OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

#4776 2019-01-06 10:36:56

Yohn79
Member
Registered: 2019-01-06
Posts: 28

Re: Pytania początkujących

Witam jako świeżak. W mojej okolicy, na podkładzie Binga postanowiłem nanieść kilka budynków, tylko że stosując się do zasady, że każdy budynek ma mieć "nazwa miejscowości", "nazwa ulicy", "numer porządkowy" to wychodzi mi bajzel, bo te budynki są jakby dostawiane jedne do drugich, a inne stoją osobno.... i jest to czasami jedna posiadłość, ale z kilkoma budynkami, a czasami dzielona na dwie części i są dwa osobne numeracje budynków. Z czego nie każdy budynek jest pomieszczeniem mieszkalnym, tylko gospodarczym, jak np. chlew (jak to na wsi). Dając każdemu budynkowi numer, to wychodzi mi, że posiadłość jest naminowana tymi samymi numerami, bo każdy kwadracik to numer. Postanowiłem, że zostawię jeden numer w jednym kwadraciku, a resztę zostawię bez numerów... no i dostałem, wiadomości od https://www.openstreetmap.org/user/abakus_uploader o treści "Cześć!
Otrzymujesz ten komentarz, ponieważ dodałeś lub zmodyfikowałeś adres, który jest niepełny lub błędny.
Adres powinien zawierać minimum trzy znaczniki: addr:city=[nazwa_miejscowosci] + addr:street=[nazwa_ulicy] + addr:housenumber=[numer_porządkowy].
Wyjątkiem są miejscowości bez nazwanych ulic - wtedy stosujemy znaczniki: addr:place=[nazwa_miejscowosci] + addr:housenumber=[numer_porządkowy].
Bez poprawnego oznaczenia adresów, nie będą one brane pod uwagę przez wyszukiwarki, dlatego warto je dostosować do ww. schematu (w zależności od sytuacji)."


Zmiany robiłem tutaj: https://www.openstreetmap.org/#map=18/52.04555/17.47416

Jakby ktoś mnie nakierował co robię nie tak, lub jak to ugryźć aby było dobrze, to proszę o odpowiedź.

Offline

#4777 2019-01-06 12:30:42

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 168

Re: Pytania początkujących

Yohn79 wrote:

Jakby ktoś mnie nakierował co robię nie tak, lub jak to ugryźć aby było dobrze, to proszę o odpowiedź.

A możesz wyjaśnić proszę skąd wziąłeś zasadę że każdy budynek ma mieć "nazwa miejscowości", "nazwa ulicy", "numer porządkowy" ?
Formalnie numer adresowy przyporządkowany jest do jednego konkretnego budynku a nie do grupy budynków czy posesji.
Zasady poprawnej adresacji masz opisane tutaj.
Jeśli jakiś numer jest nieprawidłowo przypisany możesz to oczywiście zmienić w OSM ale warto to również zgłosić poprzez portal Systemu Informacji Przestrzennej dla danej gminy ponieważ numery adresowe są co jakiś czas z tej bazy danych importowane. Jeśli zatem nie zostaną również w niej poprawione to najprawdopodobniej za jakiś czas zostaną w OSM nadpisane.
Dla Twojej okolicy będzie to http://nowemiastonadwarta.e-mapa.net/ – wybierasz wtedy znak wykrzyknika „zgłoś problem” i dalej „błąd w numeracji adresowej”.
Nie ma też konieczności dodawania do każdego budynku tagu związanego z miejscowością jako że granica miejscowości zaznaczona jest relacją.
Możesz oczywiście rysować budynki według podkładu Bing lub możesz na forum poprosić kogoś o zaimportowanie budynków w swojej okolicy z już istniejących baz danych np. Geoportal.
Ty wtedy będziesz mógł ograniczyć się do weryfikacji w terenie czy dany budynek faktycznie tam stoi i dodania szczegółowego opisu – np. dla stodoły building=barn.
Opisy budynków znajdziesz na Wiki.

Offline

#4778 2019-01-06 13:44:53

Yohn79
Member
Registered: 2019-01-06
Posts: 28

Re: Pytania początkujących

To nie ja sobie to wymyśliłem, tylko taką dostałem wiadomość od "abakus_uploader". Treść wiadomości "...Adres powinien zawierać minimum trzy znaczniki: addr:city=[nazwa_miejscowosci] + addr:street=[nazwa_ulicy] + addr:housenumber=[numer_porządkowy]. Widzę, że ktoś już naniósł te budynki. Ciekawe czy do niego też będą uwagi, że numery się dublują.

Offline

#4779 2019-01-06 14:09:44

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,544
Website

Re: Pytania początkujących

Yohn79 wrote:

W mojej okolicy, na podkładzie Binga postanowiłem nanieść kilka budynków, tylko że stosując się do zasady, że każdy budynek ma mieć "nazwa miejscowości", "nazwa ulicy", "numer porządkowy" to wychodzi mi bajzel, bo te budynki są jakby dostawiane jedne do drugich, a inne stoją osobno.... i jest to czasami jedna posiadłość, ale z kilkoma budynkami, a czasami dzielona na dwie części i są dwa osobne numeracje budynków. Z czego nie każdy budynek jest pomieszczeniem mieszkalnym, tylko gospodarczym, jak np. chlew (jak to na wsi).

Nie musisz numerować budynków gospodarczych. Abakus_uploader informuje o poprawnym formacie adresu, nie nalezy z tego wyciągać wniosku, że KAŻDY budynek musi mieć adres. W terenie też przecież nie kazdy budynek ma osobny adres. Zasadniczo na wsi adresy są przypisane do budynków mieszkalnych.

Dodatkowo, do odrysowywania budynków lepiej używać podkładu z geoportalu, nie Binga.

Offline

#4780 2019-01-06 14:22:42

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,279

Re: Pytania początkujących

Yohn79 wrote:

Postanowiłem, że zostawię jeden numer w jednym kwadraciku, a resztę zostawię bez numerów... no i dostałem, wiadomości od https://www.openstreetmap.org/user/abakus_uploader o treści "Cześć!
Otrzymujesz ten komentarz, ponieważ dodałeś lub zmodyfikowałeś adres, który jest niepełny lub błędny.

Komunikat dotyczy adresu (niepełnego,błędnego), a nie budynku bez adresu.

Offline

#4781 2019-01-06 14:23:12

Yohn79
Member
Registered: 2019-01-06
Posts: 28

Re: Pytania początkujących

Dzięki za odpowiedzi. Czyli jednak mogę rysować budynki, bez podawania numerów. Bo już myślałem, że miałem źle zrobione i poprawiłem, a później znowu poprawiłem to co wcześniej poprawiłem i się zrobiło zamieszanie. Teraz widzę, że Władysław Komorek dokończył to co ja tam majstrowałem. Teraz pytanie. Czy nasze prace jakoś się dublują, czy On pracował na tym co ja robiłem? Bo jeżeli ja coś tam namieszałem to lepiej niech to ktoś skasuje. No chyba, że ja to mogę cofnąć, ale jakoś nie doczytałem, że mogę.

Offline

#4782 2019-01-06 14:54:49

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,113

Re: Pytania początkujących

Gdyby Władysław coś dodał w trakcie Twojej edycji i przed Twoim wysłaniem, to przy wysyłaniu miałbyś konflikt.
Działa to tak, że każdy obiekt ma swój numer wersji. Przy edycji wersja w lokalnych danych jest zwiększana o 1. Jeśli przy wysyłaniu wersja obiektu jest taka sama jak w bazie, to dostaniesz konflikt i wysłanie się nie powiedzie. Nie wiem na ile iD ma możliwości rozwiązywania konfliktów (JOSM ma).
Uważny czytelnik wink dostrzeże też, że powyższy system nie zgłosi konfliktu, jeśli obie osoby rysują całkiem nowe obiekty.

Last edited by RicoElectrico (2019-01-06 14:56:00)

Offline

#4783 2019-01-06 15:13:50

Yohn79
Member
Registered: 2019-01-06
Posts: 28

Re: Pytania początkujących

Moje pytanie o dublowaniu wzięło się stąd, że obiekty nad którymi pracowałem są teraz jakby zdublowane. Jak wejdę na mapę >> warstwy >> dane mapy, to obiekty są jedne na drugim. Poza tym, wcześniej były takie kółeczka z numerami nadane przez gminę, ale nadałem numery dla budynków, czy jak skasuje się numery dla budynków, ale zostawi się te budynki z tym, że bez numeracji, to dane nadane przez gminę powrócą na swoje miejsce? Bo tych numerów w kółkach nie usuwałem ale ich nie widać, po dodaniu zabudowań.

Offline

#4784 2019-01-07 00:55:03

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,544
Website

Re: Pytania początkujących

Yohn79 wrote:

Moje pytanie o dublowaniu wzięło się stąd, że obiekty nad którymi pracowałem są teraz jakby zdublowane. Jak wejdę na mapę >> warstwy >> dane mapy, to obiekty są jedne na drugim. Poza tym, wcześniej były takie kółeczka z numerami nadane przez gminę, ale nadałem numery dla budynków, czy jak skasuje się numery dla budynków, ale zostawi się te budynki z tym, że bez numeracji, to dane nadane przez gminę powrócą na swoje miejsce? Bo tych numerów w kółkach nie usuwałem ale ich nie widać, po dodaniu zabudowań.

1o, Żadne skasowane dane nie powrócą cudownie na miejsce. Jeśli za bardzo narozrabiasz, ktoś bedzie musiał te dane ponownie zaimportować, lub cofnąć Twoje zmiany.

2o, W miejscu wskazanym w pierwszym Twoim poscie budynki, przynajmniej na pierwszy rzut oka w iD, nie nakładają się na siebie, raczej wygląda na to, że ktoś "poprawił" obrysy budynków przez dorysowanie brakujących kawałków jako nowe budynki (takie waskie kawałki wzdłuż ścian). Prawdopodobnie więc należałoby te kawałki usunąć i zamiast tego poprzesuwać w odpowiednie miejsca narozniki tego, co zostanie.

3o, przenoszenie adresów z punktów adresowych na obrysy budynków ma sens, ale nie ma sensu męczenie się z tym w iD. W JOSM można w minutę załatwić to dla całej wsi (w miastach trudniej, trzeba uważać na nadgorliwość poprzedników, często obiekty inne niz budynki mają przypisane adresy). Zostaw to sobie na później, kiedy już opanujesz podstawy rysowania i zechcesz przejść na JOSM. Albo daj znac, że obrysy są już cacy i prosisz kogos, żeby przeniósł adresy na obrysy budynków.

Offline

#4785 2019-01-07 01:44:31

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,279

Re: Pytania początkujących

rmikke wrote:

wygląda na to, że ktoś "poprawił" obrysy budynków przez dorysowanie brakujących kawałków jako nowe budynki (takie waskie kawałki wzdłuż ścian). Prawdopodobnie więc należałoby te kawałki usunąć i zamiast tego poprzesuwać w odpowiednie miejsca narozniki tego, co zostanie.

Tak właśnie wygląda źle przeprowadzony import z BDOTa.
Są tam dwie wersje budynków, stare i nowe, lekko nakładające się na siebie.
Zaimportować w takiej sytuacji należy wersję nowszą. Co w przypadku, gdy ta nowsza jest warstwą przysłanianą w praktyce jest niewykonalne.

Offline

#4786 2019-01-07 07:06:21

Yohn79
Member
Registered: 2019-01-06
Posts: 28

Re: Pytania początkujących

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Niepotrzebnie sugerowałem się pewną wiadomością od jednego użytkownika, że obiekty jak budynki muszą mieć pełne adresy. Przynajmniej ja to tak zrozumiałem. Chciałem dobrze, a wyszło jak wyszło. Reasumując obiekty w okolicy zostały dodane przez innego użytkownika, a numeracja powróciła na swoje miejsca.

Offline

#4787 2019-01-07 10:13:45

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,585

Re: Pytania początkujących

maraf24 wrote:

Tak właśnie wygląda źle przeprowadzony import z BDOTa.
Są tam dwie wersje budynków, stare i nowe, lekko nakładające się na siebie.
Zaimportować w takiej sytuacji należy wersję nowszą. Co w przypadku, gdy ta nowsza jest warstwą przysłanianą w praktyce jest niewykonalne.

Przepraszam za źle przeprowadzony import z BDOTa.
Po południu usunę wszystkie swoje edycje na tym terenie gdyż trudno mi ocenić które są poprawne (nie mieszkam na tym terenie). Chyba, że ktoś to zrobi wcześniej, w sposób właściwy.

Offline

#4788 2019-01-07 12:15:45

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 168

Re: Pytania początkujących

Yohn79 wrote:

Chciałem dobrze, a wyszło jak wyszło.

Ej, no trochę więcej optymizmu. wink
Nawet jeśli opatrznie zrozumiałeś wiadomość o adresach to dzięki temu nawiązałeś kontakt ze Społecznością i stałeś się tym samym forumowiczem.

Yohn79 wrote:

Reasumując obiekty w okolicy zostały dodane przez innego użytkownika, a numeracja powróciła na swoje miejsca.

Na razie zostały dodane tylko budynki ale to przecież nie wszystko.
Możesz spokojnie przyjrzeć się innym obiektom w Twojej okolicy - np. według Geoportalu obok skrzyżowania dróg w centrum wsi jest (był?) cmentarz. Czy dalej jest używany? Czy przystanek autobusowy naprzeciwko adresu 16A faktycznie tam jest ? Jest wiata, ławka, może kosz na śmieci ?
To wszystko można zmapować… smile
A w najbliższej okolicy brakuje np. pikietażu na nowym odcinku S11.

Offline

#4789 2019-01-07 17:50:10

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 168

Re: Pytania początkujących

Czy ktoś kiedyś ustawiał relację dla objazdu na czas remontu drogi?
Zastanawiam się jaka to mogła by być kombinacja tagów?
type=route + route=detour + state=temporary ? hmm

Offline

#4790 2019-01-07 21:22:17

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,544
Website

Re: Pytania początkujących

szydzio wrote:

Na razie zostały dodane tylko budynki ale to przecież nie wszystko.
Możesz spokojnie przyjrzeć się innym obiektom w Twojej okolicy - np. według Geoportalu obok skrzyżowania dróg w centrum wsi jest (był?) cmentarz. Czy dalej jest używany? Czy przystanek autobusowy naprzeciwko adresu 16A faktycznie tam jest ? Jest wiata, ławka, może kosz na śmieci ?
To wszystko można zmapować…

Pewnie gdzieś tam jest sklep, otwarty w jakichs godzinach...

Offline

#4791 2019-01-08 13:07:05

Yohn79
Member
Registered: 2019-01-06
Posts: 28

Re: Pytania początkujących

Zainstalowałem JOSM i na podkładzie Geoportal2 zrobiłem to coś
https://www.openstreetmap.org/#map=19/5 … 0&layers=D
Może być, czy jakieś uwagi?

Offline

#4792 2019-01-08 22:14:03

sorbovit
Member
Registered: 2014-09-04
Posts: 169

Re: Pytania początkujących

Jest ok, możesz teraz zacząć uszczegóławiać, dodaj budynki, popraw drogi (trochę poprawiłem).
Jeżeli zmieniasz dane w bazie wg swojej wiedzy, możesz pododawać informacje, które wprost z geoportalu nie wynikają (np. uzupełnić tag surface na drogach).

Offline

#4793 2019-01-09 01:26:22

maro21
Member
Registered: 2018-03-06
Posts: 33

Re: Pytania początkujących

Jak tagować "strefę ruchu"? Czy to po prostu highway=service?

A jak tagować drogę wewnętrzną, która jest jednocześnie strefą zamieszkania? highway=service, czy highway=living_street?

Offline

#4794 2019-01-09 12:37:53

sorbovit
Member
Registered: 2014-09-04
Posts: 169

Re: Pytania początkujących

Jeżeli jest oznaczona znakiem D-40 to oczywiście highway=living_street.
Strefa ruchu (D-52) nie ma szczególnego oznaczenia. Jeżeli droga oznaczona tym symbolem prowadzi do jednego lub dwóch budynków można ją oznaczyć jako highway=service, jeżeli obsługuje więcej budynków to już raczej highway=residential (zastosowanie poszczególnych tagów jest tutaj zależne bardziej od wiedzy mapującego niż zasad ogólnych). Często mamy przypadki dróg osiedlowych oznaczonych jako "strefa ruchu" które są na tyle wąskie, że ledwo przeciśnie się przez nie dostawczak, a obsługują wiele budynków. Ale są i drogi na tyle szerokie, że odbywa się na nich ruch dwukierunkowy również oznaczone "strefa ruchu".
Samo pojęcie "strefa ruchu" jest bardziej związane z tagiem access=, bo obowiązuje ona najczęściej na terenach prywatnych, bądź właśnie spółdzielczych, gdzie mogą obowiązywać dodatkowe obwarowania dostępności. Należy ostrożnie stosować kombinację access=private, ponieważ jej postawienie na odcinku drogi wyłączy daną drogę z routingu (nawigacje będą ją omijać nawet w przypadku gdy będzie to jedyny dostęp do punktu docelowego).

Offline

#4795 2019-01-10 19:51:59

Yohn79
Member
Registered: 2019-01-06
Posts: 28

Re: Pytania początkujących

Władysław Komorek wrote:
maraf24 wrote:

Tak właśnie wygląda źle przeprowadzony import z BDOTa.
Są tam dwie wersje budynków, stare i nowe, lekko nakładające się na siebie.
Zaimportować w takiej sytuacji należy wersję nowszą. Co w przypadku, gdy ta nowsza jest warstwą przysłanianą w praktyce jest niewykonalne.

Przepraszam za źle przeprowadzony import z BDOTa.
Po południu usunę wszystkie swoje edycje na tym terenie gdyż trudno mi ocenić które są poprawne (nie mieszkam na tym terenie). Chyba, że ktoś to zrobi wcześniej, w sposób właściwy.

Mam pytanie do "Władysław Komorek".
Usunąłeś całkowicie swoje edycje w miejscowości Radliniec w wlkp? Pytam, bo na mapie w warstwach są jakieś pozostałości dla numerów 1 i 2.
Niby nic nie ma ale na zbliżeniu widać, że coś jest. Nie da się tego kliknąć.
Zastanawia mnie, czy to kiedyś zniknie, czy trzeba gdzieś zgłosić?

Offline

#4796 2019-01-10 22:40:31

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 168

Re: Pytania początkujących

Yohn79 wrote:

Niby nic nie ma ale na zbliżeniu widać, że coś jest. Nie da się tego kliknąć.
Zastanawia mnie, czy to kiedyś zniknie, czy trzeba gdzieś zgłosić?

Spokojnie – zniknie samo.
Tzw. kafelki (czyli fragmenty mapy) odświeżane są w różnych odstępach czasu.
Jeśli obiekty (budynki) zostały usunięte wkrótce przestaną się też renderować (pojawiać na mapie).

Offline

#4797 2019-01-10 23:53:30

Yohn79
Member
Registered: 2019-01-06
Posts: 28

Re: Pytania początkujących

Też tak myślałem, ale pewności nie miałem. Lepiej zapytać dla jasności, jak czekać w nieskończoność nie wiadomo na co.

Offline

#4798 2019-01-11 17:14:46

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 168

Re: Pytania początkujących

Jak prawidłowo zaznaczyć atrybucję dla kafelków w przypadku wygenerowania fragmentu mapki w formacie jpeg z użyciem funkcji "udostępnianie"? Oprócz "© autorzy OpenStreetMap” dla samych danych wpisać  "kafelki na licencji CC BY-SA" ? Tak będzie OK?

Offline

#4799 2019-01-13 16:58:40

maro21
Member
Registered: 2018-03-06
Posts: 33

Re: Pytania początkujących

Czym się różni
highway=service
od
highway=service & service=driveway
?

Offline

#4800 2019-01-13 17:08:07

Zbigniew_Cz
Member
Registered: 2014-11-15
Posts: 493

Re: Pytania początkujących

service=driveway jest doprecyzowaniem, że chodzi od dojazd do posesji.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB