OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

#51 2012-01-24 13:48:56

sznik
Member
From: Oświęcim, Polska
Registered: 2012-01-24
Posts: 20

Re: osmapa.pl

Witam
Zauważyłem, że wyszukiwanie bankomatów nie uwzględnia banków z bankomatami (tagowanie amenity=bank, atm=yes).

Offline

#52 2012-01-25 18:08:34

wajak
Member
Registered: 2010-04-20
Posts: 273

Re: osmapa.pl

Czy dałoby się adresy POI na osmapa.pl prezentować bardzie po "polsku"?

na przykład:
UP Pruszków 5, 13, Józefa Ignacego Kraszewskiego, Pruszków, Wyględówek, Pruszków, powiat łowicki, województwo mazowieckie, 05-803, Polska

żeby było, jakoś tak:
UP Pruszków 5
Józefa Ignacego Kraszewskiego 13
05-803 Pruszków
powiat
województwo
Polska

W moim przykładzie jest jeszcze dzielnica, którą nie wiem jak zaprezentować. Dwa razy jest Pruszków, nie wiem do końca czemu. Powiat, że jest łowicki to akurat wiem dlaczego smile

Offline

#53 2012-01-25 20:35:21

Zbigniew Czernik
Member
Registered: 2009-09-12
Posts: 1,308
Website

Re: osmapa.pl

http://open.mapquestapi.com/nominatim/v … 2108582806 - w sumie masz tu odpowiedź czemu jest 2x Pruszków i pow. łowicki :-)

Offline

#54 2012-01-25 22:23:38

wajak
Member
Registered: 2010-04-20
Posts: 273

Re: osmapa.pl

O, wielkie dzięki. Nie znałem tego.

Swoją droga lepiej tag name dla takiego obszaru residential zamienić na note. Tak też zrobię.

Offline

#55 2012-01-26 01:49:32

spexpl
Member
Registered: 2011-06-22
Posts: 264

Re: osmapa.pl

To ja mam jeszcze pytanie. Czemu mapy cz-b, Flash POI i rowerowa są nie aktualne mniej więcej o tydzień?

Skąd wzieliście szablon komunikacji, i czy go rengenujecie czy serwer zewnętrzny?

I czemu szukajka nie szuka ulic?

Last edited by spexpl (2012-01-26 01:50:15)

Offline

#56 2012-01-26 02:39:29

balrog-kun
Member
From: Warsaw, Poland
Registered: 2008-08-10
Posts: 1,365
Website

Re: osmapa.pl

wajak wrote:

Swoją droga lepiej tag name dla takiego obszaru residential zamienić na note. Tak też zrobię.

Nie wnikam czy name jest dobrym tagiem (chociaz jesli jest to obszar zamieszkany ktory tak sie nazywa, to nie widze dlaczego nie), ale w OSM powinnismy unikac takiego rozumowania.  Jesli jakies narzedzie zle interpretuje dane to nie znaczy ze sa niezgodne z rzeczywistoscia i zle dla innych narzedzi, ktore moga lepiej dzialac.

Wracajac do nominatim, to on moze tez zwracac lokalizacje rozbita na czlony wiec mozna zrobic tak, zeby wyswietlala sie
<ulica> <numer domu>
<kod pocztowy> <miejscowosc>
<gmina>
<wojewodztwo> a to co nas nie interesuje pominac.

Powiat lowicki pojawia sie, bo powiat pruszkowski nie jest dodany lub z jakiegos powodu nie jest widziany.

Offline

#57 2012-01-26 02:46:19

balrog-kun
Member
From: Warsaw, Poland
Registered: 2008-08-10
Posts: 1,365
Website

Re: osmapa.pl

spexpl wrote:

To ja mam jeszcze pytanie. Czemu mapy cz-b, Flash POI i rowerowa są nie aktualne mniej więcej o tydzień?

Wszystkie warstwy maja jakies opoznienie.  Nie wiem jak inne, ale rowerowa stoi na dosyc kiepskim serwerze i zwykle jest opozniona.

spexpl wrote:

Skąd wzieliście szablon komunikacji, i czy go rengenujecie czy serwer zewnętrzny?

Na osm.trail.pl renderuja sie tylko te dwie nakladki: szlaki i poziomice i trzy warstwy bazowe.  Na osmapa.pl nie ma renderowania.  warstwa z komunikacja jest z osmosnimki.ru.

spexpl wrote:

I czemu szukajka nie szuka ulic?

Mi szuka ulice, np. "Grochowska, Warszawa" zwraca sensowne wyniki.

Jako generalna uwaga tez do innych postow w tym watku, problemy z szukajka Nominatim nalezy zglaszac przez trac.openstreetmap.org, raczej nikt z nas tu na forum jej nie naprawi.  EDIT: (oczywiscie milo by bylo jesli sie myle, ale to i tak nalezy zalatwiac przez trac smile)

Last edited by balrog-kun (2012-01-26 02:51:05)

Offline

#58 2012-01-26 18:48:47

spexpl
Member
Registered: 2011-06-22
Posts: 264

Re: osmapa.pl

balrog-kun wrote:

Na osm.trail.pl renderuja sie tylko te dwie nakladki: szlaki i poziomice i trzy warstwy bazowe.  Na osmapa.pl nie ma renderowania.  warstwa z komunikacja jest z osmosnimki.ru.

A mógł by mi ktoś powiedzieć gdzie dokładnie jest ta warstwa tam? Chciał bym przeglądnąć jej definicje.

balrog-kun wrote:

Mi szuka ulice, np. "Grochowska, Warszawa" zwraca sensowne wyniki.

Jak bym wiedział iż mam szukać od tyłu, to bym wiedział. Bo zazwyczaj szukam Miasto, Ulica.

Inna sprawa, czy przy odświeżaniu strony mogła by się nie zmieniać geolokalizacja? Bo mi się zawsze resetuje na okolice lubuskiego.

Offline

#59 2012-01-29 16:56:15

poktam
Member
Registered: 2011-08-06
Posts: 78

Re: osmapa.pl

Witam,
czy ktoś mógłby rzucić okiem dlaczego na osmapa.pl na warstwie transportu publicznego dziwnie renderuje się relacja dla linii autobusowej nr 738 ZTM Warszawa przy pętli w Radzyminie.
Link do mapy: http://osmapa.pl/?lon=21.19975&lat=52.4 … p=1&o=FFTF. Dotyczy relacji nr 1922852 (typu master - zawiera dwie relacje podrzędne).
W rzeczywistości autobus z Korczaka skręca zaraz w Słowackiego i jedzie do prawidłowo zaznaczonej pętli na Os. Victoria. Nie za bardzo wiem co może być nie tak - na openstreetmap.org relacja jest wyświetlana w porządku.

Offline

#60 2012-01-29 19:18:31

Zbigniew Czernik
Member
Registered: 2009-09-12
Posts: 1,308
Website

Re: osmapa.pl

Trzeba czekać cierpliwie, aż się wyrenderuje poprawnie - podejrzewam, że ta relacja została poprawiona niedawno. W OSM jest ok, jak sam napisałeś.

Offline

#61 2012-01-29 22:02:52

poktam
Member
Registered: 2011-08-06
Posts: 78

Re: osmapa.pl

Zbigniew Czernik wrote:

Trzeba czekać cierpliwie, aż się wyrenderuje poprawnie - podejrzewam, że ta relacja została poprawiona niedawno. W OSM jest ok, jak sam napisałeś.

Ostatni raz edytowałem tę relację (okolice pętli) 15 grudnia 2011r. - więc trochę czasu już upłynęło. Poza tym o ile mnie pamięć nie myli to nigdy nie było wpisane, żeby 738 jechał dalej ul. Korczaka

Last edited by poktam (2012-01-29 22:03:36)

Offline

#62 2012-02-05 18:57:00

wajak
Member
Registered: 2010-04-20
Posts: 273

Re: osmapa.pl

Pytanie do warstwy OSMapa:
Czy nie "drażni" Was renderowanie pół uprawnych? smile
Nie znam mapy turystycznej, na której pola są oznaczane, a w sytuacji, gdy na OSM takich pól mamy oznaczoną znikomą ilość wygląda to trochę dziwnie.
Osobiście postuluję za nie renderowaniem landuse=farm. Zrobiłbym commit na github, ale może macie jakieś argumenty za utrzymaniem renderowania?

Offline

#63 2012-02-05 19:05:48

Zbigniew Czernik
Member
Registered: 2009-09-12
Posts: 1,308
Website

Re: osmapa.pl

Nie wiedziałem, że się renderują, a nawet byłem przekonany, iż jest przeciwnie, co mnie cieszyło.
Też uważam, że nie powinny być renderowane - przynajmniej do czasu, kiedy będziemy mieli większość pokrycia w Polsce.

Offline

#64 2012-02-05 21:58:33

poktam
Member
Registered: 2011-08-06
Posts: 78

Re: osmapa.pl

poktam wrote:
Zbigniew Czernik wrote:

Trzeba czekać cierpliwie, aż się wyrenderuje poprawnie - podejrzewam, że ta relacja została poprawiona niedawno. W OSM jest ok, jak sam napisałeś.

Ostatni raz edytowałem tę relację (okolice pętli) 15 grudnia 2011r. - więc trochę czasu już upłynęło. Poza tym o ile mnie pamięć nie myli to nigdy nie było wpisane, żeby 738 jechał dalej ul. Korczaka

Witam,
czy ktoś z szanownych "fachowców" przypadkiem odkrył dlaczego aż tak długo problem ten występuje? Z góry dzięki za wskazówki.

Offline

#65 2012-02-06 01:30:29

spexpl
Member
Registered: 2011-06-22
Posts: 264

Re: osmapa.pl

Z tego co wiem, to warstwa transportowa nie aktualizuje polski od wtorku. Że wtorku są widoczne moje ostatnie relacje komunikacyjne.

Temu też na chwilę obecną sam przygotowuję serwer transportowy. - w tej chwili konfiguruję VPSa.

Last edited by spexpl (2012-02-06 01:33:51)

Offline

#66 2012-02-06 01:31:46

Zbigniew Czernik
Member
Registered: 2009-09-12
Posts: 1,308
Website

Re: osmapa.pl

A moje dzisiejsze zmiany są widoczne tongue

Offline

#67 2012-02-06 10:19:49

poktam
Member
Registered: 2011-08-06
Posts: 78

Re: osmapa.pl

poktam wrote:
poktam wrote:
Zbigniew Czernik wrote:

Trzeba czekać cierpliwie, aż się wyrenderuje poprawnie - podejrzewam, że ta relacja została poprawiona niedawno. W OSM jest ok, jak sam napisałeś.

Ostatni raz edytowałem tę relację (okolice pętli) 15 grudnia 2011r. - więc trochę czasu już upłynęło. Poza tym o ile mnie pamięć nie myli to nigdy nie było wpisane, żeby 738 jechał dalej ul. Korczaka

Witam,
czy ktoś z szanownych "fachowców" przypadkiem odkrył dlaczego aż tak długo problem ten występuje? Z góry dzięki za wskazówki.

O... dziś już jest ok!!!

Offline

#68 2012-02-10 10:11:08

wajak
Member
Registered: 2010-04-20
Posts: 273

Re: osmapa.pl

wajak wrote:

Pytanie do warstwy OSMapa:
Czy nie "drażni" Was renderowanie pół uprawnych? smile
Nie znam mapy turystycznej, na której pola są oznaczane, a w sytuacji, gdy na OSM takich pól mamy oznaczoną znikomą ilość wygląda to trochę dziwnie.
Osobiście postuluję za nie renderowaniem landuse=farm. Zrobiłbym commit na github, ale może macie jakieś argumenty za utrzymaniem renderowania?

Tak jak pisałem, wrzuciłem propozycję poprawki usuwającą renderowanie pól uprawnych. Dodatkowo dodałem renderowanie zagród (farmyard), ponieważ czasami tak są oznaczane zabudowania wsi.

Mam kolejną propozycję zmian, chciałbym zmienić renderowanie nawierzchni dróg:
w tej chwili jako nieutwardzona oznaczana jest tylko "surface=unpaved", chciałbym żeby jako nieutwardzone były oznaczona zgodnie z:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Surface z wyjątkiem: concrete:lanes bym oznaczał jako nieutwardzoną.
Dodatkowo tak jak obecnie living_street (szare wypełnienie) oznaczałbym wszystkie residential z nawierzchniami:
cobblestone
paving_stones
sett

Podoba mi się jak to jest rozwiązane na UMP, gdzie widać nawierzchnie dróg lokalnych i można. Stąd moje propozycje zmian. Czekam na uwagi smile

Offline

#69 2012-02-10 10:42:01

marek kleciak
Member
Registered: 2010-10-11
Posts: 8,414

Re: osmapa.pl

To dobry pomysl z nawierzchniami. Renderowanei pól uprawnych mozna na razie wyrzucic bo bedzie draznilo, jakkolwiek pytanie: od kiedy bedzie sie je znów rysowac - to znaczy: jaki stopien pokrycia kraju nalezy osiagnac, by byly one rysowane?

Obejrzalem okolice Lowicza i naprawde super to wyglada. Mam nadzieje ze za 2,3 lata osiagniemy taki stan na innych obszarach kraju.

Offline

#70 2012-02-10 11:03:33

wajak
Member
Registered: 2010-04-20
Posts: 273

Re: osmapa.pl

moim zdaniem pól uprawnych nigdy nie powinniśmy renderować. Jest ich na tyle dużo, że tylko zaciemniają obraz. Przy 100% pokrycia kraju obszarami można będzie przyjąć, że wszystko co nie jest wyrenderowane jest polem.

Offline

#71 2012-02-10 11:23:06

marek kleciak
Member
Registered: 2010-10-11
Posts: 8,414

Re: osmapa.pl

W sumie czemu nie. Oznacza to jednak, ze powinnismy miec dobrze narysowane inne obszary.

Offline

#72 2012-02-10 11:28:12

Dotevo
Moderator
From: Kobiernice/Wrocław Poland
Registered: 2009-02-15
Posts: 1,737
Website

Re: osmapa.pl

wajak wszystko zależy od stylu. Uważam, że pola powinny się renderować, ale w nieco mniej przeszkadzający sposób. Jak kto uważa.

Offline

#73 2012-02-13 00:15:53

ajank
Member
Registered: 2011-01-15
Posts: 91

Re: osmapa.pl

Mam drobny postulat: przy korzystaniu z mapy turystycznej bardzo przydaje się skala. smile Może dałoby się umieścić na osmapa.pl małą podziałkę (wystarczą metry/kilometry, bez stóp/mil) na prawo od przycisku "Edytuj" w lewym dolnym rogu?

Przy okazji: ikona "Zgłoś błąd" wydaje mi się mało intuicyjna, może warto ją zmienić na ikonę z palcem wskazującym (np. podobną do tej) lub ikonę z wykrzyknikiem?

Offline

#74 2012-02-20 13:35:00

wajak
Member
Registered: 2010-04-20
Posts: 273

Re: osmapa.pl

Jest jakiś problem z warstwą szlaków na osmapa.pl?
Podkład mi się ładnie aktualizuje, a szlaki w ogóle. (zmiany z soboty)

Offline

#75 2012-02-20 19:58:55

ajank
Member
Registered: 2011-01-15
Posts: 91

Re: osmapa.pl

wajak: też tak mam, węzły i drogi pojawiają się na OSMapie bardzo szybko, a relacje ze szlakami muszą kilka dni "dojrzeć", nie wiem, skąd to się bierze. wink

Offline

Board footer

Powered by FluxBB