You are not logged in.

#176 2010-06-24 13:11:59

Yarl
Member
From: Bytom, Poland
Registered: 2009-09-07
Posts: 389
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Zbigniew Czernik wrote:

Myślę, że mniej niż myślisz tongue
Nie spotkałem się jeszcze, żeby dane w UMP zgadzały się z mapami Googla (UMP jest dokładniejsze)

UMP dokładniejsze? Jak czasami zerkałem na Geoportal przy uploadzie to rezygnowałem, bo prawie żadna ulica nie była na miejscu... Wyglądało jak przerysowane ze źle skalibrowanej mapy lub kiepskiego odbiornika GPS. Z dwojga złego lepsze to drugie, ale jak było naprawdę to raczej się nie dowiemy.

Offline

#177 2010-06-24 13:16:24

deejay1
Member
Registered: 2008-06-17
Posts: 109

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Zbigniew Czernik wrote:

Czy mi się wydaje czy tam wyraźnie mówią o przerysowywaniu z map Google? Ciekawe ile procent danych UMP pochodzi od Google... BP, MSPANC

Myślę, że mniej niż myślisz tongue
Nie spotkałem się jeszcze, żeby dane w UMP zgadzały się z mapami Googla (UMP jest dokładniejsze)

Pisząc mapy miałem na myśli oczywiście ortofotomapy Google. Tak wiem, wredny jestem ale czasem sobie przeglądam ich hybrydową mapę i patrzę jak cudownie się pokrywają niektóre obszart i budynki, ech...

Offline

#178 2010-06-24 14:32:46

Zbigniew Czernik
Member
Registered: 2009-09-12
Posts: 1,308
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Nie jestem pewien, ale UMP zakłada niekomercyjne wykorzystanie swoich danych mapowych (inaczej niż OSM) więc IMHO nie muszą przykładać takiej wagi do czystości danych, co jednak nie zmienia faktu, że się starają i np. ostatnio wywalili kilka miast, bo odkryli, że zrobiono je na podstawie map komercyjnych.

Offline

#179 2010-06-24 16:46:07

balrog-kun
Member
From: Warsaw, Poland
Registered: 2008-08-10
Posts: 1,365
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Pawcio wrote:

Mogliby zmienić licencję na ODbL...

No wlasnie nie wiem czy to by nam nawet pomoglo.. osmf musialaby zrobic wyjatek zeby zaimportowac dane ktorych autor nie zaakceptuje Contributor Terms.

Z reszta nie liczylbym na zmiane licencji UMP bo to strasznie trudna rzecz i napewno wymagajaca duzo dobrej woli od wszystkich uczestnikow.  Ale moze udostepnienie pojedynczych snapshotow, tego co juz zostalo zaimportowane, traktujac brak sprzeciwu jako zgode (oczywiscie zakladajac ze wiadomosc dotrze do duzej liczby uczestnikow UMP).

Zbigniew Czernik wrote:

UMP zakłada niekomercyjne wykorzystanie swoich danych mapowych

Zaklada tez wykorzystanie komercyjne, gdyby nie to, to nie byloby mowy o kompatybilnosci z osm.

Offline

#180 2010-07-11 11:10:35

dangi
Member
From: Ostrów Wielkopolski
Registered: 2010-06-02
Posts: 57

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Jestem nowy więc mam trochę (chyba) lamerskie pytanie w kontekście niepewnej sytuacji danych z UMP zaimportowanych do OSM. Czy można ot tak sobie usuwać z OSM dane zaimportowane z UMP i wstawić swoje (już nie pod Source="Ump"). Ew. co jest podstawą (w kontekście licencji) przypisania wyrysowanych danych "sobie". Czy np. ślad GPS z tego obszaru wystarczy żeby wymienić dane ?. Zamierzam użyć danych w komercyjnym projekcie angażując się również dość mocno w rozrysowanie polski ale nie chciał bym się pewnego dnia zdziwić i musieć pół polski wywalić.

Offline

#181 2010-07-16 12:42:15

rhn
Member
Registered: 2008-10-30
Posts: 214

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Nie jestem ekspertem od licencji, ale jestem niemal pewien, że jeśli wywalisz dane z UMP a następnie wstawisz narysowane ze swojego śladu to jesteś czysty.
Ja, "czyszcząc" "swój" teren z importów UMP nie szedłem tak daleko, tylko przestawiałem/usuwałem wszystkie węzły UMP na których miałem ślad (ale nie w skrzyżowaniach gdzie druga ulica też jest z UMP) oraz wywalałem wszystkie tagi oprócz nazwy ulicy.

_______________________


Trochę w podobnym temacie - zrobiłem na własne potrzeby skrypt renderujący na kafelkach dane z UMP w kolorze czerwonym. Korzysta z osmarendera i do renderowania potrzebuje wyłącznie dowolnego pliku .osm - sam radzi sobie ze znalezieniem DPI i podobnych bzdur, w przeciwieństwie do skryptu dostarczonego z osmarenderem.
Można go użyć do renderowania dowolnych stylów, ale potrzebuje kilku drobnych zmian.

Jeśli ktoś jest zainteresowany, to mogę go ładnie przygotować i umieścić gdzieś na necie.

Offline

#182 2010-07-21 11:25:52

decomposed06
Member
From: Wrocław
Registered: 2009-04-02
Posts: 136
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Jak będzie z instrukcją to jestem chętny.

Offline

#183 2010-07-22 13:45:34

rhn
Member
Registered: 2008-10-30
Posts: 214

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Jest skrypt, jest instrukcja. Starałem się, żeby dało się go łatwo obsłużyć, więc jeśli coś nie gra to chętnie pomogę.

Wersja z osmarenderem gotowa do działania po rozpakowaniu (5MB)
Wersja bez osmarendera (40KB).

Całość działa dobrze ale ma dużo rzeczy wbitych na stałe. Komentarze mile widziane!

Offline

#184 2010-07-26 10:05:57

decomposed06
Member
From: Wrocław
Registered: 2009-04-02
Posts: 136
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

rhn wrote:

Jest skrypt, jest instrukcja. Starałem się, żeby dało się go łatwo obsłużyć, więc jeśli coś nie gra to chętnie pomogę.

Wersja z osmarenderem gotowa do działania po rozpakowaniu (5MB)
Wersja bez osmarendera (40KB).

Całość działa dobrze ale ma dużo rzeczy wbitych na stałe. Komentarze mile widziane!

8G to jednak za mało na takie numery sad

Mem:   8177124k total,  8135300k used,    41824k free,      184k buffers
Swap:  8385888k total,  8385888k used,        0k free,     2656k cached

Swap cache: add 2101877, delete 2101877, find 384/996, race 0+2
Free swap  = 0kB
Total swap = 8385888kB
Free swap:            0kB
2293759 pages of RAM
249478 reserved pages
1029 pages shared
0 pages swap cached
Out of memory: Killed process 11134 (xsltproc).

Offline

#185 2010-07-26 13:32:19

rhn
Member
Registered: 2008-10-30
Posts: 214

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

decomposed06 wrote:

8G to jednak za mało na takie numery sad

Do większych obszarów osmarender i tak się nie nadaje ze względu na niedokładną projekcję: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Osmarender_bug . Kafelki powyżej 12 składane są z dwunastek.

Można "pokroić" plik .osm i zadać renderowanie mniejszych, ale nie znam narzędzia do tego.

Dla informacji - jeden obszar poziomu 12 renderuje się w zoomach 14-17 około dwóch minut na sprzęcie 1.2 GHz. Śmieszne jest to, że im większy zoom, tym dłużej działa xslt.

Offline

#186 2010-07-28 10:04:47

decomposed06
Member
From: Wrocław
Registered: 2009-04-02
Posts: 136
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

A nie znalazło by się coś analogicznego dla mapnika?

PS. Wyrenderowałem coś mniejszego ale to nie zaspokaja moich ambicji wink

Last edited by decomposed06 (2010-07-28 10:05:24)

Offline

#187 2010-07-28 19:38:12

rhn
Member
Registered: 2008-10-30
Posts: 214

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

decomposed06 wrote:

A nie znalazło by się coś analogicznego dla mapnika?

PS. Wyrenderowałem coś mniejszego ale to nie zaspokaja moich ambicji wink

Do mapnika pewnie też jest, ale stwierdziłem, że mniej roboty z pisaniem skryptu od zera.

Jedyne, co mogę poradzić, to renderuj po kawałku....

Offline

#188 2011-03-09 12:50:15

Zbigniew Czernik
Member
Registered: 2009-09-12
Posts: 1,308
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Mam pewien pomysł. Można by stworzyć wtyczkę do JOSM, która pozwalałaby w prosty i szybki sposób zgłaszać błędy do UMP-ego FlySpray. Poprawiając różne rzeczy w OSM, czasami spotykam sie błędami, które ciągle tkwią również w UMP, a zgłaszanie przez wyklikanie tego na ich stronie, to już dla mnie za dużo (trzeba znaleźć miejscowość, potem dokładnie to miejsce, potem dodać pinezkę i opis). Gdyby była takowa wtyczka, było to o wieele łatwiejsze.

Jakie korzyści z tego dla nas? Głównie chodzi o nasz wizerunek. W tej chwili mamy w grupie UMP opinię darmozjadów, co zaimportowali pół UMP i mówią, że to ich wink Zgłaszanie błędów (feedback) moim zdaniem ociepliło by stosunki między nami big_smile Przynajmniej tyle możemy dla nich zrobić, prawda?

Oczywiście jest jeden podstawowy problem - kto stworzy taki plugin?
Technicznie, chyba nie powinno być trudne to do napisania, przynajmniej od strony interfejsu w JOSM - ja to widzę np. tak, że naciskam U na klawiaturze, klikam w miejscu, które chcę zgłosić i wtedy pojawia się okienko z polem opisu do wypełnienia. Po zakończeniu pracy nad jakąś lokalizacją można wysłać błędy jako jedno zgłoszenie do http://ump.fuw.edu.pl/flyspray/index.ph … &project=2

Co wy na to i czy jest ktoś chętny?

Last edited by Zbigniew Czernik (2011-03-09 14:25:33)

Offline

#189 2011-03-09 14:06:57

marek kleciak
Member
Registered: 2010-10-11
Posts: 8,417

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Czesc Zbigniew,
super pomysl naprawde. Trzeba to zarzucic jako temat do wspólpracy z uczelniami. Na razie mamy wsparcie KIS i Prof. Sankowskiego, ale moze ktos bedzie szybszy. Mam nadzieje dostac tam wkótce dostep do studentów szukajacych ciekawych prac dyplomowych i informatyki.

Offline

#190 2011-03-09 14:22:24

Zbigniew Czernik
Member
Registered: 2009-09-12
Posts: 1,308
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Wydaje mi się, że to zbyt błahy temat, żeby z tego aż magisterkę robić. Raczej widziałbym to jako projekt zaliczeniowy z Javy ;-)

Offline

#191 2011-03-09 14:23:50

antblant
Member
From: Szczecin, Poland
Registered: 2008-06-12
Posts: 342

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Przydałby się wtedy podgląd warstwy UMP bezpośrednio w JOSM - w UMP może błędu już dawno nie być.

Offline

#192 2011-03-09 14:26:24

Zbigniew Czernik
Member
Registered: 2009-09-12
Posts: 1,308
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

antblant wrote:

Przydałby się wtedy podgląd warstwy UMP bezpośrednio w JOSM - w UMP może błędu już dawno nie być.

To już dawno jest. Imagery i podkład UMP@Mapnik sprawdza się doskonale jak dla mnie smile

adres: tms:http://1.tiles.ump.waw.pl/ump_tiles

Last edited by Zbigniew Czernik (2011-03-09 14:28:33)

Offline

#193 2011-03-09 15:20:53

Yarl
Member
From: Bytom, Poland
Registered: 2009-09-07
Posts: 389
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Na spotkaniu była mowa o tym, iż po poprawieniu drogi czy punktu można a nawet trzeba usunąć tagi UMP. Jako, że kawałek Polski mamy w Bingu, można w tych miejscach wyczyścić dane z UMP poprawiając je za Bingiem. Poniżej wrzucam styl do JOSM zaznaczający drogi i punkty z UMP.

http://yarl.ovh.org/tools/ump.mapcss

Wystarczy podać adres w ustawieniach. Panel stylów (jakby ktoś nie zauważył) znajduje się w bocznym panelu pod ikonką palety. Może weekendy czyszczenia danych jako event?

Offline

#194 2011-03-09 17:03:10

Dotevo
Moderator
From: Kobiernice/Wrocław Poland
Registered: 2009-02-15
Posts: 1,743
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Yarl wrote:

Wystarczy podać adres w ustawieniach. Panel stylów (jakby ktoś nie zauważył) znajduje się w bocznym panelu pod ikonką palety. Może weekendy czyszczenia danych jako event?

Ja chętnie pomogę w od UMPieniu mapy smile, ale wydaje mi się, że event powinien być szerszy smile tzn. rysujemy to co jest w bing. Najlepiej bylo by robic kolejno kazdy fragment ktory pokrywa bing smile. Miło by było mieć chociaż by jeden fragment w pełni przerysowany.

Offline

#195 2011-03-09 21:47:35

balrog-kun
Member
From: Warsaw, Poland
Registered: 2008-08-10
Posts: 1,365
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Osobiscie wydaje mi sie, ze bardziej produuktywne dla obydwu projektow jest rysowanie z Binga miejsc, w ktorych w ogole nie mamy drog i UMP nie ma drog, a jest troche takich miejsc.  Ok stosunki z ump nie sa super ale moze sie poprawia.  A jesli chodzi o zmiane licencji, to za pomoca Binga mozemy jedynie "uratowac" geometrie, a nie to co najcenniejsze czyli nazwy i inne dane pozyskane z wizyty w terenie.

Offline

#196 2011-03-10 01:46:15

rogal
Member
Registered: 2010-11-09
Posts: 694

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

No tak, ale większość dróg poza miastami nie ma żadnych danych poza geometrią. Poza tym chyba dane UMP są niekompatybilne z ODBL, więc na dłuższą metę to jest ślepa uliczka.

Poprawiłem trochę styl do JOSM, tak że drogi są lepiej widoczne:


way[source=~/^.*ump.*/][!boundary]
{
    dashes: 16;
    dashes-background-color: #FF00FF;
    color:#FF00FF;
    width:3;
}

node[source=~/^.*ump.*/]
{
    opacity:1;
    symbol-shape: square;
    symbol-fill-color: #FF00FF;
    symbol-size: eval(4);   
}


http://navidata.pl  - geokodowanie oparte o OSM
http://garmin.osmapa.pl - mapy Polski na urządzenia Garmin

Offline

#197 2011-03-10 01:59:36

Zbigniew Czernik
Member
Registered: 2009-09-12
Posts: 1,308
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

rogal wrote:

Poza tym chyba dane UMP są niekompatybilne z ODBL, więc na dłuższą metę to jest ślepa uliczka

Zawsze może sie zdarzyć, że UMP wyrazi zgodę, więc to nie jest taka znowu ślepa uliczka. Po prostu pewne ryzyko smile

Offline

#198 2011-03-10 02:03:24

balrog-kun
Member
From: Warsaw, Poland
Registered: 2008-08-10
Posts: 1,365
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Na dzien dzisiejszy dane OSM tez sa niekompatybilne z ODbL.  Natomiast UMP ma mniej autorow, wiekszosc z nich jest na ich liscie dyskusyjnej i moze zgodza sie na udostpenienie swoich starych danych na ODbL.  Kiedy zadalem takie pytanie rok temu na ich liscie to z okolo 15 osob ktore odpowiedzialy tylko 2 stwierdzily ze nie zgadzaja sie na to, mozna latwo przefiltrowac dane.  Ich zastrzezenia do tej nowej licencji juz czesciowo zostaly poprawione w licencji.

Poza tym sa miejsca gdzie nie mamy zadnych danych, ani wlasnych ani z UMP.  Napewno fajniej jest zrobic cos nowego niz powtarzac cos co ktos juz zrobil smile

Offline

#199 2011-03-10 07:48:19

Dotevo
Moderator
From: Kobiernice/Wrocław Poland
Registered: 2009-02-15
Posts: 1,743
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

balrog-kun wrote:

Na dzien dzisiejszy dane OSM tez sa niekompatybilne z ODbL.  Natomiast UMP ma mniej autorow, wiekszosc z nich jest na ich liscie dyskusyjnej i moze zgodza sie na udostpenienie swoich starych danych na ODbL.  Kiedy zadalem takie pytanie rok temu na ich liscie to z okolo 15 osob ktore odpowiedzialy tylko 2 stwierdzily ze nie zgadzaja sie na to, mozna latwo przefiltrowac dane.  Ich zastrzezenia do tej nowej licencji juz czesciowo zostaly poprawione w licencji.

Poza tym sa miejsca gdzie nie mamy zadnych danych, ani wlasnych ani z UMP.  Napewno fajniej jest zrobic cos nowego niz powtarzac cos co ktos juz zrobil smile

Myślę, że masz rację :-) nie mniej jak sie przerysowywuje cos (np. jakąś wieś) to nie jest problemem na nowo wyrysować główną drogę. Można się umówić, że każdy (chętny) dostanie fragment binga i przerysuje co się da. Czy UMP będzie chciało to użyć to inna sprawa. Myślę, że obecnie walczenie o geoportal nie ma sensu skoro mamy binga, a wiele jest do zrobienia.

Offline

#200 2011-03-10 08:01:44

pbabik
Member
Registered: 2010-12-09
Posts: 353

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Oj jest sens, jest. Na przykład na terenach którymi się interesuję (okręg rybnicko-raciborski, Sudety Środkowe) Bing zda się psu na budę i pewnie jeszcze długo tak zostanie. A takich obszarów jest pewnie więcej...

Offline

Board footer

Powered by FluxBB