You are not logged in.

#26 2014-02-18 13:50:13

Yarl
Member
From: Bytom, Poland
Registered: 2009-09-07
Posts: 389
Website

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Dodałem zmienionego user-agenta do predefiniowanego Geoportalu2. Wystarczy odświeżyć sobie spis podkładów, jak poniżej:

f61cvJJ.png

Offline

#27 2014-02-18 13:50:48

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,353

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Możliwe że jakiś osioł postanowił ściągnąć dane geoportalu dla całej Polski tępym botem, tak jak ktoś robił to z mapami generowanych z danych OSM.

Przestawienie user agenta na "JOSM" odblokowuje dostęp. "JOSM Java" blokuje.

Ticket dla JOSM: https://josm.openstreetmap.de/ticket/9732#ticket

Podjąłem też próbę kontaktu z geoportalem przez http://geoportal.gov.pl/web/guest/kontakt/zglos-blad Wątpię by odpowiedzieli sensownie, pewnie trzeba będzie oficjalne pisma pisać...

Last edited by Bulwersator (2014-02-18 15:00:36)

Offline

#28 2014-02-18 16:09:24

benek
Member
Registered: 2013-06-04
Posts: 319

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Yarl wrote:

Dodałem zmienionego user-agenta do predefiniowanego Geoportalu2. Wystarczy odświeżyć sobie spis podkładów, jak poniżej:

http://i.imgur.com/f61cvJJ.png


A da się uzyskać dostęp do innych WMS-ów np hipsometrycznej czy BDOT ?
Jak na razie  klient WMS zgłaszający się jako  JOSM jeszcze mi nie pobrał żadnej warstwy a user agent zaproponowany przez Ciebie też nie odblokowuje tych WMSów.
Może ktoś biegły w QGIS czy innych klientach sprawdzi czy Geoportal2 wyłączył całkowicie  inne warstwy poza orto, czy też tylko blokuje po user agent?

Lista WMS-ów, które geoportal2 podaje jako działające
http://geoportal.gov.pl/web/guest/uslug … adania-wms

Last edited by benek (2014-02-18 16:11:00)

Offline

#29 2014-02-18 16:33:21

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,743
Website

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

@benek
A wyłączyłeś JOSM, odkaszowałeś i włączyłeś od nowa?

Last edited by Władysław Komorek (2014-02-18 16:33:48)

Offline

#30 2014-02-18 17:54:30

radmar
Member
Registered: 2012-10-12
Posts: 155

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Bulwersator wrote:

Zauważ że te strony podają user agent przeglądarki, a nie JOSMa. A podawanie nieprawdziwego user agenta to bardzo zły pomysł.

Nie lepiej podać coś typu "JOSM"?

Nie, gdyż wtedy filtr będzie po tygodniu ustawiony również na "JOSM", a user-agent przeglądarki wygląda bardzo niewinnie i nie rzuca się w oczy.
Jest takie mądre ludowe powiedzenie "czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal".

Offline

#31 2014-02-18 18:22:45

henryk1957
Member
From: Mikołów
Registered: 2013-11-28
Posts: 15

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Władysław Komorek wrote:

@benek
A wyłączyłeś JOSM, odkaszowałeś i włączyłeś od nowa?


takie proste i działa:)

Offline

#32 2014-02-18 19:46:21

benek
Member
Registered: 2013-06-04
Posts: 319

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

henryk1957 wrote:
Władysław Komorek wrote:

@benek
A wyłączyłeś JOSM, odkaszowałeś i włączyłeś od nowa?


takie proste i działa:)

Ale co działa?
Pytałem o inne WMS niż ORTO z Geoportalu2   (orto działa po odświeżeniu sposobem jaki podał Yarl) .

Usługa parsowania warstw (ściągania listy) nie działa na WMSach posiadających więcej warstw.Zatem nie można sobie wygenerować linka łączącego kilka warstw na serwerze w jedną na JOSMIE.

Offline

#33 2014-02-25 11:04:53

madziunia25
Member
Registered: 2014-02-25
Posts: 38

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Witam,
Czy ktoś z Państwa może mi pomóc rozwiązać problem polegający na tym, że podkład geoportalu/geoportalu 2 nie działa u mnie, tzn. przy próbie jego załadowania pojawiają się czerwone kafle z napisem BŁĄD zasłąniając w ten sposób cały ekranmapy?
Używam JOSM 6767.
Adres Geoportal 2: wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/img/guest/ORTO/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Raster&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (JOSM)}
Adres Geoportal: wms:http://sdi.geoportal.gov.pl/WMS_ORTO/WMService.aspx?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&Layers=ORTOFOTO&styles=&SRS={proj}&WIDTH={width}&height={height}&BBOX={bbox}
Jestem nowym użytkowniekiem więc w miarę możliwości proszę o łopatologiczną wykładnię.:)

Offline

#34 2014-02-25 11:16:04

madziunia25
Member
Registered: 2014-02-25
Posts: 38

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Witam,
Czy ktoś z Państwa może mi pomóc rozwiązać problem polegający na tym, że podkład geoportalu/geoportalu 2 nie działa u mnie, tzn. przy próbie jego załadowania pojawiają się czerwone kafle z napisem BŁĄD zasłąniając w ten sposób cały ekranmapy?
Używam JOSM 6767.
Adres Geoportal 2: wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/img/guest/ORTO/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Raster&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (JOSM)}
Adres Geoportal: wms:http://sdi.geoportal.gov.pl/WMS_ORTO/WMService.aspx?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&Layers=ORTOFOTO&styles=&SRS={proj}&WIDTH={width}&height={height}&BBOX={bbox}
Jestem nowym użytkowniekiem więc w miarę możliwości proszę o łopatologiczną wykładnię.:)

Offline

#35 2014-02-25 11:18:38

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,743
Website

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

madziunia25 wrote:

Witam,
Czy ktoś z Państwa może mi pomóc rozwiązać problem polegający na tym, że podkład geoportalu/geoportalu 2 nie działa u mnie, tzn. przy próbie jego załadowania pojawiają się czerwone kafle z napisem BŁĄD zasłąniając w ten sposób cały ekranmapy?
Używam JOSM 6767.

Zacznij od tego, że po wyłączeniu JOSM, usuń wszystko w folderze "cache" dla JOSM i ponownie uruchom JOSM.
http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=24200

PS. Nie umieszczaj tego samego posta na innym forum. Wystarczy jak to zrobisz na jednym.

Last edited by Władysław Komorek (2014-02-25 11:24:12)

Offline

#36 2014-02-25 11:19:09

benek
Member
Registered: 2013-06-04
Posts: 319

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Witamy koleżankę w OSM.
Nie znam dokładnie mechanizmu powstawania czerwonych kafli.
Prawdopodobnie generuje je JOSM na podstawie zbyt dużego czasu między wysłaniem żądania na serwer WMS i zbyt długiej odpowiedzi.
Mamy z tymi kaflami częsty problem gdy geoportal2  przymula.
Zwykle trwa to kilka minut i przesunięcie ekranu w inny rejon i powrót do tej samej skali powoduje, że kafle ortofotomapy się pojawiają.
Bywa jednak, że WMS padnie naprawdę i wtedy (powiedzmy godzinę są problemy).
Czasem rolę goportalu2 przejmuje geoportal1. ale bardzo rzadko więc odradzam częste sprawdzanie.

Zatem trzeba by wiedzieć czy nigdy Ci geoportal2-orto nie chodził, czy akurat teraz.
Właśnie niedawno też miałem czerwone kafle na G2, ale wróciło do normy.

Last edited by benek (2014-02-25 11:22:00)

Offline

#37 2014-02-25 13:10:19

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,353

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Geoportal czasami ma fochy i nie działa, czasem po kilka godzin.

Last edited by Bulwersator (2014-02-25 13:10:44)

Offline

#38 2014-02-25 15:01:46

madziunia25
Member
Registered: 2014-02-25
Posts: 38

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Zacznij od tego, że po wyłączeniu JOSM, usuń wszystko w folderze "cache" dla JOSM i ponownie uruchom JOSM.
http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=24200

Witam,
Dziękuję za podpowiedź.
Usunąłem wszystko z folderu "cache" dla JOSM. Jednak problem nie zniknął - nadal pojawiają się czerwone kafle z napisem BŁĄD.
Folder CACHE oczyściłem z poziomu windows, nie z poziomu DOS.

Last edited by madziunia25 (2014-02-25 15:07:33)

Offline

#39 2014-02-25 15:11:07

Zibior2
Member
Registered: 2012-08-17
Posts: 2,407

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

W przypadku kolegi madziunia25 ten foch trwa już kilka dni...

Offline

#40 2014-02-25 15:11:37

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,743
Website

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Czy wybrałeś tak jak zalecają w http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=17082 #6?

Bo u mnie, to obecnie, Geoportal2 jest bardzo szybki.

Last edited by Władysław Komorek (2014-02-25 15:19:52)

Offline

#41 2014-02-25 15:50:23

benek
Member
Registered: 2013-06-04
Posts: 319

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Paweł Paprota wrote:

U siebie musiałem przestawić Projection method (Preferences > trzecia zakładka) z Mercator na WGS84 żeby się ładnie wyświetlało.

Ale faktycznie czasem coś dziwnie wyglądają niektóre kafelki.

Ten URL wyciągnąłem "ręcznie" (za pomocą Wiresharka...) z przeglądarki map na Geoportal - "oficjalny" URL do WMS-a opublikowany na tej stronie zawsze podaje mi białe kwadraty. Jakby ktoś miał bardziej stabilny URL do tej mapy to proszę podać :-)

To poproszę o wyciągniecie Wiresharkiem  mapy hipsometrycznej o rozdzielczości 1 m.

http://mapy.geoportal.gov.pl/imap/?gpma … ions=acOGC

Na prawym pasku klikamy -Pełny- Na lewym górnym :Widok-Widoczność warstw i serwisów-i ustawiamy Rzeżba terenu (hipsometria)
Mają tę warstwę w WMTS ale może da się wyciągnąć WMSa.
To wspaniałe narzędzie do umieszczania dróg leśnych w widocznych na hipso leśnych wąwozach.
Pięknie też wyglądają drogi leśne na pochylniach (zboczach) .
Rowy leśne , groble i wały przeciwpowodziowe, okopy wojenne i wały kamienne,  rozmaite grodziska i fosy.
Skały, mostki, nasypy prowadzące na wiadukty, stawy i opuszczone źwirownie, jazzy, wyloty tuneli, koryta rzeczne
Kamieniołomy to fenomen.

Offline

#42 2014-02-25 15:55:20

madziunia25
Member
Registered: 2014-02-25
Posts: 38

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Tak, wpisałem:
wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/imgurl/guest/ORTO_G2/MapServer/export?dpi=96&transparent=true&format=png24&f=image&bboxSR=4326&imageSR=4326&bbox={bbox}
Sytuacja bez zmian.
Dla porównania ponownie wyczyściłem cache (wcześniej usunąłem geoportal2 z listy preferowanych), ponownie włączyłem JOSM i dodałem geoportal (z aktywacją) i.... nadal świecą czerwone kafle z napisem BŁĄD.

Offline

#43 2014-02-25 16:05:12

benek
Member
Registered: 2013-06-04
Posts: 319

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

madziunia25 wrote:

Witam,
Czy ktoś z Państwa może mi pomóc rozwiązać problem polegający na tym, że podkład geoportalu/geoportalu 2 nie działa u mnie, tzn. przy próbie jego załadowania pojawiają się czerwone kafle z napisem BŁĄD zasłąniając w ten sposób cały ekranmapy?
Używam JOSM 6767.
Adres Geoportal 2: wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/img/guest/ORTO/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Raster&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (JOSM)}
Adres Geoportal: wms:http://sdi.geoportal.gov.pl/WMS_ORTO/WMService.aspx?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&Layers=ORTOFOTO&styles=&SRS={proj}&WIDTH={width}&height={height}&BBOX={bbox}
Jestem nowym użytkowniekiem więc w miarę możliwości proszę o łopatologiczną wykładnię.:)


Zmień nicka dziewczyno:)
Trzeba uważać przy wklejaniu adresu WMS, bo jak się to źle zrobi to JOSM doklei zdublowany początek adresu
wms:wms:http.......

1) Widzę, że masz agenta Firefoksa.
2) ten dres geoportalu1   sdi,geoportal to zdaje się prawie nigdy nie chodzi. Ty podałeś krótkiego linka, do którego JOSM dokleja magiczne słowo "Geoportalu zamknij się (Java) "
3) są jeszcze inne WMSy stabilne

Używaj tego pierwszego ale z innym agentem, bo rzeczywiście tydzień temu JOSM zaczął świnić dla tego agenta.
Yarl już skorygował adres, który teraz  przedstawia się agentem JOSM (bez słowa Java)  i poprawiło się.

W opcjach WMS klikasz ma mapkę z prawej w Polskę , klikasz na przycisk odśwież pod mapką  i dostajesz nowy link do WMS.
Jak nie zadziała to skasuj stary i odśwież, a  potem aktywuj z górnej listy nowy zaktualizowany.

Coś mi się zdaje że rudy lis to czerwone kafle,
bo ja się tak cały dzień męczyłem zanim mi Yarl nie podpowiedział, że agent ponownie zmieniony i od ręki pomogło.

Last edited by benek (2014-02-25 17:31:48)

Offline

#44 2014-02-25 16:39:37

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,743
Website

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

madziunia25 wrote:

Tak, wpisałem:
wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/imgurl/guest/ORTO_G2/MapServer/export?dpi=96&transparent=true&format=png24&f=image&bboxSR=4326&imageSR=4326&bbox={bbox}
Sytuacja bez zmian.
Dla porównania ponownie wyczyściłem cache (wcześniej usunąłem geoportal2 z listy preferowanych), ponownie włączyłem JOSM i dodałem geoportal (z aktywacją) i.... nadal świecą czerwone kafle z napisem BŁĄD.

A czy inne WMS'u działają?

Offline

#45 2014-02-25 19:16:29

madziunia25
Member
Registered: 2014-02-25
Posts: 38

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Inne podkłady działają bez problemów.
PS. Zamiast pisać co i jak muszę zmienić (niekoniecznie zrozumiałe dla mnie epopeje zresztą) proszę o podanie właściwego, kompletnego, działającego adresu dla geoportalu2.

Offline

#46 2014-02-25 20:17:14

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,743
Website

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

madziunia25 wrote:

Inne podkłady działają bez problemów.
PS. Zamiast pisać co i jak muszę zmienić (niekoniecznie zrozumiałe dla mnie epopeje zresztą) proszę o podanie właściwego, kompletnego, działającego adresu dla geoportalu2.

No przecież podałem link do wątku powyżej, z zrzutem z ekranu jak wybrać Geoportal2 i Geoportal.
Przed chwilą sprawdziłem.
Wybieram, aktywuję, wyłączam JOSM, usuwam cache, włączam JOSM i mi to wszystko śmiga.
To są właściwe i działające WMS'y.

Albo wstaw oddzielnie

wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/img/guest/ORTO/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Raster&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (JOSM)}

Last edited by Władysław Komorek (2014-02-25 20:19:38)

Offline

#47 2014-02-25 21:05:53

madziunia25
Member
Registered: 2014-02-25
Posts: 38

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Witam,
Niestety procedura opisana powyżej u mnie się nie sprawdziła. Czerwone kafle jak były tak są.

Offline

#48 2014-02-25 21:18:16

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,743
Website

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

A czy ten WMS działa u Ciebie (tak dla testu)?. Wklej go tak jak widzisz:

wms_endpoint:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/pub/guest/G2_BDOT_BUD_2010/MapServer/WMSServer{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (JOSM)}

I potem wybierz jakąś warstwę.

Last edited by Władysław Komorek (2014-02-25 21:20:11)

Offline

#49 2014-02-25 23:02:22

madziunia25
Member
Registered: 2014-02-25
Posts: 38

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

Niestety nie działa. Czerwone kafle powracają

Offline

#50 2014-02-25 23:16:21

Zibior2
Member
Registered: 2012-08-17
Posts: 2,407

Re: Geoportal 2 / ortofotomapa - WMS URL

A projekcję jaką masz ustawioną? Powinna być albo Merkatora, albo PUWG1992.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB