You are not logged in.

#51 2014-07-17 12:56:07

popej
Member
Registered: 2008-09-20
Posts: 498
Website

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

ndmystko wrote:

Chciałbym dorysować obszar Drawieńskiego Parku Narodowego

Skoro jest w Natura 2000, to można go wciągnąć wprost z danych wektorowych. I szybciej z EEA niż geoportalu.


popej

Offline

#52 2014-07-17 13:35:21

Dzido
Member
From: Choszczno
Registered: 2013-05-08
Posts: 67

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

Obszar Drawieńskiego Parku Narodowego jest już dodany.

Offline

#53 2014-07-17 14:05:10

sledzik1984
Member
Registered: 2014-07-17
Posts: 19
Website

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

Budynki Kraków:
wms:http://iip.um.krakow.pl/proxyserver/rest/services/UMWM_budynki/MapServer/export?dpi=96&transparent=true&format=png24&&bbox={bbox}&bboxSR=4326&imageSR={proj}&size={height},{width}&f=image
Kraków infrastruktura drogowa, chodniki:
wms:http://iip.um.krakow.pl/proxyserver/rest/services/UMWM_komunikacja/MapServer/export?dpi=96&transparent=true&format=png24&&bbox={bbox}&bboxSR=4326&imageSR={proj}&size={height},{width}&f=image

Kraków działki:
wms:http://iip.um.krakow.pl/proxyserver/rest/services/UMWM_granice_ewid/MapServer/export?dpi=96&transparent=true&format=png24&&bbox={bbox}&bboxSR=4326&imageSR={proj}&size={height},{width}&f=image

Kraków Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzeni:
wms:http://iip.um.krakow.pl/proxyserver/rest/services/UMWM_plany_zagospodarowania/MapServer/export?dpi=96&transparent=true&format=png24&&bbox={bbox}&bboxSR=4326&imageSR={proj}&size={height},{width}&f=image
Kraków uzbrojenie terenu:
wms:http://iip.um.krakow.pl/proxyserver/rest/services/UMWM_UZBROJENIE/MapServer/export?dpi=96&transparent=true&format=png24&&bbox={bbox}&bboxSR=4326&imageSR={proj}&size={height},{width}&f=image

Kraków hydrografia:
wms:http://iip.um.krakow.pl/proxyserver/rest/services/UMWM_hydrografia/MapServer/export?dpi=96&transparent=true&format=png24&&bbox={bbox}&bboxSR=4326&imageSR={proj}&size={height},{width}&f=image

Kraków zagospodarowanie terenu (płoty, drzewka, place zabaw):
wms:http://iip.um.krakow.pl/proxyserver/rest/services/UMWM_zagospodarowanie/MapServer/export?dpi=96&transparent=true&format=png24&&bbox={bbox}&bboxSR=4326&imageSR={proj}&size={height},{width}&f=image

WMS nie aktualne

Last edited by sledzik1984 (2015-10-28 17:22:00)

Offline

#54 2014-07-17 14:53:45

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 1,440

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

A jaka jest licencja tych materiałów? Mi od kilku miesięcy UMK uparcie odpisuje że nie mogą tego udostępnić na otwartej licencji albo w sensowniejszym formacie niż wygenerowana mapa (przykładowe warunki:  http://www.miip.geomalopolska.pl/imap/Imap_info.html ).

Last edited by Mateusz Konieczny (2014-07-17 14:54:56)

Offline

#55 2014-07-17 19:04:56

ndmystko
Member
Registered: 2013-07-15
Posts: 245

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

Dzido wrote:

Obszar Drawieńskiego Parku Narodowego jest już dodany.

A niedługo będą również wszystkie szlaki piesze i część rowerowych i ścieżek edukacyjnych bo właśnie je intensywnie objeżdżam i obchodzę smile

Offline

#56 2014-07-17 19:09:58

Dzido
Member
From: Choszczno
Registered: 2013-05-08
Posts: 67

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

w powiecie choszczeńskim raczej wszystkie są dodane. smile Ale największy teren parku u sąsiadów. Wpadnij na kawę do Choszczna jak masz czas i chęć. Wymienimy się doświadczeniami. smile

Offline

#57 2014-07-17 19:28:41

ndmystko
Member
Registered: 2013-07-15
Posts: 245

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

Chęci są ale czas podporządkowany rodzinie w celu zapewnienia transportu i atrakcji wink Dziękuję ale nie zdążę.

popej wrote:

Skoro jest w Natura 2000, to można go wciągnąć wprost z danych wektorowych. I szybciej z EEA niż geoportalu.

Jakieś szczegóły techniczne można prosić? Odkryłem niedawno, że cały Magurski PN jest do narysowania. Nierzadko natykam się również na rezerwaty, których brakuje w OSM.

Offline

#58 2014-07-17 23:29:32

popej
Member
Registered: 2008-09-20
Posts: 498
Website

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

Dane Natura 2000 i CDDA są do pobrania tutaj:
http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/data/natura-5
http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/ … nal-cdda-8

Sugeruję raczej zacząć od CDDA.

Natomiast techniczne szczegóły może zapoda ktoś bardziej obeznany. Ja bym próbował wydzielić interesujące obiekty przy pomocy QGIS a potem zaimportował je do JOSM.

Last edited by popej (2014-07-17 23:30:13)


popej

Offline

#59 2014-08-01 22:03:43

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 1,440

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

A jaka jest licencja tych WMSów Krakowa? Mi od kilku miesięcy UMK uparcie odpisuje że nie mogą tego udostępnić na otwartej licencji albo w sensowniejszym formacie niż wygenerowana mapa (przykładowe warunki:  http://www.miip.geomalopolska.pl/imap/Imap_info.html ).

Wątpię by były na odpowiedniej licencji (na pewno nie ma powodów by sądzić że są na odpowiedniej) a już są wykorzystywane.

Last edited by Mateusz Konieczny (2014-08-01 22:03:58)

Offline

#60 2014-09-08 13:40:15

Yarl
Member
From: Bytom, Poland
Registered: 2009-09-07
Posts: 389
Website

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

Informuję, że zrobiłem mały update w liście map w JOSM.

Usunąłem WMS Geoportalu 1, bo jakiś czas temu wyłączono już jego serwery, dodałem za to WMS do PRNG. Powiat będziński też został zaktualizowany. Zainteresowani proszeni o odświeżenie sobie WMSów w JOSMie smile.

Aha, jeśli brakuje nam jakiegoś podkładu w JOSM to dajcie znać.

Offline

#61 2014-11-13 09:45:38

Gaurozauron
Member
From: Katowice
Registered: 2012-10-22
Posts: 117

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

Miejska ortofotomapa Katowic została zaktualizowana, naprawdę dobrej jakości zdjęcia sprzed na oko 2-3 miesięcy, warto zabrać się za poprawianie zwłaszcza ostatnich inwestycji.

Offline

#62 2014-11-13 19:11:32

grelus
Member
Registered: 2013-09-15
Posts: 104

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

myślę, że troszkę w temacie, otóż serwis:

http://www.zamki.pl/?dzial=mapa

posiada połączenie podkładów google z warstwą połączonych messtishblatter'ów. ostatnio trochę z nich korzystałem do mapowania rzek i strumieni na terenie pomorza środkowego.

trochę to jest upierdliwie, bo każdy z arkuszy teraz muszę ręcznie kalibrować, a tak można by po prostu wrzucić sobie warstwę do JOSMa. Może ktoś obeznany mógłby na to rzucić okiem?

Offline

#63 2014-11-21 13:10:19

Zibior2
Member
Registered: 2012-08-17
Posts: 2,407

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

Jak stoi sprawa z warstwą ISOK? Da się z tego skorzystać w JOSM?

Offline

#64 2014-11-21 14:44:03

psadk
Member
Registered: 2014-05-20
Posts: 242

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

Prawnie — wg tej odpowiedzi GUGiK — da się wykorzystywać jako podkład. Podobnie jak wszystkie inne WMS-y i WMTS-y z Geoportalu.
Technicznie na razie trzeba lekko pokombinować we własnym zakresie z konfiguracją QGIS Mapserver: http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=27821

(Przy okazji mała aktualizacja odnośnie postępów z podlinkowaną instrukcją: walczę z podłączeniem tilecache'a do mapserva, zdaje się, że jest drobny problem z formatem bboksa. Jak to przeskoczę postaram się uruchomić testowo serwer z ISOK-iem dla publiki).

Last edited by psadk (2014-11-21 14:44:46)

Offline

#65 2014-11-21 14:57:47

Kazik_N
Member
Registered: 2014-11-16
Posts: 13

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

Próbowałem ostatnio "na siłę" zdefiniować w JOSM parametry isokowych warstw. WMTS cieniowania nie wypalił. Udało się podczepić WMS z hipsometrią Isok, ale efekt wyszedł nieciekawy, bo kafelki barwione były w sposób niejednorodny hmm Trzymam kciuki za projekt psadik-a.

Last edited by Kazik_N (2014-11-21 15:16:27)

Offline

#66 2014-11-21 15:13:07

Zibior2
Member
Registered: 2012-08-17
Posts: 2,407

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

A tak głupio zapytam - może zamiast walczyć z "podłączeniem tilecache'a do mapserva" to dałoby się obsługę WMTS dopisać w JOSM?

Offline

#67 2014-11-21 15:14:57

Kazik_N
Member
Registered: 2014-11-16
Posts: 13

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

Przed chwilą udało mi się naprawić definicję WMS z hipsometrią ISOK. Można na żywca wkleić ją do JOSM. Teraz kafle barwione są w sposób spójny

wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/wmsimg/guest/ISOK_HipsoDyn/ImageServer/WMSServer?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&request=GetMap&layers=ISOK_HipsoDyn&crs=EPSG:2180&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (JOSM)}

EDIT: Kurde, jednak się pomyliłem. Problem niejednorodnego barwienia kafli pozostał. Ktoś ma pomysł jak to rozwiązać?

Last edited by Kazik_N (2014-11-21 15:41:40)

Offline

#68 2014-11-21 15:32:18

WiktorN
Member
Registered: 2013-08-04
Posts: 528

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

psadk wrote:

Prawnie — wg tej odpowiedzi GUGiK — da się wykorzystywać jako podkład. Podobnie jak wszystkie inne WMS-y i WMTS-y z Geoportalu.
Technicznie na razie trzeba lekko pokombinować we własnym zakresie z konfiguracją QGIS Mapserver: http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=27821

(Przy okazji mała aktualizacja odnośnie postępów z podlinkowaną instrukcją: walczę z podłączeniem tilecache'a do mapserva, zdaje się, że jest drobny problem z formatem bboksa. Jak to przeskoczę postaram się uruchomić testowo serwer z ISOK-iem dla publiki).

Zamiast tilecache może użyć CDNa typu Cloudflare? To by odciażyło Twoje łącze, ake tam cache jest na max 7 dni.

Jakby co to mogę pomóc w ustawieniu

Offline

#69 2014-11-21 15:34:06

WiktorN
Member
Registered: 2013-08-04
Posts: 528

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

Zbigniew_Czernik wrote:

A tak głupio zapytam - może zamiast walczyć z "podłączeniem tilecache'a do mapserva" to dałoby się obsługę WMTS dopisać w JOSM?

+1  jestem skłonny zasponsorować taki development.

Offline

#70 2014-11-21 17:28:49

psadk
Member
Registered: 2014-05-20
Posts: 242

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

Zbigniew_Czernik wrote:

A tak głupio zapytam - może zamiast walczyć z "podłączeniem tilecache'a do mapserva" to dałoby się obsługę WMTS dopisać w JOSM?

Jeśli ktoś potrafi to dopisać, to by było najlepiej. Nie tylko ze względu na ISOK, dodatkowo możnaby się z Ortofoto łączyć przez WMTS, który jest duuużo szybszy od WMS-a.

WiktorN wrote:

Zamiast tilecache może użyć CDNa typu Cloudflare?

Tilecache'a chcę zastosować z dwóch powodów:

1. aby odciążyć MapServer, aby przy każdym wywołaniu i przesunięciu mapy nie musiał generować WMS-a (co zajmuje czas i zasoby serwera); edytor OSM łączyłby się pośredniczącym tilecache'em, który przechowywałby kopie kafelków przez X czasu,
2. podobno JOSM szybciej/mniej zasobożernie wczytuje podkład z kafelków niż przez WMS.

Szczerze powiedziawszy bardziej martwię się nie o łącze (choć jeśli ludzie się rzucą to i to może być problemem), a o zasoby serwera — obawiam się, że procesor i RAM szybciej się zagotują niż połączenie.

WiktorN wrote:

Jakby co to mogę pomóc w ustawieniu

Postudiowałem trochę dokumentację i przykładowe konfigi, wydaje mi się, że już wiem w czym jest problem jeśli chodzi o TileCache (mam też podobny problem z połączeniem MapServer ↔ Mobac, ale to inna historia, dodatkowo do obejścia gdy TileCache załapie). Ale dzięki, jeśli się mylę, to chętnie skorzystam z pomocy. smile

Last edited by psadk (2014-11-21 17:30:23)

Offline

#71 2014-11-21 18:45:03

psadk
Member
Registered: 2014-05-20
Posts: 242

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

Kazik_N wrote:

Kurde, jednak się pomyliłem. Problem niejednorodnego barwienia kafli pozostał. Ktoś ma pomysł jak to rozwiązać?

Mniemam, że wynika to z faktu, że kolorowanie hipsometrii jest dynamiczne, zaś JOSM pobiera podkład nie jednolicie, ale w częściach/kafelkach. W efekcie na różnych częściach skala danych wejściowych jest inna i dynamiczne przypisywane barwy dla danej wysokości też inne. Wydaje mi się, że albo trzeba zmusić JOSM do zwiększenia rozmiaru "kafla", albo... skorzystanie z tej warstwy na WMTS (wtedy z kolei mapa traci na szczegółowości).

Last edited by psadk (2014-11-21 18:48:09)

Offline

#72 2014-11-22 11:02:33

Domiss
Member
Registered: 2013-08-07
Posts: 654

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

Kazik_N wrote:

Można na żywca wkleić ją do JOSM.

Chyba coś robię źle, bo jak wklejam, to dostaję komunikat " {proj} nie jest prawidłowym argumentem TMS..."

Offline

#73 2014-11-22 18:37:01

Zibior2
Member
Registered: 2012-08-17
Posts: 2,407

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

Bo to trzeba dodać jako nową warstwę WMS... (musi zaczynać się od wms:)

Offline

#74 2014-11-22 20:56:30

Domiss
Member
Registered: 2013-08-07
Posts: 654

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

Pierwszy raz wkleiłem źle i potem cały czas się JOSM burzył o to samo... ale dopiero teraz zauważyłem, że mam też kilka dobrych warstw, które wtedy usiłowałem dodać... big_smile

Offline

#75 2014-11-23 19:23:30

wmyrda
Member
Registered: 2014-07-07
Posts: 947

Re: Mapy WMS dostępne dla OpenStreetMap

a tak z ciekawości spytam czy jest możliwość ustawienia w JOSM by dokładność z jaką skaluje się mapa ograniczyć do powiedzmy 10 może 15cm? Dla przykładu zupełnie niepotrzebnie zaciąga całkiem nowe zdjęcia przy powiedzmy skali 5.14m gdy jest już na kompie w cache 5.16, 5.18 i 5.20m...

Offline

Board footer

Powered by FluxBB