You are not logged in.

#5076 2019-12-26 22:24:22

MatixCraft
Member
Registered: 2019-05-16
Posts: 4

Re: Pytania początkujących

Skąd mogę pobrać dane dotyczące granic gmin?

Offline

#5077 2019-12-27 00:14:45

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 432

Re: Pytania początkujących

MatixCraft wrote:

Skąd mogę pobrać dane dotyczące granic gmin?

Na stronie GUGiK są dane dotyczące granic gmin w formacie *.shp (PRG – jednostki administracyjne):
=> http://www.gugik.gov.pl/pzgik/dane-bez- … -kraju-prg

Offline

#5078 2019-12-27 14:33:23

MatixCraft
Member
Registered: 2019-05-16
Posts: 4

Re: Pytania początkujących

Chciałbym pobrać dane osm z granicami gmin. Chcę w leaflet zrobić polygon z granicą gminy. Jak mogę uzyskać takie dane?

Offline

#5079 2019-12-27 17:27:58

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 432

Re: Pytania początkujących

MatixCraft wrote:

Chciałbym pobrać dane osm z granicami gmin. Chcę w leaflet zrobić polygon z granicą gminy. Jak mogę uzyskać takie dane?

Można spróbować Overpassem, tutaj przykładowe zapytanie o granice gmin dla Dolnego Śląska (dla całej Polski podmieniamy w wierszu

geocodeArea:województwo dolnośląskie

na

geocodeArea:Polska

uwaga taka kwerenda zwróci ok. 100 MB danych!).
Po wykonaniu zapytania jest opcja eksportu m.in. jako dane OSM.

Offline

#5080 2020-01-02 05:26:10

Malanow
Member
Registered: 2020-01-02
Posts: 1

Re: Pytania początkujących

Nie wiem czy to dobre miejsce dla moich pytań, ale i tak je zadam smile. Chcę wygenerować dwie mapy do druku. Pierwsza, to mapa mojego miasta (Góra, dolnośląskie), chciałbym, żeby były widoczne nazwy ulic, nie jako indeks tylko na mapie w miejscach ulic. Druga mapa, to mapa sieci drogowej powiatu górowskiego, najlepiej z numerami dróg. Jakich narzędzi najlepiej użyć do tego celu? Co do rozmiaru papieru to nie mam ograniczeń (no dobra A0 mnie ogranicza) Najważniejsza jest czytelność map.
Pozdrawiam
Malanow

Offline

#5081 2020-01-02 09:35:03

Marek-M
Member
From: [PL] Banino
Registered: 2017-01-24
Posts: 135

Re: Pytania początkujących

Możesz spróbować utworzyć mapę ze swoim pomysłem na stronie https://print.get-map.org/

Lub skorzystaj z innych dostępnych opcji - lista jest dostępna np. na stronie: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/OSM_on_Paper

Edit: Tutaj przykładowa mapa Góry wygenerowana na szybko: https://print.get-map.org/maps/97452

Last edited by Marek-M (2020-01-02 09:38:42)


Marek-M

Offline

#5082 2020-01-04 12:18:54

gsapijaszko
Member
From: Lubnów / Wrocław
Registered: 2012-10-28
Posts: 179
Website

Re: Pytania początkujących

Malanow wrote:

Jakich narzędzi najlepiej użyć do tego celu?

qgis (+ osm2pgsql)

Pozdrawiam,
Grzesiek

Offline

#5083 2020-01-04 22:49:01

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,379
Website

Re: Pytania początkujących

Jakiś czas temu usunąłem z bazy warszawską Rotundę z mapki, bo była rozebrana. Teraz została przywrócona i ktoś nawet dodał taki obiekt:

https://www.openstreetmap.org/way/743253236

ale to jest prosty obiekt, podczas gdy tamten był zrobiony w 3D z detalami i szkoda by było wszystko robić od zera. Nie wiem tylko jak wrócić do tamtej mojej zmiany i ją wycofać, może ktoś mi pomóc?

Offline

#5084 2020-01-06 01:14:02

maro21
Member
From: Wrocław
Registered: 2018-03-06
Posts: 362

Re: Pytania początkujących

kocio wrote:

Jakiś czas temu usunąłem z bazy warszawską Rotundę z mapki, bo była rozebrana. Teraz została przywrócona i ktoś nawet dodał taki obiekt:

https://www.openstreetmap.org/way/743253236

ale to jest prosty obiekt, podczas gdy tamten był zrobiony w 3D z detalami i szkoda by było wszystko robić od zera. Nie wiem tylko jak wrócić do tamtej mojej zmiany i ją wycofać, może ktoś mi pomóc?

Tu jest twój zestaw zmian: https://www.openstreetmap.org/changeset/48798658
Pytania: czy wygląda tak samo jak poprzednia? I dlaczego stara i nowa są w różnych miejscach? Czy nowa nie powstała dokładnie w tym samym miejscu?

Offline

#5085 2020-01-06 12:14:41

kasmar00
Member
Registered: 2018-04-11
Posts: 41

Re: Pytania początkujących

maro21 wrote:

I dlaczego stara i nowa są w różnych miejscach? Czy nowa nie powstała dokładnie w tym samym miejscu?

Nowa powstała najpewniej w tym samym miejscu, niestety jej obrysu nie ma jeszcze w EGiB, ale tu: http://mapa.um.warszawa.pl/mapaApp1/map … fff7050x11 na ortofoto z 2019 roku widać że pasuje w obrys działki oraz w obrys który mieliśmy poprzednio w osm.

Offline

#5086 2020-01-06 15:34:34

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,766

Re: Pytania początkujących

Stara i nowa rotunda różnią się między sobą w wielu szczegółach, co przy 3D ma znaczenie.

Offline

#5087 2020-01-07 02:01:08

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,379
Website

Re: Pytania początkujących

Pytanie tylko w jak wielu i czy lepiej robić od zera, czy łatwiej pozmieniać te szczegóły pozostawiając ogólną bryłę?

Offline

#5088 2020-01-07 12:45:42

km2bp
Member
Registered: 2016-12-11
Posts: 126

Re: Pytania początkujących

Jaki typ mostu dla czegoś takiego ? https://www.mapillary.com/map/im/Y1-1ognTToSipTmilPzc2A

Offline

#5089 2020-01-07 12:52:52

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,766

Offline

#5090 2020-01-07 13:44:20

km2bp
Member
Registered: 2016-12-11
Posts: 126

Re: Pytania początkujących

Wielkie dzięki  maraf24 
Zastosowałem tagowanie tak jak opisane na wiki
highway=footway
surface=stone
ford=stepping_stones
i okazało się że węzeł przecięcia ścieżki ze strumieniem wymaga jeszcze dodatkowego punktowego oznaczenia jako bród ale już błędu nie pokazuje i powinno być dobrze.

Offline

#5091 2020-01-18 22:34:06

jermig
Member
Registered: 2019-11-29
Posts: 10

Re: Pytania początkujących

Przy przesyłaniu zestawu zmian otrzymałem komunikat w stylu "Placeholder node not found for reference ..."?
Jak mogę zlokalizować problem, by go usunąć? Zestaw zmian zawiera sporo poprawek i nie chciałbym utracić efektu pracy.

Offline

#5092 2020-01-19 01:02:53

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,766

Re: Pytania początkujących

jermig wrote:

Przy przesyłaniu zestawu zmian otrzymałem komunikat w stylu "Placeholder node not found for reference ..."?

Jeśli w dalszej części była mowa o linii (way), to usuń tę linię z zestawu.

Offline

#5093 2020-01-23 15:48:39

OlejASD
Member
Registered: 2019-02-24
Posts: 3

Re: Pytania początkujących

Dzień dobry. Mamy drogę z takim ograniczeniem: https://i.imgur.com/SE728Hn.png

Rozumiem, że należy ją oznaczyć

maxweight=12
source:maxweight=sign

A jak oznaczyć opis pod spodem? Mamy dwie tabliczki: Nie dotyczy pojazdów z identyfikatorem DSDiK, oraz drugą: Nie dotyczy obsługi budowy DSDiK

note:maxweight?

Co w przypadku gdy powyższe ograniczenie obowiązuje tylko w jedną stronę?

maxweight:forward=12
source:maxweight:forward=sign

?

Offline

#5094 2020-01-25 20:37:15

arahja
Member
Registered: 2020-01-25
Posts: 5

Re: Pytania początkujących

Cześć,

mam takie pytanie: wioska ma zaimportowane wszystkie adresy, ale obrysy budynków tylko połowy z nich. Brakuje domów, kościoła itp.
Czy istnieje jakiś podstawowy sposób "doimportowania" budynków z danych centralnych? Czy w ogóle na polskiej mapie rysuje się budynki ręcznie?
Jak to ugryźć?

Dzięki!

Offline

#5095 2020-01-26 07:55:04

Marek-M
Member
From: [PL] Banino
Registered: 2017-01-24
Posts: 135

Re: Pytania początkujących

Budynki najszybciej można zrobić w JOSM z pluginem Tracer2 (dodatkowo musi być zainstalowany i uruchomiony Tracer2Server na komputerze). W Tracer2 można wprowadzić konfigurację dla WMS z budynkami z Krajowej Integracji Ewidencji Gruntów i Budynków. Każdy kliknięty budynek Tracer2 obrysowuje zgodnie z WMS ale większej automatyzacji nie da się zrobić.


Marek-M

Offline

#5096 2020-01-26 08:04:47

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 432

Re: Pytania początkujących

Marek-M wrote:

W Tracer2 można wprowadzić konfigurację dla WMS z budynkami z Krajowej Integracji Ewidencji Gruntów i Budynków. Każdy kliknięty budynek Tracer2 obrysowuje zgodnie z WMS.

A możesz podać parametry dla Tracera na których ściąga Ci dobrze budynki z podkładu Krajowej Integracji?
Mi albo strzela budynki obok albo tworzy mnóstwo nadmiarowych węzłów sad ...

Offline

#5097 2020-01-26 14:04:36

arahja
Member
Registered: 2020-01-25
Posts: 5

Re: Pytania początkujących

Budynki najszybciej można zrobić w JOSM z pluginem Tracer2 (dodatkowo musi być zainstalowany i uruchomiony Tracer2Server na komputerze). W Tracer2 można wprowadzić konfigurację dla WMS z budynkami z Krajowej Integracji Ewidencji Gruntów i Budynków. Każdy kliknięty budynek Tracer2 obrysowuje zgodnie z WMS ale większej automatyzacji nie da się zrobić.

Ha, jazda bez trzymanki z tymi instrukcjami, dzięki. Przydałaby się wiki z opisem, jak to wszystko dać do kupy, bo dojście do stanu, w którym widzę czerwone obrysy i tracer coś wypluwa, trwało mi od rana do teraz wink. A zanim te obrysy będą się nadawać na upload, to jeszcze wody w Odrze upłynie.

Offline

#5098 2020-01-26 20:21:26

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 432

Re: Pytania początkujących

Proste w kształcie budynki (kwadratowe/prostokątne) możesz też w miarę szybko rysować w JOSM za pomocą wtyczki building_tools (klawisz skrótu B).

Offline

#5099 2020-01-26 22:16:58

Marek-M
Member
From: [PL] Banino
Registered: 2017-01-24
Posts: 135

Re: Pytania początkujących

Chętnie dopisałbym szczegółowe instrukcje dotyczące Tracer2 ale akurat piszę na komórce a dodatkowo na komputerze firmowym zablokowali mi przez firewall dostęp do Tracer2server i sam nie mogę z tego rozwiązania korzystać sad Na poprzednim laptopie działało wszystko bezproblemowo (bez firewall) i dlatego takie rozwiązanie polecałem. Spróbuję jutro na prywatnym komputerze zweryfikować ustawienia Tracer2 i wtedy instrukcja będzie bardziej profesjonalna.

Edited: 2020-01-26@22:20:
Może coś pomoże ten wątek ale wcześniej niż jutro nie uda mi się sprawdzić konfiguracji Tracer2.
https://forum.openstreetmap.org/viewtop … =23338&p=5

Last edited by Marek-M (2020-01-26 22:22:04)


Marek-M

Offline

#5100 2020-01-28 00:25:00

Marek-M
Member
From: [PL] Banino
Registered: 2017-01-24
Posts: 135

Re: Pytania początkujących

Niestety nie udało mi się zmusić Tracer2 do współpracy z KIEG. Stare ustawienia nie działają, nowych nie udało mi się znaleźć. Będę próbował dalej, bo Tracer2 jest zarąbisty do nanoszenia budynków o ile działa :-). Jak coś wymyślę, to na pewno dam znać.


Marek-M

Offline

Board footer

Powered by FluxBB