POI-pisteistä

Tervehdys kaikille, nyypiö esittäytyy ja aloittaa kysymyksellä.

POI-pisteiden määritys vaikuttaa helpolta tavalta aloitella harrastusta. Lisäilin jo muutaman bussipysäkin, postilaatikon yms. Heräsi kuitenkin kysymys miten karttaan voisi merkitä jonkin teollisia palveluita tarjoavan yrityksen tiedot? Valmiit POI-luokitukset liittyvät lähinnä perinteisiin kauppoihin, syömiseen, juomiseen ja joihinkin virastoihin. Minkäs alle esim jokin peltisepänliike tai vastaava laitetaan?

Ymmärsin että rakennukseenkin voi sitoa määreitä, mutta sehän ei onnistu jos samassa rakennuksessa on useita teollisuusyrityksiä? Kaikkia mahdollisia ja mahdottomia toimialoja ei tietysti voi POI-pisteisiin luoda, joten pitäisi olla vaan joku luokitus “Muut yritykset” tms. (En ainakaan löytänyt sellaista) Kuinka tiukka nykyinen POI-pisteluokitus on ja missä siitä päätetään?

Vai onko järkevämpää jättää “harvinaisemmat” yritykset luomatta karttaan POI-pisteinä? Googlesta niitä kuitenkin etsitään joten osoitetiedot löytyvät sieltä ja osoite sitten taas openstreetmapista kunhan se on sinne määritelty. Mikä mahtaa olla suositeltavampi käytäntö?

Tere tulemast.

POI-pisteeseen voi myös lisätä user defined -tägin. Sitä ei sitten yleensä saa näkymään kartalla. Olen lisännyt muutamia matonpesupaikkoja tägillä amenity=carpet_wash. Esmex tämä Äänejärven rannalla sijaitseva “mattolaituri” ei oikeasti näy Osmarenderissä eikä Mapnikissä. Rengas näyttää vain POI-pisteen sijainnin. Pystyyköhän skela suodattamaan esmex Garmineihin sopivan haun, jonka avulla nuo matonpesupaikat löytyisivät? Kuntienkin omilla sivuilla on yleensä melko ympäripyöreät perillelöytämisselostukset.

Kuka tahansa voi ladata mkgmapin ja tehdä sille haluamansa käännöstyylin vaikkapa oletustyylin pohjalta. Juuri siksi olen laittanut jakoon kaikki karttani tekoon liittyvät tiedostot (itse kartta-aineistoa lukuun ottamatta), että halukkaat voivat viritellä omia karttojaan tai vain opetella, miten homma toimii.

Käännöksen laajentamisen esteenä on lähinnä se, että Garminissa on rajallinen määrä POI-tyyppejä. Nytkin olen joutunut vähän venyttämään tulkintoja: kierrätyspisteet ovat Garmin-saksaksi Versorgung mutta oikeaksi saksaksi Entsorgung eli suunnilleen täysin päinvastoin. Oletan, että Garmin on tarkoittanut kyseisen POI-tyypin vesilaitoksille, sähkölaitoksille, kaasulaitoksille ja vastaaville. Olisihan siellä ainakin yksi pistetyyppi, jota en ole kehdannut ottaa käyttöön. Garmin-suomeksi se on Sosiaalitoimisto. Pitäisikö lisätä sääntö, että shop=sweat kääntyisi tuoksi? :slight_smile:

Enemmän joustavuutta saisi jollakin avoimen lähdekoodin navigointiohjelmalla, jossa voisi suoraan hakea pisteitä haluamillaan ehdoilla.

GpsMidin nykyversiossa (julkaisuversio 0.7.5 tulossa arviolta viikon sisällä, http://gpsmid.sourceforge.net/nightlies/ löytyy tuoreimmat kehitysversiot J2ME:lle ja Androidille) on tuki tuhansille POI- ja Way-tyypeille ja muokattavat tyylitiedostot kartan luontiin. Voi varsin helposti tehdä omat ikonit ja tyylitiedoston määrittelyt esim. matonpesupaikoille.

Muoks: Tarkemmin sanoen tuolta löytyvä “Osm2GpsMid*” on varsinaisella tietokoneella (esim. Linux, MacOS, MS -käyttöjärjestelmiä pyörittävä) ajettava java-ohjelma, jolla luodaan kartan sisältävä J2ME-midlet tai kartan sisältävä zip android-puhelimia varten. Zip kannattaa sitten purkaa puhelimeen karttahakemistoksi. Lisätietoa ehkä parhaiten wikistä, https://sourceforge.net/apps/mediawiki/gpsmid/index.php?title=Main_Page

Tässä versiossa on myös tuki talonnumeronavigointiin kunhan tarvittava ruksi kartan luonnissa on ruksattu tai määrittely kirjoitettu .properties -tiedostoon.

Mitä jos olisi olemassa palvelu, joka lähettäisi POI-pisteitä POI-pisteinä? Jos joku ei olisi kiinnostunut vaikkapa roskapönttökohteista, niin niitä ei tarvitsisi olla mukana vakiokartalla, vaan ne voisi hakea palvelusta erikseen, tähän tapaan:

http://188.64.1.61/cgi-bin/tinyows?service=wfs&version=1.1.0&request=getfeature&typename=tows:osm_point&maxfeatures=10000&filter=%3CFilter%20%20xmlns:ogc=%22http://www.opengis.net/ogc%22%3E%3CPropertyIsEqualTo%3E%3CPropertyName%3Etows:amenity%3C/PropertyName%3E%3CLiteral%3Ewaste_basket%3C/Literal%3E%3C/PropertyIsEqualTo%3E%3C/Filter%3E

Roskikset tai mitkä tahansa kohteet voisi sitten lisätä sitten omaan navigaattorisysteemiinsä. Uusi Mapserver näyttäisi tukevan kohteiden lähettämistä GPSBabel-ajurin kautta http://gdal.org/ogr/drv_gpsbabel.html, mikä merkitsee sitä, että palvelimen voisi säätää melkoisen helposti tuottamaan mitä tahansa GPSBabelin tukemaa tiedostomuotoa http://www.gpsbabel.org/htmldoc-1.4.2/The_Formats.html
Tällä tavalla kiinnostuksen kohteiden tilaaminen omaan navigaattoriin voitaisiin tehdä loppukäyttäjälle varsin helpoksi. Ohjelmointia ei tarvita, koska kaikki on jo ohjelmoitu valmiiksi, pitäisi vain hiukan lukea käyttöohjeita.

Muuten, Maanmittauslaitoksen ilmaiset aineistot ovat kohta saatavilla WFS-palvelusta. Palvelun metatiedot löytyvät täältä
http://188.64.1.61/cgi-bin/tinyows?service=wfs&version=1.0.0&request=getcapabilities

Muutama MML-aineisto on jo palvelussa, ja esimerkiksi muutamia kunnanrajoja polygoneina saa näin
http://188.64.1.61/cgi-bin/tinyows?service=wfs&version=1.0.0&request=getfeature&typename=municipalities&maxfeatures=20

Metatiedoista puuttuu vielä linkki MML:n lisensiin, mutta sehän vastaa CC-BY -lisenssiä, eli tiedot ovat vapaammin käytettävissä kuin OSM:n tiedot.

Ahaa, nuo luokitukset olivatkin Garminilta lähtöjään eikä joltain POI-komitealta. :smiley: No olivatkin hiukan rajoittavan oloiset.

Jätän siis suosiolla POI-hienostelut vähemmälle ja tyydyn vaan raahaamaan saatavilla olevat bussipysäkit ja postilaatikot paikalleen seudulla jonka tunnen. Varsinkin luettuani tuon JRA:n postauksen. Kartat karttoina ja POI-listaukset POI-listauksina (?)

JRA:n mainitsema palvelu olisi minustakin hyödyllinen.

Toisaalta, en näe, miksi tuollainen palvelu olisi vaihtoehto POI-tietojen päivittämiseksi OSM:ään, pikemminkin päinvastoin - jos kyseinen palvelu tehdään, olisi hyvin luontevaa, että palvelu voisi jakaa OSM:ssä olevia POI-tietoja. Eli vähintäänkin niin kauan kun laajassa käytössä olevaa erillistä POI-tietokantaa ei ole, minusta on varsin hyödyllistä laittaaa kaikenlaisia POI-tietoja OSM:ään, vaikka niitä ei toistaiseksi kartalle piirrettäisikään tunnetuimmilla renderöijillä. Niitä voi kuitenkin hyödyntää sellaisilla ohjelmilla jotka niitä osaavat käsitellä, ja joku voi hyvinkin tehdä tuollaisen POI-kyselypalvelun OSM-datalle, kun siinä ei ole vastaavaa muna/kana -ongelmaa kuin kokonaan erillisen POI-palvelun perustamisessa.

Tuon esimerkkikyselyn roskapönttöpisteet ovat nimenomaan OSM:in tietoja, ja tiedot päivittyvät, kun ne päivitetään OSM:iin. Aika pitkällä viivellä tosin, olen ajatellut päivittää tuon tietokannan noin kerran kuussa.
Palvelussa on nyt lisäksi kaikki Maanmittauslaitoksen 1:1000000 mittakaavan vektorit eli toistaiseksi sieltä saa nämä tasot:

OSM_point
OSM_line
OSM_polygon
MML-lentokentat v. 2011
MML-asemat v. 2011
MML-AVIT v. 2011 viivoina
MML-AVIT v. 2011 alueina
MML-kaupungit v. 2011
MML-rantaviiva v. 2011 viivoina
MML-rantaviiva v. 2011 alueina
MML-syvyyskayrat v. 2011 viivoina
MML-syvyyskayrat v. 2011 alueina
MML-metsat v. 2011
MML-korkeuskayrat v. 2011 viivoina
MML-korkeuskayrat v. 2011 alueina
MML-korkeusluvut v. 2011
MML-kuntarajat v. 2011 viivoina
MML-kuntarajat v. 2011 alueina
MML-jarvet v. 2011 viivoina
MML-jarvet v. 2011 alueina
MML-maakuntarajat v. 2011 viivoina
MML-maakuntarajat v. 2011 alueina
MML-nimet v. 2011
MML-pellot v. 2011
MML-rautatiet v. 2011
MML-joet v. 2011
MML-aluemaiset joet v. 2011 viivoina
MML-aluemaiset joet v. 2011 alueina
MML-tieverkko v. 2011
MML-suot v. 2011
MML-taajama-alueet v. 2011

Toivottavasti lähiviikkoina voin osoittaa hyvin toimivan avoimen lähdekoodin GIS-ohjelman, jolla voi tehdä järkeviä kyselyitä tuosta palvelusta. Juuri nyt yksikään, jota olen kokeillut, ei miellytä minua täysin. Kokonaisia tasoja pystyy hakemaan jo nyt ainakin QGis-ohjelmalla ja ehkä myös gvSIG:llä.

Voisiko nämä saada myös OSM-muodossa? Erityisesti korkeuskäyrät kiinnostavat minua. Tekisin kokeeksi omaan käyttöön (etten vahingossakaan tule rikkoneeksi mitään lisenssiehtoja) erillisen karttatason korkeuskäyristä ja yhdistäisin sen OSM-dataan. Valmiiksi pureskellun Garmin-muotoisen karttatason voisi myöhemmin laittaa saataville, jos lisenssi sallii sen. Korkeuskäyriä olisi turha jakaa valmiiksi yhdistettynä OSM-aineistoon, vaikka lisenssi sen sallisikin, koska korkeuskäyrät muuttuvat harvemmin kuin OSM-aineisto.

Kannatus OSM-muodon hakemismahdollisuudelle, helpottaisi käyttöä yhdessä OSM-datan kanssa. Vaihtoehtoisesti tietysti jos on olemassa jokin muunnosohjelma, jolla palvelun antaman data voi muuntaa OSM-muotoon, sekin kiinnostaa.

OSM:n xml-tiedostomuoto poikkeaa sen verran paljon perinteisistä paikkatietoformaateista, että niiden väliset muunnokset ovat aika konstikkaita molempiin suuntiin. Täsmäohjelmia OSM:n ja jonkun tietyn tiedostomuodon välisiin muunnoksiin on olemassa, mutta ei yleispätevää kaikista-kaikkiin -ohjelmaa. Se on sääli, mutta jostain syystä piti vaan keksiä oma omituinen tiedostomuoto.
TinyOWS-palvelin tuottaa ulos vain GML:ää tai GeoJSON-muotoa, eikä niistä kummastakaan pääse tietääkseni suoraan OSM:iin kuin ehkä yhdellä Python-ohjelmalla, ogr2osm:lla http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Ogr2osm
Muita vaihtoehtoja on latada tiedot GML:nä ja käyttää ogr2ogr-ohjelmaa tietojen muuntamiseen johonkin muuhun tiedostomuotoon, jota mahdollisesti joku to-OSM -ohjelma tukee. Ogr2ogr:n tukemat tiedostomuodot ovat täällä http://gdal.org/ogr/ogr_formats.html. Minä itse varmaan alkaisin tutkia niistä gpx:ää, jonka saa luetuksi suoraan esimerkiksi JOSM:in, tai GPSBabel-ajuria, joka siis välittää vektorit GPSBabel-ohjelmalle, joka puolestaan muuntaa tiedot edelleen johonkin tukemaansa muotoon. Yksi niistä näyttää olevan OSM-xml.

Koska Mapserver v. 6.0 tukee WFS-tiedostomuotoina kaikkia ogr2ogr:n tukemia muotoja, joista yksi on siis GPSBabel, niin periaatteessa tuntuisi mahdolliselta tehdä Mapserverillä palvelu, joka lähettää ulos suoraan OSM-tiedostomuotoa. Itse tuskin olen lähiaikoina tuota kokeilemassa. Minua kiinnostaa enemmän muuntaa OSM-tietoja sopimaan yhteen muun maailmassa olevan paikkatiedon kanssa eikä toisinpäin.

Kiitos, ogr2osm vaikuttaa siinä mielessä lupaavammalta kuin gpx, että siinä näyttäisi olevan tuki attribuuttien muuttamiseksi osm-tageiksi käyttäjän ohjaamana. OSM-käsittelijästä riippuen tosin sitten saattaa olla että tekstistä päätellen hyvinkin vuolas relaatioiden käyttö osm-annissa saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia.