę, że rmikke założył już ticket, to pewnie coś z tym tematem niedługo się stanie.

Offline

#125 2015-09-16 09:22:28

Zibior2
Member
Registered: 2012-08-17
Posts: 2,407

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Domiss wrote:

Wbrew pozorom to JEST problem - bo po aktualizacji presetu przez autora też trzeba zaktualizować preset, to samo zresztą dotyczy styli. Taki np. szablon do dodawania gniazd bocianich sam z siebie się nie zaktualizował do nest_status:2015

Jeśli JOSM wcale nie aktualizuje szablonów to faktycznie jest to błąd i fajnie, że rmikke założył ticket.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB