You are not logged in.

#26 2008-10-04 18:38:02

deejay1
Member
Registered: 2008-06-17
Posts: 109

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

TomDalek wrote:

Chodzi?o mi o to, ?e je?li nasz enigmatyczny arzej post?pi? niekoniecznie elegancko, nie znaczy ?e trzeba robi? to samo. Lepiej spróbowa? si? dogada?. Mo?e wspólnie przywrócicie sensowno?? ?remowi? By?oby szybciej. smile

Zaczynam prostowa? b??dy - usuwam te setki punktów tylko z tagami source i debug (do niczego one w osm niepotrzebne) i poprawiam co si? da wyrównuj?c do gpxów. Mój JOSM teraz ciekawie wygl?da, a? oczy wypadaj? wink
zrzutekranuyg2.th.pngthpix.gif]

Offline

#27 2008-10-05 15:43:57

TomDalek
Member
From: Sopot, Poland
Registered: 2008-09-28
Posts: 28
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Jakub Klawiter wrote:

Znalaz?em przypadkiem jeszcze co? czego kompletnie nie rozumiem. Tutaj:
http://www.openstreetmap.org/?lat=52.43 … rs=B000FTF
je?li spojrze? na to via potlach jest tam sterta "POI" oznaczonych jako source=UMP a pod spodem drogi, kilka z nich malowa?em jaki? czas temu (pod spodem s? tracki) reszta faktycznie pochodzi z importu.
Je?li dobrze wszystko rozumiem tag source ma pozosta? jako atrybut wrysowanej drogi, a nie pojawia? si? jako zestaw POI, je?li kto? mi to potwierdzi poprawi? dodaj?c tagi do ulic i kasuj?c te punkty, chyba, ?e one maj? zosta? bo co? oznaczaj? tylko na razie nie wiadomo co.

Problem punktów POI z tagiem source i debug, powstaje kiedy skasujesz z importowanych danych jak?? ?cie?k? (bo np. jest ju? ona w OSM) zanim usuniesz z wszystkiego tag debug. Punkty z tagiem debug s? traktowane jako specjalne i JOSM nie usuwa ich przy kasowaniu danej ?cie?ki z nich z?o?onych. Dlatego tak wa?ne jest zacz?? import od Ctrl+A i usun?? tag debug.

Te punkty, by?y zatem przypuszczam ?cie?k? z UMP, któr? kto? usun?, bo zobaczy?, ?e Ty ju? namalowa?e? tam wszystko jak trzeba z .gpx'ow. Punkty 'specjalne' jednak zosta?y. Nie chodzi wi?c o to, aby doda? teraz tag source do ulic, poniewa? jak mówisz, pod spodem s? tracki - ?ród?em tych ulic nie jest UMP. Chodzi jedynie o r?czne usuni?cie samych POI.

Lub, kto? importuj?c dane usun? wszystko co Ty zrobi?e?, a te ?cie?ki to w istocie wci?? dane z UMP. Ty widzia?e? w Potlachu punkty sk?adowe danych ?cie?ek jako POI, bo mia?y (zdaje si? ju? nie maj?) nieusuni?ty tag debug (o którym to efekcie pisa? ju? antblant). I tak to chyba by?o my?l? po spojrzeniu na ten obszar w JOSM. smile

Last edited by TomDalek (2008-10-05 16:32:59)

Offline

#28 2008-10-05 17:50:58

Jakub Klawiter
Member
From: Poznań
Registered: 2008-10-01
Posts: 60
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

TomDalek wrote:

Lub, kto? importuj?c dane usun? wszystko co Ty zrobi?e?, a te ?cie?ki to w istocie wci?? dane z UMP. Ty widzia?e? w Potlachu punkty sk?adowe danych ?cie?ek jako POI, bo mia?y (zdaje si? ju? nie maj?) nieusuni?ty tag debug (o którym to efekcie pisa? ju? antblant). I tak to chyba by?o my?l? po spojrzeniu na ten obszar w JOSM. smile

Czyli wszystko jasne, dzi?ki za wyja?nienie. Chodzi o "POI" a nie punkty sk?adowe dróg, nie wiem jak w JOSM, ale w Potlachu ró?nica jest bardzo wyra?na, nie sposób pomyli?. big_smile Jest takich punktów du?o w wielu miejscach ... kiedy je spotkam po prostu kasuj? przy okazji rozgl?dam si? po okolicy przegl?daj?c nazwy ulic, czasami wymagaj? poprawy. W sumie to ich chyba jedyna zaleta, pokazuj? gdzie by? mo?e znajduje si? "ba?agan nazewniczy".

Wi?ksze nieszcz??cia si? nam tu mog? wydarzy?, z t? niedogodno?ci? na pewno sobie wspólnymi si?ami poradzimy. big_smile
Zrobi?em te? wst?pne rozpoznanie w kierunku nazw zaimportowanych ze z?ym kodowaniem, w pliku pobranym z geofabric znalaz?em niespe?na 600 wyst?pie? "WTF sign"

$ grep -c `printf '\xEF\xBF\xBD'` poland.osm
572

to kolejny ?lad po którym mo?na poszukiwa? nie do ko?ca prawid?owych nazw ulic (w okolicy wyst?pienia WTF'a).

Offline

#29 2008-10-08 16:25:12

deejay1
Member
Registered: 2008-06-17
Posts: 109

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Ktoś ma pomysł jak poprawić tag source w przypadku gdy node zaimportowany z UMP został poprawiony w oparciu o track gpx?

Offline

#30 2008-10-08 17:27:43

TomDalek
Member
From: Sopot, Poland
Registered: 2008-09-28
Posts: 28
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

deejay1 wrote:

Ktoś ma pomysł jak poprawić tag source w przypadku gdy node zaimportowany z UMP został poprawiony w oparciu o track gpx?

Tutaj http://wiki.openstreetmap.org/index.php … urce#Notes:  jest napisane

Ways that have corresponding tracklogs do not need a source tag, the tracklogs are sufficient. This tag should be used for those cases where there is no tracklog and provides a method for asserting that the source was something other than a copyright map.

Wydaje mi się więc, że kiedy wgramy publicznego tracka, i dostosujemy dane, tag source powinniśmy usuwać. W sensie tak całkowicie. Zamykamy temat wyrzucając klucz.  smile

Last edited by TomDalek (2008-10-08 18:29:22)

Offline

#31 2008-10-30 17:23:45

TomDalek
Member
From: Sopot, Poland
Registered: 2008-09-28
Posts: 28
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Przenosz? z w?tku o debugowaniu mapy:

TomDalek wrote:
Jakub Klawiter wrote:

[...] warto by wi?c chyba wróci? do pomys?u, przelecenia iconvem wszystkich plików z UMP. Tylko nie wiem czy to mo?liwe, znaczy czy jest jaki? kontakt z w?a?cicielem serwera, czy co?.

Tak, kontakt jest. Autorem UMP2OSM jest Damian http://wiki.openstreetmap.org/index.php/User:Damian i niedawno pisa?em do Niego, bo co?tam apropos i bardzo sympatycznie, pisa? ?e jest teraz raczej zaj?ty, ale ?e fajnie i ok i w ogóle. big_smile Wiec jak Go poprosi? to powinno by? chyba OK. Spróbuj?.

W wielkim skrócie:
1) Pliki, na http://www.cd-sulewski.de/osmfiles/ od wczoraj, s? generowane z kodowaniem utf8. (dobra wiadomo??) smile
2) B?d? tam przypuszczalnie najwy?ej jeszcze par? miesi?cy, bo Damian musi odda? miejsce na serwerze. (z?a wiadomo??) sad

To samo tylko, ?e szczegó?owiej (g?ównie po to, ?e jest tu opis jak ump2osm dzia?a):
Zacz??o si? po angielsku (Damian jest z Dortmundu), ale w ko?cu okaza?o si?, ?e...

On Tue Oct 28 20:52:38 +0000 2008 Damian wrote:

Czesc, tak umie troche polskiego :-)

Mam bardzo zle wiadomosci. Server na ktorym so te plike to nie moj i musze oddac miejsce. Zauwarzyles napewno ze nie mam zbytnio czasu na ump2osm albo
w ogule na osm, otusz praca bardzo mnie obcioza. Ale najgorsze wiadomosci to
rze nie mam jusz "source" od tego scryptu :-(. Computer na kturym to pisa?em straci? twardy dysk.

Jezeli jest zainteresowanie jak to dza?a to tu opis:
(mozna go tesz wstawic do forum)

http://www.cd-sulewski.de/osmfiles/txt2osm
ten w?asciwie wszystko robi. to znaczy convertuje ump do osm, jest to C++ do ktorego nie mam source. start jest txt2osm ulice.txt a wyda osm

startowany jet dosyc naiwnie:
http://www.cd-sulewski.de/osmfiles/update_ump
po prostu leci ten scrypt.

nie bede narazie nic zmienia? bo nie wiem jak d?ugo to jeszcze bedzie istniec.
pliki so na serverze wienc morzna ja urzywac.

Sorry jerzeli durzo nie pomoge.

Ustalili?my jednak, ?e nie potrzebny jest nam na razie kod do txt2osm. Wystarczy jedynie ma?a zmiana w update_ump.

On 10/29/2008 11:10 AM Damian Sulewski wrote:

Poniwasz zmiana to drobiazg jusz to zrobilem. Pliki z aktualno dato powinny byc robione nowo versio update_ump ktura mozna sciognonc z servera.

Nie powiem jak dlugo bede mial dojscie do servera, bo niewiem. Kollega mi mowil jusz pare miesiecy temu. ale napewno jeszcze bedzie pare miesiecy dzialac.

Postaram sie jeszcze szukac tych plikow .cc ale hyba naprawde marne szanse widze.

I gdy na koniec nareszcie nie wytrzyma?em i zada?em oczywiste pytanie!

TomDalek wrote:

[...] No i czemu ten twój polski jest taki prawie perfekt, ale jako? czasem zabawnie, co? big_smile

Damian wrote:

Polski uczylem sie do czwartej klasy w polsce, a potem przez rozmowy z zono. Wiem ze moj polski nie jest perfekt, ale sie staram, mowa jest durzo lepsza :-)

edit
Aha, dope?niaj?c opisu ump2osm.
txt2osm u?ywa plików MIASTO.ulice.txt ze ?róde? ump  http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Znaczenie_pl … jekcie_UMP
update_ump od?wie?a je za ka?dym razem z cvs, mniej wi?cej tak: http://ump.fuw.edu.pl/wiki/FAQ#Jak_.C5. … .C5.82a.3F

Last edited by TomDalek (2008-10-30 20:25:32)

Offline

#32 2008-10-31 11:46:48

Jakub Klawiter
Member
From: Poznań
Registered: 2008-10-01
Posts: 60
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Nie przejmowa?bym si? za bardzo. Warto utrzyma? kontakt z koleg? tak, aby informacja o tym, ?e pliki znikn? dotar?a do nas z jakim? wyprzedzeniem, cho? rozumiem, ?e je?li mamy skrypt generuj?cy pliki to w?a?ciwie nie ma problemu bo to co "zniknie" samo si? odtworzy. Jedyne czego brakuje to ludzi tutaj w celu przeprowadzenia evil planu w którym...
Je?li jest kto? kto chcia?by (i potrafi?) si? tym zaj??? To mo?e ten kto? potrzebuje konta shellowego za pó? ceny? Robimy zrzutk? na drugie pó? i ju?.
Konto na rootnode to 150z?/rok warto si? tylko dowiedzie? ile transferu miesi?cznie zu?ywa obs?uga skryptu i przystawi? te liczby do parametrów konta, ewentualnie ponegocjowa? z administracj? konta.

P.S. Je?li nikt nie doda dzi? nic nowego jutrzejszy poland.osm b?dzie WTFcharacter free (!)

Last edited by Jakub Klawiter (2008-10-31 11:49:24)

Offline

#33 2008-11-14 14:17:55

Mariusz Adamski
Member
From: Wrocław
Registered: 2008-11-14
Posts: 105

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Zauwa?y?em ostatnio, ?e txt2osm ma problemy z liczbami o precyzji ró?nej od 5 cyfr po przecinku (a w?a?ciwie kropce); w przypadku map Wroc?awia (lat/lon maj? po 6 cyfr po przecinku) zwraca

terminate called after throwing an instance of 'std::out_of_range'
  what():  basic_string::substr

W tym przypadku wystarczy prosty regexp

s/\([0-9]*\.[0-9]*\)[0-9]/\1

który ucina ostatni? cyfr?, co nie jest mo?e najlepszym rozwi?zaniem, ale dzia?a. Problem dotyczy prawdopodobnie wi?kszej ilo?ci map, bo na http://www.cd-sulewski.de/osmfiles/ jest troch? wi?cej plików o podejrzanie ma?ym rozmiarze. Mo?e komu? si? chce/ma za du?o czasu, ?eby przepisa? txt2osm, je?li to ma jaki? sens?

Offline

#34 2008-11-17 20:07:18

Jakub Klawiter
Member
From: Poznań
Registered: 2008-10-01
Posts: 60
Website

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

K?opot polega zdaje si? na tym, ?e ?ród?a txt2osm nie istniej?, czyli trzeba by wszystko od nowa, napisa? przetestowa? etc.

Offline

#35 2008-11-18 17:53:26

Mariusz Adamski
Member
From: Wrocław
Registered: 2008-11-14
Posts: 105

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Chyba sam mia?em za du?o czasu:) Tutaj jest skrypcik w pythonie, który (mam nadziej?) realizuje funkcjonalno?? txt2osm i nie ma problemów z ró?n? liczb? cyfr po przecinku. Poniewa? to skrypt, ka?dy mo?e go sobie "dotweakowa?" do swoich potrzeb, no i kod si? ju? nie zgubi:) Rozpoznaje typy dróg od 0x1 do 0x7, ale stosunkowo ?atwo mo?na zaimplementowa? konwersj? tak?e innych obiektów.

Offline

#36 2008-11-19 15:30:54

rhn
Member
Registered: 2008-10-30
Posts: 214

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Poprawiam w?a?nie powy?szy skrypt. Troch? ma?o czytelny by? tongue. Mog? wytkn?? sporo rzeczy, które przechodz? w innych j?zykach, ale w tym s? dziwaczne, ale... to nie forum programistyczne smile. Zreszt? zasze mo?na spojrze? do kodu.
Sam kod b?dzie dost?pny przez jaki? czas tu: http://pinalambla.net/txt2osm.py od momentu, gdy go sko?cz?.

Last edited by rhn (2008-11-19 18:27:55)

Offline

#37 2008-11-19 16:55:33

Mariusz Adamski
Member
From: Wrocław
Registered: 2008-11-14
Posts: 105

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Dzi?ki za pomoc:) Or?em w pythonie nie jestem; szczerze mówi?c dopiero si? go ucz?.

Offline

#38 2008-11-19 17:28:31

rhn
Member
Registered: 2008-10-30
Posts: 214

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Wida?, ?e przechodzisz z czego? podobnego do C smile

Plik ju? mo?na pobra? z w/w adresu - dzia?a (chyba) jak nale?y:

[rhn@workhorse play]$./txt2osm_oryg.py ZASCIANKI.ulice.txt > r1
[rhn@workhorse play]$./txt2osm.py ZASCIANKI.ulice.txt > r2
[rhn@workhorse play]$ diff r1 r2
[rhn@workhorse play]$

Okazuje si?, ?e praktycznie przepisa?em logik? (za mocno sobie nakomplikowa?e?, wyja?ni? via email lub PW), za to wypisywanie si? mocno przyda?o (przede wszystkim dlatego nie chcia?em si? za to zabiera?).
Nie wiem tylko co oznacza zmienna "ref" w funkcji print_way. Pozwoli?em sobie j? zignorowa? przy wczytywaniu smile.

Apropos podzi?kowa? - robimy to we wspólnym interesie wink

Last edited by rhn (2008-11-19 18:49:54)

Offline

#39 2008-11-19 18:17:09

Mariusz Adamski
Member
From: Wrocław
Registered: 2008-11-14
Posts: 105

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Wciąż mam "nie odnaleziono adresu":/ Na pewno jest prawidłowy?

Ref oznacza numer drogi (tag ref).

Offline

#40 2008-11-19 18:30:47

rhn
Member
Registered: 2008-10-30
Posts: 214

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Wci??o mi literk?, dobrze, ?e zwróci?e? uwag? - poprawione.
W?a?nie spojrza?em na pliki UMP - rzeczywi?cie co? tam jest z numerami dróg... ale nie wiem za bardzo, co, wi?c nie b?d? rusza?. Mam nadziej?, ?e dosy? jasne jest, co w moim kodzie nale?a?oby zmieni?.

Offline

#41 2008-12-03 23:58:57

wopozka
Member
Registered: 2008-07-15
Posts: 51

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

rhn wrote:

Wci??o mi literk?, dobrze, ?e zwróci?e? uwag? - poprawione.
W?a?nie spojrza?em na pliki UMP - rzeczywi?cie co? tam jest z numerami dróg... ale nie wiem za bardzo, co, wi?c nie b?d? rusza?. Mam nadziej?, ?e dosy? jasne jest, co w moim kodzie nale?a?oby zmieni?.

Tak tylko gwoli wyja?nienia jak to jest z tymi numeracjami dróg. W przypadku gdy jest co? takiego ~[0x2e]14, to oznacza to ni mniej ni wi?cej droge nr 14. Ten ca?y przedrostek informuje w jaki sposób ma by? ten numer wy?wietlany (czy w kó?eczku, prostok?cie, na tarczy jak w stanach itd itd, jest kilka mo?liwo?ci). Tak wi?c dla celów importu do osm mo?na to z powodzeniem pomin??.

Offline

#42 2008-12-04 09:49:16

rhn
Member
Registered: 2008-10-30
Posts: 214

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Z tego, co zauwa?y?em, ten przedrostek razem z numerem powinien by? przed nazw? drogi, nie myl? si?? Wtedy jest kolejna niejasno??, bo droga wpisana jest w dwóch innych linijkach, za ka?dym razem inaczej.
Spróbuj? spojrze? na to do poniedzia?ku, je?li znajd? troch? wolnego czasu (prawdopodobnie za jednym zamachem z mapowaniem smile).

Offline

#43 2008-12-04 11:42:32

wopozka
Member
Registered: 2008-07-15
Posts: 51

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

rhn wrote:

Z tego, co zauwa?y?em, ten przedrostek razem z numerem powinien by? przed nazw? drogi, nie myl? si?? Wtedy jest kolejna niejasno??, bo droga wpisana jest w dwóch innych linijkach, za ka?dym razem inaczej.
Spróbuj? spojrze? na to do poniedzia?ku, je?li znajd? troch? wolnego czasu (prawdopodobnie za jednym zamachem z mapowaniem smile).

Co do pytania to przedrostek z numerem powinien byc przed nazwa drogi.

No wiec szybki kurs jak to z ump, nazwami i numerami drog jest:

Danej drodze mozna przypisac trzy rozne nazwy. W zrodlach oznacza sie je poprzez Label, Label2 i Label3. Pierwszy Label stosuje sie zawsze dla nazwy drogi, drugi i trzeci prawie tylko wtedy gdy droga jest numerowana. Jesli droga jest numerowana to wtedy aby pokazac numer tej drogi dodaje sie ten dziwny przedrostek (jak juz opisywalem) a zaraz za nim numer drogi, po czym nazwe ulicy.  To wszystko dla Label. Taki sposob zapisu powodowalby jednak problemy przy sortowaniu nazw do ineksu (na przyklad drogi trzeba szukac by razem z jej numerem, co nie jest wskazane). Z tego powodu jest tez Label2 w ktorym dopisuje sie juz sama nazwe ulicy, bez numeru i innych takich. Label3 uzywa sie w wyjatkowych sytuacjach, gdy jakas ulica ma swoja alternatywna nazwe lokalna (ktora znaja tubylcy) oraz dla skrotow. No wiec konkretny przyklad:

[POLYLINE]
Type=0x4
Label=~[0x2f]705 Polskiego Czerwonego Krzyza
EndLevel=1
DirIndicator=1
Data0=(51.95443,20.15786),(51.95423,20.15743)
Label2=Polskiego Czerwonego Krzyza
Label3=PCK
[END]

No i teraz co mamy w Label
~[0x2f] - przedrostek ktory kaze wyswietlac numer drogi na mapie w prostokaciku z czarnymi obwodkami na gorze i dole
705 - numer drogi
Polskiego Czerwonego krzyza - nazwa ulicy

mamy tez dwa pozostale labele
Label2 - pod taka alternatywna nazwa bedzie ulica bedzie znajdowana
Label3 - pewnie wielu powie ze to ulica PCK wiec warto aby mozna bylo ja znalezc jeszcze pod taka nazwa.

Label2 i Label3 maja tez swoje dodatkowe znaczenia dla odbiornika, ale nie jest to istotne dla tych rozwazan. Mam nadzieje, ze troszeczke rozjasnilem. Jak chcecie robic import z ump naprawde dobrze to radze sie zapoznac ze struktura danych w UMP. Unikniecie sporo problemow a i osm bedzie lepsze. W razie problemow sluze pomoca.

Last edited by wopozka (2008-12-04 11:43:33)

Offline

#44 2008-12-04 19:11:00

rhn
Member
Registered: 2008-10-30
Posts: 214

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

http://pinalambla.net/txt2osm.py - tutaj jest kolejna wersja skryptu, która ju? rozumie, gdzie schowa? si? numer ref smile
Poniewa? znalaz?em gdzie? kiedy? robzbie?no?? mi?dzy Label i Label2 (w której? brakowa?o polskich znaków), stwierdzi?em, ?e lepiej korzysta? z tej, która jest naprawd? u?ywana, czyli Label2. Teraz je?li jest ustawione, jest brane zamiast Label (oczywi?cie, numer drogi nadal jest brany pod uwag?).

Poprawi?em te? kod odpowiadaj?cy za wczytywanie koordynatów. Teraz b?d? dok?adnie takie, jak by?y w pliku, poniewa? nie s? wczytywane jako liczby. Usuwa to te? potencjaln? dziur? w bezpiecze?stwie (odpowiednio spreparowany plik móg? zrobi? szkody w systemie, poniewa? pary koordynatów by?y interpretowane jako kod).

Dzi?ki za podpowiedzi!

Last edited by rhn (2008-12-04 19:20:57)

Offline

#45 2008-12-05 09:21:42

Mateusz Korniak
Member
From: Poland, Zabrze
Registered: 2008-12-04
Posts: 623

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

rhn wrote:

http://pinalambla.net/txt2osm.py - tutaj jest kolejna wersja skryptu, która ju? rozumie, gdzie schowa? si? numer ref smile
(...)
Poprawi?em te? kod odpowiadaj?cy za wczytywanie koordynatów. Teraz b?d? dok?adnie takie, jak by?y w pliku, poniewa? nie s? wczytywane jako liczby. Usuwa to te? potencjaln? dziur? w bezpiecze?stwie (odpowiednio spreparowany plik móg? zrobi? szkody w systemie, poniewa? pary koordynatów by?y interpretowane jako kod).

A zastanawia? sie kto? nad problemem synchronizacji aktualizajci danych z ump do osm ?
Np stworzeniem narzedzia:
1. txt2osm.py  jakiego? obszaru do obszar_ump.osm
2. ?ci?gni?cie obszr_osm.osm na podstawie skrajnych z obszar_ump.osm
3. Generacja róznicy pomi?dzy obszar_ump.osm a obszar_ump.osm tak aby powsta?y:
obszar_braki_osm.osm  - to czego nie ma w osm a jest w ump
obszar_roznica_<id_i_opis>_osm.osm  i obszar_roznica_<id_i_opis>_ump.osm - pokazuj?cy ró?ne wersje tych samych fragmentów w przypadku gdy wersja ump jest b. z?o?ona / lepsza ni? osm ?

Offline

#46 2008-12-05 16:02:49

rhn
Member
Registered: 2008-10-30
Posts: 214

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Mateusz Korniak wrote:

A zastanawia? sie kto? nad problemem synchronizacji aktualizajci danych z ump do osm ?
Np stworzeniem narzedzia:
1. txt2osm.py  jakiego? obszaru do obszar_ump.osm
2. ?ci?gni?cie obszr_osm.osm na podstawie skrajnych z obszar_ump.osm
3. Generacja róznicy pomi?dzy obszar_ump.osm a obszar_ump.osm tak aby powsta?y:
obszar_braki_osm.osm  - to czego nie ma w osm a jest w ump
obszar_roznica_<id_i_opis>_osm.osm  i obszar_roznica_<id_i_opis>_ump.osm - pokazuj?cy ró?ne wersje tych samych fragmentów w przypadku gdy wersja ump jest b. z?o?ona / lepsza ni? osm ?

Sam pomys? jest dobry i jestem pewien, ?e kto? ju? o tym wcze?niej my?la?, ale jest dosy? k?opotliwy do zrealizowania - trudno jest okre?li?, która droga to która.
O ile maj?c do czynienia z ró?nymi wersjami tego samego terenu z OSM (gdzie znalaz?yby si? poprzesuwane punkty i porozszerzane drogi), mo?emy porównywa? je za pomoc? ID ka?dego elementu (które si? nie zmienia w czasie), to plik z importu ma ju? inne ID dla tych samych dróg, ni? to, co by?o do tej pory (a w?a?ciwie to nie ma wcale ?adnych sensownych ID).
Mo?na porównywa? dok?adne koordynaty punktów, ale co je?li kto? pod?o?y? pod nie ?lady i lekko poprawi? to z UMP?
Nieco lepszy sposób to jakie? inteligentne porównywanie dróg za pomoc? kszta?tu i po?o?enia, ale w?tpi?, ?eby kto? si? chcia? podj?? takiego zadania smile Pro?ciej wczyta? plik po konwersji jako kolejn? warstw? w JOSM i szuka? zmian r?cznie.

PS. Nie uda?o mi si? znale?? nigdzie narz?dzia do wy?wietlania zmian w danym oszarze w OSM, istnieje w ogóle co? takiego?

Offline

#47 2008-12-05 21:32:34

deejay1
Member
Registered: 2008-06-17
Posts: 109

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

rhn wrote:

PS. Nie uda?o mi si? znale?? nigdzie narz?dzia do wy?wietlania zmian w danym oszarze w OSM, istnieje w ogóle co? takiego?

http://labs.geofabrik.de/history/?

BTW arzej si? do kogo? odezwa??

Offline

#48 2008-12-07 12:01:03

Mateusz Korniak
Member
From: Poland, Zabrze
Registered: 2008-12-04
Posts: 623

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

wopozka wrote:

(...)
No wiec szybki kurs jak to z ump, nazwami i numerami drog jest:
(...)
W razie problemow sluze pomoca.

Super, a co znaczy
Label=~[0x2b]2/8 Prymasa Tysiaclecia

Droga 2 i 8 ?
(znalezione na  http://ump.waw.pl/faq.html)

Offline

#49 2008-12-07 12:51:53

Mateusz Korniak
Member
From: Poland, Zabrze
Registered: 2008-12-04
Posts: 623

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

wopozka wrote:

W razie problemow sluze pomoca.

A
Type=0x16

Która to z
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Map_Features#Highway
Google podpowiada ?e to trail ?

Offline

#50 2008-12-07 15:12:18

wopozka
Member
Registered: 2008-07-15
Posts: 51

Re: Import danych z http://ump.waw.pl/

Mateusz Korniak wrote:
wopozka wrote:

(...)
No wiec szybki kurs jak to z ump, nazwami i numerami drog jest:
(...)
W razie problemow sluze pomoca.

Super, a co znaczy
Label=~[0x2b]2/8 Prymasa Tysiaclecia

Droga 2 i 8 ?
(znalezione na  http://ump.waw.pl/faq.html)

Tak, to jest droga 2 i 8, czasami drogi o dwóch numerach zbiegaj? si? w jedn? wtedy w ump jest to tak oznaczane.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB