OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

#26 2014-10-29 18:33:27

eBin
Member
From: ~Rzeszów
Registered: 2013-06-03
Posts: 227

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Tak więc pozostało ustawić język ukraiński big_smile

Offline

#27 2014-11-17 13:18:49

Zibior2
Member
Registered: 2012-08-17
Posts: 2,407

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Czy da się w JOSM wyszukać odcinki o określonej długości?

Offline

#28 2014-11-17 14:29:42

WiktorN
Member
Registered: 2013-08-04
Posts: 520

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Trzeba dopisać. W kodzie jest obsługa powierzchni za pomocą areasize.

Offline

#29 2014-11-17 14:38:35

WojtekK
Member
From: Bytom
Registered: 2011-01-26
Posts: 30

Re: JOSM - różne sprawy, porady

..można też zastosować Scripting Console , poniższy przykład wyszukuje odcinki o długości pomiędzy 230 a 2300 metrów:


var console = require("josm/scriptingconsole");
var layer = josm.layers.get(0); 
var ds = layer.data;
var s = ds.selection;
var ways = s.ways;
console.clear();

for(var i=0; i< ways.length; i++) {  
  var way = ways[i];  
 if (way.getLength() > 230 && way.getLength() < 2300 ) {
  console.print("way  {0} dlugosc: {1} m.",way.id, way.getLength()); 
 console.print("\n");
}
 text += ", ";
}

Offline

#30 2014-11-17 15:11:56

Zibior2
Member
Registered: 2012-08-17
Posts: 2,407

Re: JOSM - różne sprawy, porady

@WojtekK:
O, fajne. Niestety, z jakiegoś powodu nie chce to zadziałać - wywala błąd:

Error message:ReferenceError: "text" is not defined. (inlineScript#14)
At:line 14, column 0

Offline

#31 2014-11-17 15:21:20

WojtekK
Member
From: Bytom
Registered: 2011-01-26
Posts: 30

Re: JOSM - różne sprawy, porady

wyrzuć linię z text, jest niepotrzebna - coś sie zaplątało, skrypt szuka w selekcji i listuje ID obiektów way spełniających warunek.. czyli przed uruchomieniem dajemy CTRL+F "way" smile

Offline

#32 2014-11-29 12:44:18

ndmystko
Member
Registered: 2013-07-15
Posts: 245

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Nie wiem czy znacie tą możliwość ale jeśli zapisujecie POI za pomocą Locusa i zrobicie w nim zdjęcie jako załącznik to taki komplet można wyeksportować pojedynczą komendą i otworzyć w JOSM. Potem klikacie w ikonkę zdjęcia i otwieracie je bezpośrednio w JOSM. Prościej się chyba nie da a korzyść przy opisywaniu bardziej skomplikowanych POI ewidentna.
ki3tj45.png?1
Danych OSM nie ładowałem aby było czytelniej. Samo zdjęcie można oczywiście powiększyć 1:1 aby np. przeczytać inskrypcję na tablicy i przepisać.

Last edited by ndmystko (2014-11-29 13:54:07)

Offline

#33 2014-11-29 18:54:33

Wojciech Brzeziński
Member
Registered: 2011-08-14
Posts: 181

Re: JOSM - różne sprawy, porady

ndmystko wrote:

Prościej się chyba nie da

OCR jeszcze by się przydał wink

Offline

#34 2015-02-22 09:56:40

Gaurozauron
Member
From: Katowice
Registered: 2012-10-22
Posts: 117

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Mam pytanie o drobną, chociaż nieco irytującą sprawę. Otóż gdy mam wczytany w JOSM jakiś obszar, przesuwam się i wczytuję kolejny kawałek, to zmienia się nieznacznie zoom, oddala się o jakieś 2,5%. Nie da się tego skorygować zoomem przy pomocy +- lub rolki, bo skok wynosi około 30%. Ta nieznaczna zmiana zoomu przy wczytywaniu dodatkowych danych powoduje bardzo często ponowne wczytywanie podkładu, ortofotomapy itp. Czy da się jakoś w ustawieniach JOSM zlikwidować ten mały skok zoomu? A może da się wyregulować skok zoomu przy użyciu +- lub rolki?

Offline

#35 2015-02-22 11:51:47

Zibior2
Member
Registered: 2012-08-17
Posts: 2,407

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Mnie ten problem nie przeszkadza, ponieważ ja na stałe mam wyłączoną opcję "automatycznie zmieniaj rozdzielczość", dzięki czemu WMS wczytuje się zawsze w takiej rozdzielczości, jakiej sobie zażyczę.

Offline

#36 2015-05-25 10:25:33

Zmianowy
Member
Registered: 2014-11-15
Posts: 146

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Dlaczego jest gorzej?
W JOSM korzystałem ze stylu rysowania map Mapnik, żeby zobaczyć jak mapa będzie wyglądać zanim wyślę pracę na serwer. Dzięki tej funkcji uniknąłem wielu błędów.
Od wersji 8339 stało się to utrudnione, ponieważ nie wyświetlają się już budynki. Czy ktoś to poprawi?

Offline

#37 2015-05-25 19:38:55

WiktorN
Member
Registered: 2013-08-04
Posts: 520

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Zmianowy wrote:

Dlaczego jest gorzej?
W JOSM korzystałem ze stylu rysowania map Mapnik, żeby zobaczyć jak mapa będzie wyglądać zanim wyślę pracę na serwer. Dzięki tej funkcji uniknąłem wielu błędów.
Od wersji 8339 stało się to utrudnione, ponieważ nie wyświetlają się już budynki. Czy ktoś to poprawi?

Ktoś poprawi, gdy ktoś zgłosi błąd. Polecam śledzenie:
https://josm.openstreetmap.de/ticket/11479

Offline

#38 2015-05-25 21:23:49

Zmianowy
Member
Registered: 2014-11-15
Posts: 146

Re: JOSM - różne sprawy, porady

WiktorN wrote:

Ktoś poprawi, gdy ktoś zgłosi błąd. Polecam śledzenie:
https://josm.openstreetmap.de/ticket/11479

Dziękuję za zgłoszenie. GDY będzie poprawione, to wrócę do rysowania budynków.

Offline

#39 2015-05-28 17:00:40

Cetusek
Member
From: Łódź
Registered: 2014-06-10
Posts: 135

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Mam problem z ładowaniem podkładu "Łódź ortofotomapa" w JOSM. Niektóre kafle się ładują, a niektóre są czerwone z napisem BŁĄD. Te które się załadują poprawnie za chwilę też się zmianiają i w końcu mam czerwony ekran. Może coś mam nie tak ustawione? Wersja 8339.

Last edited by Cetusek (2015-05-28 17:01:36)

Offline

#40 2015-05-28 22:05:16

Krystek
Member
From: Białystok
Registered: 2012-03-20
Posts: 123
Website

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Cetusek wrote:

Mam problem z ładowaniem podkładu "Łódź ortofotomapa" w JOSM. Niektóre kafle się ładują, a niektóre są czerwone z napisem BŁĄD. Te które się załadują poprawnie za chwilę też się zmianiają i w końcu mam czerwony ekran. Może coś mam nie tak ustawione? Wersja 8339.

Codziennie tak masz? To mogą być chwilowe problemy z Geoportalem. Też tak czasami mam, gdy ich serwery są przeciążone. Próbuj o różnych porach dnia (a najlepiej wieczorami i w nocy).

Offline

#41 2015-05-29 07:03:00

Cetusek
Member
From: Łódź
Registered: 2014-06-10
Posts: 135

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Codziennie od kilkunastu dni tak jest. O każdej porze. Geoportal ładuje się bez problemu.

Offline

#42 2015-05-29 13:15:00

Krystek
Member
From: Białystok
Registered: 2012-03-20
Posts: 123
Website

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Cetusek wrote:

Codziennie od kilkunastu dni tak jest. O każdej porze. Geoportal ładuje się bez problemu.

A czyj to serwer WMS? Urzędu Miasta?

Last edited by Krystek (2015-05-29 13:15:20)

Offline

#43 2015-05-30 08:24:54

Cetusek
Member
From: Łódź
Registered: 2014-06-10
Posts: 135

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Adres w JOSM jest taki:

wms:http://gis.mapa.lodz.pl/awiskts/services/Ortofotomapa/Ortofotomapa2013/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/bmp&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=0&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

A przeglądarką można dane zaobaczyć tutaj:

http://gis.mapa.lodz.pl/Ortofotomapy/

Jak się wytnie z adresu "Ortofotomapy" to przekierowuje tutaj:

https://przegladarka.log.lodz.pl/UML/

Offline

#44 2015-05-30 11:26:07

WiktorN
Member
Registered: 2013-08-04
Posts: 520

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Cetusek wrote:

Adres w JOSM jest taki:

wms:http://gis.mapa.lodz.pl/awiskts/services/Ortofotomapa/Ortofotomapa2013/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/bmp&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=0&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

A przeglądarką można dane zaobaczyć tutaj:

http://gis.mapa.lodz.pl/Ortofotomapy/

Jak się wytnie z adresu "Ortofotomapy" to przekierowuje tutaj:

https://przegladarka.log.lodz.pl/UML/

Serwer odpowiada kodem błędu 404. Wygląda na to, że serwer WMS został wyłączony. A to co jest dostępne pod http://gis.mapa.lodz.pl/Ortofotomapy/ to nie jest WMS, ani WMTS....

Na stronach Geoportalu znalazłem odniesienie do Łódzkiego serwisu KIIP, ale tam tylko w zakresie działek, adresów itp, a nie w zakresie ortofotomapy.

Offline

#45 2015-05-30 12:49:59

eBin
Member
From: ~Rzeszów
Registered: 2013-06-03
Posts: 227

Re: JOSM - różne sprawy, porady

http://gis.mapa.lodz.pl/awiskts/services/Ortofotomapa/Ortofotomapa/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=0&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

Offline

#46 2015-05-30 13:10:38

Cetusek
Member
From: Łódź
Registered: 2014-06-10
Posts: 135

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Nie jest tak, że z serwera nic się nie ładuje. Część kafelków się pojawia, cześć nie. Tam gdzie się nie pojawiają za chwilę pojawia się czerwony kafelek z napisem błąd. Te kafelki, w których są zdjęcia czasem pozostają na ekranie a czasem za moment zamienioane są w czerwone.
Myślałem, że jest to kwestia jakiekoś timeoutu. Próbowałem coś zmieniać w ustawiniach w tym zakresie, ale nic to nie daje.

Offline

#47 2015-05-30 13:13:41

WiktorN
Member
Registered: 2013-08-04
Posts: 520

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Cetusek wrote:

Nie jest tak, że z serwera nic się nie ładuje. Część kafelków się pojawia, cześć nie. Tam gdzie się nie pojawiają za chwilę pojawia się czerwony kafelek z napisem błąd. Te kafelki, w których są zdjęcia czasem pozostają na ekranie a czasem za moment zamienioane są w czerwone.
Myślałem, że jest to kwestia jakiekoś timeoutu. Próbowałem coś zmieniać w ustawiniach w tym zakresie, ale nic to nie daje.

Tam gdzie się pojawiają, a po chwili znikają - tam pewnie wczytywane są z Twojego lokalnego cache'a, a potem zastępowane tym co serwer zwrócił (404).

Offline

#48 2015-05-30 13:20:04

eBin
Member
From: ~Rzeszów
Registered: 2013-06-03
Posts: 227

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Raczej masz zapisane w cache a JOSM próbuje pobrać jeszcze raz i mu się nie udaje więc wyświetla błąd.
Poprawiłem adres. Zaktualizuj listę podkładów: Podkłady -> Konfiguracja -> Odśwież (po prawej stronie mapy) i OK.

Offline

#49 2015-05-30 20:15:56

Cetusek
Member
From: Łódź
Registered: 2014-06-10
Posts: 135

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Dzięki!
Działa.

Offline

#50 2015-07-24 01:10:45

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,040
Website

Re: JOSM - różne sprawy, porady

Mam pytanie - jak w JOSM-ie zaznaczyć grupę linii, ale nie punkty wchodzące w ich skład? Próbowałem grupowo pozaznaczać tory tramwajowe jako bocznice, ale jak zaznaczyłem wybrany obszar, to otagowane zostały także punkty i JOSM oczywiście pokazał błędy. Ostatecznie zaznaczałem więc odpowiednie linie ręcznie (po odfiltrowaniu na wszelki wypadek innych obiektów), ale ciekaw jestem jak to można zrobić szybciej i wygodniej.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB