You are not logged in.

#5176 2020-04-21 13:05:38

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 410

Re: Pytania początkujących

Kaczor wrote:

Pytanie z innej beczki - na forum był kiedyś wątek o zautomatyzowanym dodawaniu budynków z warstwy WMS za pomocą wtyczki do JOSM. Czy to nadal działa?

Wątek o tym jest tutaj.
I tak, wtyczka Tracer działa nadal.

Offline

#5177 2020-04-25 10:13:48

zuicz
Member
Registered: 2019-11-08
Posts: 31

Re: Pytania początkujących

Katowice
https://www.openstreetmap.org/#map=16/50.1969/18.9918
Przy ul. Bażantów i Szarych Szeregów są znaki "ul. Wieżowa bez przejazdu", ustawione pewnie po to aby nawigacja tamtędy nie kierowała. Na pewnym odcinku jest to droga gruntowa - https://www.google.com/maps/@50.1966796 … 312!8i6656, ale nie dodano tam żadnych barierek, blokad utrudniających przejazd i nadal każdy może przejechać z jednej strony na drugą.
Jak to oznaczyć? Zmienić kawałek na drogę gruntową?

Offline

#5178 2020-04-25 10:22:41

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,723

Re: Pytania początkujących

Jest już oznaczona jako gruntowa - https://www.openstreetmap.org/way/451020501
Możesz dodać jeszcze smoothness i tracktype.

Offline

#5179 2020-04-25 10:31:58

zuicz
Member
Registered: 2019-11-08
Posts: 31

Re: Pytania początkujących

Fakt, chodziło mi o zamianę na highway=track, wtedy nawigacja chyba nie powinna tamtędy prowadzić?

Offline

#5180 2020-04-25 12:42:07

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,723

Re: Pytania początkujących

Dlaczego nawigacja nie miałaby tamtędy prowadzić? Droga wygląda jakby była wykorzystywana do przejazdów i to wcale nie rolnych.

Możliwe jednak, że przebiega po gruntach prywatnych i właściciel nie jest zadowolony z takiego jej wykorzystania. Jeśli nie postawił znaków znakazu, to ja dopuszczam w takich sytuacjach zmianę drogi na highway=service. Droga jest wciąż dostępna dla rowerów, pieszych czy dojazdu do posesji, ale tranzyt ją pominie.

Offline

#5181 2020-04-25 20:56:48

Artur5
Member
Registered: 2020-04-25
Posts: 1

Re: Pytania początkujących

Witam,
"odkryłem" ostatnio w mojej okolicy napowietrzną linię średniego napięcia (15kV) i postanowiłem ją dodać do mapy. Linia kończy się jednak w pewnym miejscu (tzn. schodzi do ziemi), a kawałek dalej znajduje się budynek podstacji z transformatorem z tabliczką 15kV/0,4kV (stąd wnioskuję wartość napięcia linii). Niestety nie znajduję śladów połączenia tych obiektów w terenie (jest on również częściowo ogrodzony). Warstwa uzbrojenia terenu Geoportalu wyraźnie wskazuje na położenie kabla łączącego te dwa obiekty (a także z inną podstacją), ale czy wykorzystanie tej warstwy jest legalne (na takiej zasadzie jak Ortofotomapa)?

Offline

#5182 2020-04-26 09:46:45

Zingeer
Member
Registered: 2020-04-03
Posts: 5

Re: Pytania początkujących

Czy jest możliwość przeniesienia zaznaczonych Punktow na mapie w aplikacji na telefonie z OsmAnd do Maps.me?

Offline

#5183 2020-04-26 15:37:47

Ronczka
Member
Registered: 2019-03-27
Posts: 5

Re: Pytania początkujących

Da się w JOSM łatwo połączyć punkt adresowy z budynkiem?

Offline

#5184 2020-04-26 15:49:52

gscscnd
Member
From: Rybnik
Registered: 2013-08-13
Posts: 122

Re: Pytania początkujących

Ronczka wrote:

Da się w JOSM łatwo połączyć punkt adresowy z budynkiem?

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/JOS … ift.2BG.29 lub https://wiki.openstreetmap.org/wiki/JOS … l_features.

Offline

#5185 2020-04-26 15:50:58

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,432

Re: Pytania początkujących

Zingeer wrote:

Czy jest możliwość przeniesienia zaznaczonych Punktow na mapie w aplikacji na telefonie z OsmAnd do Maps.me?

Maps.me otwiera pliki z rozszerzeniem kml, musisz sobie przekonwertować z GPX-a plik z zakładkami (favourites.gpx).
https://support.maps.me/hc/pl/articles/ … %C5%82adki-

Ronczka wrote:

Da się w JOSM łatwo połączyć punkt adresowy z budynkiem?

Tak, zaznaczasz punkt adresowy i budynek, klikasz Dane -> Połącz punkty adresowe. Działa to także w przypadku wielu punktów i budynków jednocześnie.

Last edited by RicoElectrico (2020-04-26 16:10:54)

Offline

#5186 2020-04-26 16:08:02

gscscnd
Member
From: Rybnik
Registered: 2013-08-13
Posts: 122

Re: Pytania początkujących

RicoElectrico wrote:
Ronczka wrote:

Da się w JOSM łatwo połączyć punkt adresowy z budynkiem?

Tak, zaznaczasz punkt adresowy i budynek, klikasz Dane -> Połącz punkty adresowe. Działa to także w przypadku wielu punktów i budynków jednocześnie.

To jakaś nowa funkcjonalność czy jakiś plugin? W 16239 tego nie widzę.

Offline

#5187 2020-04-26 19:33:41

Mixed8anana
Member
Registered: 2020-04-24
Posts: 1

Re: Pytania początkujących

Dzień dobry.
Jestem nowy w edycji map osm. Wczoraj dokonałem pierwszych zmian w mojej okolicy na pomocą iD. Dodałem kilka brakujących budynków, przedłużyłem drogę do aktualnego jej stanu, rozszerzyłem obszar zabudowy mieszkalnej i naniosłem staw i las. Zapisałem zmiany i napotkałem problem. gdy wyświetlam edytowany obszar już w przeglądarce w zależności od przybliżenia moje zmiany częściowo znikają i się pojawiają.

Lokalizacja: https://www.openstreetmap.org/#map=19/51.09970/15.31365

Offline

#5188 2020-04-26 20:36:15

Marek-M
Member
From: [PL] Banino
Registered: 2017-01-24
Posts: 122

Re: Pytania początkujących

Ronczka wrote:

Da się w JOSM łatwo połączyć punkt adresowy z budynkiem?

Nie pamiętam, czy mam do tego jakiś plugin ale zaznaczam budynek oraz punkt adresowy a następnie używam skrótu Ctrl+Shift+G.


Marek-M

Offline

#5189 2020-04-26 20:40:30

maro21
Member
From: Wrocław
Registered: 2018-03-06
Posts: 283

Re: Pytania początkujących

Mixed8anana wrote:

Dzień dobry.
Jestem nowy w edycji map osm. Wczoraj dokonałem pierwszych zmian w mojej okolicy na pomocą iD. Dodałem kilka brakujących budynków, przedłużyłem drogę do aktualnego jej stanu, rozszerzyłem obszar zabudowy mieszkalnej i naniosłem staw i las. Zapisałem zmiany i napotkałem problem. gdy wyświetlam edytowany obszar już w przeglądarce w zależności od przybliżenia moje zmiany częściowo znikają i się pojawiają.

Witaj na OSM! :)
Zmiany nie zawsze są od razu widoczne, zależy od serwerów. Zwykle zmiany można zobaczyć już po kilku minutach, ale zdarza się, że serwery działają z opóźnieniem. Jeśli jednak wszystko jest ok, to zmiany będą widoczne po ok. 5 minutach. Żeby je zobaczyć, naciśnij [CTRL]+[R] w przeglądarce, to spowoduje pobranie najnowszej wersji strony, bo czasem to co widzisz to kopia zapisana w pamięci podręcznej przeglądarki.

Offline

#5190 2020-04-26 20:42:30

Marek-M
Member
From: [PL] Banino
Registered: 2017-01-24
Posts: 122

Re: Pytania początkujących

Mixed8anana wrote:

gdy wyświetlam edytowany obszar już w przeglądarce w zależności od przybliżenia moje zmiany częściowo znikają i się pojawiają.

Lokalizacja: https://www.openstreetmap.org/#map=19/51.09970/15.31365

Wygląda na to, że Twoje zmiany dopiero się renderują. Kafelki dla różnych 'zoom' aktualizują się niezależnie i stąd biorą się opóźnienia. Czasami pomaga wyczyszczenie cache dla danego widoku  - użyj do tego skrótu Ctrl+F5 - to często pomaga smile


Marek-M

Offline

#5191 2020-04-27 11:41:10

Kaczor
Member
From: Ciechanów
Registered: 2013-05-28
Posts: 8
Website

Re: Pytania początkujących

Witam, pytania co do komunikacji miejskiej:
- czy jest sens mapowania autobusów w małym mieście gdzie mamy tylko kilka linii?
- czy mapa transportu publicznego renderuje przystanki dopiero jak istnieje już linia autobusowa?
- czy jest gdzieś poradnik (może być eng) jak prawidłowo mapować linie autobusowe?


Pozdrawiam

Offline

#5192 2020-04-27 15:40:29

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,723

Re: Pytania początkujących

Kaczor wrote:

Witam, pytania co do komunikacji miejskiej:
- czy jest sens mapowania autobusów w małym mieście gdzie mamy tylko kilka linii?

Jeśli tych linii nie ma w Google Maps czy Jakdojade.pl to jak najbardziej ma sens.

- czy mapa transportu publicznego renderuje przystanki dopiero jak istnieje już linia autobusowa?

Przystanki renderują się niezależnie od linii.


- czy jest gdzieś poradnik (może być eng) jak prawidłowo mapować linie autobusowe?

Nie przypominam sobie łatwego poradnika, ale mogę doradzić, by na początku zrezygnować z prawidłowego mapowania wg PTv2 i ograniczyć się do PTv1.

Offline

#5193 2020-04-27 18:38:32

maro21
Member
From: Wrocław
Registered: 2018-03-06
Posts: 283

Re: Pytania początkujących

Kaczor wrote:

- czy jest gdzieś poradnik (może być eng) jak prawidłowo mapować linie autobusowe?

Cześć, mogę ci taki napisać, napisz do mnie, co konkretnie chciałbyś wiedzieć :)
https://www.openstreetmap.org/message/new/maro21

Offline

#5194 2020-04-27 23:09:36

Kaczor
Member
From: Ciechanów
Registered: 2013-05-28
Posts: 8
Website

Re: Pytania początkujących

Dzięki, na razie poczytam wiki i ogarnę jak się robi relacje w JOSM.

Offline

#5195 2020-04-30 14:38:18

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,723

Re: Pytania początkujących

Jak tagujecie hydrofugę? Jako surface=paving_stones czy surface=grass_paver?

Offline

#5196 2020-04-30 18:50:27

wolanin_w
Member
Registered: 2020-04-30
Posts: 1

Re: Pytania początkujących

wiecie może jak dodać większą ilość danych do openstreetmap? chodzi o to że zebrałem dane o ilość miejsc parkingowych oraz ilości lokali w budynkach. chciałbym się nimi podzielić udostępniając na openstreetmapie tylko nie wiem jak się do tego zabrać. istnieje jakiś skrypt lub api do wgrywania bezpośrednio do bazy?

Offline

#5197 2020-05-02 10:52:56

Zingeer
Member
Registered: 2020-04-03
Posts: 5

Re: Pytania początkujących

RicoElectrico wrote:
Zingeer wrote:

Czy jest możliwość przeniesienia zaznaczonych Punktow na mapie w aplikacji na telefonie z OsmAnd do Maps.me?

Maps.me otwiera pliki z rozszerzeniem kml, musisz sobie przekonwertować z GPX-a plik z zakładkami (favourites.gpx).
https://support.maps.me/hc/pl/articles/ … %C5%82adki-(

Dziękuję bardzo za twoje rady, wszytko działa smile

Offline

#5198 2020-05-02 11:24:15

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 410

Re: Pytania początkujących

Jak podejść do takiej sytuacji:
ZQ3rlx3.png
Obrysy budynków zgadzają się z Ewidencją Gruntów i Budynków i pewnie wszystkie są częścią zajazdu ale czy wszystkie budynki opisywać tak samo ?

Offline

#5199 2020-05-02 11:29:11

Marek-M
Member
From: [PL] Banino
Registered: 2017-01-24
Posts: 122

Re: Pytania początkujących

Dałbym tutaj 1 POI na cały budynek i zrobiłbym building=* na obrysie wszystkich części a te wewnętrzne podziały zrobiłbym jako building:part.

Ewentualnie zamiast POI dane zajazdu dałbym do obrysu zewnętrznego.


Marek-M

Offline

#5200 2020-05-02 12:36:34

maro21
Member
From: Wrocław
Registered: 2018-03-06
Posts: 283

Re: Pytania początkujących

szydzio wrote:

Obrysy budynków zgadzają się z Ewidencją Gruntów i Budynków i pewnie wszystkie są częścią zajazdu ale czy wszystkie budynki opisywać tak samo ?

Oczywiście, że nie, bo hotel jest tylko jeden.

Na budynkach zostawić samo building=hotel, a na hotel stworzyć jeden punkt. No i nazwa "Zajazd Wałbrzych" (bez wielkich liter).
Do sprawdzenia też, czy ten zajazd zasługuje na tag tourism=hotel, czy jest to bardziej tourism=guest_house.

Z dzieleniem budynku to nie wiem, bo nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości. Pewnie jest to jeden budynek, ale z jakiegoś powodu został tak podzielony w ewidencji, bez zdjęcia ciężko stwierdzić czy to połączyć.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB