OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

#76 2018-04-29 16:43:23

Tomasz_R
Member
Registered: 2015-05-15
Posts: 16

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

rmikke wrote:

A właśnie, goście z GeoSystem mieli podrzucić link do WMS z ogólnopolskiej (OK, tam gdzie używają ich systemu, czyli większośc gmin) mapy takiej, jak jest w powiatach/gminach - mówili o tym na SoTM-pl. Z tego powinno sie odrysowywać że hej...

Ręcznie odrysować się da, ale jak zmusić żeby WMS współpracował z Tracerem?

http://wms.epodgik.pl/cgi-bin/KrajowaIntegracjaEwidencjiGruntow?

Offline

#77 2018-04-30 19:10:59

d3mol3k
Member
From: Szczecin
Registered: 2015-08-18
Posts: 420
Website

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Tomasz_R wrote:

d3mol3k, spróbuj ten:

http://wms.epodgik.pl/cgi-bin/KrajowaIntegracjaEwidencjiGruntow?FORMAT=image/png&TRANSPARENT=TRUE&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=dzialki&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

Dzięki dodałem. Ogólnie przez weekend miałem kłopoty z geoprtalowymi podkładami nie wyświetlały się. Przy niektórych muszę wybrać image/png bo ustawione image/jpg nie działają. Coś się wczoraj poprawiło więc poobserwuję co i jak.

Offline

#78 2018-09-22 20:01:07

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,519
Website

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Czy Wy też tak macie, że różne budynki publiczne (szkoły, kościoły, sklepy, remizy...) na podkładzie widać na ciemnobrązowo, ale wtyczka tracer2 ich nie widzi?

Offline

#79 2018-09-22 21:50:25

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,226

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Jaki podkład?

Offline

#80 2018-09-23 09:17:06

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,519
Website

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

maraf24 wrote:

Jaki podkład?

wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/pub/guest/kompozycjaG2_TBD_WMS/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/gif&TRANSPARENT=TRUE&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Bud_A&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}{header(User-Agent,Mozilla/5.0(JOSM)}

...i to mi pokazuje te publiczne budynki na brązowo.

I w ustawieniach wtyczki tracer2 mam to samo:

http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/pub/guest/kompozycjaG2_TBD_WMS/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/gif&TRANSPARENT=TRUE&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Bud_A&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}{header(User-Agent,Mozilla/5.0(JOSM)}

i nie łapie tych publicznych budynków.

Tu jest przykładowy budynek.

Offline

#81 2018-09-23 10:34:24

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 153

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

rmikke wrote:

nie łapie tych publicznych budynków.


Poniżej moje ustawienia Tracera na których „złapał” mi rzeczony budynek.
W pierwszej kolejności sprawdziłbym w ustawieniach „Tryb” i ustawił na „match color”.

https://image.ibb.co/m7hsrp/tracer2.jpg

Offline

#82 2018-09-23 11:37:36

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,519
Website

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

szydzio wrote:
rmikke wrote:

nie łapie tych publicznych budynków.


Poniżej moje ustawienia Tracera na których „złapał” mi rzeczony budynek.
W pierwszej kolejności sprawdziłbym w ustawieniach „Tryb” i ustawił na „match color”.

https://image.ibb.co/m7hsrp/tracer2.jpg

Rzeczywiście miałem "boundary", ale po zmianie na "match color" różnica jest taka, że przedtem Tracer2Server zwracał dla takich budynków regularnie "Exception: Couldn't find strating point" (czyli dokładnie tek samo, jak kiedy się kliknie w puste miejsce), a teraz albo zwraca "Exception: Area too big", albo nie zwraca żadnego komunikatu, ale obrysu nie wstawia. Pozostałe parametry (poza URL, którego nie dam rady porównac wzrokowo) mam takie same.

A skopiowałbyś mi tekstowo swój URL? Bo porównywanie obrazka z WWW z zawarością okienka w JOSM przekracza moje możliwości...

Offline

#83 2018-09-23 13:19:32

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 153

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

rmikke wrote:

A skopiowałbyś mi tekstowo swój URL? Bo porównywanie obrazka z WWW z zawarością okienka w JOSM przekracza moje możliwości...

Jasne smile
Z tego co widzę to zasadniczo jest taki jak u Ciebie z tym że  w polu "URL" Tracera wszystko zaczyna mi się od wms:

wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/pub/guest/kompozycjaG2_TBD_WMS/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/gif&TRANSPARENT=TRUE&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Bud_A&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}{header(User-Agent,Mozilla/5.0(JOSM)}

Używam JOSM 14178, Ubuntu 14.04 (32bit), Tracer przygotowany pod Linux wegług przepisu z wiki.

Offline

#84 2018-09-23 17:06:49

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,519
Website

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

szydzio wrote:

taki jak u Ciebie z tym że  w polu "URL" Tracera wszystko zaczyna mi się od wms:

Na wszelki wypadek sprawdziłaem, ale dopisanie wms: nic nie zmienia.

JOSM ten sam, tyle że pod Windows 8.1. Linuxowego to dopiero za jakieś 3 tygodnie będę mógł sprawdzić.

Hmm, a dałoby się ewentualnie postawić Tracer2Server na innej maszynie, niż JOSM?

Offline

#85 2018-09-23 18:38:27

Tomasz_R
Member
Registered: 2015-05-15
Posts: 16

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Bardziej dokładny i aktualniejszy podkład budynków do JOSM to:

wms:http://wms.epodgik.pl/cgi-bin/KrajowaIntegracjaEwidencjiGruntow?FORMAT=image/png&TRANSPARENT=TRUE&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=budynki&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

url do Tracer2

http://wms02.epodgik.pl/cgi-bin/KrajowaIntegracjaEwidencjiGruntow?FORMAT=image/png&TRANSPARENT=TRUE&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=budynki&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

Działa prawie idealnie w niektórych rejonach Polski, tam gdzie podkład budynków jest wypełniony, tam gdzie są tylko kontury Tracer2 wyrysowuje mi tylko część budynku i nie potrafię dać sobie z tym radę.

Moje ustawienia TRACER2
Wielkość kafelka: 0.0002
Rozdzielczość: 512
Tryb: match color
Granica: 32
Liczba węzłów okręgu: 32

Próbowałem oczywiście różnych kombinacji ustawień, ale nic to nie dało, może trzeba coś zmodyfikować w url?

Offline

#86 2018-09-23 20:05:42

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 153

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

rmikke wrote:

JOSM ten sam, tyle że pod Windows 8.1. Linuxowego to dopiero za jakieś 3 tygodnie będę mógł sprawdzić.

Faktycznie z działaniem Tracera pod Windows jest trochę przypał…
Z czystej ciekawości uruchomiłem JOSM (ta sama wersja) na drugim kompie na którym mam Windows 7 (64 bit) i z niewiadomej mi przyczyny z identycznymi ustawieniami jak pod Ubuntu nie „złapał” mi owego budynku.
Pomogło dopiero obniżenie wartości parametru „Granica” do 50, wtedy złapał bez problemu.
Jak mawiają na Wschodzie „bez pał litra nie rozbieriosz”... tongue

Offline

#87 2018-09-23 22:31:50

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,519
Website

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Tomasz_R wrote:

Bardziej dokładny i aktualniejszy podkład budynków do JOSM to:

wms:http://wms.epodgik.pl/cgi-bin/KrajowaIntegracjaEwidencjiGruntow?FORMAT=image/png&TRANSPARENT=TRUE&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=budynki&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

url do Tracer2

http://wms02.epodgik.pl/cgi-bin/KrajowaIntegracjaEwidencjiGruntow?FORMAT=image/png&TRANSPARENT=TRUE&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=budynki&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

Działa prawie idealnie w niektórych rejonach Polski, tam gdzie podkład budynków jest wypełniony, tam gdzie są tylko kontury Tracer2 wyrysowuje mi tylko część budynku i nie potrafię dać sobie z tym radę.

Moje ustawienia TRACER2
Wielkość kafelka: 0.0002
Rozdzielczość: 512
Tryb: match color
Granica: 32
Liczba węzłów okręgu: 32

Próbowałem oczywiście różnych kombinacji ustawień, ale nic to nie dało, może trzeba coś zmodyfikować w url?

NIE.

NIE PRÓBUJCIE TEGO W DOMU.

Może i podkład jest aktualniejszy (acz wątpię, w paru miejscach nie pokazywał istniejących budynków a geoportal tak), ale:

  1. Działa wolniej

  2. Co jakiś czas rzuca błędami, które da się skorygować, klikając w innym miejscu wewnątrz obrysu

  3. Niektórych budynków nie narysuje, BO NIE.

  4. I często nie widać czy narysował i jest zaznaczone na czerwono, czy tylko widać czerwony obrys z podkładu

  5. Innym budynkom dodaje parę punktów spoza obrysu, na przedłużeniu którejś ściany

  6. Generuje ca 10x tyle błędów z przecinającymi się budynkami i nakładającymi się liniami, niż z podkładu Geoportalu

  7. Wygenerowane obrysy są cholernie ciężkie. Z warstwy Geoportalu zrobiłem kilka wsi i wyszło prawie pięć tysięcy obiektów do przesłania na serwer, z tej warstwy - jedną wioseczkę rzędu 30 budynków i dwa budynki w drugiej - i wyszło ponad sześć tysięcy obiektow do przesłania. Prawdopodobnie dlatego

To ja już wolę te budynki publiczne odrysować ręcznie. A jeszcze skoro szydzio znalazł parametry umożliwiające mi wyłapanie tych budynków według geoportalu - zdecydowanie lepiej jest korzystać z podkładów geoportalu.

Offline

#88 2018-09-23 22:48:25

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,226

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

rmikke wrote:

a teraz albo zwraca "Exception: Area too big", albo nie zwraca żadnego komunikatu, ale obrysu nie wstawia.

Jak nie ma komunikatu to oznacza, że Tracer wyrysował budynek, ale w innym miejscu. Zapewne tam, gdzie już był wyrysowany, dlatego nic nie zauważyłeś.

Offline

#89 2018-09-23 22:50:33

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,081

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

rmikke wrote:

I często nie widać czy narysował i jest zaznaczone na czerwono, czy tylko widać czerwony obrys z podkładu

Na pewnych podkładach czasami tak miałem albo znajdowałem w OSM takie budynki, gdzie luka w obrysie spowodowała interpretację przez Tracer2 obrysu jako właściwego "mięsa" budynku, generując cienką na kilkadziesiąt cm wydmuszkę.

Moja prośba do używających Tracera2:

1. Prostujcie obrysy, bo nigdy nie są idealne. Jeśli jest kilka złączonych budynków, to po zaznaczeniu jednego Ctrl+Shift+E zaznaczy połączoną grupę.
2. Weryfikujcie z dużą dociekliwością czy dane budynki istnieją. Google Earth nie możemy używać do naszych zastosowań, ale warto sprawdzić na ich zdjęciach (w praktyce najnowszych dostępnych) czy podkład oddaje stan faktyczny.
3. Do opcji która scala adresy podchodźcie z nieufnością. Rowers2 robiąc południe Polski używając jej scalał bankomaty (które miały adres) z całymi obrysami kamienic.
4. Warto po zrobieniu budynków chociaż pobieżnie przejrzeć je wtyczką "todo" przelatując listę. Elementy do dodania najłatwiej zanaczyć przez kwerendę szukałki "modified -untagged".

Offline

#90 2018-09-23 23:23:40

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,519
Website

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

maraf24 wrote:
rmikke wrote:

a teraz albo zwraca "Exception: Area too big", albo nie zwraca żadnego komunikatu, ale obrysu nie wstawia.

Jak nie ma komunikatu to oznacza, że Tracer wyrysował budynek, ale w innym miejscu. Zapewne tam, gdzie już był wyrysowany, dlatego nic nie zauważyłeś.

Ale jak to w innym miejscu, kiedy widzę na podkładzie te obrysy?

Offline

#91 2018-09-23 23:40:41

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,081

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

To jest trochę nieintuicyjne zachowanie Tracera2 wynikające z algorytmu trasowania. Po kliknięciu prowadzi on wirtualną linię w górę od kursora, aż znajdzie obrys.

Last edited by RicoElectrico (2018-09-23 23:42:45)

Offline

#92 2018-09-24 06:13:24

Tomasz_R
Member
Registered: 2015-05-15
Posts: 16

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

1 Działa wolniej
2 Co jakiś czas rzuca błędami, które da się skorygować, klikając w innym miejscu wewnątrz obrysu
3 Niektórych budynków nie narysuje, BO NIE.
4 I często nie widać czy narysował i jest zaznaczone na czerwono, czy tylko widać czerwony obrys z podkładu
5 Innym budynkom dodaje parę punktów spoza obrysu, na przedłużeniu którejś ściany
6 Generuje ca 10x tyle błędów z przecinającymi się budynkami i nakładającymi się liniami, niż z podkładu Geoportalu
7 Wygenerowane obrysy są cholernie ciężkie. Z warstwy Geoportalu zrobiłem kilka wsi i wyszło prawie pięć tysięcy obiektów do przesłania na serwer, z tej warstwy - jedną wioseczkę rzędu 30 budynków i dwa budynki w drugiej - i wyszło ponad sześć tysięcy obiektow do przesłania. Prawdopodobnie dlatego

Wszystko to co napisał rmikke jest prawdą, choć tak ekstremalna sytuacja to mi się nie zdarzyła. W większości budynków przed dodaniem prostopadłości trzeba pousuwać kilka niepotrzebnych punktów. Pracy więcej, ale efekt końcowy bardziej zbliżony do rzeczywistości. A co do dokładności, to ten podkład jest bardziej dokładny, wystarczy porównać z podkładem satelitarnym Geoportalu (o ile w danym regionie jest nowy), a w swoich okolicach znalazłem też budynki, które dopiero są w budowie, wszystko zależy od ludzi którzy nanoszą dane na WMS.

Przykład dokładności podkładów

Last edited by Tomasz_R (2018-09-24 06:33:19)

Offline

#93 2018-09-24 12:56:01

sorbovit
Member
Registered: 2014-09-04
Posts: 156

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Ja z ustawieniami:
Wielkość kafelka: 0.001
Rozdzielczość: 2048
Tryb: boundary
Granica: 50,
na Windows 7 64bit nie mam najmniejszego problemu z geoportalowym podkładem z kolorowymi budynkami smile

Ale podkładu z budynkami e-mapa.net nie udało mi się poprawnie okiełznać.

Offline

#94 2018-09-24 13:54:35

Marek-M
Member
From: [PL] Banino
Registered: 2017-01-24
Posts: 25

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Kiedyś przy innym podkładzie nie mogłem skonfigurować Tracera żadnymi parametrami. Wtedy rozwiązaniem okazało się wyłączenie transparentności podkładu. Do JOSMa wrzucam podkład z opcją TRANSPARENT=TRUE ale do Tracera zmieniłem to na TRANSPARENT=FALSE i pomogło, Tracer dawał radę. Na podstawie wcześniej wrzuconych linków wyglądałoby to tak:

JOSM jako podkład mapowy

wms:http://wms.epodgik.pl/cgi-bin/KrajowaIntegracjaEwidencjiGruntow?FORMAT=image/png&TRANSPARENT=TRUE&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=budynki&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

Link do Tracera:

http://wms02.epodgik.pl/cgi-bin/KrajowaIntegracjaEwidencjiGruntow?FORMAT=image/png&TRANSPARENT=FALSE&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=budynki&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

Nie mam czasu sprawdzić, czy powyższe linki zadziałają lepiej ale przy innym podkładzie to pomogło.

Last edited by Marek-M (2018-09-24 13:55:23)


Marek-M

Offline

#95 2018-09-24 14:32:37

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,226

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

rmikke wrote:
maraf24 wrote:
rmikke wrote:

a teraz albo zwraca "Exception: Area too big", albo nie zwraca żadnego komunikatu, ale obrysu nie wstawia.

Jak nie ma komunikatu to oznacza, że Tracer wyrysował budynek, ale w innym miejscu. Zapewne tam, gdzie już był wyrysowany, dlatego nic nie zauważyłeś.

Ale jak to w innym miejscu, kiedy widzę na podkładzie te obrysy?

Przykład:
https://www.openstreetmap.org/way/627432022
https://www.openstreetmap.org/way/627535221
https://www.openstreetmap.org/way/627535222
https://www.openstreetmap.org/way/627535236
https://www.openstreetmap.org/way/627535247
https://www.openstreetmap.org/way/627580252
https://www.openstreetmap.org/way/627580258
https://www.openstreetmap.org/way/627580259

JOSM nie wyświetlał ostrzeżenia?

Offline

#96 2018-09-24 15:08:29

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,519
Website

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

maraf24 wrote:
rmikke wrote:
maraf24 wrote:

Jak nie ma komunikatu to oznacza, że Tracer wyrysował budynek, ale w innym miejscu. Zapewne tam, gdzie już był wyrysowany, dlatego nic nie zauważyłeś.

Ale jak to w innym miejscu, kiedy widzę na podkładzie te obrysy?

Przykład:
https://www.openstreetmap.org/way/627432022
https://www.openstreetmap.org/way/627535221
https://www.openstreetmap.org/way/627535222
https://www.openstreetmap.org/way/627535236
https://www.openstreetmap.org/way/627535247
https://www.openstreetmap.org/way/627580252
https://www.openstreetmap.org/way/627580258
https://www.openstreetmap.org/way/627580259

JOSM nie wyświetlał ostrzeżenia?

Wyświetlał, tylko jeszcze trzeba umieć to zinterpretować.
To ani chybi od remizy po drugiej stronie drogi.

Offline

#97 2018-09-24 16:06:07

Tomasz_R
Member
Registered: 2015-05-15
Posts: 16

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Marek-M wrote:

Kiedyś przy innym podkładzie nie mogłem skonfigurować Tracera żadnymi parametrami. Wtedy rozwiązaniem okazało się wyłączenie transparentności podkładu. Do JOSMa wrzucam podkład z opcją TRANSPARENT=TRUE ale do Tracera zmieniłem to na TRANSPARENT=FALSE i pomogło, Tracer dawał radę. Na podstawie wcześniej wrzuconych linków wyglądałoby to tak:

JOSM jako podkład mapowy

wms:http://wms.epodgik.pl/cgi-bin/KrajowaIntegracjaEwidencjiGruntow?FORMAT=image/png&TRANSPARENT=TRUE&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=budynki&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

Link do Tracera:

http://wms02.epodgik.pl/cgi-bin/KrajowaIntegracjaEwidencjiGruntow?FORMAT=image/png&TRANSPARENT=FALSE&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=budynki&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

Nie mam czasu sprawdzić, czy powyższe linki zadziałają lepiej ale przy innym podkładzie to pomogło.

Niestety, to samo. sad
Przy budynkach z samymi konturami Tracer2 wyrysowuje tylko część budynku, nic nie daje kliknięcie obok - dorysowuje, ale z dużym błędem.

Lepiej jest, gdy budynki są z wypełnieniem (ten sam podkład, tylko w innym regionie Polski). Tutaj wystarczy pousuwać niepotrzebne punkty i wyprostować budynek. Mimo wszystko wolę tak, niż wyrysowywać ręcznie - szczególnie przy bardziej skomplikowanych budynkach.

Przykład budynków z konturami i z wypełnieniem

Offline

#98 2018-09-24 16:18:05

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 153

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

rmikke wrote:

Wyświetlał, tylko jeszcze trzeba umieć to zinterpretować.


To ja jeszcze dorzucam te stadko samotnych węzłów koło adresu Polichna Trzecia numer 54.
Tracer ewidentnie nie złapał tutaj obrysu...

Last edited by szydzio (2018-09-24 16:18:56)

Offline

#99 2018-09-24 16:28:56

Tomasz_R
Member
Registered: 2015-05-15
Posts: 16

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

To ja jeszcze dorzucam te stadko samotnych węzłów koło adresu Polichna Trzecia numer 54.
Tracer ewidentnie nie złapał tutaj obrysu...

Zauważcie, że tam są też adresy poprzesuwane. Jak wyrysowuje budynki, to mam włączoną też warstwę z punktami adresowymi i poprawiam błędne adresy jak je zauważę.

Offline

#100 2018-09-25 21:29:10

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,519
Website

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

szydzio wrote:
rmikke wrote:

Wyświetlał, tylko jeszcze trzeba umieć to zinterpretować.


To ja jeszcze dorzucam te stadko samotnych węzłów koło adresu Polichna Trzecia numer 54.
Tracer ewidentnie nie złapał tutaj obrysu...

Dzięki, zamiecione. A jakie mi przy tym JOSM fikołki wyczyniał, to mógłbym jakiegoś ranta na Jutubie puścić, gdybym pomyślał żeby to nagrać.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB