OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

#1 2013-11-26 09:15:43

marek kleciak
Member
Registered: 2010-10-11
Posts: 8,417

Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Zerknijcie sobie na to:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/DE:J … ns/Tracer2

Niestety po niemiecku jest opis.
Jak to dziala: Narzedzie ekstrahuje rzut budynku z map (bitmapy).
Wg autora nie dziala na zdjeciach lotniczych.
Nie próbowalem tego, nie wiem jak skutecznie dziala.

Last edited by marek kleciak (2013-11-26 09:16:05)

Offline

#2 2013-12-04 11:03:03

Madmaks
Member
From: NDM / Warszawa
Registered: 2013-02-08
Posts: 37

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Bawiłem się tym narzędziem wczoraj. Bardzo zacne!
Działa wybornie na podkładach, gdzie budynki są wypełnione (np. Wrota Mazowsza), nie udało mi się natomiast zmusić do współpracy z podkładamy "konturowymi" (np. epodgik, używany na stronach e-mapa.net - testowo oczywiście smile ).
Chyba, że jest to gdzieś wyjaśnione, niestety nie znam języka sąsiadów zza Odry...

Offline

#3 2013-12-04 11:15:52

marek kleciak
Member
Registered: 2010-10-11
Posts: 8,417

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Zapostuj po angielsku żeby pomogli...

Offline

#4 2013-12-27 12:07:48

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,596

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

marek kleciak wrote:

Istotna PlugIn JOSM do rysowania budynków jest w końcu opisana po angielsku na WIKI
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/JOSM/Plugins/Tracer2
Prośba o spolonizowanie.

Ja sam tego nie rozumiem i nie wiem jako to ustawić aby działało.
Opis konfigurowania jest niejasny.
Czy ktoś to ma ustawione i używa?
Może podzieli się informacją na ten temat?

Offline

#5 2013-12-27 12:43:50

IreuN
Member
From: Sosnowiec
Registered: 2012-12-02
Posts: 141

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Ja mam.. Trzeba utworzyć nowy profil i tam skopiować adres WMS z jakiego chcecie wyznaczać to wszystko.. Tylko nie samą ścieżkę, a dokładny link z "bajerami".

Tutaj macie co ja tam wpisałem:

wms:http://x.x.x.x/isdp/scripts/isdp.dll/wms?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=eg_budynki&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

W opcjach zostawiłem wszystko jak było..

Potem to uż tylko uruchomić ten Tracer2Server i w JOSMie nacisnąć T na klawiaturze. Rada: Klikajcie poniżej obiektów, wtedy praktycznie bezbłędnie wyznacza...

Last edited by IreuN (2013-12-27 12:44:53)

Offline

#6 2013-12-27 14:43:42

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,596

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Obejmując obszar wsi, nie ważne gdzie kliknę i jak powiększę.
Ciągle mam "Area too big".

Offline

#7 2013-12-27 20:50:25

IreuN
Member
From: Sosnowiec
Registered: 2012-12-02
Posts: 141

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Hmm.. Ja się na razie z tym błędem nie spotkałem, poślij na PW adres tego WMSa to zobaczę czy uda i się to uruchomić.. Albo sam pobaw się opcjami...

Offline

#8 2014-01-06 23:58:18

balrog-kun
Member
From: Warsaw, Poland
Registered: 2008-08-10
Posts: 1,365
Website

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Powstalo narzedzie do wektoryzacji prawdziwych map,
https://github.com/NYPL/map-vectorizer (opis tu: http://www.gislounge.com/automating-ext … ned-maps/)

Jesli chodzi o wyciaganie obrysow z bitmapowych podkladow typu geoportale i SIPy to zrobilem kiedys proste narzedzie podobne do tracera do wyciagania budynkow z SIPu Rzeszowa, ktore byly niewypelnione, https://github.com/balrog-kun/vectoriser.  Nie jest zintegrowane z JOSMem i trzeba sie prawdopodbnie wysilic zeby go uruchomic.

Offline

#9 2014-01-07 18:40:16

jerrystef
Member
From: Brzeg
Registered: 2013-07-27
Posts: 180

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

próbuję uruchomić tę wtyczkę tracera ale pyta o jakiś serwer. Jeśli go nie mam to muszę go ściągnąć.
Czy jest gdzieś info jak uruchomić tę wtyczkę?

Offline

#10 2014-01-07 19:08:54

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,596

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Offline

#11 2014-01-07 19:10:37

marek kleciak
Member
Registered: 2010-10-11
Posts: 8,417

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Wspaniale! Dziękuję!

Offline

#12 2014-01-07 19:15:44

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,596

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Czy ktoś potrafi napisać aplikację dla "wyciągania" granic z podkłady WMS, podobnie jak Tracer 2?
Praktycznie z WMS Emuia.

Jak ja to widzę.
- Zaznaczam kwadratem wybrany zbiór granic.
- Po "pobraniu i przeniesieniu" do warstwy JOSM, na wszystkich przecięciach się linii są węzły.
- Ręcznie usuwam niepotrzebne kawałki linii i zostawiam tylko te które mnie interesują.
- Włączam Relacje/Granica i opisuję obszar objęty granicą.

Last edited by Władysław Komorek (2014-01-07 19:22:16)

Offline

#13 2014-01-08 14:46:45

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,596

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Przetestowałem Tracer2.
Polecam wszystkim, którzy rysują obrysy budynków.
Bardzo pożyteczna wtyczka. Pozwala zaoszczędzić dużo czasu przy rysowaniu skomplikowanego obrysu budynku, odwzorowując dokładnie obrys z WMS'u.

Najczęściej klikam poniżej obrysu budynku.
Gdy mam już wstępny obrys (niedokładny) klikam w części wspólnej, dolnej, obrysów.
Czasami, właściwe, odtworzenie obrysu zależy od miejsca kliknięcie poniżej obrysu.

Wartości parametrów, raczej nie należy zmieniać, chyba, że z:
Mode: boundary/match color (linia graniczna/kolor wnętrza)
Preferred values (preferowane wartości dla tagu):  tu wpisujemy najczęściej używane przez nas wartości dla "budynku" z http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl:Key:building
Problemy:
1. Błąd w znalezienie kafelków i obrysu budynku.
Spowodowane zbyt długim czasem odczytywania WMS'u i opóźnieniem w przesyłaniu całego obrysu w najwyższej rezolucji, lub słabym kontrastem/przerwami linii granicznej.
2. Dodatkowe punkty na obrysie.
Spowodowane słabym kontrastem między tłem a kolorem/linią budynku.
Ekstra punkty należy usunąć ręcznie.

Najlepsze wyniki miałem z WMS'u "Wrota Mazowsza", gdzie jest bardzo kontrastowy kolor obiektów mieszkalnych i niemieszkalnych, oraz linia obrysu jest bardzo wyraźna.
Przy dużym obciążeniu Geoportalu - bezużyteczny. sad
Mam aktywnych kilka linków do WMS'ow. Właściwy wybieram każdorazowo z listy po uruchomieniu ikonki Trace2.

Offline

#14 2014-01-08 15:14:37

benek
Member
Registered: 2013-06-04
Posts: 319

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Władysław Komorek wrote:

Przy dużym obciążeniu Geoportalu - bezużyteczny. sad
Mam aktywnych kilka linków do WMS'ow. Właściwy wybieram każdorazowo z listy po uruchomieniu ikonki Trace2.

Nigdy nie wiem jaki zakres jest na Pl budynków 2009 i 2010 z geoportalu.
Na Dolnym Śląsku jak na razie znalazłem tylko jedno miasteczko gdzie chodziły "budynki 2009".
Czy Budynki 2010 są dużo lepsze (liczniejsze)?
WMS-ów nie kasuję, bo niedawno dodany do podkładów w JOSM geoportal1 u mnie jeszcze ani razu nie chodził.
Nie pojmuję dlaczego na www geoportalu budynki są wielu miastach a na WMS tylko  w nielicznych.
Czy można otworzyć kilka warstw z różnymi rodzajami budynków na jednym kaflu?
JOSM generuje długiego linka po zaznaczeniu całego folderu z warstwami na geoportalu (lub kilku warstw)  ale taki długi link jeszcze nigdy mi się nie otworzył.


Pisałeś wcześniej  (może na wiki), że można kopiować do okna Tracer2 adres WMS już będącego w JOSM.
Czy to aby na pewno prawda, czy tylko tłumaczenie błędnej informacji z wiki?

Last edited by benek (2014-01-08 15:54:31)

Offline

#15 2014-01-08 15:21:36

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,596

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

benek wrote:

Pisałeś wcześniej  (może na wiki), że można kopiować do okna Tracer2 adres WMS już będącego w JOSM.
Czy to aby na pewno prawda, czy tylko tłumaczenie błędnej informacji z wiki?

Name:

WMS mapy.geoportal.gov.pl - Budynki niemieszkalne

URL:

wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/pub/guest/G2_BDOT_BUD_2010/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=0,1,2,6,8,10&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}
benek wrote:

WMS-ów nie kasuję, bo niedawno dodany do podkładów w JOSM geoportal1 u mnie jeszcze ani razu nie chodził.

Geoportal1 działa praktycznie tylko wtedy jak padnie Geoportal 2, który jest nowszą wersją.

Last edited by Władysław Komorek (2014-01-08 15:25:04)

Offline

#16 2014-02-18 08:49:11

przemas75
Member
Registered: 2012-05-27
Posts: 680

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Czy ktoś uruchomił tracer'a z wms'em działającym na https? Generalnie widziałem, że powinno działać. Tracer2server wspiera również https, ale fajnie jakby ktoś może potwierdził, że działa mu taka konfiguracja. W josm podkład jest widoczny, aczkolwiek musiałem ręcznie dodać certa, bo jest self-signed ....

Offline

#17 2014-03-19 12:52:37

rogal
Member
Registered: 2010-11-09
Posts: 694

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Hej!

Zacząłem się bawić tą wtyczką i jest super (pomijając, że czasami daje obrysy od czapy, ale 90% czasu działa bardzo dobrze). Wiem, że przewijał się problem z komunikatem "area too big" na który nie było odpowiedzi na forum. Otóż przy pracy na warstwach z budynkami trzeba ustawić matching "colour" (tam, gdzie dodaje się adres WMS). Przy pracy z EMUIA (jak ktoś chce się bawić w rysowanie granic) trzeba dać matching "boundary" i rozmiar kafelka jak największy. Ot i cała filozofia smile. Jak często daje błędne obrysy to warto eksperymentować z parametrem rozdzielczości. Warto spróbować dać jak największy rozmiar kafelka, wtedy szybciej pracuje.


http://navidata.pl  - geokodowanie oparte o OSM
http://garmin.osmapa.pl - mapy Polski na urządzenia Garmin

Offline

#18 2014-04-25 12:39:16

blackangel30
Member
Registered: 2012-04-30
Posts: 10

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Ja mam z tym programem dziwne przypadki.
Ten sam WMS miejscowości różne w jednych działa bez problemu. Dla innych cały czas pokazuje Exception: Can't load Tile: 19,0600 49,7700 19,0700 49,7600

Offline

#19 2015-02-08 14:04:29

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,596

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Zauważyłem, że wiele osób ciągle rysuje obrysy budynków orientacyjnie lub unika rysowania ich, uważając, że jest to bardzo czasochłonne.
Otóż, można to robić z przyjemnością w sposób łatwy i szybki.
Pozwalają na to WMS poszczególnych regionów Polski oparte na Geoportalu i Tracer2.
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl:J … ns/Tracer2

Po zainstalowaniu Tracer2 i wtyczki w JOSM (Tracer2Server) otwieramy warstwę z budynkami danego regionu.
Na przykład:
Małopolska

wms:http://miip.geomalopolska.pl/arcgis/services/WMS_Budynki/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/png&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=budynki&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

Mazowsze

wms:http://wrotamazowsza.pl:80/msip/tbd/wms?SERVICE=WMS&FORMAT=image/png&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=tbd:Budynki&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

Dajemy "T", co otwiera okno Tracer2Server z listą aktualnie dopisanych WMS'ów do wtyczki Tracera.
Wybieramy dany region i ...... powodzenia smile

Czasami połączenie z Tracer2Server serwerem się urywa co widzimy po kliknięcie prawą myszą na ikonę Tracer2 u dołu, więc uruchamiamy ponownie.

Uwaga: Tracer2Server nie pracuje prawidłowo gdy ma łączyć sąsiednie obszary przy rysowaniu granic z nowszymi wersjami JOSM.
Ostatnią wersją JOSM, z jaką działa prawidłowo, jest 7643.

Offline

#20 2015-02-08 18:28:52

diverpl
Member
From: Szczecin, Poland
Registered: 2012-02-19
Posts: 131

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Władysław Komorek wrote:

Uwaga: Tracer2Server nie pracuje prawidłowo gdy ma łączyć sąsiednie obszary przy rysowaniu granic z nowszymi wersjami JOSM.
Ostatnią wersją JOSM, z jaką działa prawidłowo, jest 7643.

Działa też z nowszymi. Była aktualizacja wtyczki.

Offline

#21 2015-02-08 18:43:49

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,168

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Gdyby komuś udało się zmusić Tracera do współpracy z opolskim geoportalem...

Ja natomiast zapraszam do wektoryzacji w powiatach starogardzkim i wejherowskim. Gdańsk działa dziwnie z uwagi na kontury przy łączeniach budynków, nie do końca to zbadałem.

Pro tip: Ctrl+Shift+E zaznacza wszystkie połączone obszary. Można dzięki temu łatwo poprawić kąty proste przez Q.

Może zrobimy listę WMS-ów których można używać i działają z Tracerem?

Offline

#22 2015-02-08 20:04:22

Rogoyski
Member
Registered: 2014-12-15
Posts: 99

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Jeśli wolno, chciałbym tylko poddać pod rozwagę, by nie traktować tych źródeł jako jedynej wyroczni. Raz, że bywają nieaktualne, dwa - kontury z TBD to nie zawsze jest to, co byśmy chcieli w OSM narysować. Obiekty typu building=roof, części budynków, którą tak byśmy chcieli tagować, a także wszelkie nawisy, nie będą tam należały do konturu. Jest na to w OSM specyfikacja simple 3D buildings, ale nawet jak ktoś nie chce się bawić w szczegóły, powinien moim zdaniem raczej narysować kontur wszystkich części budynku. Podejście takie jak w TBD, gdzie ganek jest niewidoczny, bo nie ma ścian, a za to loggia na poziomie 0 ma wpływ na kontur budynku wydaje się zbyt doktrynerskie. Podobnie zresztą miewam spore wątpliwości widząc, jak pooddzielane jako osobne kontury bywają kawałki tego samego budynku.

Offline

#23 2015-02-08 20:39:01

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,596

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

@Rogoyski
Wydaje mi się, że każdy wie, iż mapowanie na podstawie zdjęć lotniczych jest tylko podstawą/ułatwieniem do mapowanie w oparciu o obserwacje w terenie.
Polecam po zakończeniu przynoszenia konturów budynków za pomocą Tracer2Server, otworzyć warstwę Geoportal2 i porównać kontury z widokiem aktualnego Geoportalu.
Ja przynajmniej tak robię. Pozwala mi to na poprawę przebiegu dróg/ścieżek, które czasami idą w poprzek konturów domów.

@diverpl
W dalszym ciągu, z nowszymi aktualizacjami JOSM, pokazuje błąd gdy ma się dołączyć do sąsiedniego konturu.

@RicoElectrico
Jaki masz problem z opolskim WMS'em w współpracy z Tracer2Server?
W ustawieniach mam zmienione tylko dla granic miejscowości:
Wielkość kafelka = .002
Rozdzielczość = 1024
Image format w WMS'ie z .jpg na .png. Mniej artyfaktów.

Offline

#24 2015-02-08 20:48:29

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,168

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

@Władysław Komorek
Jakie odwzorowanie? Jaki próg koloru? Mógłbyś po prostu dać screena?

Offline

#25 2015-02-08 23:21:58

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,596

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

RicoElectrico wrote:

@Władysław Komorek
Jakie odwzorowanie? Jaki próg koloru? Mógłbyś po prostu dać screena?

Po zainstalowaniu wtyczki Tracer2, mamy, w JOSM, dodatkową ikonę (pięciokąt z 2 w środku).
Po kliknięciu na nią mamy:
http://polhome.com/test/Tracer2_dialog.PNG
Więcej w: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl:J … ns/Tracer2

Jeśli chodzi o zamianę "jpg" na "png" w wierszu wmsowym "WMS&FORMAT=image/png", to kwestia gustu. U mnie lepiej działa.

Last edited by Władysław Komorek (2015-02-08 23:26:02)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB