You are not logged in.

Announcement

*** NOTICE: forum.openstreetmap.org is being retired. Please request a category for your community in the new ones as soon as possible using this process, which will allow you to propose your community moderators.
Please create new topics on the new site at community.openstreetmap.org. We expect the migration of data will take a few weeks, you can follow its progress here.***

#1 2013-07-29 12:20:47

stefanblag
Member
Registered: 2013-07-27
Posts: 2

Нов таг за входове: addr:entrance

Предлагам въвеждането на този нов таг (addr:entrance) за обозначаване на входове на кооперации.

Пример:
ул. Някоя 11, блок 2, вход А

addr:street=Някоя + addr:househumber=11 + addr:housename=2 + addr:entrance=А

Линк към wiki: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:addr:entrance

Като алтернатива може да се използва

addr:unit

, което изглежда разпространено за момента.

Last edited by stefanblag (2013-07-29 14:09:01)

Offline

#2 2013-08-02 07:26:29

ivanatora
Member
Registered: 2011-04-05
Posts: 70

Re: Нов таг за входове: addr:entrance

Не е ли по-добре това да се означава в addr:housename?

// единия вход
addr:street=Някоя 
addr:househumber=11 
addr:housename=2a
// другия вход
addr:street=Някоя 
addr:househumber=11 
addr:housename=2b
...

От чисто програмистка гледна точка го гледам че така на всеки вход ще му се знае точния адрес. По другия начин ще имаме полигон building=yes, на който ще му се знае адреса, и някакви висящи точки вътре, които ще имат букви на входовете, но няма да имат връзка с пълния адрес. Освен сградата и входовете ѝ да се слагат в релация, но това ми се струва overkill.

Всъщност как е направено в момента на повечето места?

В уикито си писал "Soviet-era apartment blocks have multiple entrances". Това не е ли присъщо и за на запад? До колкото знам нужда от буквички се появява когато съборят къща и на нейно място построят блок с повече входове. Понеже не могат да вземат ново число за допълнителните входове без да разбъркат вече съществуващата номерация, използват букви.

И добре дошъл по форума smile

Last edited by ivanatora (2013-08-02 07:29:19)

Offline

#3 2013-08-02 10:53:45

stefanblag
Member
Registered: 2013-07-27
Posts: 2

Re: Нов таг за входове: addr:entrance

Добре заварил! smile Мисля, че addr:housename е по-подходящо за името на блока. Във Великобритания се използва по този начин. Пример: 56 Brightmore Drive, Robertshaw е

addr:street=Brightmore Drive + addr:housenumber=56 + addr:housename=Robertshaw

. За това май е добре addr:housename да се използва за номера или името на блока. Пример Блок 22 е

addr:housename=22

. "Блок" или "Бл." се изпуска, защото се повтаря за всички блокове (при рендъринг на българските адреси може да се добавя автоматично).

А за входовете правя стъпка назад и сам си отхвърлям предложението за addr:entrance, тъй като е по-разпространено да се използва addr:unit http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:addr:unit, което има абсолютно същата функция и има голям шанс да се приеме официално ако се разпространи достатъчно.

Offline

#4 2014-02-21 09:34:31

babu6ka
Member
Registered: 2011-07-10
Posts: 82

Re: Нов таг за входове: addr:entrance

Като цяло не е много така. Лично преди доста време си играх с адресите за да мога да ги подкарам да се индексират например блоковете в програмата Османд. Като цяло установих че може да се ползват два начина за тагване. Единия е като се добави допълнителна релация например към даден жилищен район който се води "associatedStreet" по този начин сградите в даден квартал се индексират към дадено име например "ж.к. Люлин" е верно излиза името на квартала в полето за търсене на улица но няма как. Кофтито на този начин е че ако например маркирате две сгради на един и същи блок например се получава повтаряне в списъка. Ако някой има на идея например как такъв обект може да се обедини и да се възприема като една сграда но изградена от два отделни полигона ще се радвам да сподели. Освен това за името на блока (сградата) задължително ползам тага addr:housenumber. Поиграх си и с един блок с входовете като цало и там стана номера. Всяка една точка и задавам следните тагове като ви давам директен пример.

addr:city=Варна
addr:country=BG
addr:housenumber=бл. 6 - вх. В
addr:postcode=9025
addr:street=Вяра

По този начин верно става малко повечко описанието но в списъка излизат всички входове подред от даден блок. Обаче ако и сградата на дадения блок също има тага "addr:housenumber" също се получава дублиране в списъка при търсенето на адрес. Като цяло може и да отпадне писането на "бл" и да се пише например "6-вх. В" за по-кратко. Може да си поиграя и с този новия таг предложен от Стефанблаг да видя дали ще се възприеме като цяло.

Last edited by babu6ka (2014-02-21 09:35:17)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB