You are not logged in.

#1 2014-02-21 15:13:30

atari_matari
Member
Registered: 2012-03-14
Posts: 47

Индустриални зони и отделни заводи, складове и т.н. в тях

Здравейте, сблъсках се със следната дилема. Повечето градове в България имат обособени индустриални зони, като често се водят дори като отделни квартали. Картирам северната промишлена зона на Добрич, като цялата съм обградил с полигон landuse=industrial, защото си е административно водена като квартал.

Проблема идва, когато се опитвам да отделя отделните складове, фабрики и т.н. Според логиката на OSM всичко, което принадлежи на една зона се загражда със съответния му landuse, така както примерно се прави за училища. Само, че в случая така се губи връзката с "квартала" в моя случай Промишлена зона Север, ако заградя двор по двор. Погледнах подобна ситуация за Стара Загора и там е решено, като просто са насложени две landuse=industrial - едно обграждащо квартала и друго за отделните фабрики, без мултиполигон. Това решава перфектно проблема с рендера, но не знам до колко е коректно, въпреки че JOSM не се обажда за грешка. Все пак е излишно повторение, или в случая не е точно излишно? Пробвах да направя мултиполигон, но ако направя само за сградите - слага име на всяка една сграда, пробвах и с мултиполигон с идентично landuse - така пък игнорира tag-а на вътрешните площи, което е съвсем логично. За другата зона го бях решил временно, като просто сложа точка с таг landuse=industrial и име, но определено не ми се вижда окей. Някакви идеи?

Offline

#2 2014-02-21 15:46:57

ivanatora
Member
Registered: 2011-04-05
Posts: 68

Re: Индустриални зони и отделни заводи, складове и т.н. в тях

Ограден таг с landuse=industrial на съответната малка зона + таг is_in="кв. Индустриален" примерно? Мисля че имаше нещо да се ползва is_in в подобни случаи.

Offline

#3 2014-02-23 22:04:53

plamen
Member
Registered: 2011-08-15
Posts: 87

Re: Индустриални зони и отделни заводи, складове и т.н. в тях

Според мен е излишно да се дублира landuse.
Бях пробвал само с name=neshto_si + area=yes, като цялата промишлена зона си е industrial.
Откъм адресация е добре да има и is_in, макар че го водят вече остарял и леко излишен таг.
пример.
wiki за power plant относно landuse: "recommended if not already inside a bigger landuse=industrial, else optional"

Offline

#4 2014-02-23 23:48:10

avatar6
Member
From: Avdiyivka-Donetsk
Registered: 2013-12-12
Posts: 257

Re: Индустриални зони и отделни заводи, складове и т.н. в тях

За съжаление , отговорът на руски :

>>"Откъм адресация е добре да има и is_in, макар че го водят вече остарял и леко излишен таг."
Именно так, is_in сейчас уже нигде никем не используется, совершенно устарел и не нужен. Адрес и принадлежность городу/району сейчас определяют по нахождению внутри полигона города/района...
Если вся промзона обведена у Вас полигоном с тегами
landuse=industrial; name="Промзона ..." ничто не мешает и не противоречит правилам создавать в ней такие же полигоны  с landuse=industrial; name="Фабрика на ...", на отдельни цехи (buildings) можно добавлять теги "man_made=works". Всё это будет прекрасно отображаться на картах и в большинстве навигационных программ.
То что Ви используете "landuse=" +"name= " как раз и покажет, что эта, меньшая территория просто имеет собственное имя и находится в составе большей территории "северной промзоны".

Offline

#5 2014-02-25 16:57:36

atari_matari
Member
Registered: 2012-03-14
Posts: 47

Re: Индустриални зони и отделни заводи, складове и т.н. в тях

Стана ми ясно. Благодаря!

Offline

Board footer

Powered by FluxBB