You are not logged in.

#126 2009-11-04 12:59:14

rhn
Member
Registered: 2008-10-30
Posts: 214

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

balrog-kun wrote:

^--- w tych relacjach konwerter dodaje TODO zeby upewnic sie ze osoba importujaca posprawdza te relacje i wywali ten tag -- bo inaczej nie wiedzialem za bardzo jak zmusic importujacych do sprawdzania danych, nikt nie czyta zasad na wiki..

Może warto to zmienić na FIXME=...? Validator ładnie krzyczy w takich sytuajach. Chociaż nie wiem, jakie jest jego zdanie na temat TODO.

Offline

#127 2009-11-04 20:10:54

balrog-kun
Member
From: Warsaw, Poland
Registered: 2008-08-10
Posts: 1,365
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Yarl wrote:

może jest na to jakaś metoda: czy dałoby się eksportować ump w mniejszych fragmentach w formie kostki? Taka kostka nie wygląda zbyt estetycznie po wyrenderowaniu, jednak nie ma problemu z ciągnącymi się kilometrami odcinkami dróg czy kolei. Ja bym np. zaimporotwał Świętochłowice, ale przy takim zagęszczeniu i ilości elementów nie ma szans.

Ale mi wlasnie chodzilo o to zeby nie ulatwiac tylko utrudnic smile , zeby w ten sposob osoby ktorym nawet nie chce sie poczytac zasad, nawet nie probowaly.  W tym watku gdzies w polowie bylo napisane jak wykroic kawalek ktory sie chce uzywajac samego ump2osm.py, a jak nie to oczywiscie Osmosis to robi bez problemu (tzw. szwajcarski scyzoryk OSM).

Po drugie osobiscie uwazam ze biorac male kawalki dodaje sie tylko dodatkowa robote z laczeniem wezlow i deduplikacja drog, no i jak juz zostana zaimportowane te wieksze miejscowosci (tak jak w UMP-Katowice) to wlasciwie nie ma jak sprawdzic co jeszcze zostalo -- robi sie balagan.  Lepiej spedzic te dwa - trzy tygodnie nad wiekszym obszarem i zrobic to porzadnie.

Po trzecie zanim zabierzesz sie za nastepne miejscowosci fajnie byloby gdybys jeszcze przejrzal Twoje dotychczasowe, w Andrychowie musialem bardzo duzo poprawek zrobic a reszty nie mialem czasu poprawic, w wiekszosci to sa szczegoly, ale zawsze.  W przegladarce mam teraz po otwierane w zakladkach nastepujace linki czekajace az bede mial czas popoprawiac: (dlatego firefox mi tak wolno dziala smile)
http://www.openstreetmap.org/browse/cha … ay_page=30 (nazwy ulic bez imion)
http://www.openstreetmap.org/browse/cha … way_page=7 (tu w ogole ALL CAPS)
http://www.openstreetmap.org/browse/way/42758746 (polskie literki)
http://www.openstreetmap.org/browse/way/42758773 (j.w.)
http://www.openstreetmap.org/browse/way/42758763 (miks)
http://www.openstreetmap.org/browse/way/42758785 (miks)

Proponuje zeby moze jak ktos zaczyna import to powiedzial na tym forum, potem wszyscy beda mieli szanse sprawdzic takie szczegoly a jesli ktos mapuje w danym obszarze to bedzie mial szanse zaprotestowac.  Natomiast ja moglbym wtedy zaktualizowac dane z UMP i skonwertoac tylko dany kawalek i wystawic gdzies na www.

Offline

#128 2009-11-04 22:10:01

Zbigniew Czernik
Member
Registered: 2009-09-12
Posts: 1,308
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Ja jestem za, jedyny minus, że będzie jeszcze większy bałagan na forum.

Aktualnie pracuję nad importem tu: http://www.openstreetmap.org/?lat=49.91 … rs=B000FTF

Takie jeszcze mam pytanko - czy jeśli na drogach residential występują nazwy miejscowości (name=*), ale nie są to ulice tylko drogi po prostu leżące w obszarze danej wioski... więc pytanie - usuwać te nazwy czy zostawiać?

UPDATE: Ten obszar już zrobiony.

Last edited by Zbigniew Czernik (2009-11-05 03:48:56)

Offline

#129 2009-11-04 22:24:30

balrog-kun
Member
From: Warsaw, Poland
Registered: 2008-08-10
Posts: 1,365
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Dotychczas zostawialem, nie wiem czy poprawnie.  Wiem ze w malych miejscowosciach kiedy jest tylko jedna ulica, to wszystkie mieszkania maja adres <Nazwa wsi> <numer domu>, na przyklad Jesowka pod Warszawa miala adresy domow w stylu Jesówka 19a, a kiedy nazwano boczna uliczke przy ktorej jest dom to adres zmienil sie na Łosia 5 czy cos.

Offline

#130 2009-11-08 03:03:04

Zbigniew Czernik
Member
Registered: 2009-09-12
Posts: 1,308
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Zakończyłem import z UMP-Krakow. Został zaimportowany cały kawałek za wyjątkiem samego miasta Krakowa i jego okolic. Oprócz tego zostaje niezaimportowany teren dookoła Świątnik Górnych ( http://osm.org/go/0L0KFg@ ) - raz, że dużo tam już jest narysowane i nie chce mi się łączyć setek malutkich dróżek, a dwa, że JOSM mi się zwiesił dwa razy na tym obszarze i straciłem cierpliwość sad

Offline

#131 2009-11-08 13:10:18

rhn
Member
Registered: 2008-10-30
Posts: 214

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

balrog-kun wrote:

Dotychczas zostawialem, nie wiem czy poprawnie.  Wiem ze w malych miejscowosciach kiedy jest tylko jedna ulica, to wszystkie mieszkania maja adres <Nazwa wsi> <numer domu>, na przyklad Jesowka pod Warszawa miala adresy domow w stylu Jesówka 19a, a kiedy nazwano boczna uliczke przy ktorej jest dom to adres zmienil sie na Łosia 5 czy cos.

Gdyby adresy były zaznaczone na drodze jako Jesówka, a nazwa ulicy byłaby już zmieniona, wprowadzałoby to ludzi w błąd do momentu poprawy - ja jestem za ulicą bez nazwy (tak też robię, chociaż validator krzyczy, gdy ustawiam je jako residential). No i unikamy dublowania się danych.

Offline

#132 2009-11-09 19:34:33

Zbigniew Czernik
Member
Registered: 2009-09-12
Posts: 1,308
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Aktualnie pracuję nad importem na tym obszarze: http://www.openstreetmap.org/?lat=49.83 … rs=B000FTF - informacja, gdyby ktoś chciał tam mapować smile
Swoją drogą, widzę, że dokładność dróg z UMP-Przemysl jest o wiele niższa, niż tych z UMP-Krakow - te drogi czasem wyglądają jakby je na oko rysowali.
Ech, nawet tu widać, że to Polska "C"

Last edited by Zbigniew Czernik (2009-11-09 19:35:30)

Offline

#133 2009-11-11 16:19:18

decomposed06
Member
From: Wrocław
Registered: 2009-04-02
Posts: 136
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Ja proszę tylko oznacać prawidło oszary zabudowane (landuse=residential) bo NA PEWNO granice administracyjne miasta nie powodują stanu ze teren jest zabudowany jak to jest na UMP.

Offline

#134 2009-11-12 11:42:33

Zbigniew Czernik
Member
Registered: 2009-09-12
Posts: 1,308
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Była mowa tu: http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=5197

BTW: Aktualnie importuję ten obszar - stay tuned wink http://www.openstreetmap.org/?lat=49.74 … rs=B000FTF

BTW2: Czy można prosić o zrobienie aktualnej konwersji UMP2OSM (przynajmniej Tarnów, Rzeszów i Przemyśl)? Widzę, że na UMP chłopaki też dużo działają, więc wolałbym importować aktualne dane skoro już to robię.

Last edited by Zbigniew Czernik (2009-11-12 22:05:54)

Offline

#135 2009-11-16 23:58:42

Zbigniew Czernik
Member
Registered: 2009-09-12
Posts: 1,308
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Aktualnie importuję: http://www.openstreetmap.org/?lat=49.96 … rs=B000FTF - czyli kawałek Rzeszowa i tereny południowo-wschodnie.
Mapowicz Jose Riha zaimportował kiedyś Rzeszów dając jakże wymowny komentarz (Rzeszow - raw UMP2OSM import, streets to be connected later) i chyba nigdy tego już nie zrobił. Poprawiania cała masa sad

W związku z tym powstrzymajcie się na razie z mapowaniem w okolicach Rzeszowa, żebym potem zbyt wiele konfliktów nie miał smile

Offline

#136 2009-11-17 00:57:15

balrog-kun
Member
From: Warsaw, Poland
Registered: 2008-08-10
Posts: 1,365
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Zbigniew Czernik wrote:

(Rzeszow - raw UMP2OSM import, streets to be connected later) i chyba nigdy tego już nie zrobił.

W skrocie nic nie zostalo zrobione z danymi, o ile rozumiem (i o ile patrzylem kiedys na mape Rzeszowa) czyli mamy po prostu kopie UMP, stara i nie kompletna.  Ja bym wywalil te ulice ktore maja source=ump w takim razie -- i zastapil ja nowsza kopia UMP razem z relacjami, adresami itd.

Sprobuje dzis zaktualizowac konwerter i pliki .osm na openstreetmap.pl/ump -- nie zauwazylem wczesniej Twojego komentarza. EDIT: I gotowe: zadnych wiekszych nowosci ale zaczeli tagowac wysokosci niektorych tuneli (czyli na nasze maxheight= ).  Pozmienialem tez klasy drog ktore dotychczas dostawaly track i unclassified+unpaved na odpowiedniejsze oraz tag noexit=yes zeby nie trzeba bylo recznie ich poprawiac

Last edited by balrog-kun (2009-11-17 02:37:38)

Offline

#137 2009-11-23 13:56:06

Zbigniew Czernik
Member
Registered: 2009-09-12
Posts: 1,308
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

balrog-kun wrote:

W skrocie nic nie zostalo zrobione z danymi, o ile rozumiem (i o ile patrzylem kiedys na mape Rzeszowa) czyli mamy po prostu kopie UMP, stara i nie kompletna.  Ja bym wywalil te ulice ktore maja source=ump w takim razie -- i zastapil ja nowsza kopia UMP razem z relacjami, adresami itd.

Wiesz, wydaje mi się, że nic się nie zmieniło jeśli chodzi o Rzeszów, drogi biegną tak samo, adresów nie zauważyłem, relacji nie sprawdzałem. Nie będę usuwał, bo nie wiem czy nie ma tam czyjegoś wkładu post-importowego. Poza tym raczej już wszystko popoprawiałem smile

I gotowe: zadnych wiekszych nowosci ale zaczeli tagowac wysokosci niektorych tuneli (czyli na nasze maxheight= ).

Przy okazji - jak tagować drogę biegnącą pod bridge=viaduct i znając wysokość prześwitu? Dodać punkt na drodze i nadać mu maxheight? Bo robienie mostu dla drogi nad i tunelu dla drogi pod jest trochę bez sensu i IMHO szkoda na to czasu...

Pozmienialem tez klasy drog ktore dotychczas dostawaly track i unclassified+unpaved na odpowiedniejsze oraz tag noexit=yes zeby nie trzeba bylo recznie ich poprawiac

Wydaje mi się, że trzeba to trochę inaczej - highway=unclassified+surface=* zamieniłbym na highway=residential+surface=* a resztę dróg otagowanych jako unclassified dać jako track. Na podstawie poprzednich importów wydaje mi się, że jest to bardziej zgodne z rzeczywistością.

Last edited by Zbigniew Czernik (2009-11-24 01:26:38)

Offline

#138 2009-11-24 01:06:56

balrog-kun
Member
From: Warsaw, Poland
Registered: 2008-08-10
Posts: 1,365
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Przy okazji - jak tagować drogę biegnącą pod bridge=viaduct i znając wysokość prześwitu? Dodać punkt na drodze i nadać mu maxheight? Bo robienie mostu dla drogi nad i tunelu dla drogi pod jest trochę bez sensu i IMHO szkoda na to czasu...

Ja bym dal maxheight= na samej drodze albo na wezle, bez wzgledu na inne tagi.

Wydaje mi się, że trzeba to trochę inaczej - highway=unclassified+surface=* zamieniłbym na highway=residential+surface=* a resztę dróg otagowanych jako unclassified dać jako track. Na podstawie poprzednich importów wydaje, że jest to bardziej zgodne z rzeczywistością.

Dla mnie track implikuje ze droga nie jest wyasfaltowana, a highway=unclassified przeciwnie (z wyjatkiem surface=unpaved).

Dotychczas konwerter generowal highway=unclassified+surface=unpaved i nigdy nie generowal zadnej innej kombinacji z unclassified.  A droga ktora jest poza miastem i ma klase nizsza niz tertiary, i w dodatku gruntowa, to raczej highway=track.  Natomiast w miescie to rzeczywiscie by bylo residential bo praktycznie 90% ulic sa osiedlowymi, bez wzgledu na to czy gruntowe czy nie.  Ale jak sprawdzic czy droga jest osiedlowa czy nie?

Wiec konwerter robi teraz cos takiego (to samo co dotychczas robilem recznie):

* Jesli ulica ma nazwe, to unclassified+unpaved zostaje zamienione na residential+unpaved,
* a jesli nie ma nazwy to na track

mysle ze nic lepszego nie wymyslimy bez wybierania sie na wycieczke i osobistej oceny kazdej z tych drog.

Last edited by balrog-kun (2009-11-24 01:07:37)

Offline

#139 2009-11-24 11:42:58

rhn
Member
Registered: 2008-10-30
Posts: 214

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Zbigniew Czernik wrote:

Wiesz, wydaje mi się, że nic się nie zmieniło jeśli chodzi o Rzeszów, drogi biegną tak samo, adresów nie zauważyłem, relacji nie sprawdzałem. Nie będę usuwał, bo nie wiem czy nie ma tam czyjegoś wkładu post-importowego. Poza tym raczej już wszystko popoprawiałem smile

http://www.itoworld.com/static/osmmapper - to powinno pomóc w takich sytuacjach

Offline

#140 2009-11-26 20:26:59

Zbigniew Czernik
Member
Registered: 2009-09-12
Posts: 1,308
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Niech mi ktoś wytłumaczy o co chodzi walidatorowi z "reversed water: land not on left side"?

@balrog-kun: ump2osm robi oneway=1, a chyba powinno być oneway=yes?

Offline

#141 2009-11-26 20:36:15

balrog-kun
Member
From: Warsaw, Poland
Registered: 2008-08-10
Posts: 1,365
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Wedlug wiki 1/true/yes oraz 0/false/no sa rownowazne.  Ostatnia dyskusje na liscie na temat wyzszosci jednej wersji na druga przestalem czytac po okolo 100 mailach...

mowiac "on the left side" chyba validator chce zeby woda byla rysowana zgodnie z ruchem wskazowek zegara... ale to przestalo miec znaczenie jakies dwa lata temu.  Na wiki jest:

How to use

   1. Draw a way along the perimeter of the lake. It doesn't matter which way round the way goes, even if JOSMs validator plugin actually (still) complains about anti-clockwise ways.

Offline

#142 2009-11-29 02:10:56

Zbigniew Czernik
Member
Registered: 2009-09-12
Posts: 1,308
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Po ostatniej zmianie część leśnych ścieżek/dróg występuje jako pedestrian. Chyba powinno być footway, a moim zdaniem track. Jakby coś to w UMP-Rzeszów tak jest w okolicy Nowej Sarzyny.

Offline

#143 2009-11-29 06:05:23

balrog-kun
Member
From: Warsaw, Poland
Registered: 2008-08-10
Posts: 1,365
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Zbigniew Czernik wrote:

Po ostatniej zmianie część leśnych ścieżek/dróg występuje jako pedestrian. Chyba powinno być footway, a moim zdaniem track. Jakby coś to w UMP-Rzeszów tak jest w okolicy Nowej Sarzyny.

Ok, zmienie na footway przy najblizszej okazji, chociaz jakas tam inna klasa juz dostaje highway=footway iirc...

Dotychczas te sciezki byly konwertowane jako track i czasem to bylo razaco niepoprawne np. w przypadku deptakow miejskich albo sciezek w parkach.  track dla mnie znaczy ze jest dostepna do ruchu pojazdow i nie wyasfaltowana, czyli dokladnie na odwrot niz powinno byc, mysle ze nawet pedestrian jest lepszym wyborem.

Przy okazji, zauwazylem ze w Krosnie po imporcie zniknal rynek ktory byl ladnie narysowany jako plac a teraz sa tylko dwie sciezki na krzyz i okoliczne uliczki sa poprowadzone jakos tak kulawo smile.

EDIT: generalnie to i tak trzeba zastanowic sie nad kazda sciezka i do kazdego przypadku podejsc indywidualnie (jak lekarz do pacjenta... znaczy niektorzy lekarze wink) bo skrypt jest bezmyslny i nigdy nie bedzie trafial w stu procentach

Last edited by balrog-kun (2009-11-29 06:17:45)

Offline

#144 2009-11-29 12:11:23

Zbigniew Czernik
Member
Registered: 2009-09-12
Posts: 1,308
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

balrog-kun wrote:

Ok, zmienie na footway przy najblizszej okazji, chociaz jakas tam inna klasa juz dostaje highway=footway iirc...

To znaczy, wydaje mi się, że te drogi w kratkę (przykład: http://www.openstreetmap.org/?lat=50.38 … rs=B000FTF ) to są drogi "wewnętrzne" Lasów Państwowych, na które i tak zwykły człowiek nie ma prawa wjazdu. Pomyślałem, że może konwerter błędnie rozpoznaje na podstawie jakiego znacznika w UMP, że jest alejka dla pieszych smile Nie wiem czy jest to możliwe do rozróżnienia, ale takie drogi leśne powinny mieć tagowanie motorway=no (access=no?) highway=track. Nie zaglądałem do źródeł UMP - nie wiem jak to tam wygląda.

balrog-kun wrote:

Dotychczas te sciezki byly konwertowane jako track i czasem to bylo razaco niepoprawne np. w przypadku deptakow miejskich albo sciezek w parkach.  track dla mnie znaczy ze jest dostepna do ruchu pojazdow i nie wyasfaltowana, czyli dokladnie na odwrot niz powinno byc, mysle ze nawet pedestrian jest lepszym wyborem.

I to jest właśnie ból, że to co się sprawdza w mieście niekoniecznie jest dobre w lesie wink Popatrz na to w ten sposób - lasów jest więcej, a miast już jest dużo wyrysowanych.

balrog-kun wrote:

Przy okazji, zauwazylem ze w Krosnie po imporcie zniknal rynek ktory byl ladnie narysowany jako plac a teraz sa tylko dwie sciezki na krzyz i okoliczne uliczki sa poprowadzone jakos tak kulawo smile

Kulawo to było wcześniej - uwierz mi smile. A co do samego Rynku jako placu - jak tagować takie miejsca? Dałem area=yes i leisure=common, ale nie do końca jestem przekonany...

balrog-kun wrote:

EDIT: generalnie to i tak trzeba zastanowic sie nad kazda sciezka i do kazdego przypadku podejsc indywidualnie (jak lekarz do pacjenta... znaczy niektorzy lekarze wink) bo skrypt jest bezmyslny i nigdy nie bedzie trafial w stu procentach

Staram się.

Last edited by Zbigniew Czernik (2009-11-29 12:30:05)

Offline

#145 2009-11-30 23:46:22

Zbigniew Czernik
Member
Registered: 2009-09-12
Posts: 1,308
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Aktualnie importuję północną część UMP-Tarnow - czyli tak mniej więcej: http://www.openstreetmap.org/?lat=50.20 … rs=B000FTF. Potem (czyli za 3-4 dni) druga połowa - południowa.

Offline

#146 2009-12-26 11:24:10

Zbigniew Czernik
Member
Registered: 2009-09-12
Posts: 1,308
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Dzisiaj zauważyłem, że miejscowość Osie, http://www.openstreetmap.org/?lat=53.59 … rs=B000FTF ktoś po prostu wyciął.

Tak to wyglądało jeszcze do niedawna:
http://img682.imageshack.us/img682/3690/osiebefore.png

Zaimportowałem z powrotem z UMP, dla porównania też obrazek:
http://img682.imageshack.us/img682/4418/osieafter.png

Istnieje jakiś sposób na namierzenie wandala, który coś pousuwał? Łatwiej jest znaleźć kogoś kto coś dodał/zmodyfikował niż tego co wytnie całe miasteczko.

Offline

#147 2009-12-27 13:46:54

rhn
Member
Registered: 2008-10-30
Posts: 214

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Z tego, co wiem, usunięte rzeczy są usunięte z bazy całkowicie, razem z historią, ale mogę się mylić.
Jeśli ktoś po prostu zaznaczył prostokąt na ekranie, to prawdopodobnie zaznaczył kilka ścieżek w całości i kilka węzłów wewnątrz ścieżek. Gdy te węzły zostaną usunięte, to ścieżka, w której były, zostanie zmodyfikowana, i tam był szukał.
W tym przyadku nic nie udało mi się znaleźć...

Offline

#148 2009-12-27 16:00:01

balrog-kun
Member
From: Warsaw, Poland
Registered: 2008-08-10
Posts: 1,365
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Z bazy nie da sie nic usunac calkowicie, a usuwanie polega na storzeniu nowej wersji obiektu niewidocznej i mozna je odtworzyc wylaczajac niewidocznosc.

W okolicach Osi (Osiów?) szczerze mowiac nie znalazlem nic usunietego.

Offline

#149 2010-01-14 14:18:15

viru
Member
From: Szczecin, Poland
Registered: 2008-06-12
Posts: 31

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Same problemy z tym, że mamy 2 bazy danych (UMP i OSM). OSM zawsze będzie większym projektem, bo ogarnia cały świat, a UMP to lokalny projekt omapowania Polski. Czy nie lepiej by było, aby mapować wszystko w OSM? Ja rozumiem że twórcy UMP chcą mieć poczucie że UMP jest ich dziełem i nie chcą zarzucić tego projektu, ale z punktu widzenia użytkowników taka sytuacja to tylko pain in the ass wink

Offline

#150 2010-01-14 17:31:08

Mateusz Korniak
Member
From: Poland, Zabrze
Registered: 2008-12-04
Posts: 623

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Raz że UMP jest bardziej Garminowskie, dwa  zorientowane na routing.
Trzy, jak sie ma projekt x razy większy/lepszy  od OSM w Polsce to trudno go porzucić.

Pain in the ass to będzie jak sie okaże że trzeba wywalić UMP z OSM wink

Offline

Board footer

Powered by FluxBB