You are not logged in.

#51 2014-02-25 23:16:33

Paweł_Pyrczak
Member
Registered: 2013-12-17
Posts: 30

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

A te dwa obrazki z tych linków się otwierają, tu teraz w przeglądarce internetowej ? (Powinien się pokazać rzeszowski rynek)
(Geoportal 2) http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/servic … HEIGHT=512
(Geoportal sdi) http://sdi.geoportal.gov.pl/wms_orto/wm … HEIGHT=512

Offline

#52 2014-02-25 23:40:59

madziunia25
Member
Registered: 2014-02-25
Posts: 38

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Tak. Otwierają się.
Np. podkład: Rzeszów (Ortofotomapa) bez problemu działa w JOSM.

Offline

#53 2014-02-25 23:45:07

Zibior2
Member
Registered: 2012-08-17
Posts: 2,407

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Zbigniew_Czernik wrote:

A projekcję jaką masz ustawioną? Powinna być albo Merkatora, albo PUWG1992.

Pytałem o projekcję...

Offline

#54 2014-02-25 23:53:49

madziunia25
Member
Registered: 2014-02-25
Posts: 38

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

W pierwszym wersie odpowiedziałem na zadane pytanie.
Powtarzam: TAK PODANE LINKI OTWIERAJĄ SIĘ BEZ PRZESZKÓD

Offline

#55 2014-02-26 00:21:15

madziunia25
Member
Registered: 2014-02-25
Posts: 38

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Domyślenie jest Merkator. Po zmianie na PUWG1992 sytuacja bez zmian - czerwone kafle...

Offline

#56 2014-02-26 00:24:36

Zibior2
Member
Registered: 2012-08-17
Posts: 2,407

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Nosz nie wiem, co jest nie tak... przecież tam nie ma czarów - to musi działać.

Czy możesz zrobić zrzut ekranu z konfiguracji JOSM, tak by było widać cały adres? O coś takiego mi chodzi:
LMfiPkf.jpg

Offline

#57 2014-02-26 08:42:07

madziunia25
Member
Registered: 2014-02-25
Posts: 38

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

WItam,
Geoportal2 ma adres:
wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/img/guest/ORTO/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Raster&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (JOSM)}

Geoportal:
wms:http://sdi.geoportal.gov.pl/WMS_ORTO/WMService.aspx?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&Layers=ORTOFOTO&styles=&SRS={proj}&WIDTH={width}&height={height}&BBOX={bbox}

Offline

#58 2014-02-26 09:03:45

marek kleciak
Member
Registered: 2010-10-11
Posts: 8,439

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Dzięki!

Offline

#59 2014-02-26 12:43:28

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,745
Website

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Tak z ciekawości. Zamień "http" na "https". Czy jest różnica?
Dlatego, że kiedyś miałem problem z wyświetlaniem stron w Firefoxie .
Niechcący ustawiłem sobie blokadę dla "http".

Last edited by Władysław Komorek (2014-02-26 12:45:35)

Offline

#60 2014-02-26 13:09:58

madziunia25
Member
Registered: 2014-02-25
Posts: 38

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Witam,
Zmiana na "https" nic nie dała.

Offline

#61 2014-02-26 13:20:43

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,745
Website

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

madziunia25 wrote:

Witam,
Zmiana na "https" nic nie dała.

Zakładamy, że za każdym razem usuwasz cache i od nowa włączasz JOSM.
Jakiego masz User-Agent z http://ifconfig.me/

Last edited by Władysław Komorek (2014-02-26 13:23:17)

Offline

#62 2014-02-26 13:26:46

madziunia25
Member
Registered: 2014-02-25
Posts: 38

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Dokładnie tak - kasuje cache i potem wchodzę do JOSM.

Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0

Offline

#63 2014-02-26 13:31:21

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,745
Website

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

madziunia25 wrote:

Dokładnie tak - kasuje cache i potem wchodzę do JOSM.

Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0

Czyli:
Działa (dla Rzeszowa):

http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/img/guest/ORTO/MapServer/WMSServer?LAYERS=Raster&FORMAT=image%2Fjpeg&SERVICE=WMS&VERSION=1.1.1&REQUEST=GetMap&STYLES=&SRS=EPSG%3A4326&BBOX=22.00424194335951,50.03685573785993,22.00561523437469,50.03773778731993&WIDTH=512&HEIGHT=512

A nie działa:

http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/img/guest/ORTO/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Raster&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (JOSM)}

Spróbuj zamienić "{proj}" na "EPSG%3A4326".

Last edited by Władysław Komorek (2014-02-26 13:37:25)

Offline

#64 2014-02-26 14:30:50

madziunia25
Member
Registered: 2014-02-25
Posts: 38

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Bez zmian

Offline

#65 2014-02-26 14:43:02

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,745
Website

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

madziunia25 wrote:

Bez zmian

Różnica jest na końcu.
1. Współrzędne
2. User Agent
Spróbuj jeszcze zamienieć

{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (JOSM)}

na

{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0}

A czy w ustawieniach WMS, masz Pobieracz: webkit-image {0}

PS
Jeśli te dwa poniższe WMS'y z innych źródeł też nie działają to pozostało usunąć JOSM i wszystkie ślady po nim na systemie i ponownie zainstalować.

wms:http://emuia.gugik.gov.pl:80/wmsproxy/emuia/wms?SERVICE=WMS&FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=emuia:mapa_punktow_adresowych,emuia:layer_miejscowosci_granica&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}&FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}
wms:http://www.punktyadresowe.pl/cgi-bin/wms-impa?FORMAT=image/png&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=impa-adresy&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

Last edited by Władysław Komorek (2014-02-26 16:16:17)

Offline

#66 2014-02-26 16:31:14

madziunia25
Member
Registered: 2014-02-25
Posts: 38

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Moje testy:
Automat wybiera adres:
wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/img/guest/ORTO/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Raster&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (JOSM)}
Efekt - czerwone kafle.
Kolejna wersja:
wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/img/guest/ORTO/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Raster&STYLES=&SRS="EPSG%3A4326"&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (JOSM)}
Efekt - czerwone kafle.
Następnie:
wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/img/guest/ORTO/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Raster&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0
Efekt - nic się nie wczytuje
I ostatni:
wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/img/guest/ORTO/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Raster&STYLES=&SRS="EPSG%3A4326"&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0
Efekt - nic się nie wczytuje.

W ustawieniach WMS, mam Pobieracz: webkit-image {0}

Offline

#67 2014-02-26 17:09:36

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,745
Website

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

madziunia25 wrote:

Następnie:
wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/img/guest/ORTO/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Raster&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0
Efekt - nic się nie wczytuje
I ostatni:
wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/img/guest/ORTO/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Raster&STYLES=&SRS="EPSG%3A4326"&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0
Efekt - nic się nie wczytuje.

W ustawieniach WMS, mam Pobieracz: webkit-image {0}

Źle wipisałeś User Agent.
Patrz uważnie na nawiasy smile
Ma być na końcu, po "{bbox}"

{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0}

Offline

#68 2014-02-26 18:51:55

madziunia25
Member
Registered: 2014-02-25
Posts: 38

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Test adresów:
wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/img/guest/ORTO/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Raster&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0}
Brak wczytywania

wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/img/guest/ORTO/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Raster&STYLES=&SRS="EPSG%3A4326"&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0}
Czerwone kafle.

Offline

#69 2014-02-26 20:07:02

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,745
Website

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

madziunia25 wrote:

wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/img/guest/ORTO/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Raster&STYLES=&SRS="EPSG%3A4326"&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0}
Czerwone kafle.

Źle - "EPSG%3A4326" ma być tylko   EPSG%3A4326 smile
A na końcu patrz post #65

Last edited by Władysław Komorek (2014-02-26 20:08:19)

Offline

#70 2014-02-26 21:22:37

madziunia25
Member
Registered: 2014-02-25
Posts: 38

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Adres:
wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/img/guest/ORTO/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Raster&STYLES=&SRS=EPSG%3A4326&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0}
Brak wczytywania.

Last edited by madziunia25 (2014-02-26 21:23:42)

Offline

#71 2014-02-26 23:17:48

dziabaducha
Member
From: Kraków
Registered: 2013-05-08
Posts: 544

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

madziunia25 wrote:

User-Agent,Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0}

A dlaczego używasz FF 64bit ? Przecież nawet nie wiem czy ta wersja jest w pełni supportowana przez Mozillę. Chyba, że coś się zmieniło ostatnimi czasy.


Xiaomi Redmi 3 Pro (Osmand)
Kraków i okolice, Beskid Wyspowy

Offline

#72 2014-02-27 00:03:57

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,745
Website

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Ja używam bez problemu.
User-Agent(Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0)

Offline

#73 2014-02-27 00:05:41

Paweł_Pyrczak
Member
Registered: 2013-12-17
Posts: 30

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

http://pl.wikipedia.org/wiki/WOW64 wink
A po drugie to jest tylko nagłówek jakim przedstawia się JOSM serwerowi, FF w to nie mieszajmy.
Ciekawy przypadek jest tutaj: nie działa mimo że powinno. Dla testów sprawdziłem nawet u siebie czy może są jakieś problemy przy innej wersji Javy. Oprócz używanej Javy7 sprawdziłem zarówno jakąś nieaktualizowaną od dawna Javę 6, jak i OpenJDK 7. Wszędzie działa.

Offline

#74 2014-02-27 08:36:22

royas
Member
Registered: 2013-08-05
Posts: 111

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Sprawdz z {header(User-Agent,Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0)}
- brakujący nawias zamykający zwykły przed końcową zamykającą klamrą.

Last edited by royas (2014-02-27 08:37:15)

Offline

#75 2014-02-27 10:18:27

madziunia25
Member
Registered: 2014-02-25
Posts: 38

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Witam,
Adres rozszerzony o {header(User-Agent,Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0)} skutkuje pojawieniem się białego tła. Mapa natomiast się nie wczytuje.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB