Дворові проїзди — highway=service+living_street=yes

Шановні учасники,

маперів зі стажем прошу допомоги, новачків прошу звернути увагу.

Нещодавно я помітив, що один з учасників, а саме prokhozhijj, почав додавати дворові проїзди серед багатоповерхової забудови, але відмічає їх як highway=living_street. Спочатку, я виправив їх на highway=service+living_street=yes, саме так зазначено в http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Uk:Вікіпроект_Україна/Класифікація_доріг, через деякий час я помітив, що позначення дворових проїздів знов стало highway=living_street. (Див. http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/14280603, територія про яку йдеться http://www.openstreetmap.org/?lat=48.49029&lon=35.06797&zoom=15&layers=M))
Після цього я написав до prokhozhijj листа з роз’ясненням того, що є затвердженні домовленості та стала практика теґування дворових проїздів саме як highway=service+living_street=yes

На що prokhozhijj апелює до того, що

Так, згідно із ПДР все вірно, але не треба забувати, що «Житлова зона» за ПДР не розрізняє дворові території від частини населених
пунктів, позначені дорожнім знаком 5.31, що ми намагались зробити, прийнявши нашу Класифікацію

Отже за ОСМ-Класифікацією доріг в Україні:

  • дворові території треба позначати як highway=service+living_street=yes,

  • частини населених пунктів, позначені дорожнім знаком 5.31highway = living_street або highway=residential + living_street=yes

Але моя аргументація про те що

та

отримав відповідь

і далі

На зауваження про те що ця схема теґування є сталою

отримав відповідь

Отже prokhozhijj в категоричній формі відмовляється прийняти існуючі домовленості, та говорить про те що всі ті мапери з України, Росії та Білорусі, що позначають дворові проїзди як highway=service+living_street=yes, роблять велику помилку та за його розумінням повинні все переробити та змінити домовленості.

Мапери зі стажем, в першу чергу звертаюсь до вас, бо в мене вже вичерпані аргументи, щоб якось вплинути не те, щоб prokhozhijj змінив свою думку, — приведіть власні аргументи, які б були достатньо вагомими; або спробуйте самі з ним зв’язатись. Не хочу починати війну правок.

Новачки, перше ніж, щось змінювати подивіться як щось подібне нанесено в інших місцях, з’ясуйте які існують домовленості, запитайте на форумі, чи в якийсь інший спосіб, якщо вам роблять зауваження - прислухайтесь до них, а вже потім приступайте до справи.

Ну от цитату з http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:highway%3Dliving_street

я розумію як “дорога по якій може здійснюватися транзитний рух”. Під’їзди до будинків зачасту не є транзитними дорогами, і проїзд по ним має сенс тільки коли точка початку або фінішу знаходиться на ній. Через це і фраза “програма навігації може постаратися побудувати маршрут в об’їзд них” не має (зачасту) сенсу для сервісних доріг (під’їздів до будинків).

Конвертери для програм навігації можуть без проблем застосовувати

до доріг позначених highway=service+living_street=yes

На сервісних дорогах, так як я їх розумію, в принципі мають приорітет пішоходи та понижений швидкісний режим, наприклад дороги на парковках та індустріальних територіях.

Вікі ніяким керівництвом для виробників навігаційних програм не являється, звідки з’явилась така думка. Майже всі карти, на даний момент, конвертуються учасниками ОСМ.

І що там докладно написано про Україну? Я там нічого не зміг знайти, тільки цитата з ПДР Росії і Білорусі.

Взагалі? поки prokhozhijj не стане змінювати теги інших дворових проїздів на highway=living_street, то не бачу великої проблеми в цьому. Так, тегування буде не однорідне, але і вікі всі розуміють по-своєму. Витрачати багато сил і часу на спілкування з людиною, яка очевидно не готова йти на компроміс (у даному випадку і на даний час), вважаю марною втратою часу.

Я раніше теж був за позначення проїздів до будинків як доріг в житловій зоні, але потім змінив свою думку, можливо і prokhozhijj змінить свою думку пізніше.

Чомусь останнім часом з’явилося багато людей, чи це тільки таке враження, які взагалі не зважають на те, що проект живе за рахунок спільноти, і хочуть проштовхнути своє бачення що таке правильно, а що ні.

Той хлопець, може, ніколи не бачив широких пішохідних вулиць :slight_smile:
А для житлової зони є знак 5.31. Немає знаку - не пишіть highway=living_street.
Взагалі, тег highway=service вказує на те, що дорога не є транзитною. При маршрутизації у Навітелі та СітіГід ділянки з highway=service не можуть бути у середині маршруту.

Де речі, чому саме highway=service, living_street=yes , а не highway=service, service=alley ???

andygol
Мені здається, що тут справа в тому, що prokhozhijj працює в потлачі в режимі Simple.
Ті вулиці, які він позначив як Living Street стали відображатися як Service road. І та вікі-стаття яка відкривається при кліку на (і) поруч з “Service road” дійсно не говорить нічого про обмеження руху по таким дорогам.
Чомусь мені здається що новачок не знає про існування тегів.
Коли йому буде зрозуміло що таке теги - тоді й розказати про тег living_street=yes який і накладає всі бажані обмеження в прибудинковій зоні.

Ну і кілька слів:
“Living Street” - це повноцінна вулиця, а не будь-яка дорога поміж будинками.
“Service road” - дорога, яка слугує для проїзду до об’єктів віддалених від основних доріг: до стоянок, до індустріальних об’єктів, проїзди по заправкам, дворові проїзди.

Я вже писав про те, що використання living_street=yes задовольнить всі вимоги, які накладають відповідні обмеження, але не був почутий, на жаль :frowning:

Тоді порадьте йому подивитися європейські міста якщо він так хоче орієнтуватися саме на них.
Глянув трохи Лондон та Мюнхен - проїзди між будинками у них всюди service, часто в поєднанні з access=private.

Дуже добре, що у нас з"являються нові учасники з власною думкою, у яких є бажання підняти питання - а може, те, що історично склалось - невірно, і потрібно робити інакше? Втім, цим учасникам потрібно пам"ятати, що OSM - проект спільноти, прийняті умовності потрібно враховувати.

Найпростіший аргумент, що я бачу - це те, що highway=living_street повинен бути іменованим (name=*). І якщо вже ввели правило на рахунок тегування таких дворових проїздів, то будьте ласкаві притримуватись його - мати кілька несумісних схем в одній країні - погана ідея. І повірте, що схема тегування на 1/6 суші буде врахована нормальним софтом.

А на рахунок Potlatch, імхо, в переклад до living_street треба вписати більш детальний текст, і додати туди вірний “дворовий проїзд”. Що думаєте?

Якщо бути точним, у ПДР написано "житлова зона - дворові території, а також частини населених пунктів, позначені дорожнім знаком 5.31 ". Тобто, не зовсім зрозуміло, чи то всі дворові території, чи лише ті дворові території, що позначені знаком 5.31.

Сьогодні я перечитав коментарі до ПДР. Справді, згідно з коментарем, житловою зоною вважаються також і дворові проїзди між будинками. Причому, ті дворові території можуть і не бути позначеними знаком 5.31, але все одно вважаються житловими зонами.

Так що, можливо, prokhozhijj має рацію.

До того ж, як написано у вікі, The highway=living_street tag is used to tag living streets, which generally have lower speed limits, and special traffic/parking **rules **compared to streets tagged using highway=residential)
А як написано у ПДР, у житлових зонах швидкість обмежено до 20 км/год (lower speed limits) , і пішоходи мають перевагу перед транспортними засобами (special traffic rules).

З іншого боку, тегом highway=living_street слід позначати вулиці, а не проїзди. А вузенький асфальтовий проїзд від основної проїжджої частини вулиці безпосередньо до будинку не є вулицею! І такі проїзди позначаємо highway=service.
(до речі, у статті у вікі про highway=living_street сказано саме про вулиці. З назвами. І навіть у прикладі написано name=Schubertstraße. І про рендеринг сказано, що рендеряться вони як “резідентні” вулиці, але сірим кольором. А не як сервісні проїзди)

Таким чином, проїзди між багатоповерхівками мають властивості living_street (дослівно “житлових вулиць”), але не є повноцінними вулицями, а є сервісними доріжками.
Тобто, highway=service+living_street=yes

Ні, тому що:

Слушно. Ще не звучало, що living_street=yes є еквівалентом hiwghway=living_street, але у випадку дворових проїздів власне акцентується увага на “службовість” проїзду, тобто, що тією дорогою треба користуватися тільки на останньому відрізку шляху, коли треба дістатися якогось конкретного об’єкту. Те, що писав prokhozhijj про транзитність таких проїздів показує, що читати Вікі треба власне йому :). Там написано чітко, що це дорога для під’їзду, і ніяк не транзитна.

Так в чем проблема?
Пригласите его сюда - на форум, и пусть он сам обосновывает и отстаивает свое мнение по поводу тегирования дворовых проездов.

Товарищ проявляет нежелание ознакомится с документацией проекта, на предложение почитать форум получил следующее

Что он выяснил для меня, честно говоря, загадка.

Прошу, всех связаться через ОСМ-почту лично с prokhozhijj!

А что толку с ним связываться? Он кого-то послушает?

Навіть не знаю, журитись чи радіти, але те з яким завзяттям чолов’яга став до створення (виправлення) «помилок» мне трохи бентежить. З одного боку з’являється нова інформація там де її не було — це добре, з іншого розповсюджується помилкове теґування дворових проїздів, ну і так, інших помилок, по трохи. Чесно кажучи, я вже втомися їх підтирати за ним, замість того, щоб мапити в іншому місці.

Сподіваюсь, що з часом до новачка прийде розуміння того, що варто рахуватися з думкою спільноти:)
Не є проблемою сконвертувати ті highway=living_street на highway=service: через XAPI вони досить легко знаходяться - 96 ліній з highway=living_street і з відсутнім name.

//оффтоп, але не зовсім: в Києві з’явився новачок зі своїм розумінням тегування пам’ятників: http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/14331065 :slight_smile:

Написал prokhozhijj, показал примеры, уже OSRM подхватил некоторые из его проездов: http://osrm.at/1WN

Зараз почуємо багато нового про OSRM :slight_smile:

Ще один http://osrm.at/1Xq

Ну, человек считает себя полностью правым, а мы тут все сильно ошибаемся. Диалога нет, есть лишь оскорбления с его стороны. На форум идти не хочет, ибо не видит смысла.

Я пока пытаюсь с человеком говорить культурно и аргументированно.

Саме так, в мене та ж проблема в спілкуванні з ним.
Надавав йому різних посилань на вікі, на форум та т.і. У відповідь чую, що у нього нема бажання в усьому цьому розбиратись.

А ще він спробував мені пригрозити

Схоже що він прийняв _sev за представника DWG :laughing:

Мені здається, що він ототожнює себе із персонажами творів А.Дюма :D:lol:

ти не повіриш :smiley: