travelgps використовує дані OSM?

Ось тут можна подивитися карту Києва (треба вибрати Київську обл. зі списку інших регіонів над картою). На [цій](http://old.probki.net/Charts/#Київська обл.) сторінці стоїть: “Поставщик данных: (с) travelgps.com.ua”
Для порівняння я вибрав ту частину Києва, яку я малював з нуля по знімкам Yahoo і своїм трекам. Звичайно вони теж малюють по супутниковим знімкам і там є інша інформація, якої немає в ОСМ, але пішоходні доріжкі і забори навколо школи та дитячих садків співпадають майже один в один. Можливо на old.probki.net використовують карти ОСМ, але чому тоді там немає ніякої згадки про це? А якщо travelgps дійсно використовує дані ОСМ, то це ж очевидне порушення ліцензії.

edit: Змінив Bing на Yahoo, бо тоді ще не було Bing.

характерные места совпадают и в Харькове

Ну, насколько я знаю, ребята с travelGPS.com.ua тесно сотрудничают с “МИТ” (авторами программы CityGuide и хозяевами сайта probki.net). Так что ничего удивительного, что на пробки.нет появились их карты.

Кроме того, я слышал, что в своё время картографы travelGPS поделились с OSM своей обзорной картой Украины. Я при правке карты местами вижу в тегах source=travelGPS.com.ua

Я перевірив в СітіГІД для Android завантажену з сайту travelgps карту і там теж саме. Тобто це однозначно карта travelgps.

На сайті-то все правильно з копірайтом - там написано хто власник катри. А от travelgps нехтуючи ліцензією OSM видає наші дані за свої, хоча самі люблять розказувати як поганий ЦНТ крав у них дані.

З якої майже нічого не було імпортовано (якщо вірити словам Mourner). Я вважаю, що це було правильне рішення, оскільки в travelgps не переймаються ліцензійною чистотою.

Ті дані які були взяті мають відповідну атрибутику. travelgps же ніяк не вказує на та, що вони використовують деякі дані ОСМ! Дані явно бралися до зміни ліцензії, яка забороняла таке змішування даних. Навіть нова ліцензія не дозволяє нехтувати копірайтом і не вказувати OSM як джерело даних при змішуванні.

Цілком ймовірно, що порушують. travelGPS беруть інформацію де можуть, включаючи обмальовку знімків Google, що вочевидь порушує ліцензію на Google Maps. Так що я не здивуюсь, якщо вони і з OSM щось поцупили і “забули” вказати копірайти. З іншого боку, нічого їм не заважало все те ж саме обмалювати по Google, де якість знімків дозволяє це зробити.

Якщо вони малювли самі, то чому пішохідні доріжки часто закінчуються нічим, там де в ОСМ намальовані сходи? Можливо я вже зовсім сліпий став, але не знаючи місцевості я б і не подумав, що навколо школи є забор дивлячись на знімки Google, Yandex або Bing

Посмотрел места, где я рисовал в Киеве: на Харьковском, около м. Лесная и Черниговская, в г. Бровары. Там я вижу как раз характерные места, где внутридомовые проезды нанесеныне правильно. Вариант не с гугла и не с яндекса, и не то что я рисовал - нечто другое. Кстати, вижу нанесенные дороги внутри квартала, где у нас ничего не нарисовано. К примеру на комсомольском массиве - на север от м. Черниговская, или на Лесном.
Есть нормальные места, в т.ч. и пешеходные дорожки. Там есть совпадения.
Т.е. сказать, что взято с ОСМ в тех местах я не могу.

Щоб вияснити коли з’явився забор навколо школи в картах travelgps я скачав карти Києва для Навітел різних дат випуску. Вияснилося, що це було між 28.12.2010

і 23.05.2011

В ОСМ я його додав 03.07.2010! І якщо вони дійсно самі малювали по супутнику, або навіть по своїм знанням, то наскільки вірогідно, що ввівши в пошук в Навітел по координатам 50.5029548, 30.4492823 можна побачити таку картину?

То напишіть їм на форум щоб переглянули правки того хто додавав ці дані і повирізали все скопійоване з OSM.
Хоча, як тут вже неодноразово писали, OSM - не єдине джерело їх даних і порушили вони значно суворіші ліцензії інших авторів.
Наприклад, в Чернівцях у них карта один в один як у Яндекса(Транснавікома). Разом з ідентичними помилками. Сумніваюсь, що вони купували ті дані.

Більше всього мені неприємно, що вони часто говорять про ОСМ звисока, і рахують, що з ОСМ ніколи нічого толкового не буде. Мені не шкода, коли дані використовуются в якіхось проектах (навіть комерційних), але при умові дотримання ліцензії.

У дечому вони праві :frowning:
Вони малюють автомобільну карту для GPS. А для такої карти (на мою думку) важливо мати:

  1. правильний дорожній граф
  2. правильну та якомога повнішу базу адрес
  3. POI (у першу чергу на автомобільну тематику: АЗС, СТО та ще щось, що може знадобитися автомобілісту у дорозі)

Поглянемо на OSM

  1. багатьох доріг немає. Їх просто ще не намалювали. А частину ще невідомо коли намалюють, бо на тих землях немає покриття Бінга.
    Крім того, чомусь досі немає одностайного розуміння класифікації доріг у всіх (на 100%) маперів. Плутають residential, living_street, track.
    Одну й ту саму вулицю у селі або у приватному секторі з “грунтовою” проїжджою частиною хтось замапить як living_street (а шо? Там люди живуть, значить “житлова вулиця” - англійською мовою living street)
    Хтось замапить як track (а шо? Це ж грунтова дорога. )

А ще бувають “дитячі” помилки: неприв’язані вузли, перетинання доріг без вузла.

  1. з адресною базою теж є труднощі. Як на етапі маплення (це ж треба по чесному обійти вулицю та записати номери будинків, назви вулиць). Так і на етапі конвертації карти. Згадайте, як ми просили liosha зробити переробити його конвертор так, щоби назви вулиць бралися з тегів членів релейшена, а не з тегів релейшена. І щоби населені пункти автоматично прив’язувалися до своїх районів.
    І щоби іншомовні назви вулиць бралися з тегів name:{lang} відповідних вулиць, а не тупо переписувати назви тією мовою, якою написано в addr:street. І шо? Він нас просто “послав”.

Так, на даний момент дані в ОСМ для України далекі від ідеалу, але я не на стільки песимістично налаштований. За приблизно 5-6 років ОСМ доріс до того, що конкуренти переймають частину інформації, і видають її за свою. Я впевнений, що з часом ми теж дійдемо до такої ж якості і наповнення як в Німеччині, хоча і там ще є багато чого робити.

Та дідько з ними, нехай малюють як хочуть.

Не зовсім зрозумів - Ви про німців, чи travelgps? Якщо про travelgps, то мені не байдуже, що хтось інший видає мою роботу за свою, і в той же час каже, що моя робота нікому не цікава і є пустою тратою часу.

Ну, тоді визначте характерні місця, де явно видно копіювання даних, та напишіть на форумі travelGPS у темі про карти по тій області.
Проте, я б не хотів роздмухувати скандал з travelGPS. Вони малюють добру карту України, та ще й безкоштовну (для користувачів). Я їхню карту встановив вже на десятки навігаторів всяким таксистам та далекобіникам. А сам, у свою чергу, трохи допомагав: відсилав багрепорти, віддав два паперових плани містечок, які свого часу були “вициганені” з БТІ.