OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

#26 2015-02-08 23:41:04

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,113

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Oj, no wiem jak używać Tracera2 roll Robiłem Starogard i Wejherowo. Po prostu opolski WMS jest jakiś lipny (pod Merkatorem wypluwa sieczkę i trzeba zmienić odwzorowanie na np. układ 1992 - EPSG:2180). Poza tym aby Trracer2 mógł działać, trzeba mu zadać parametry detekcji - tryb (kolor/obrys) i próg. Mi jakoś nie udało się tego ustawić.

Offline

#27 2015-02-08 23:55:04

diverpl
Member
From: Szczecin, Poland
Registered: 2012-02-19
Posts: 131

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Władysław Komorek wrote:

W dalszym ciągu, z nowszymi aktualizacjami JOSM, pokazuje błąd gdy ma się dołączyć do sąsiedniego konturu.

JOSM w wersji 7995 i Tracer2 w wersji 30972 działają bez problemu. Serio serio smile

Offline

#28 2015-02-09 00:45:08

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,585

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

RicoElectrico wrote:

Poza tym aby Trracer2 mógł działać, trzeba mu zadać parametry detekcji - tryb (kolor/obrys) i próg. Mi jakoś nie udało się tego ustawić.

Jeśli WMS daję nam bardzo wyraźny kolor budynku (wnętrze obrysu) to szybciej wychwytuje ustawienie na "kolor". Klikamy w środki obrysu lub pod obrysem.
Z tym, że obrys powinien być linią ciągłą. Gorzej z obrysami linią przerywaną. Daje masę extra punktów które trzeba ręcznie usuwać. Zwłaszcza gdy obrys ma balkony.

Offline

#29 2015-02-09 12:45:10

sorbovit
Member
Registered: 2014-09-04
Posts: 169

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Ale dla np. kujawsko-pomorskiego chyba nie ma dostępnych obrysów, albo są dziury w poszczególnych gminach?

Offline

#30 2015-02-13 20:30:43

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,585

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Dla Bielska

http://web2.um.bielsko.pl/cgi-bin/bielsko/

Offline

#31 2015-02-13 21:25:53

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,585

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Zapomniałem wcześniej dodać, że podkład WMS w Tracer2 nie musi być identyczny z aktywną warstwą WMS.
Ważne aby dotyczyła tych samych obiektów.
Czyli, na przykład, patrzymy na powyższą warstwę, a w Tracer2 używamy WMS ogólny, 
Geoportal-budynki:

wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/pub/guest/G2_BDOT_BUD_2010/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/png24&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=0,1,2,5,6,8,10&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0)}

gdzie &LAYERS=:
0 - sakralne
1 - ochrony zdrowia lub opieki socjalnej
2 - transportu lub łączności
5 - mieszkalne
8 - handlowe i usługowe
10 - biurowe
12 - punkty adresowe

A to jest warstwa dla działek:

wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/pub/guest/G2_GO_WMS/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Dzialki,NumeryDzialek&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0)}

Last edited by Władysław Komorek (2015-02-20 12:21:04)

Offline

#32 2015-06-19 18:58:10

- Peio -
Member
From: Szczecin
Registered: 2014-08-06
Posts: 13

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Udało się komuś uruchomienie zestawu Tracer2 i Tracer2Server pod linuksem? Wtyczkę mam zainstalowaną i skonfigurowaną, serwer skompilowany w mono i działa, lecz przy próbie zaznaczenia budynku mam komunikat wtyczki, że serwer nie jest uruchomiony hmm  Oczywiście w tym czasie serwer działa, nmap pokazuje, że nasłuchuje na porcie.  Dziwi mnie tylko to, że za każdym uruchomieniem serwer słucha na innym porcie, ale może tak ma być. Tylko dlaczego wtyczka go nie widzi?

Offline

#33 2015-06-20 10:41:41

Domiss
Member
Registered: 2013-08-07
Posts: 654

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

- Peio - wrote:

Udało się komuś uruchomienie zestawu Tracer2 i Tracer2Server pod linuksem?

Tak. Nie udało mi się wprawdzie skonfigurować żadnego z podkładów geoportalu z obrysami budynków, ale z podkładem Wrocław GIS jakoś tam działał (jakoś tam = wolno i nie zawsze - rysowanie ręcznie z podkładem ortofoto jest u mnie równie szybkie, ale może to być kwestia ustawień). U mnie nmap pokazuje to samo przed uruchomieniem serwera i w trakcie jego działania (zajęte porty to 22, 37, 53, 80, 113, 631 i 6000). Największy problem miałem z instalacją monodevelop razem z zależnościami (ale jak się używa slackware to tak to właśnie wygląda big_smile), żeby w ogóle zadziałało. Potem już było łatwo (no może poza stresem związanym z wczorajszą awarią serwerów geoportalu - akurat wtedy po raz pierwszy włączyłem tracera i ... nic nie działało tongue).

Offline

#34 2016-01-31 02:20:41

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,190
Website

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

[Wydzielone z http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=53472 , bo to jednak osobny temat]

Podczepię się pod wątek - właśnie próbuję ujarzmić Tracer2 i serwer już działa, a wtyczka jest zainstalowana, ale dostaję błąd, że jakiś kafelek się nie dał pobrać (jeśli skopiowałem ustawienia URL z warstwy "Geoportal 2: budynki"), albo że obszar jest zbyt duży, jeśli wziąłem ustawienia stąd:

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl:J … Ustawienia

Może ktoś mi z tym pomóc?

Last edited by kocio (2016-01-31 14:40:53)

Offline

#35 2016-01-31 02:41:23

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,282

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

"Obszar za duży" to po prostu nieznalezienie obrysu budynku. Kliknięcie w złym miejscu, niekompletny kafelek - zdarzają się takie - lub zła konfiguracja Tracera.
Jesli tylko niektóre kafelki nie dają się pobrać to niestesty jest to problem z geoportalem i trzeba próbowac do skutku lub kiedy indziej. Czasem pomaga zmiana parametrów w Tracerze - wielkości kafelka itp.

Offline

#36 2016-01-31 13:54:53

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,190
Website

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Podejrzewam więc, że przykład ustawień na wiki jest nieaktualny. Natomiast mam prośbę - czy ktoś, komu przynajmniej raz się udało wyrysować obrys budynku tą metodą, może podać jakie ma ustawienia? Wstawiłem URL z warstwy budynków Geoportalu widocznej w JOSM-ie, ale za każdym razem nie udaje mu się dociągnąć wszystkich kafelków. Zmieniłem wielkość kafelka na największy i nadal nic. Chciałbym wiedzieć, że nie marnuję czasu, a przy okazji poprawić wiki, żeby nie dezorientowała kolejnych użytkowników.

A w ogóle to przydałby się chyba po prostu preset do warstwy "Geoportal 2: budynki" w JOSM-ie (dokładniej w ustawieniach wtyczki), bo w tej chwili jest tylko do niemieckich budynków.

Offline

#37 2016-01-31 14:49:08

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,190
Website

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Widzę też regułę - zawsze pobiera 9 kafelków, np.:

Load tile  Rect=21,0550 52,2737 21,0551 52,2736  Time=00.231s
Load tile  Rect=21,0551 52,2737 21,0552 52,2736  Time=00.285s
Load tile  Rect=21,0551 52,2738 21,0552 52,2737  Time=00.342s
Load tile  Rect=21,0552 52,2737 21,0553 52,2736  Time=00.360s
Load tile  Rect=21,0550 52,2738 21,0551 52,2737  Time=00.363s
Load tile  Rect=21,0552 52,2738 21,0553 52,2737  Time=00.399s
Load tile  Rect=21,0550 52,2739 21,0551 52,2738  Time=00.419s
Load tile  Rect=21,0551 52,2739 21,0552 52,2738  Time=00.446s
Load tile  Rect=21,0552 52,2739 21,0553 52,2738  Time=00.440s
Request finishes  Time=15.279s

i wywala taki błąd:

Exception: Can't load Tile: 21,0551 52,2738 21,0552 52,2737

- to chyba ten trzeci, ale dlaczego akurat ten (a nie od razu pierwszy) to nie rozumiem. URL jest taki:

wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/pub/guest/kompozycjaG2_TBD_WMS/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/png&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&STYLES=default,default&LAYERS=BudWys_A,Bud_A&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}&TRANSPARENT=true{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (JOSM)}

Przykład udanej operacji widać na wiki:

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/File … er_OSX.png

Offline

#38 2016-01-31 15:16:29

Jacek Placek
Member
From: Gorzow Wlkp.
Registered: 2015-12-28
Posts: 3

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

To mój pierwszy post tutaj więc przede wszystkim witam!

Przy ustawieniach, będących efektem wielu eksperymentów:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/73098244/tracer.png

i
URL: wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/pub/guest/G2_BDOT_BUD_2010/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/png&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=1,2,3,4,5,6,7,8,9&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (JOSM)}

generalnie działa w zdecydowanej większości przypadków.
Problemy są jeszcze w przypadku dużych, ciemnych obrysów.

Ideałem byłoby, gdyby narzędzie rozpoznawało kolorystykę obrysów z geoportalu i automatycznie sugerowało kategoryzację budynków.

Offline

#39 2016-01-31 16:08:34

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,282

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Korzystam z nieco innego podkładu, który wydaje się być nieco aktualniejszy, nie ma problemów z ciemnymi obrysami i widać na nim, gdzie są kościoły.

http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/pub/guest/kompozycjaG2_TBD_WMS/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/gif&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Bud_A&STYLES=&TRANSPARENT=TRUE&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (JOSM)}

Tile size: 0.0004
Resolution: 1024
Mode: boundary
Threshold: 64
Points per circle: 16

Offline

#40 2016-02-01 11:39:33

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,190
Website

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Spróbowałem wersji marafa i poszło gładko, mniej więcej całe osiedle obrobiłem i ani razu się nie zablokował - wielkie dzięki za pomoc!

Dobrym uzupełnieniem jest wtyczka building tools, ponieważ Tracer2 nie próbuje od razu łączyć pojedynczych punktów adresowych z obrysem budynku. Zaznaczam więc obszar iluś budynków hurtem i wywołuję Dane > Scal punkty adresowe. Ale docelowo warto by zaczepić autorów Tracera i zapytać, czy mogliby także dodać funkcję scalania przy tworzeniu.

Druga rzecz warta zrobienia to dodanie ustawień dla Geoportalu do preseta, żeby nowi użytkownicy mogli je kliknąć zamiast wpisywać ręcznie. Niestety nie znalazłem repozytorium kodu do wtyczki, wiecie może gdzie jest? Udało mi się za to natknąć bodaj na forka z kilkoma czeskimi podkładami - jak się da, to dobrze byłoby te wszystkie podkłady zebrać w jednym miejscu.

A tymczasem pozostaje poprawienie strony Wiki, żeby te działające wartości się tam znalazły od razu. Jak się pojawi preset (tudzież scalanie adresów w locie), to się zaktualizuje.

Zastanawiam się jeszcze nad obrysami w Geoportalu - nie zawsze wyglądają mi wiarygodnie, bo albo to nie jest budynek obecny, albo krzywo naniesiony, ale jak nie są przesunięte, to być może chodzi tylko o to, że jest to obrys po ścianach, a nie po dachu i dlatego nieco inaczej wygląda. Co robić w takim wypadku? Jak mam wątpliwości to zostawiam po dachu jak dotąd.

I jeszcze jedno pytanie - co oznaczają poszczególne kolory budynków? Jest gdzieś legenda do tego? Bo można by od razu tagować typ budynku.

Offline

#41 2016-02-01 12:30:29

marek kleciak
Member
Registered: 2010-10-11
Posts: 8,417

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

kocio wrote:

...jest to obrys po ścianach, a nie po dachu i dlatego nieco inaczej wygląda. Co robić w takim wypadku? Jak mam wątpliwości to zostawiam po dachu jak dotąd.

My bierzemy obrys dachu jako building=yes plus min_height=<value>, ten "mniejszy" obrys jest mierzony na wysokości 1 m nad poziomem terenu, zgodnie z prawem budowlanym. Dodajemy do niego building:part=yes

Last edited by marek kleciak (2016-02-01 12:31:05)

Offline

#42 2016-02-01 13:18:49

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,190
Website

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Dzięki, Marek!

Wiki poprawiłem (wraz z aktualnym zrzutem), przy opisie ustawień można też dodać odnośnik tu:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl:W … nd#Budynki

żeby można było sobie skonfigurować wedle potrzeb, ale zastanawiam się, na ile są aktualne. Chce się komuś sprawdzić albo akurat korzysta z tych ustawień i może potwierdzić, że są OK? Jeśli mają być dodane do wtyczki jako gotowe zestawy, to bez tego się nie obędzie.

Offline

#43 2016-02-01 14:15:39

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,282

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

marek kleciak wrote:
kocio wrote:

...jest to obrys po ścianach, a nie po dachu i dlatego nieco inaczej wygląda. Co robić w takim wypadku? Jak mam wątpliwości to zostawiam po dachu jak dotąd.

My bierzemy obrys dachu jako building=yes plus min_height=<value>, ten "mniejszy" obrys jest mierzony na wysokości 1 m nad poziomem terenu, zgodnie z prawem budowlanym. Dodajemy do niego building:part=yes

A "my" to kto? Bo w OSM nie brało się nigdy obrysu według dachu. To w 3D popełniono coś takiego.

Last edited by maraf24 (2016-02-01 14:16:37)

Offline

#44 2016-02-01 15:51:14

sorbovit
Member
Registered: 2014-09-04
Posts: 169

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Niestety obrysy przedstawione na geoportalu są wg mnie jakąś formą digitalizacji (być może automatycznej) map analogowych. Spotkałem się już z pokrzywionymi obrysami bloków budowanych z wielkiej płyty, gdzie z założenia wszystkie kąty są proste. Bardzo pokracznie wyglądają również obiekty, które posiadają wpisany w obrys fragment koła. Jest on automatycznie redukowany do trzech punktów i często widzimy trójkąty tam gdzie powinny być okręgi.

Co do kolorów - oznaczają one najprawdopodobniej klasyfikację budynków wg KŚT, ale nigdzie nie znalazłem rozpisanych tych danych. Chociaż wydaje mi się, że gdzieś o oczy obiła mi się wypowiedź Władka, na temat co jest na której warstwie. Z własnego doświadczenia: na warstwie 0 znajdują się kościoły i kaplice - ciemno brązowe (obiekty związane z religią), na warstwie 4 są obiekty przemysłowe - szare (albo popielate jak ktoś woli), na warstwie 5 są budynki mieszkalne - pomarańczowe, na warstwie 9 są budynki pozostałe - kremowe - jest ich najwięcej. Pozostałe zawsze rysuję metodą prób i błędów chociażby z tego powodu, że odcieni brązu zastosowano chyba ze trzy - jakby innych kolorów nie było.

Offline

#45 2016-02-01 16:30:30

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,113

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Wrzucę tu materiał który znalazłem jakiś czas temu.
http://www.skpan.agh.edu.pl/pliki/Joann … nowicz.pdf

Offline

#46 2016-02-01 16:55:49

wmyrda
Member
Registered: 2014-07-07
Posts: 947

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

maraf24 wrote:

Korzystam z nieco innego podkładu, który wydaje się być nieco aktualniejszy, nie ma problemów z ciemnymi obrysami i widać na nim, gdzie są kościoły.

http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/pub/guest/kompozycjaG2_TBD_WMS/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/gif&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Bud_A&STYLES=&TRANSPARENT=TRUE&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (JOSM)}

Tile size: 0.0004
Resolution: 1024
Mode: boundary
Threshold: 64
Points per circle: 16

Pod Windowsem działa wyśmienicie. Nie dość, że aktualniejszy to i pełniejszy gdyż zawiera również budynki na obszarach dotychczas niedostępnych.

Pytanie jak korzystać z tracera pod Linuksem? Ściągnąłem i zainstalowałem wersje dostępną z http://sourceforge.net/projects/tracer2server/ Bez względu czy uruchomię ją z wine czy mono żadnej nie wykrywa JOSM uruchomiony bezpośrednio w Linuksie i wyrzuca błąd o nieaktywnym serwerze Tracert

Offline

#47 2016-02-01 17:01:56

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,190
Website

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Znalazłem źródło konfiguracji:

https://github.com/openstreetmap/josm-p … rParam.cfg

Czy ktoś się orientuje jak zgłosić łatkę do tego pliczka tudzież poprawione tłumaczenie? Czy to się da przez GitHuba czy jakoś inaczej? Strony JOSM-a nie są dla mnie zbyt czytelne:

https://josm.openstreetmap.de/wiki/Deve … OSM.orgSVN

OK, jakoś doszedłem co zrobić - bilecik jest tu:
https://josm.openstreetmap.de/ticket/12476

Last edited by kocio (2016-02-01 17:23:54)

Offline

#48 2016-02-01 17:09:46

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,190
Website

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

wmyrda wrote:

Pytanie jak korzystać z tracera pod Linuksem? Ściągnąłem i zainstalowałem wersje dostępną z http://sourceforge.net/projects/tracer2server/ Bez względu czy uruchomię ją z wine czy mono żadnej nie wykrywa JOSM uruchomiony bezpośrednio w Linuksie i wyrzuca błąd o nieaktywnym serwerze Tracert

Hm, u mnie się pod Ubuntu uruchamia:

mono ~/osm/tracer2server-code/trunk/src/bin/Debug/Tracer2Server.exe
You are running with the Mono VM
Running on Unix

i działa normalnie z wtyczką. Ale ja po prostu zainstalowałem wtyczkę z menu ustawień JOSM-a (F12), więc może to jakaś inna wersja albo co? Spróbuj w ten sposób i daj znać.

Offline

#49 2016-02-01 17:24:59

wmyrda
Member
Registered: 2014-07-07
Posts: 947

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

@kocio
Sa, tracert2 również się mnie uruchamia. Wtyczkę do JOSM również zainstalowałem przez ustawienia w aplikacji. Inaczej się chyba nie da wink. Problem jest w tym, że wtyczka z JOSM nie widzi serwera. Być może wynika to stąd, że JOSM jest zainstalowany w systemie tylko lokalnie dla użytkownika. Tak wygląda mój skrót którym startuje JOSM

/opt/oracle-jdk-bin-1.8.0.72/jre/bin/javaws -localfile -J-Djnlp.application.href=https://josm.openstreetmap.de/download/josm.jnlp /home/user/.java/deployment/cache/6.0/56/1ee8cfb8-50f1a5d0

Last edited by wmyrda (2016-02-01 17:27:38)

Offline

#50 2016-02-01 17:28:49

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,190
Website

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Ja też korzystam z JOSM-a dla użytkownika, bo wersja systemowa w Ubuntu jest zwykle bardzo opóźniona.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB