You are not logged in.

#5526 2020-12-02 13:22:47

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 2,077

Re: Pytania początkujących

To we Włocławku mamy weir czy dam? Woda tam przepływa górą czy nie - https://www.youtube.com/watch?v=1oywrn_G_hA ?

Offline

#5527 2020-12-02 13:42:46

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,644

Re: Pytania początkujących

maraf24 wrote:

To we Włocławku mamy weir czy dam? Woda tam przepływa górą czy nie - https://www.youtube.com/watch?v=1oywrn_G_hA ?

Przepływa środkiem struktury - na górze jest chyba droga.

Ja bym powiedział że jest tam zapora (uwaga! NIE jestem w tej dziedzinie ekspertem)

Last edited by Mateusz Konieczny (2020-12-02 13:43:31)

Offline

#5528 2020-12-02 14:05:43

zuicz
Member
Registered: 2019-11-08
Posts: 95

Re: Pytania początkujących

Praktycznie w każdym stopniu wodnym woda przepływa środkiem struktury, a na górze jest droga/kładka/rurociąg itp. Dla mnie to bardziej zapora.

Last edited by zuicz (2020-12-02 14:07:49)

Offline

#5529 2020-12-02 14:15:01

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,783
Website

Re: Pytania początkujących

Powinno chyba być: Pl:Tag:waterway:water step, a nie Pl:Stopień wodny
W szablonie, po prawej stronie można dać tłumaczenie na "Stopień wodny".

Offline

#5530 2020-12-02 18:07:47

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 2,077

Re: Pytania początkujących

https://pl.wikipedia.org/wiki/Stopie%C5%84_wodny : " Składają się najczęściej z jazu, hydroelektrowni, przepławki dla ryb oraz śluzy."

Patrząc na stopnie wodne w Polsce, to faktycznie to są takie wieloelementowe konstrukcje. Czyli jaz wchodzi w skład stopnia wodnego. A stopień wodny można by zaznaczać osobno, jako obszar lub relację z elementami wchodzącymi w jego skład.

Offline

#5531 2020-12-02 20:28:38

zuicz
Member
Registered: 2019-11-08
Posts: 95

Re: Pytania początkujących

Władysław Komorek wrote:

Powinno chyba być: Pl:Tag:waterway:water step.

Po angielsku to się nazywa "barrage" wink
https://en.wikipedia.org/wiki/Barrage_(dam)

Last edited by zuicz (2020-12-02 20:28:57)

Offline

#5532 2020-12-03 01:41:23

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,644

Re: Pytania początkujących

zuicz wrote:
Władysław Komorek wrote:

Powinno chyba być: Pl:Tag:waterway:water step.

Po angielsku to się nazywa "barrage" wink
https://en.wikipedia.org/wiki/Barrage_(dam)

Wydaje mi się że to nie jest to samo, interwiki są błędne. Ale nie jestem pewien.

A termin "water step" nie istnieje chyba ( https://duckduckgo.com/?t=canonical&q=% … %22&ia=web ). To bylby potworek typu "thanks from mountain".

Offline

#5533 2020-12-03 08:32:23

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,783
Website

Re: Pytania początkujących

Mateusz Konieczny wrote:
zuicz wrote:
Władysław Komorek wrote:

Powinno chyba być: Pl:Tag:waterway:water step.

Po angielsku to się nazywa "barrage" wink
https://en.wikipedia.org/wiki/Barrage_(dam)

Wydaje mi się że to nie jest to samo, interwiki są błędne. Ale nie jestem pewien.

A termin "water step" nie istnieje chyba ( https://duckduckgo.com/?t=canonical&q=% … %22&ia=web ). To bylby potworek typu "thanks from mountain".

Chodziło mi o poprawną formę nazwy strony: Pl:Tag:waterway:cośtam

Offline

#5534 2020-12-17 07:00:03

eBin
Member
From: ~Rzeszów
Registered: 2013-06-03
Posts: 236

Re: Pytania początkujących

Błąd w walidatorze JOSM "Brakujący znacznik - boundary=administrative bez admin_level" dotyczy linii które są otagowane jako boundary=administrative i należą do relacji również boundary=adm... ale już z odpowiednim admin_level. Czyli mamy właściwie dwa razy oznaczoną linię. Co z tym robimy? Biorę po 200 złotych z konta każdej drużyny i słucham Państwa.

Offline

#5535 2020-12-17 09:58:04

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 781

Re: Pytania początkujących

eBin wrote:

Błąd w walidatorze JOSM "Brakujący znacznik - boundary=administrative bez admin_level" dotyczy linii które są otagowane jako boundary=administrative i należą do relacji również boundary=adm... ale już z odpowiednim admin_level. Czyli mamy właściwie dwa razy oznaczoną linię. Co z tym robimy?

Zasadniczo ignorujemy taki błąd. W Polsce przyjęła się konwencja dodawania admin_level do samej relacji pozostawiając na liniach ją tworzących jedynie boundary=administrative.

Last edited by szydzio (2020-12-17 09:59:04)

Offline

#5536 2020-12-17 10:42:18

Kaczor
Member
From: Ciechanów
Registered: 2013-05-28
Posts: 14
Website

Re: Pytania początkujących

Czy znacie jakiś łopatologiczny samouczek (może być po angielsku) tworzenia tras autobusowych JOSM? Jestem w trakcie mapowania przystanków i punktów zatrzymania autobusów w Ciechanowie i w następnym etapie chciałbym zrobić linie autobusowe.

Offline

#5537 2020-12-17 11:39:39

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,644

Re: Pytania początkujących

eBin wrote:

Błąd w walidatorze JOSM "Brakujący znacznik - boundary=administrative bez admin_level" dotyczy linii które są otagowane jako boundary=administrative i należą do relacji również boundary=adm... ale już z odpowiednim admin_level. Czyli mamy właściwie dwa razy oznaczoną linię. Co z tym robimy? Biorę po 200 złotych z konta każdej drużyny i słucham Państwa.

Ja kasuję boundary=administrative z lini, dane na relacji w pełni wystarczą - a same boundary=administrative na lini i tak nie wystarczy do robienia map.

Można też kliknąć prawym w JOSMie na raport i zignorować całą klase błędu.

Last edited by Mateusz Konieczny (2020-12-17 11:41:05)

Offline

#5538 2020-12-17 13:01:05

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 781

Re: Pytania początkujących

Mateusz Konieczny wrote:

Ja kasuję boundary=administrative z lini, dane na relacji w pełni wystarczą - a same boundary=administrative na lini i tak nie wystarczy do robienia map.

A w czym przeszadza boundary=administrative na linii że to kasujesz ? hmm
Z tego co pobieżnie sprawdziłem inne społeczności OSM wszędzie dopisują ten tag do linii , również w stylu domyślnym boundary=administrative się renderuje.

Offline

#5539 2020-12-17 13:41:48

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 2,077

Re: Pytania początkujących

szydzio wrote:

Z tego co pobieżnie sprawdziłem inne społeczności OSM wszędzie dopisują ten tag do linii , również w stylu domyślnym boundary=administrative się renderuje.

Samo boundary=administrative się nie renderuje, potrzebny jest do tego admin_level<=10. Zapewne nie tylko osm-carto tak robi i to może tłumaczyć praktykę dodawania tego tagu do linii - brak widocznych negatywnych efektów.

Offline

#5540 2020-12-17 19:33:58

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,783
Website

Re: Pytania początkujących

Kaczor wrote:

Czy znacie jakiś łopatologiczny samouczek (może być po angielsku) tworzenia tras autobusowych JOSM? Jestem w trakcie mapowania przystanków i punktów zatrzymania autobusów w Ciechanowie i w następnym etapie chciałbym zrobić linie autobusowe.

Relation:route

Offline

#5541 2020-12-17 20:28:04

Marek-M
Member
From: [PL] Banino
Registered: 2017-01-24
Posts: 286

Re: Pytania początkujących

Władysław Komorek wrote:
Kaczor wrote:

Czy znacie jakiś łopatologiczny samouczek (może być po angielsku) tworzenia tras autobusowych JOSM? Jestem w trakcie mapowania przystanków i punktów zatrzymania autobusów w Ciechanowie i w następnym etapie chciałbym zrobić linie autobusowe.

Relation:route

Wydaje mi się, że powyższy link jest bardzo uproszczoną informacją jak tworzyć linie autobusowe. Bardziej szczegółowy opis ale niestety w języku angielskim znajduje się tutaj: Wiki Buses.

Ostatnio poprawiałem 1 trasę autobusową (linia 126 w Gdańsku) i polecam Ci tagowanie pod PTv2, gdyż jest prostsze i bardziej intuicyjne. Chyba JOSM w tym temacie będzie bardzo wygodnym programem ale innych nie testowałem. Podstawowe zasady z tego co zrozumiałem z wiki polegają na tym, że:

1. Najpierw tworzę wszystkie potrzebne przystanki
** na drodze highway=* tworzę węzeł z miejscem zatrzymania autobusów z następującym tagowaniem (może być ich więcej, np. ref, ref:ztm, itd., itp.):

bus=yes
name=<nazwa przystanku>
public_transport=stop_position

** w miejscu, gdzie pasażerowie oczekują na autobusy robię obszar lub węzeł z co najmniej takimi tagami (może być ich więcej, np. shelter, bin, bench, ref, ref:ztm, itd., itp.):

name=<nazwa przystanku>
highway=bus_stop
public_transport=platform

Edit: 2021-03-09 - zmieniłem lokalizację tagu 'highway=bus_stop' - powinien on jednak być razem z obiektem public_transport=platform (lokalizacja słupka przystanku)

2. Teraz tworzę relację otagowaną w taki sposób:

type=route
route=bus
name=Bus 126: Żukowo Urząd Gminy => Wrzeszcz PKP
from=Żukowo Urząd Gminy
to=Wrzeszcz PKP
network=ZTM Gdańsk
public_transport:version=2
ref=126

(każda linia powinna mieć oddzielną relację dla każdego kierunku przejazdu, jeśli część trasy jest w niektórych przejazdach inna, to dla każdej zmienionej trasy również powinny być stworzone oddzielne relacje - linia 126 ma np. 4 warianty)

3. W oknie edycji relacji dodaję kolejne przystanki od początku linii autobusowej do jej końca w następującym układzie:

 * rola 'platform'
name=Przystanek 1
public_transport=platform
* rola 'stop'
name=Przystanek 1
public_transport=stop_position

 * rola 'platform'
name=Przystanek 2
public_transport=platform
* rola 'stop'
name=Przystanek 2
public_transport=stop_position

itd - kolejne przystanki do końca linii

Pierwszy przystanek może mieć rolę 'stop_entry_only' oraz 'platform_entry_only'
Ostatni przystanek może mieć rolę 'stop_exit_only' oraz 'platform_exit_only'

4. Na koniec dodaję do relacji odcinki dróg w kolejności takiej, jak jedzie autobus, czasami można dodać ten sam odcinek 2 razy, gdy autobus musi np. zawrócić na rondzie i pojechać jakiś odcinek trasy po tej samej jezdni.

Tak to wygląda w JOSM:
Zrzut-ekranu-2020-12-17-201605-relacja-126-przystanki.png Zrzut-ekranu-2020-12-17-201648-relacja-126-drogi.png

To chyba wystarcza na sam start. Po utworzeniu relacji można zweryfikować na overpass, czy plan linii jest zrobiony prawidłowo. Moja linia jako graf wygląda tak: linia 126 graf, linia 126 trasa

Właśnie doczytałem, że powinno dodatkowo utworzyć się dodatkową relację route_master, której jeszcze nie utworzyłem ale powinna mieć ona wszystkie warianty linii jako członków relacji - no i utworzyłem taką dla linii Bus 126.

Last edited by Marek-M (2021-03-09 21:34:41)


Marek-M

Offline

#5542 2020-12-17 21:18:57

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 2,077

Re: Pytania początkujących

Tagowanie public transport PTv2 to żmudna, skomplikowana i męcząca praca. Łatwo to tam jest tylko przy prostych przypadkach.
Niestety mapujący dowiaduje się na tym na samym końcu - gdy wykona całą pracę i po jakimś czasie trzeba linie zaktualizować - po np. zmieniły się trasy lub w międzyczasie ktoś zepsuł - a psuje to się łatwo i niechcący.

Marek-M wrote:

(każda linia powinna mieć oddzielną relację dla każdego kierunku przejazdu, jeśli część trasy jest w niektórych przejazdach inna, to dla każdej zmienionej trasy również powinny być stworzone oddzielne relacje - linia 126 ma np. 4 warianty)

Czyli 4 osobne relacje do aktualizacji smile I to przy jednej linii.

4. Na koniec dodaję do relacji odcinki dróg w kolejności takiej, jak jedzie autobus, czasami można dodać ten sam odcinek 2 razy, gdy autobus musi np. zawrócić na rondzie i pojechać jakiś odcinek trasy po tej samej jezdni.

Nie można, ale trzeba dodać 2 razy. A czasem więcej razy, jeśli taka jest trasa autobusu. Łatwo się pomylić, bo trzeba zachować prawidłową kolejność odcinków.
Nie można tu liczyć na sortowanie w JOSMie, bo ono nie jest w stanie niektórych przypadków automatycznie rozwiązać, a dodatkowo jest tam jakiś bug i potrafi zapsuć nawet prawidłowo ułożoną trasę.

Na koniec - jeśli miasto udostępnia trasy w GTFS to cała ta robota to strata czasu. GTFS jest nie do pobicia.

Offline

#5543 2020-12-17 23:26:35

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,644

Re: Pytania początkujących

Co do tras autousów - mam spore wąpliwości. W Krakowie jest mnóstwo nieaktualnych i nie wartych poprawiania. Jeśli coś się z tymi danymi robi na serio to i tak trzeba mieć rozkłady jazdy (GTFS).

Choć ABStreet tego używa smile

---------------

szydzio wrote:
Mateusz Konieczny wrote:

Ja kasuję boundary=administrative z lini, dane na relacji w pełni wystarczą - a same boundary=administrative na lini i tak nie wystarczy do robienia map.

A w czym przeszadza boundary=administrative na linii że to kasujesz ? hmm

Dublowanie tagowania, mylące nowych (i nie tylko nowych), walidatory narzekają na brakujący admin_level, bez admin_level nie ma wykorzystania i tak.

szydzio wrote:

Z tego co pobieżnie sprawdziłem inne społeczności OSM wszędzie dopisują ten tag do linii , również w stylu domyślnym boundary=administrative się renderuje.

W stylu domyślnym co jest otagowane na liniach nie ma żadnego wpływu na pokazywanie granic. boundary=administrative się renderuje, ale na podstawie relacji, a nie lini.

Z tego co wiem to tagowanie na liniach jest robione tylko dodatkowo i z rozpędu.

Last edited by Mateusz Konieczny (2020-12-17 23:28:59)

Offline

#5544 2020-12-18 12:11:30

TheWartek
Member
Registered: 2020-08-25
Posts: 4

Re: Pytania początkujących

Władysław Komorek wrote:
Kaczor wrote:

Czy znacie jakiś łopatologiczny samouczek (może być po angielsku) tworzenia tras autobusowych JOSM? Jestem w trakcie mapowania przystanków i punktów zatrzymania autobusów w Ciechanowie i w następnym etapie chciałbym zrobić linie autobusowe.

Relation:route

Ja jeszcze dorzucę ten link, który mnie przynajmniej wiele wyjaśnił:

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Public_transport

Są tam wymienione 4 schematy tagowania (Different tagging schemas) w tym PTv1, PTv2 oraz nowego Refined Public Transport Schema zaproponowanego w 2018, który ma niby eliminować wady poprzedników i ułatwiać edycję. Chyba nie jest jeszcze zatwierdzony.

Jeśli chodzi o wykorzystanie to zauważyłem, że OsmAnd nie potrafi routować po schemacie PTv1. Używa tylko PTv2. Zacząłem więc w nim edytować, chociaż muszę przyznać, że jest to dość żmudna praca.

Offline

#5545 2020-12-18 21:45:37

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 2,077

Re: Pytania początkujących

Jest jeszcze instrukcja na stronie Osmanda: https://osmand.net/blog/guideline-pt

Do sprawdzania poprawności polecam OSM Inspectora.
Jak widać, linia 126 w Gdańsku rzeczywiście jest dobrze zrobiona smile

Dodane:

Jeśli chodzi o wykorzystanie to zauważyłem, że OsmAnd nie potrafi routować po schemacie PTv1. Używa tylko PTv2.

Bo po v1 nie da się routować, dlatego powstał v2 - tyle że w nim całą mitręgę dostosowania do nawigowania przerzucono na mapujących.
W Osmandzie ta nawigacja jest tylko na pokaz - nie ma tam rozkładów jazdy uwzględnionych, ani nawet takich prostych tagów jak interval i opening_hours w relacji linii.

Last edited by maraf24 (2020-12-18 21:53:55)

Offline

#5546 2020-12-20 22:14:08

kakiremora
Member
Registered: 2020-10-20
Posts: 3

Re: Pytania początkujących

Witam, w mojej okolicy znajduje się znaczna ilosc niezmapowanych budynków.

Budynki w Polsce powinno się mapować ze zdjęć satelitarnych, czy raczej z jakiejś rządowej/samorządowej bazy danych?

Pozdrawiam

Offline

#5547 2020-12-20 23:06:46

maro21
Member
From: Wrocław
Registered: 2018-03-06
Posts: 1,015

Re: Pytania początkujących

kakiremora wrote:

Budynki w Polsce powinno się mapować ze zdjęć satelitarnych, czy raczej z jakiejś rządowej/samorządowej bazy danych?

Najlepiej użyć podkładu "polska.e-mapa.net: Buildings" i stamtąd odrysowywać.
Jeśli budynek jest nowy i jeszcze go tam nie ma, to można narysować przybliżony obrys ze zdjęć lotniczych, np. z Geoportalu.

Offline

#5548 2020-12-20 23:32:17

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 781

Re: Pytania początkujących

kakiremora wrote:

Budynki w Polsce powinno się mapować ze zdjęć satelitarnych, czy raczej z jakiejś rządowej/samorządowej bazy danych?

maro21 wrote:

Jeśli budynek jest nowy i jeszcze go tam nie ma, to można narysować przybliżony obrys ze zdjęć lotniczych, np. z Geoportalu.

Gwoli wyjaśnienia, dlaczego @maro21 pisze, że przybliżony obrys?
Bo będzie siłą rzeczy rysowany po linii dachu, podczas gdy podkład "polska.e-mapa.net: Buildings" podaje obrys o ile dobrze pamiętam na wys. 1 metra od ziemi.
Stad też będziesz widział różnice w obrysach między zdjęciami satelitarnymi/lotniczymi a obrysami urzędowymi.
Warto zauważyć, że jeśli zdecydujesz się kiedyś na używanie innych edytorów niż ID (np. level0 lub JOSM) będziesz mógł skorzystać z bardziej „hurtowej” metody dodawania budynków z bazy BDOT serwowanej na https://budynki.openstreetmap.org.pl.

Offline

#5549 2020-12-21 10:23:44

Kaczor
Member
From: Ciechanów
Registered: 2013-05-28
Posts: 14
Website

Re: Pytania początkujących

Dzięuję serdecznie za poradniki smile Czyli na razie skupiam się na przystankach.

Z innej beczki: jak mapować punkty skupu złomu, jako recycling, przemysł?

Offline

#5550 2020-12-21 10:30:35

Marek-M
Member
From: [PL] Banino
Registered: 2017-01-24
Posts: 286

Re: Pytania początkujących

Ja bym to opisał tak (zgodnie z wiki):

amenity=recycling
recycling:cans=yes
recycling:metal=yes
recycling:scrap_metal=yes
recycling_type=centre

Last edited by Marek-M (2020-12-21 10:31:44)


Marek-M

Offline

Board footer

Powered by FluxBB