OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

#1 2011-08-04 09:54:31

Sandking
Member
Registered: 2011-07-21
Posts: 24

osm + poziomice w Garminie

Proste pytanie - jak na mapę OSM nanieść poziomice? Wybieram się w góry w nieznany teren i chciałem wiedzieć coś na temat kształtu terenu wokół z urządzenia.

zapomniałeś napisać, że chodzi o Garmina :-)
Zibi

Last edited by Zbigniew Czernik (2011-08-04 10:04:58)

Offline

#2 2011-08-04 10:30:30

wajak
Member
Registered: 2010-04-20
Posts: 273

Re: osm + poziomice w Garminie

Jeśli do wgrywania map używasz MapSource to zainstaluj mapę poziomic. Na przykład z Openmtbmap: ftp://ftp5.gwdg.de/pub/misc/openstreetm … stallable/

Potem wrzuć do urządzenia obie mapy: OSM + poziomice. W urządzeniu zaznacz, żeby obie się wyświetlały, ale zazwyczaj po wrzuceniu do GPS standardowo wszystkie warstwy są wyświetlane.

Na przykładzie Edge 705, obstawiam, że w innych odbiornikach jest podobnie.

Last edited by wajak (2011-08-04 10:32:41)

Offline

#3 2011-08-04 11:54:50

Sandking
Member
Registered: 2011-07-21
Posts: 24

Re: osm + poziomice w Garminie

Mapę ściągam z osmapa.tk, ale rozumiem, że to nie powinno robić różnicy? Dzięki za pomoc.

Offline

#4 2011-08-04 12:14:38

wajak
Member
Registered: 2010-04-20
Posts: 273

Re: osm + poziomice w Garminie

Sandking wrote:

Mapę ściągam z osmapa.tk, ale rozumiem, że to nie powinno robić różnicy?

Nie ma żadnej różnicy. Na osmapa.tk też jest uproszczony "instalator" (plik .reg) do mapsource.

Offline

#5 2011-08-05 07:00:15

Sandking
Member
Registered: 2011-07-21
Posts: 24

Re: osm + poziomice w Garminie

Ok, wczoraj cośnamieszałem, bo mapę z osmapa miałem po prostu skopiowaną, a następnie MapInstalatorem wrzuciłem te poziomice. Co prawda ostrzegało przed usunięciem preinstalowanej mapy Garmina, ale myślałem, że mowa o base mapie. Wychodzi na to, że muszę obie zainstalować MapInstalatorem i nie mogę ich po prostu na pałę wrzucić na kartę?

Offline

#6 2011-08-05 07:13:26

wajak
Member
Registered: 2010-04-20
Posts: 273

Re: osm + poziomice w Garminie

Sandking wrote:

Ok, wczoraj cośnamieszałem, bo mapę z osmapa miałem po prostu skopiowaną, a następnie MapInstalatorem wrzuciłem te poziomice. Co prawda ostrzegało przed usunięciem preinstalowanej mapy Garmina, ale myślałem, że mowa o base mapie. Wychodzi na to, że muszę obie zainstalować MapInstalatorem i nie mogę ich po prostu na pałę wrzucić na kartę?

No nie, jedna mapa podmienia drugą. Ja nigdy nie korzystałem z MapInstalatora to nie za bardzo pomogę.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB