POI-каталог

По аналогії з валідатором назв вулиць створив сторінку для POI

З основних неприємностей хочу відмітити наступне:

  1. Більшість POI не мають адреси, яку, як мені видається, розставляти взагалі непотрібно, адже адресу можна взяти з полігону будинка, якому належить точка. Крім іншого часто адреса POI і будинка не співпадають. Те саме стосується і вулиць.

  2. Відсутній загальний стандарт найменування. З локалізацією також проблеми. Незрозуміло як правильніше Піцерія “Трололо”, Піцерія «Трололо» чи просто Трололо. Мені видається, що класифікатор необхідний, адже загальноприйняті теги не дозволяють описати усе різноманіття інфраструктури міста.

  3. Те саме стосується формату телефонного номера. Незрозуміло, як бути якщо контактних номерів кілька. Або ще гірше, якщо частина з них одночасно виконують функціїї факса.

Закликаю усіх приділити більшу увагу POI. На поточний момент їх дуже мало, хоча по ним було б зручно розставляти адресацію будинків, за умови, що POI має web-сайт, де вказана контактна інформація. З часом прикручу додаткові плюшки до сервіса: дерево категорій, wikipedia, фотографії. Можливо ще щось? Пропонуйте.

Хоча загалом, мені видається, OSM представляє доволі скупі можливості для створення повноцінного каталога комерційних об’єктів. Мова йде про текстовий опис (не кожна перукарня може бути описана через wikipedia), фотографії (незрозуміло як зв’язати якусь фотогалерею з конкретним POI), складні випадки графіка роботи, опис телефонів і email (якщо їх кілька і вони належать різним структурним підрозділам однієї організації). Також хотілось би мати можливість описувати різні параметри одного типу об’єктів для фільтрування (наприклад, для готелів і кафе: які послуги і розваги надаються, а для стоматологів які технології застосовуються для лікування тієї чи іншої проблеми) і т.д. Але для цього мені доведеться наплодити over 9000 нових тегів

Файний сервіс! Деякі поля не редагуються, а телефон - взагалі зменшуються при цьому до 2х цифр.

  1. Я теж не пишу адресу, вважаю це зайвим витрачанням часу. Але зараз пошук Nominatim некоректно розраховує адресу, номер будинку взагалі відсутній.
  2. Деякі точки мають тип закладу в реальній (юридичній) назві, це рідкість. На офіційних сайтх міськрад публикують списки закладів торгівлі, харчування, звідти можна взяти інформацію. Особисто я залишив: Піцерія Дольче. Але, часто власники вживають тип закладу умовно, наприклад окрім піци подають пиво з рибою, кондитерські вироби. Однозначно тут не розібратись чи насправді то піцерія… А ще існує тег cuisine=* для типів кухні (страв).
  3. Взагалі-то можна вживати будь-які теги, але проблема в тому, що не всі програми їх інтерпретуватимуть. Пропоную схему phone1=*, phone1:description=, phone1:description:en=, phone1:fax=yes. Так само реально додати розширену інформацію до інших об’єктів, ну а потім винести на голосування у всій спільноті OSM.

схоже, не враховуються не-точкові об’єкти - тег магазину може стояти на будівлі, наприклад.

На рахунок телефонів - це все одно дані, які не потребують машинної обробки, тому формат на подобі +380501234567;+380972345678. Для факсу є окремий тег fax=+380447894561. На рахунок того, чи виділяти код країни, код міста/оператора та сам номер - є різні пропозиції, але це вже не є проблемою.

До речі, щось мало знайшло post_office’в у Чернівцях. Може, погано наносив :slight_smile:

Угу, класифікатори і адреса поки readonly. Чи є сенс редагувати amenity, tourism, leisure і shop? Якщо бажаєте - добре. А от з адресою важче, вона по дефолту береться з будинку.

Я для тесту лише точкові об’єкти залив. Полігони додам пізніше. Та й взагалі я схиляюсь до думки, що краще використовувати саме точки (якщо офіс компанії переїхав, що буває дуже часто, точка просто перетягується на нову будівлю. Заносити усі теги наново надто рутинно)

точки це добре, але коли стаціонарно будівля розраховувалась лише під одне використання (магазин, торговий центр, стадіон, автовокзал, ще купа всього) - то краще на полігон наносити.

Додав полігони і рілейшини.

Загалом з POI повна каша. Давайте домовимось про формат контактної інформації. З префіксом contact: чи без (phone=, fax=, website=*). Я б звів ботом всі POI до єдиного стандарта. Те саме з форматом телефоного номера і форматом wikipedia

якщо висловлюєм думки - особисто я не бачу змісту використовувати префікс “contact:”.

Підтримую думку що contact: - надлишкова інформація. Тим більше що сторінка обговорення даного тегу підтверджує, що він практично не використовується і його слід визнати неактуальним.
Формати придумувати не треба, вони вже визначені: phone, wikipedia.
Єдине про що можна домовитись стосовно першого (телефона) - користуватися ITU-T E.123 чи RFC 3966. Хоча, IMHO, це не суть важливо. Які б не були домовленості - їх треба буде відобразити в OSM wiki.

Думаю, що формат телефону ми скриптом не виправимо
Ось, наприклад, коди Волинської області: http://ukrtelecom.ua/reference/trunkline_code/code?region=13

Усі формати передбачають виділення коду населеного пункту
+380334200000 - в місті Володимир-Волинський, кодом міста є 3342, телефон 00000
+380334300000 - в Луцьку, кодом міста є 33, телефон 4300000
Досить складно буде скриптом по-різному інтерпретувати ці номери телефонів
Хіба десь знайти базу кодів міст і якось його використати…

//теж думаю, що “contact:” надлишкове

(33) - це код Волинської області області. Кодом Луцька є (3322). Хоча можливо я і помиляюсь

+380 3247 53184
+380 67 5657241
+380 95 5545923

Всі номери мають мати однакову довжину. Починатись з "+380 ", після яких йде наперед визначений список кодів міст і операторів. Якщо це мобільний оператор, далі йде 7 цифр, якщо код міста - 5 цифр. Ті номери, що відповідають цій умові, виправити можно запросто. З іншими буде складніше.

І ще було б добре додати телефонні коди на адміністративні центри НП. Питання лише, який тег використати?

Так, я помилився. Кодом Луцька є 3322. Або 332. А межах міста як п’ятицифрові так і шестицифрові номери.

Якщо є “визначений список кодів міст і операторів” тоді ніби нескладно. А він є?

Телефонный_план_нумерации_Украины
Коди автоматичного мiжмiського зв’язку

Я на днях все зроблю. У середніх міст код - 3 цифри, у малих - 4, у великих міст і мобільних операторів - 2

Ой-ой, обережніше. Залежність тут не від розміру міста, а від ємності конкретної АТС в місті.
Наприклад, Полтава: є номери 5-тизначні, для них код 5322, нарівні з ними є номери 6-тизначні, для таких код 532.
Таким чином зберігається загальна кількість цифр номеру.

Так а з форматом ми вже визначились?

Я правильно розумію, що в Полтаві по місту 34633 = 234633, при чому на цих два номери телефонувати з іншої країни треба за телефоном
+380 532 234633. Якщо так, то для усіх полтавських POI контактні телефони мають починатись з +380 532 …

Ні. Використовувати пробіл чи “-”, в якості розподілювача, думаю не принципово. Хоча особисто я за пробіл.
Головне аби довжина у всіх була однаковою.

Ось табличка по Полтаві: http://3.bp.blogspot.com/_N_HsPYKmbik/ST1HIFDfZHI/AAAAAAAAAVY/IkEyndC-0_s/s1600/%D0%91%D0%B5%D0%B7%D1%8B%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D0%B9.jpg
Для різних АТС - різна довжина номеру телефону.
В Полтаві по місту 34633 не дорівнює 234633. Набираючи 234633 АТС-2 з’єднає з 23463.

Ні, 34633 != 234633.
В місті нарівні існує декілька АТС. Старенькі слабі типу 12345 і нові 123456. З міських номерів набираються напряму, а міжмісто чи мобільний - відповідно різні коди.
От буквально 5 хв. тому провели практичний експеримент. Набрали на 5-тизначний номер, додатково дописавши “2” спереду. Виклик іде, але з’єднання не відбувається. Через хвилину передзвонили абоненту, на правильний номер, без “2”. Що цікаво: там теж виклик чули, навіть трубку брали, але з’єднання не відбулося. Тому остаточний вердикт: 34633 != 234633. Різна кількість цифр в номері - різні коди, навіть в межах одного міста.

Вимальовується простий алгоритм: код повинен доповнювати кількість цифр номера до правильної. Реалізувати його просто.

P.S. До речі, 2-- - це одна з існуючих старих АТС. Тому варіант, наведений колегою dudka, цілком імовірний :slight_smile:

тобто проблема лише в тому де пробіл ставити? (+380 5322 12345 чи +380 532 212345)

Ну наведений варіант гіпотетичний - конкретно таких комбінацій цифр не існує, але принцип правильний.
І місцяни знатимуть як набирати номер зі стаціонарного телефону.