You are not logged in.

#76 2012-06-24 12:40:53

Zbigniew Czernik
Member
Registered: 2009-09-12
Posts: 1,308
Website

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Zdaję sobie sprawę ze specyficznego problemu dotyczącego rond na garminach. Niestety jest to problem softu, a nie OSM - z zasady nie dłubiemy pod konkretną nawigację.
BTW: rondo Hipokratesa jest chyba tylko rondem z nazwy? (o ile dobrze pamiętam z bycia tamże... znakowanie poziome na sat też raczej wskazuje, że nie jest to klasyczne rondo)

Offline

#77 2012-06-24 15:11:48

TxF_CTs
Member
Registered: 2012-02-18
Posts: 208

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Zbigniew Czernik wrote:

BTW: rondo Hipokratesa jest chyba tylko rondem z nazwy? (o ile dobrze pamiętam z bycia tamże... znakowanie poziome na sat też raczej wskazuje, że nie jest to klasyczne rondo)

Nie, to jest jedno z tych "tradycyjnych" rond z ruchem okrężnym.
Pozdrawiam,

Offline

#78 2012-06-26 17:10:13

TxF_CTs
Member
Registered: 2012-02-18
Posts: 208

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

TxF_CTs wrote:

Naturalne jest rysowanie faktycznego przebiegu wjazdów/zjazdów (często się ze sobą stykają), niestety nawigacja Garmina błędnie (w naszym pojęciu, może należałoby napisać "inaczej", bo są to jakieś realia amerykańskie or sth) liczy wtedy zjazdy. Poprawienie tego wymaga przerysowania rond.
Patrz http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=19 … n=20.02147.
Wygląda to brzydziej na WWW, ale jest konieczne do poprawnego sygnalizowania na odbiornikach (na pewno Garmin, trzeba byłoby sprawdzić Navitela).

Navitela nie da się aktualnie sprawdzić - GPSMapEdit wyrzuca błędy przy konwersji do formatu nm2 - przeszkadzają mu zduplikowane węzły (16 sztuk na próbowanym obszarze, czyli 66004017 - Kraków i okolice). Przy weryfikacji wyrzuca też sporo zbyt bliskich węzłów i krzyżowanie się drogi samej z sobą.
Pozdrawiam,

Offline

#79 2012-06-29 16:08:01

Piotrek_Wroc
Member
Registered: 2012-06-29
Posts: 13

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Czy istnieje możliwość, aby wygląd mapy w Garminie był taki sam, jak wygląd mapy internetowej (http://www.openstreetmap.org/) ? Podobnie jest z programiem Navigator 11, mapa OSM ściągnięta do niego wygląda inaczej. Próbuję zmieniać wersje kolorystyczne, ale bez większych sukcesów.

Offline

#80 2012-06-29 21:26:24

TxF_CTs
Member
Registered: 2012-02-18
Posts: 208

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Piotrek_Wroc wrote:

Czy istnieje możliwość, aby wygląd mapy w Garminie był taki sam, jak wygląd mapy internetowej (http://www.openstreetmap.org/) ? Podobnie jest z programiem Navigator 11, mapa OSM ściągnięta do niego wygląda inaczej. Próbuję zmieniać wersje kolorystyczne, ale bez większych sukcesów.

W Garminie odpowiada za to plik .TYP - wyciągnąć z .img można go gmaptoolem stąd: http://www.anpo.republika.pl/download.html. Kilka różnych typów do wyboru dołączonych jest do UMPa - może któryś będzie dobrą bazą do edycji.
Nigdy tych plików nie edytowałem, ale widzę że są: http://www.maptk.dnsalias.com/ oraz http://ati.land.cz/gps/typdecomp/editor.cgi
Pozdrawiam,

Offline

#81 2012-06-30 11:15:19

Piotrek_Wroc
Member
Registered: 2012-06-29
Posts: 13

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Dzięki, a czy znajdę plik z kolorystyką i stylami dokładnie jak w OSM? Czy są jakieś programy na Windowsa, które pozwolą przeglądać OSM w trybie offline (uprzednio ściągniętą) ale dokładnie z takim wyglądem jak na www?

Offline

#82 2012-06-30 21:23:34

TxF_CTs
Member
Registered: 2012-02-18
Posts: 208

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Piotrek_Wroc wrote:

Dzięki, a czy znajdę plik z kolorystyką i stylami dokładnie jak w OSM?

Szybciej byłoby zapytać googla samemu smile - "osm" "garmin" "typ"

http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=10032
http://mijndev.openstreetmap.nl/~ligfie … mapnik.TYP

Czy są jakieś programy na Windowsa, które pozwolą przeglądać OSM w trybie offline (uprzednio ściągniętą) ale dokładnie z takim wyglądem jak na www?

Pewnie należałoby ten .typ umieścić w mapie z garmin.osmapa.pl - gmaptoolem. A potem MapSource.
Pozdrawiam,

Offline

#83 2012-07-01 09:27:40

TxF_CTs
Member
Registered: 2012-02-18
Posts: 208

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

TxF_CTs wrote:

Pewnie należałoby ten .typ umieścić w mapie z garmin.osmapa.pl - gmaptoolem. A potem MapSource.

Poprawka, ten w img trafi na odbiornik, dla MapSource - w katalogu mapy i w rejestrach (ustawiane przy instalacji mapy).
Pozdrawiam,

Offline

#84 2012-07-02 18:17:32

Piotrek_Wroc
Member
Registered: 2012-06-29
Posts: 13

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Dzięki, pomogło smile

Offline

#85 2012-07-06 15:29:16

rogal
Member
Registered: 2010-11-09
Posts: 694

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Nowa aktualizacja mapy smile. Poniżej changelog:

- wersje mapy dla MapSource od teraz są rozprowadzane w formie instalatora .exe
- usunięto renderowanie dróg projektowanych highway=proposed

instalator nie ma jeszcze wersji polskiej, będzie następnym razem.


http://navidata.pl  - geokodowanie oparte o OSM
http://garmin.osmapa.pl - mapy Polski na urządzenia Garmin

Offline

#86 2012-07-06 21:57:51

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,726
Website

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Po ściągnięciu OSMapaPL-OGONKI-20120705V1.14.exe, Norton usunął ten plik:

Full Path: d:\filein\osmapapl-ogonki-20120705v1.14.exe
Threat: WS.Reputation.1
____________________________
Unknown
Number of users in the Norton Community that have used this file: Unknown
____________________________
Unknown
This file release is currently not known.
____________________________
Medium
This file risk is medium.
____________________________
Threat Details
Threat type: Insight Network Threat. There are many indications that this file is untrustworthy and therefore not safe
____________________________
http://garmin.osmapa.pl/mapy/OSMapaPL-O … 5V1.14.exe Downloaded File osmapapl-ogonki-20120705v1.14.exe
Threat name:
WS.Reputation.1 from
garmin.osmapa.pl
____________________________
File Actions
File: d:\filein\osmapapl-ogonki-20120705v1.14.exe
Removed
____________________________
File Thumbprint - SHA:
f2be11ddb2380a00e99419bb3d12fe0f5bfa48b1c6852eaf4b380891cef52d41
____________________________
File Thumbprint - MD5:
fa5d54bbbf0d8688da725288d72c9ff8
____________________________

Offline

#87 2012-07-06 23:17:22

rogal
Member
Registered: 2010-11-09
Posts: 694

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

To jest akurat przejaw skrajnej głupoty twórców Nortona -

Threat name:
WS.Reputation.1 from
garmin.osmapa.pl

oznacza, iż "społeczność" Nortona nigdy nie widziała tych plików exe tym samym odgórnie zadecydowała iż są one niebezpieczne. Kiedyś w ten sposób uwalili najnowsze wydanie firefoxa wink. To tylko potwierdza moje zdanie o tej firmie i jej produktach.

Tak, czy siak - wielkie dzięki za zgłoszenie problemu smile

Last edited by rogal (2012-07-06 23:22:06)


http://navidata.pl  - geokodowanie oparte o OSM
http://garmin.osmapa.pl - mapy Polski na urządzenia Garmin

Offline

#88 2012-07-06 23:34:29

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,726
Website

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Włożyłem OSMapaPL-OGONKI-20120705V1.14 bezpośrednio do Garmina.
Nazwy ulic i numery domów są wytłuszczone, białe na czarnym tle i za bardzo duże.

Offline

#89 2012-07-08 11:49:30

rogal
Member
Registered: 2010-11-09
Posts: 694

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Akurat według mojej wiedzy wyświetlania napisów w Garminie nie da się kontrolować (np. plikiem TYP) i pretensje można mieć tylko do Garmina smile. Spróbuj wersję bez ogonków - może niektóre urządzenia kiepsko współpracują z innym kodowaniem znaków.


http://navidata.pl  - geokodowanie oparte o OSM
http://garmin.osmapa.pl - mapy Polski na urządzenia Garmin

Offline

#90 2012-07-09 11:10:56

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,726
Website

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

rogal wrote:

Akurat według mojej wiedzy wyświetlania napisów w Garminie nie da się kontrolować (np. plikiem TYP) i pretensje można mieć tylko do Garmina smile. Spróbuj wersję bez ogonków - może niektóre urządzenia kiepsko współpracują z innym kodowaniem znaków.

Test dla miejscowości Pionki.
Na komputerze: MapSource 6.16.3
Urządzenie Garmin nuvi 255w
Zainstalowane:
GPmapa 2010.3
UMP-pcPL og 08jul12
OSMapaPL-OGONKI-20120705V1.14 - aktywne

Załadowano ponownie przez MapSource po zablokowaniu Nortona.
1. Wytłuszczenie nazw i numerów zniknęło (występowało przy bezpośrednim przekopiowaniu IMG pliku.
2. Nazwy w których są polskie znaki, pokazuje wszystkie dużymi literami i obcina długość tekstu.
W MapSource wszystkie są dużymi literami.
2. Nazwy ulicy nie są wzdłuż ulicy tylko pionowo lub poziomo. W MapSource są OK.
3. "Szukanie" nie rozpoznaje numerów budynków.
4. Nazwę obiektu i ikonki wyświetla podwójnie z budynku i z POI jeżeli "amenity" i "name" występują w obu.
I tu pytanie, gdzie dajemy te tagi, w obrysie budynku czy w POI?
5. Numery budynków są trochę za duże w stosunku do zarysu obiektu. Czy "fonts" mogą się zmieniać w zależności od powiększenia?
6. Numery budynków są czarne na białym tle. Czasami pokrywają zarys budynku i wtedy jest niewidoczny lub zniekształcony wizualnie. Czy nie lepiej usunąć tło i wytłuścić lub dać inny odcień/kolor dla numeru?


Mam nadzieję, że to pomoże.

Offline

#91 2012-07-09 11:48:19

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,726
Website

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

rogal wrote:

To jest akurat przejaw skrajnej głupoty twórców Nortona -

Threat name:
WS.Reputation.1 from
garmin.osmapa.pl

oznacza, iż "społeczność" Nortona nigdy nie widziała tych plików exe tym samym odgórnie zadecydowała iż są one niebezpieczne. Kiedyś w ten sposób uwalili najnowsze wydanie firefoxa wink. To tylko potwierdza moje zdanie o tej firmie i jej produktach.

Tak, czy siak - wielkie dzięki za zgłoszenie problemu smile


Zgłosiłem do nich temat.

Offline

#92 2012-07-09 14:30:03

rogal
Member
Registered: 2010-11-09
Posts: 694

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Hmm...dziwna sprawa, może do tych błędów się ustosunkuję porównując to co mi wyświetla MapSource (6.15.4):

- wszystkie nazwy są dużymi literami i to jest wina Garminów, które nie potrafią wyświetlać małych liter w charsetach innych niż ANSI i latin1 (nie wiem dlaczego i nie chcę wiedzieć smile.
- Co masz na myśli, że obcina długość tekstu? Nazwy są niekompletne? U mnie wszystko się wyświetla poprawnie
- "Nazwy ulicy nie są wzdłuż ulicy" - nic takiego nie zauważyłem, możliwe że to tylko Twój model odbiornika takie cyrki wyprawia sad
- "Numery budynków są czarne na białym tle" - w MapSource, czy w Garminie? Mój Garmin w ogóle nie pokazuje numerów domów, w MapSource domy powinny być renderowane na szaro (+ czarne numery domów).

Tak, jak pisałem - jako autor kompilacji mapy na Garmina nie mam możliwości kontrolowania czcionek ani sposobu w jaki Garmin je wyświetla. Możesz co najwyżej spróbować wgrać wersję bez ogonków i zobaczyć czy wyświetla się inaczej.


http://navidata.pl  - geokodowanie oparte o OSM
http://garmin.osmapa.pl - mapy Polski na urządzenia Garmin

Offline

#93 2012-07-09 20:38:14

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,726
Website

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

rogal wrote:

- wszystkie nazwy są dużymi literami i to jest wina Garminów, które nie potrafią wyświetlać małych liter w charsetach innych niż ANSI i latin1 (nie wiem dlaczego i nie chcę wiedzieć smile.

Kiedy słowo zawiera polskie znaki:
Z "Ogonkami" są z dużymi literami
Bez "Ogonkow" zamienia "PKP RADOM" na "Pkp Radom". Czyli tworzy wyrazy zaczynające się z dużej litery.

rogal wrote:

- Co masz na myśli, że obcina długość tekstu? Nazwy są niekompletne? U mnie wszystko się wyświetla poprawnie

W Garminie
SPZZOZ ODDZIAŁ CHIRURGICZNY DERMATOLOGICZNY I POŁ
W MapSource
SPZZOZ ODDZIAŁ CHIRURGICZNY DERMATOLOGICZNY I POŁOŻNICZO-GINEKOLOGICZNY

rogal wrote:

- "Nazwy ulicy nie są wzdłuż ulicy" - nic takiego nie zauważyłem, możliwe że to tylko Twój model odbiornika takie cyrki wyprawia sad

Możliwe,że to mój Garmnin. Duże dzie za tą kompilację.

rogal wrote:

- "Numery budynków są czarne na białym tle" - w MapSource, czy w Garminie? Mój Garmin w ogóle nie pokazuje numerów domów, w MapSource domy powinny być renderowane na szaro (+ czarne numery domów).

To nie jest jednak tło.
W MapSource
Znaki są czarne z delikatnym, jasnym cieniem z prawej strony.
W Garminie
Znaki są czarne ale mają jasne, grube tło, zniekształcajace znak.
W modzie nocnym jest na opak.

Czy można usunąć całkowicie te dodatkowy efekt i zostawić czysty i zwykły tekst?

rogal wrote:

Tak, jak pisałem - jako autor kompilacji mapy na Garmina nie mam możliwości kontrolowania czcionek ani sposobu w jaki Garmin je wyświetla. Możesz co najwyżej spróbować wgrać wersję bez ogonków i zobaczyć czy wyświetla się inaczej.

Mnie się ta kompilacja podoba.
Spróbowałem z obiema wersjami. Ale nazwy bez polskich znaków wyglądają bardzo dziwnie.

Może coś robię źle, ale przy instalowaniu kolejnej aktualizacji, za każdym razem nie usuwa starego tylko tworzy nowy folder.
Czy można zrobić, tak jak UMP-PL, aby aktualizować/zamieniać tylko nowsze moduły.
Czyli "Aktualizuj OSMtoGarmin.bat" i nadaniem nowej nazwy z aktualną datą?

Offline

#94 2012-07-09 22:48:55

TxF_CTs
Member
Registered: 2012-02-18
Posts: 208

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

rogal wrote:

- wszystkie nazwy są dużymi literami i to jest wina Garminów, które nie potrafią wyświetlać małych liter w charsetach innych niż ANSI i latin1 (nie wiem dlaczego i nie chcę wiedzieć smile.

Nieprawdą jest jakoby, a w każdym razie nie do końca.
Oryginalny kompilator Garmina - MPC (którym kompilowana była GPMapa) też dawał takie efekty, ale UMP widać normalnie, zarówno pod MS jak i w Garminie (w każdym razie nuvi).
Może jest to związane z kodowaniem znaków/charsetów. UMP kodowany jest z tego co pamiętam w 8-bit, a  nie w (defaultowym być może dla Garmina w USA) 6-bit.
Chodzi o kodowanie labeli, które ustawiane jest tutaj: http://www.mkgmap.org.uk/svn/wsvn/mkgma … tions.java
Teoretycznie jeśli podajesz charset=cp1250 powinien być wybierany właściwy (FORMAT9)
Widzę, że zaczepiałeś autorów mkgmapa o duże litery (http://www.mkgmap.org.uk/pipermail/mkgm … 10897.html), ale wystarczy spojrzeć na UMPa aby się upewnić, że się da. UMP-ogonki jest w cp1250, UMP-ni w cp1252, i zarówno na MS jak i w urządzeniach litery są normalnie.
Pozdrawiam,

Edit: czy przy cp1250 wybierze format9, czy nie, nie jestem pewien.
Nie wiem, jakie narzędzie może pokazać label encoding w img, poza XVI32 - można się upewnić, czy osmapa jest 6-bit, czy 8-bit.

Last edited by TxF_CTs (2012-07-09 22:57:50)

Offline

#95 2012-07-10 11:05:03

TxF_CTs
Member
Registered: 2012-02-18
Posts: 208

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

TxF_CTs wrote:
TxF_CTs wrote:

Pewnie należałoby ten .typ umieścić w mapie z garmin.osmapa.pl - gmaptoolem. A potem MapSource.

Poprawka, ten w img trafi na odbiornik, dla MapSource - w katalogu mapy i w rejestrach (ustawiane przy instalacji mapy).
Pozdrawiam,

Tu instrukcja jak podmienić plik typ w .img za pomocą GMapToola: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1 … 49#p146086
Pozdrawiam,

Offline

#96 2012-07-10 12:38:40

TxF_CTs
Member
Registered: 2012-02-18
Posts: 208

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

TxF_CTs wrote:

Nie wiem, jakie narzędzie może pokazać label encoding w img, poza XVI32 - można się upewnić, czy osmapa jest 6-bit, czy 8-bit.

OSMapa ma kodowanie 8-bit, podobnie jak UMP.
W img widzę jednak, że wszystko jest tam po prostu wpisane kapitalikami.
Po zamianie SAWICKIEGO na Sawickiego w pliku 66005017.img i ponownym otwarciu MapSource widzę IZYDORA STELLA-Sawickiego.
Nie mam pod ręką Garmina, ale nie ma siły, żeby wynik był inny.
Innymi słowy, za duże litery odpowiada wpisanie tego w taki sposób do img - a więc mkgmap.
Pozdrawiam,

Edit: po ponownym otwarciu MS jeszcze jest tile z cache, dwa razy Ctrl-G załatwia sprawę.

Last edited by TxF_CTs (2012-07-10 12:39:49)

Offline

#97 2012-07-10 14:52:03

TxF_CTs
Member
Registered: 2012-02-18
Posts: 208

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

TxF_CTs wrote:

- routing nie wykorzystuje ślimaka Powstańców Śląskich/Kamieńskiego - N50.03531 E19.94786 do N50.02835 E19.95192, zamiast tego przeprowadza prawie podwórkami po ulicach Hodura i Bonarka (wygląda bardziej na problem z parametrami ślimaka, bo to dość duża różnica odległości jak na problem z kategoryzacją)

Może jednak kategoryzacja - w img ślimak jest narysowany 0x7 (alleway/private driveway), a ulice Hodura i Bonarka etc to 0x6.
Widzę też, że inne ślimaki/zjazdy także są robione przez 0x7 - to niedobrze, bo dla Garmina oznacza to spory spadek i prędkości i klasy drogi (to najniższa klasa drogi asfaltowej), więc tam gdzie się da będzie tego unikał. W źródłach jest tu "highway: primary_link", w innym miejscu podobnie, więc pewnie primary_link -> 0x7 (a powinno być analogicznie do primary, ewentualnie jakiś łącznik typu 0xb).

Przy okazji, w mapedicie bardzo przeszkadza "map coverage polygon" (0x4b), być może to jest również to, co zabija odświeżanie na urządzeniu.
Pozdrawiam,

Offline

#98 2012-07-10 14:55:43

rogal
Member
Registered: 2010-11-09
Posts: 694

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

wielkie dzięki za pomoc - będę kombinował dalej. W mkgmap jest przełącznik bodajże --lower-case, który wpisuje labele poprawnie (małymi literami), ale za to rozwala kodowanie znaków i zamiast polskich liter są kwadraty albo krzaki. Bodajże MapSource renderował to poprawnie, ale już mój GPSMAP 62s nie ;(


http://navidata.pl  - geokodowanie oparte o OSM
http://garmin.osmapa.pl - mapy Polski na urządzenia Garmin

Offline

#99 2012-07-10 15:15:32

rogal
Member
Registered: 2010-11-09
Posts: 694

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Co do ślimaków - poniżej wklejam fragment regułek konwertujących (po usunięciu mało znaczących dla tematu rzeczy). Powiedzcie, czy jest tu coś spieprzone smile. Zasadniczo ten fragment jest chyba wierną kopią defaultowego szablonu mkgmap.

highway=motorway  [0x01 road_class=4 road_speed=7 resolution 16]
highway=motorway_link  [0x01 road_class=3 road_speed=2 resolution 16]


highway=trunk   [0x02 road_class=4 road_speed=5 resolution 16]
highway=trunk_link [0x02 road_class=3 road_speed=2 resolution 16]
highway=* & motorroad=yes [0x02 road_class=4 road_speed=4 resolution 16]



highway=primary  [0x03 road_class=3 road_speed=4 resolution 16 continue]
highway=primary_link [0x03 road_class=3 road_speed=1 resolution 16]

highway=secondary [0x04 road_class=2 road_speed=3 resolution 18 ]
highway=secondary_link [0x04 road_class=2 road_speed=1 resolution 20]


highway=tertiary [0x05 road_class=1 road_speed=3 resolution 20]
highway=tertiary_link [0x05 road_class=1 road_speed=1 resolution 21]

highway=minor [0x06 road_class=1 road_speed=3 resolution 21]
highway=unclassified [0x06 road_class=0 road_speed=3 resolution 21]

Last edited by rogal (2012-07-10 15:19:01)


http://navidata.pl  - geokodowanie oparte o OSM
http://garmin.osmapa.pl - mapy Polski na urządzenia Garmin

Offline

#100 2012-07-10 15:16:11

TxF_CTs
Member
Registered: 2012-02-18
Posts: 208

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

rogal wrote:

wielkie dzięki za pomoc - będę kombinował dalej. W mkgmap jest przełącznik bodajże --lower-case, który wpisuje labele poprawnie (małymi literami), ale za to rozwala kodowanie znaków i zamiast polskich liter są kwadraty albo krzaki. Bodajże MapSource renderował to poprawnie, ale już mój GPSMAP 62s nie ;(

Jeśli tak, to może pozostawać tylo robienie osobnych wersji img (jeśli chce się zadowolić wszystkich:)
Jak będziesz miał wersję img z lower-case, to oczywiście sprawdzę (mam nuvi 765).
Pozdrawiam,

Offline

Board footer

Powered by FluxBB