You are not logged in.

#126 2013-11-29 15:48:25

It's so funny
Member
Registered: 2011-05-30
Posts: 436

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

Onze beslissingen over de import van de BAG heeft op de importlijst geleidt tot reacties op de source(datum), op de bagid en op de gebruiksfunctie.

1. Source/source:date
Reactie houdt in dat het beter is om dit in de changeset op te nemen (conform opmerking Cavit). Ik heb het op de Wiki teruggezocht hoe dit zit, en er zijn inderdaad diverse opmerkingen gemaakt dat dit op de changeset zou moeten. Ik heb geen bezwaar tegen deze aanpassing

2. bagid.
Reactie houdt in dat de bagid never nooit gebruikt zal worden, dat is nl. nog nooit gelukt in de historie van OSM. Ik zou de bagid (= PAND-ID in de bag) wel willen behouden. De BAG wordt immers maandelijks ververst, je weet maar nooit hoe we in de toekomst de verschillen willen opzoeken.

3. gebruiksfunctie.
Reactie houdt in dat het onduidelijk is wie dit dan in de toekomst zou moeten gebruiken. Mijn voorstel is om terug te grijpen op het voorstel dat ik eerder had gedaan, namelijk waar mogelijk op de pandcontour building=yes aanpassen in bv building=residential (obv GEBR_DOEL1 uit de BAG)

Ik zou dit morgenavond zo willen posten naar de importlist inclusief een bijbehorende aanpassing van de Wiki pagina. Laat svp uiterlijk morgenmiddag weten als je iets anders wilt

Cheers, Johan

ps @Hendrikklaas rullzer is te mailen via zijn OSM account; budget is een kwestie van een gezamenlijke pot; eerder ingebrachte gebouwen die mooier zijn gedetailleerd dan de BAG moeten zeker behouden blijven

Offline

#127 2013-11-29 16:46:18

Gertjan Idema
Member
Registered: 2010-09-04
Posts: 347

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

Ik ben geen voorstander van Source/source:date de changeset. Dit voegt in mijn ogen veel onnodige complexiteit toe.
In de plug-in kan ik nu met 1 download de osm gegevens van een gebied ophalen om ze te vergelijken met BAG gegevens. Als source en source:date tags op de changeset zitten, moet ik na het ophalen van de osm gegeven alle panden en adressen doorlopen om te kijken welke changeset er bij hoort. Vervolgens moet ik al die changesets ophalen van de osm server en koppelen aan het bijbehorende pand/adres voordat de source en source:date tags beschikbaar zijn.

Offline

#128 2013-11-29 16:57:27

It's so funny
Member
Registered: 2011-05-30
Posts: 436

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

Daar zit wat in. Dan zouden we alleen nog de wijziging bij de gebruiksfunctie overhouden. Dat zou de volgende conversie opleveren op de buildingcontour (hoewel niet perfect bij 1 contour met meerdere functies, maar beter dan deze data in de adresnode in de hoop dat in de toekomst iemand er een keer mee aan de slag gaat):

-    GEBR_DOEL1:woonfunctie -> building:residential
-    GEBR_DOEL1:bijeenkomstfunctie -> building:yes (meerdere soorten mogelijk)
-    GEBR_DOEL1:celfunctie -> building:prison
-    GEBR_DOEL1:gezondheidszorgfunctie -> building:yes (meerdere soorten mogelijk)
-    GEBR_DOEL1:industriefunctie -> building:industrial
-    GEBR_DOEL1:kantoorfunctie -> building:commercial
-    GEBR_DOEL1:logiesfunctie -> building:yes (meerdere soorten mogelijk)
-    GEBR_DOEL1:onderwijsfunctie -> building:yes (vanwege onderscheid school/university)
-    GEBR_DOEL1:sportfunctie -> building:yes
-    GEBR_DOEL1:winkelfunctie -> building:retail
-    GEBR_DOEL1:overige gebruiksfunctie -> building:yes

Andere meningen?

Offline

#129 2013-11-29 22:02:19

Hendrikklaas
Member
Registered: 2012-08-15
Posts: 1,384

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

yep, onder welk gebruiksdoel vangen we de grote groep agrarische bedrijven, industrial of agriculteral ? Of gaat dat te diep ?

Offline

#130 2013-11-30 11:31:55

JanWandelaar
Member
From: Melderslo
Registered: 2011-04-09
Posts: 676

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

Hendrikklaas wrote:

yep, onder welk gebruiksdoel vangen we de grote groep agrarische bedrijven, industrial of agriculteral ? Of gaat dat te diep ?

De kassen heb ik steeds getagd als building=greenhouse i.p.v. building=yes.
De bagviewer laat deze zien als "Gebruiksdoel(en): industriefunctie" of meestal als "Geen verblijfsobjecten gevonden".

Wat is de voorkeur bij het importeren van de bag?

Om nu een aantal kassen als industriefunctie te taggen en de rest als building=yes lijkt mij verwarrend.
Als ik de wiki pagina van de gebouwen bekijk (http://wiki.openstreetmap.org/wiki/NL:Key:building) zou mijn voorkeur zijn om de building tag op de buildingcontour gelijk te houden aan de huidige situatie tenzij deze op building=yes staat.

De lokale mapper zou dan de building tag nog kunnen aanpassen volgens de building wiki pagina.

Offline

#131 2013-11-30 13:15:04

Allroads
Member
Registered: 2011-03-05
Posts: 3,262

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

Lastig, de gebouwen in het landelijk gebied.

Binnen landelijk gebied bestemmingsplannen of buitengebied bestemminsplannen, zijn nogal wat verschillen, ogenschijnlijk van bovenaf lijken boerderijen hetzelfde, van oorsprong hebben de meeste ook een agrarische functie, functies veranderen, alleen een woonfunctie, woonboerderij of dat men een andere soortig bedrijf is begonnen, een Retail functie. Ter plekke pas zichtbaar.
Veelal is het pand waar de woonfunctie op rust correct, mijn inziens.
Nu komen we ook steeds vaker gescheiden erven tegen, huis verkocht en de schuren aan een andere, met wel of niet twee gecreëerde oprijlanen.
Het achterliggende land, wat vroeger bij de boerderij hoorde, is tegenwoordig vaker van een andere eigenaar.
Het is dus niet zo dat alles bij elkaar ligt, zoals industrie gebied, wat door bestemmingplannen zo ontstaan is.

Ken een situatie op een weg waarbij de boerderijen gelijk zijn (ogend) maar op het ene erf wel een retail functie ligt en het andere niet. Ondanks dat van bestemming Retail functie niet gebruik werd gemaakt, (heeft ooit iemand eens aangevraagd/geregeld) werd in de volgende plancyclus de functie eruit geschreven, gelukkig zagen we dat, omdat we een kaart onder ogen kregen en net op tijd bezwaar konden maken, de des betreffend persoon was al aan het kijken of hij van beroep kon veranderen. Als een plan gebied enkel duizenden km is, vindt je de bestemming alleen terug op een gedetailleerde kaart. Of je moet vragen. (En dat is soms slapen honden wakker maken. In ontwerptraject tekeningen aangepast. (kan je alsnog gaan procederen)). Die vaak alleen op afspraak in het Gemeentehuis in te zien. Een functie terug krijgen is lastig, tijd en mogelijke onwilligheid bestuurders.

M.a.w lastig om een functie aan locatie te geven.

Van bag naar functie is ondoenlijk, landelijk gebied, enige uitspringende is de greenhouses. Die vanuit de lucht veel herkenbaarder zijn, alhoewel er ook een aantal een andere functie hebben dan greenhouses.
Maar er zijn genoeg greenhouses, waar in bag niks bij staat. Alleen pand in gebruik genomen.

Dit zou misschien weer uit te filteren zijn met een agrarische layer. Jaarlijks houd de Landbouw met grote L de gegevens op kaart bij.
Wms layer voor in JOSM
http://www.nationaalgeoregister.nl/geon … d5c0b82d88 kaart 2011
http://geodata.nationaalgeoregister.nl/aan/wms?
Deze dus met vraagteken even in josm invoeren wink
Edit: damm: en dat gaat net niet op bij de kassen.

Even verder gezocht:
http://agentschapnl.kaartenbalie.nl/gis … 1759005b86
ook met osm achtergrond
nu nog een wms service en de licentie voorwaarden beachten

ruimtelijkeplannen.nl, bestemmingsplannen
Dan nog is het lastig om detail kaarten te vinden, als die al online aanwezig zijn.

Last edited by Allroads (2013-11-30 13:16:34)

Offline

#132 2013-11-30 15:59:58

Hendrikklaas
Member
Registered: 2012-08-15
Posts: 1,384

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

Bag overleg, beide ondernemers gaan voor 12 pers bv vroeger open, anders 16.00 uur. zie beeld http://www.openstreetmap.org/#map=15/52.3302/4.9374 Lotgenoten in het zuiden, Rijksstraatweg bij station Duivendrecht en BZ en Brugzicht in het noorden, Kloosterstraat. Iemand een voorkeur of data ? Overleg per mail of Forum ?

Offline

#133 2013-11-30 16:12:08

It's so funny
Member
Registered: 2011-05-30
Posts: 436

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

@ Hendrikklaas, JanWandelaar en Allroads

de BAG is op het punt van de gebruiksfunctie zeker niet perfect. Het weggooien van die info bij de import is echter ook wat te kort door de bocht. De conversieslag van BAG datamodel naar OSM datamodel levert helaas al weer wat extra grofmazigheid op t.o.v. de BAG, omdat er slechts een zesdeling resteert (yes, industrial, commercial, retail, prison, residential). Een zesdeling bevat echter toch wat meer info dan een eendeling (bestaat dat woord big_smile ? ) Uit jullie reacties maak ik dan ook niet op om de import van de gebruiksfunctie -die dus geen perfecte data oplevert- niet te doen.

Bij de BAG import moet bestaande data, 'warm' aangebracht door mappers, behouden blijven. De importer moet dus bij gebouwen zorgen dat een na de oorspronkelijke 3DShapes gebouwimport doorgevoerde wijziging in een gebouw (bijvoorbeeld gebouwfunctie gewijzigd in building=greenhouse, of een naam toegevoegd aan een gebouw, of ... ) overgezet wordt op de BAG pandcontour. Dat maakt de import in gebieden waar actief gemapt is dus ook best lastig/uitdagend.

Vanavond wil ik dus weer reageren naar de importlijst. Laat me voor die tjid ff weten als je het toch echt anders wilt.

Offline

#134 2013-11-30 16:26:17

Hendrikklaas
Member
Registered: 2012-08-15
Posts: 1,384

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

Hoi jan

De kassen heb ik steeds getagd als building=greenhouse i.p.v. building=yes.

Mee eens.

Lastig, de gebouwen in het landelijk gebied.

En probeer dan maar eens een moderne niet te missen ligboxenstal te taggen, IMHO just a roof, maar geen spoor in de WIKI. Persoonlijk vindt ik het verschil in de toegevoegde details tussen stad en land jammer. Ik ga bij de import vanuit het BAG volgens jullie betoog, dan ook maar voor building yes.

Offline

#135 2013-11-30 16:38:45

JanWandelaar
Member
From: Melderslo
Registered: 2011-04-09
Posts: 676

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

@ It's so funny : Ik ben niet tegen het weggooien van de import info. Ik vroeg mij alleen af of de building tag wel geschikt is om het gebruiksdoel weer te geven.

Als de building tag blijft staan bji de import indien een mapper dit aangepast heeft vind ik het prima.
Indien er building=yes staat, dan zou deze tag bij de import aangepast kunnen worden conform het voorstel.

Offline

#136 2013-11-30 18:30:07

It's so funny
Member
Registered: 2011-05-30
Posts: 436

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

Bag overleg, beide ondernemers gaan voor 12 pers bv vroeger open, anders 16.00 uur. zie beeld http://www.openstreetmap.org/#map=15/52.3302/4.9374 Lotgenoten in het zuiden, Rijksstraatweg bij station Duivendrecht en BZ en Brugzicht in het noorden, Kloosterstraat. Iemand een voorkeur of data ? Overleg per mail of Forum ?

Ik ben voor Eetcafé Lotgenoten, ligt namelijk iets dichter bij Station Duivendrecht. Qua datum zou het bijna nog in december moeten, maar dan hou je eigenlijk alleen de (relatief drukke) zaterdagen 14 en 21 over. Of is het de bedoeling om het te combineren met de nieuwjaarsreceptie in januari 2014?

Offline

#137 2013-11-30 22:26:49

Hendrikklaas
Member
Registered: 2012-08-15
Posts: 1,384

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

Hi, goed idee Nieuwjaarsbijeenkomst 2014, nieuw topic of toch combi met een verkenning of werkinspectie? Even wachten op meer reacties of aanmeldingen lijkt me raadzaam. Maar wanneer, bijvoorbeeld 14 of 21 december 2013 of 11 en 18 januari 2014. Houdt 18/1 de voortgang van de import niet te veel op ? sad

Offline

#138 2013-12-01 14:24:43

It's so funny
Member
Registered: 2011-05-30
Posts: 436

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

De nieuwjaarsbijeenkomsten worden de laatste tijd samen met OSGEO-NL georganiseerd. Voor de voortgang van de import is januari geen probleem. Ik heb dan wel een voorkeur voor (zondag) de 19e, de 26e kan ik niet. Gert-Jan, weet jij of OSGEO al nagedacht heeft over de nieuwjaarsbijeenkomst?

Offline

#139 2013-12-01 18:19:33

GeeJee
Member
Registered: 2013-11-17
Posts: 45
Website

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

Voor OSGeo.nl mikken we op 11 januari voor de nieuwsjaarborrel, dus daar kunnen we een fijne combi van maken.
OSM werksessie tot pakweg half vier, daarna borrel.
Ik ben trouwens gistermiddag even langsgereden bij eetcafé Lotgenoten in Duivendrecht, stomtoevallig een half uurtje nadat Hendrikklaas had gebeld.
Prima plek, met een kleine semi-afgesloten serre (voor pakweg 20 man) voor een fijne OSM-werksessie. Zelfs ook nog gratis parkeren voor de deur.
Wel wifi Overigens geen beamer/scherm, dus als iemand die attributen ergens vandaan kan toveren is dat extra handig.

Offline

#140 2013-12-01 18:31:32

GeeJee
Member
Registered: 2013-11-17
Posts: 45
Website

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

In datzelfde Duivendrcht trouwens een fijn voorbeeld van een boerderij (bag-id 0437010000002785) die nu niet bewoond wordt (want aan opknappen toe is). In BAG terminologie heet dat toch als status "Verblijfsobject in gebruik" (ook al woont er niemand). Ook heeft-ie 2 gebruiksdoelen (industriefunctie en woonfunctie).
Je kunt er trouwens ook een bod op uitbrengen: http://www.funda.nl/koop/duivendrecht/h … atweg-228/
In dezelfde straat 2 gebouwen met allebei als gebruiksdoel "bijeenkomstfunctie", nl. café Lotgenoten en de St. Urbanuskerk. Zo zie je maar dat de gebruiksdoelen volgens de BAG en de OSM tags niet lekker op elkaar passen.

Offline

#141 2013-12-12 11:33:48

Maarten Deen
Member
Registered: 2010-05-20
Posts: 489

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

Wat is de status momenteel? Kunnen we onder de noemer van de BAGimport al gaan importeren?

Offline

#142 2013-12-13 01:13:43

Hendrikklaas
Member
Registered: 2012-08-15
Posts: 1,384

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

GeeJee gebruiksdoel is een van de menselijke en gemeentelijke labels in BAG. De ene overheid labelt onbewoonde historische panden met en zonder verblijfsfunctie, een selectie op jaar levert dus niet alle panden op. Terwijl een andere gemeente ze helemaal geen label toekent. De overheden zien elkaar nog regelmatig voor overleg, er is dus nog geen uniforme werkwijze ontstaan. Den Haag geeft de gemeenten nog ruim 3 jaar voor de afstemming.

Offline

#143 2013-12-13 08:51:36

JanWandelaar
Member
From: Melderslo
Registered: 2011-04-09
Posts: 676

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

Zelfs binnen dezelfde gemeente worden verschillende labels gebruikt.
Als voorbeeld 3 kassen die vlakbij elkaar liggen :

bagid:    1507010000004505
Status:    Verblijfsobject in gebruik
Gebruiksdoel(en):woonfunctie
(kas + loods + huis = 1 object)


bagid:    1507010000033082
Status:    Verblijfsobject in gebruik
Gebruiksdoel(en):industriefunctie

bagid:    1507100000013070
Geen verblijfsobjecten gevonden

Offline

#144 2013-12-13 14:17:20

Hendrikklaas
Member
Registered: 2012-08-15
Posts: 1,384

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

Beste Jan, juist. Op de bijeenkomst in Utrecht is er het een en ander afgetikt, zie bericht 126. Een gebruiksdoel is in OSM als tag altijd te wijzigen. Maar huisnummers op al 65 jaar geleden verlaten gebouwen met als label verblijfsfunctie wekken een glimlach op. Maar de vormgeving van de BAG panden is vaak beter dan de gefingeerde vierkante in OSM geimporteerde panden.
Gaan voor het betere dus.

Last edited by Hendrikklaas (2013-12-13 15:16:41)

Offline

#145 2013-12-13 15:22:59

It's so funny
Member
Registered: 2011-05-30
Posts: 436

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

GeeJee wrote:

Voor OSGeo.nl mikken we op 11 januari voor de nieuwsjaarborrel, dus daar kunnen we een fijne combi van maken.
OSM werksessie tot pakweg half vier, daarna borrel......

Ik ben voor. Wil een van jullie (GeeJee / hendrikklaas) dat regelen in Duivendrecht?

Tav de BAGimport: het beslissingsproces bij de importlijst is vaag, maar omdat ik nu al anderhalve week geen commentaar meer heb ontvangen mag je ervan uitgaan dat het voorstel zoals dat op https://wiki.openstreetmap.org/wiki/BAGimport staat akkoord is.  In de details kan nog een wijziging komen, omdat building:residential mogelijk in 2 onderdelen, te weten building:house en building:apartments te knippen is. Zoals eerder beschreven is de BAG tav de gebruiksdoelen verre van perfect. Tijdens/na een import kan altijd verbetering plaatsvinden op basis van lokale kennis.

Graag nog even geduld op het vlak van techniek. Het blijkt dat de imports die ik recent heb uitgevoerd (Pijnacker-Nootdorp en Scheveningen) fouten bevatten waardoor de adressen vervangen moeten worden. Het lukt mij namelijk niet om via de GEON tool alle adressen van een gemeente correct als shapefile te converteren, tot 5% van de adressen bevindt zich ergens in Frankrijk. De JOSM plugin van GertJan, waar nog druk aan gesleuteld wordt, zal veel beter gaan werken om de import uit te voeren.

Cheers, Johan

Offline

#146 2013-12-13 15:26:17

Hendrikklaas
Member
Registered: 2012-08-15
Posts: 1,384

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

Mail is al weg naar GeeJee.

Offline

#147 2013-12-17 00:29:28

GeeJee
Member
Registered: 2013-11-17
Posts: 45
Website

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

Ik gooi het programma toch nog even om. Deels uit eigenbelang ;-)

Nieuw voorstel:
- 12 januari (zondag) nieuwjaarsborrel OSM+OSGeo.nl in café Dudok in Hilversum (t/o station). Voordeel is dat daar een aparte zaal + scherm (+beamer?) beschikbaar is. Hilversum scoort op bereikbaarheid even hoog als Duivendrecht (2.6M treinreizigers binnen een uur reisafstand)

Daar even breed aandacht besteden aan de BAG-import activiteiten, en de borrel kan uiteraard worden voorafgegaan door een (laatste) technische check voordat er daadwerkelijk tot import wordt overgegaan:
- in de tweede helft van januari een proefimport uitvoeren (waarbij ik Johan C. graag in de lead laat) en
- die bijv. begin feb laten volgen door een "Assemblage&MappingParty" ter plekke (bijv. Duivendrecht?).


Bezwaar? If not, dan ga ik (met medewerking van de OSGeo.nl penningmeester) bij Dudok een zaaltje regelen voor zondag 12 januari.


groet,

GeeJee

Offline

#148 2013-12-17 11:00:21

Hendrikklaas
Member
Registered: 2012-08-15
Posts: 1,384

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

GeeJee, Duivendrecht paste binnen de criteria als behapbare kern. Een beschikbare gelegenheid ter plaatse met OV en gratis parkeren vormde een aardige bijkomstigheid.

Offline

#149 2013-12-17 11:15:52

GeeJee
Member
Registered: 2013-11-17
Posts: 45
Website

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

Duivendrecht als ideale importtestcase blijft ook wat mij betreft overeind staan.

Ik heb echter nog geen beeld wat de beoogde importsessie exact gaat inhouden. Als we achter een PC gaan zitten om (en deel van) de BAG te importeren is een zaaltje met beamer handiger dan met 15 man naar een laptopscherm zitten koekeloeren.
En het criterium van een aparte zaal geldt sowieso voor de OSGeo.nl nieuwjaarsborrel (zeg ik als OSgeo.nl voorzitter)

De Duivendrechtse horeca blijft uiteraard wel een prima uitvalsbasis voor een in-het-terrein-Mappersbijeenkomst om eventuele "collateral damage"/nevenschade van de BAG-import weer echt te trekken.

Offline

#150 2013-12-17 13:23:13

It's so funny
Member
Registered: 2011-05-30
Posts: 436

Re: Idee om wat met BAG te gaan doen

Voor het scherm en de beamer hoeven we wat mij betreft niet te verkassen, ik kan dat wel regelen

Offline

Board footer

Powered by FluxBB