Yahoon kuvien epätarkkuudesta

Olen verrannut Yahoon satelliittikuvia toisiin, tarkoiksi tietämiini aineistoihin, ja OSM:n tiukoista säännöistä huolimatta uskallan sanoa sen verran, että tyypillinen sijaintivirhe Landsat-kuvalla on 50 m ja pääkaupunkiseudun terävämmällä kuvallakin 15 metriä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että OSM-karttaa ei kannata korjailla niin, että se näyttäisi hyvältä Yahoon kuvalla, sillä GPS:n avulla tehty kartoitus on melkein aina tarkempaa. Itse asiassa, jos tiet tai rakennukset istuvat hyvin Yahoon kuvien päällä, niin niille voisi laittaa automaattisesti FIXME-tagin. Uusilla kohteilla virhettä voi yrittää pienentää piirtämällä ne saman verran sivuun kuin lähellä olevat gps-mitatut kohteet, mutta arvailua sekin on, koska kuvien oikaisuvirhe vaihtelee. Ehkä parasta olisi laittaa ensin source=Yahoo, ja antaa gps-ihmisten siirtää viivat kohdalleen ja päivittää source=survey.

Juu, harmitti (aiemmin useammankin kerran) välillä kun joitain teitä oli siirretty takaisin yahoon kuvien kohdalle vaikka tiestä olisi ollut useita jälkiä… Yksi mahdollinen tapa löytää täysin gps-kohdistamattomat tiet on “created_by=potlatch alpha”… Toinen tunnusmerkki on name:sv:n puuttuminen, joskin se puuttuu monilta jäljellisiltäkin teiltä. Varsinkin Kehä 3:n tienoilla alkaa olla laajoja jäljettömiä alueita jotka on piirretty joskus 2007.

Vain muutamissa tilanteissa gps voi heittää toistuvasti ja systemaattisesti sivuun: esim. yhdistelmä jyrkkä mutka + mäki hidastusrampin alussa jossa kukaan ei aja hiljaa ja laitteen mittaussuodatus heittää mittausta aiemman kulkusuunnan suunnalle - mutta nämä huomannee jos jäljet menevät viereisen kiihdytysrampin jälkien päälle tai liian lähelle sitä (esim. vs. kaistojen leveys). Näissä totuus voi olla jossain kohdistetun yahoo-kuvan näyttämän muodon/kaartumisen ja jälkien välillä. Keskustaoloissa gps-virhe on vaihtelevampaa eri mittauskerroilla.

Kartan parantelussa on Helsingissäkin siis vielä loputtomasti tekemistä, jos ei ole syitä kartoittaa kauempana.

Potlatchissakin onneksi saa siirrettyä yahoo-kuvaa pitämällä välilyöntiä pohjassa ja raahaamalla hiirellä - kuvan voi kohdistaa niihin teihin joista on useampi jälki. Kohdistuksen paikkansapitävyyden ulottuvuuden arviointi voi edellyttää paikallistuntemusta, jos suorakaiteen muotoinen kortteli on yahoon kuvissa käyrä. Harmillisesti potlatch ei enää aina näytä kaikkia alueen jälkiä, joten välillä vielä parempaan tulokseen voi (hitaasti) päästä käyttämällä vuorotellen JOSMia ja potlatchia ja “apupisteitä” jotka sietää lopuksi poistaa.

Nimenomaan kohdistetusta kuvasta saa useimmiten tarkennettua viereisten pyöräteiden reittejä tai muita kohdistukseen käytetyn tien suuntaisia kohteita, ellei niistä ole erillisiä jälkiä.

source-tagin käyttö on kannatettavaa erityisesti alueilla joissa jälkiä ei vielä montaa löydy.

Lähes aina on myös hyvä lähettää uudet gps-jäljet myös jo ajetuista teistä (ehkä poislukien jäljet joissa on kuljettu yksinomaan kymmeniä kertoja ajettua pääkatua). Kolmesta jäljestä voi jo arvata yhden jäljen olevan tasaisesti sivussa ja hankkia vielä lisää jälkiä todellisen sijainnin parantamiseksi - samalla saa sitten talonumerot tms.

Vain jos jälkeen on jäänyt/tullut pahoja sijaintivirheitä (esim. kävelyllä keskustassa pahin on ollut 90 metriä…), on se muille vain hahmottamista haittaavaa sotkua.