OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

#51 2012-05-11 14:19:29

Wojciech Brzeziński
Member
Registered: 2011-08-14
Posts: 181

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

rogal wrote:

Niestety *&%$^# z dot.tk zabrały mi domenę

Nie ma nic za darmo ;( też miałem tam domenę.

Offline

#52 2012-05-12 10:45:28

Krystek
Member
From: Białystok
Registered: 2012-03-20
Posts: 140
Website

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Wojciech Brzeziński wrote:
rogal wrote:

Niestety *&%$^# z dot.tk zabrały mi domenę

Nie ma nic za darmo ;( też miałem tam domenę.

Da się coś znaleźć. Np. one.pl albo eu.org chociażby.

Offline

#53 2012-05-12 20:29:23

rogal
Member
Registered: 2010-11-09
Posts: 694

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

garmin.osmapa.pl daje radę smile. Fajnie by było przy okazji mieć na osmapa.pl małego linka dla garminowców big_smile


http://navidata.pl  - geokodowanie oparte o OSM
http://garmin.osmapa.pl - mapy Polski na urządzenia Garmin

Offline

#54 2012-05-21 08:32:46

Sandking
Member
Registered: 2011-07-21
Posts: 24

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

rogal - ja korzystam z poziomic stąd http://openmtbmap.org/download/#europe-map-downloads i łączę Twoje mapy z tym w Mapsource, ale wygodniej by było mieć od razu.

Offline

#55 2012-05-22 14:56:00

rogal
Member
Registered: 2010-11-09
Posts: 694

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

dzięki! Powalczę z tym i dam znać co i jak smile


http://navidata.pl  - geokodowanie oparte o OSM
http://garmin.osmapa.pl - mapy Polski na urządzenia Garmin

Offline

#56 2012-06-03 11:09:22

rogal
Member
Registered: 2010-11-09
Posts: 694

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Wrzuciłem na serwer najnowsze mapy, zmienił się też numer wersji (1.12). Zmiany dotyczą głównie lepszej czytelności mapy w MapSource.

Zmiany:

- wsie i mniejsze miejscowości wyświetlają się przy mniejszych poziomach zbliżenia (w formie nazwa + czarna kropka)
- naprawiono znikanie terenów typu landuse=industrial przy niektórych poziomach zbliżenia
- nazwy dróg typu primary/secondary przebiegających przez miejscowości wyświetlają się dopiero przy większych poziomach zbliżenia (lepsza czytelność mapy)
- nazwy rzek wyświetlają się dopiero przy większych poziomach zbliżenia (lepsza czytelność mapy)


http://navidata.pl  - geokodowanie oparte o OSM
http://garmin.osmapa.pl - mapy Polski na urządzenia Garmin

Offline

#57 2012-06-06 11:09:46

rogal
Member
Registered: 2010-11-09
Posts: 694

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Czy jakiś dobry człowiek - właściciel Garmina może mi pomóc? Walczę z warstwą SRTM w OSMapie - za pomocą GMapTool spiąłęm oba pliki IMG w jeden:

http://garmin.osmapa.pl/mapy/gmapsupp_srtm.zip

Teoretycznie w opcji wyboru map powinny pojawić się dwie: OSMapaPL oraz SRTM (powinno być coś w stylu openmtbmap(....)) - niestety w moim garminie (GPSMap 62) pojawia się tylko OSMapaPL. Faktem jest, że warstwa SRTM działa, niestety nie da się jej wyłączyć skoro się nie pojawia w opcji wyboru map big_smile

Będę wdzięczny za potwierdzenie czy u kogoś to działa - może ja coś zepsułem a może to wina firmware w moim odbiorniku.


http://navidata.pl  - geokodowanie oparte o OSM
http://garmin.osmapa.pl - mapy Polski na urządzenia Garmin

Offline

#58 2012-06-06 13:33:22

Miszka
Member
Registered: 2010-03-03
Posts: 93

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Zapytałbym na garniak.pl.

Offline

#59 2012-06-07 15:28:01

rogal
Member
Registered: 2010-11-09
Posts: 694

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Dzięki.

BTW - najnowsza osmapa ma problemy z routingiem. Na necie już wystawiłem poprawioną wersję.


http://navidata.pl  - geokodowanie oparte o OSM
http://garmin.osmapa.pl - mapy Polski na urządzenia Garmin

Offline

#60 2012-06-07 16:37:37

wajak
Member
Registered: 2010-04-20
Posts: 273

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

rogal wrote:

Czy jakiś dobry człowiek - właściciel Garmina może mi pomóc? Walczę z warstwą SRTM w OSMapie - za pomocą GMapTool spiąłęm oba pliki IMG w jeden:

http://garmin.osmapa.pl/mapy/gmapsupp_srtm.zip

Teoretycznie w opcji wyboru map powinny pojawić się dwie: OSMapaPL oraz SRTM (powinno być coś w stylu openmtbmap(....))

Garmin Edge 705 do wyboru:
- omtbmap_onlysrtm_Polska_2012-06-03
- OsmapA-20120601v1.12

Każdą można wyłączyć. Działa dobrze.

Dobra robota.

Offline

#61 2012-06-07 18:33:10

rogal
Member
Registered: 2010-11-09
Posts: 694

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Dzięki, czyli chyba będę musiał wgrać nowy firmware do mojego garmina smile


http://navidata.pl  - geokodowanie oparte o OSM
http://garmin.osmapa.pl - mapy Polski na urządzenia Garmin

Offline

#62 2012-06-07 21:45:54

marco406
Member
Registered: 2011-03-22
Posts: 131

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

W Garminie 60CSx także działa poprawnie.

Offline

#63 2012-06-08 07:38:58

wajak
Member
Registered: 2010-04-20
Posts: 273

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Przy okazji znalazłem buga.
highway=path
horse=designated
jest rysowane jak residential, albo service. Powinno być jak zwykła ścieżka, np. http://www.openstreetmap.org/?lat=52.12 … 8&layers=M

Offline

#64 2012-06-11 10:48:28

rogal
Member
Registered: 2010-11-09
Posts: 694

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

dzięki, w nowym wydaniu już będzie poprawione.


http://navidata.pl  - geokodowanie oparte o OSM
http://garmin.osmapa.pl - mapy Polski na urządzenia Garmin

Offline

#65 2012-06-11 13:51:58

rogal
Member
Registered: 2010-11-09
Posts: 694

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Długo na to wydanie nie trzeba było czekać :

Wersja wakacyjna - czyli renderuje się morze i plaże big_smile

Wersja 1.13
- naprawiono wyznaczanie trasy zepsute w wersji 1.12
- poprawnie wyświetla się morze Bałtyckie oraz plaże (natural=beach, natural=sand)
- poprawiono wyświetlanie ścieżek z tagiem horse=designated.


http://navidata.pl  - geokodowanie oparte o OSM
http://garmin.osmapa.pl - mapy Polski na urządzenia Garmin

Offline

#66 2012-06-14 07:41:02

rewelator
Member
Registered: 2011-03-06
Posts: 24
Website

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Drogi projektowane wyświetlają się jako serwisowe. Problematyczne jest to szczególnie kiedy korzysta się z nawigacji w garminie i trzeba przejechać taką projektowaną drogą ⊙_⊙ cool

Offline

#67 2012-06-14 14:47:37

rogal
Member
Registered: 2010-11-09
Posts: 694

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Dzięki, podeślesz może linka do takiej przykładowej drogi? Teoretycznie  renderowanie highway=construction jest wyłączone, ale może gdzieś jest błąd.


http://navidata.pl  - geokodowanie oparte o OSM
http://garmin.osmapa.pl - mapy Polski na urządzenia Garmin

Offline

#68 2012-06-14 15:25:21

micra
Member
Registered: 2012-01-09
Posts: 95

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Na przykład S17 (na północ od Lublina) - akurat ten fragment będzie... kiedyś, na razie nie ma jeszcze planów. http://osm.org/go/0OuPNLa

I ciągnąc dalej DK17 - trasa z Lublina do Warszawy wyznaczana jest drogą przez Kozienice i Górę Kalwarię zamiast prowadzić DK17. Przez Kozienice jest dalej o 20 km i generalnie droga ma gorsze parametry. Sprawdziłem w MapSource co jest tego przyczyną - przesunąłem wyznaczoną trasę i są chyba jakieś dziury w DK17.

Gdy zaznaczyłem początek w Lublinie i koniec w okolicach miejscowości Zakręt to i tak zostałem wyciągnięty za Wisłę w Puławach i wróciłem na DK17 wracając przez Górę Kalwarię.

Podobnie z Lublina do punktu za obowodnicą Garwolina - MapSource przeciąga mnie poza DK17 - prowadzi przez Żelechów.

Last edited by micra (2012-06-15 09:49:59)

Offline

#69 2012-06-15 23:44:58

rogal
Member
Registered: 2010-11-09
Posts: 694

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

dzięki, naprawię to renderowanie dróg i przy okazji przyjrzę się DK17.


http://navidata.pl  - geokodowanie oparte o OSM
http://garmin.osmapa.pl - mapy Polski na urządzenia Garmin

Offline

#70 2012-06-18 09:21:42

micra
Member
Registered: 2012-01-09
Posts: 95

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

rogal wrote:

dzięki, naprawię to renderowanie dróg i przy okazji przyjrzę się DK17.

Ponadto przejrzałem inne obszary - na pierwszy rzut oka nie ma takiego problemu z innymi drogami krajowymi. Routing na dłuższych dystansach wydaje się być ok.

Offline

#71 2012-06-22 12:19:24

TxF_CTs
Member
Registered: 2012-02-18
Posts: 208

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Hej,

Routing z Krakowa do Olkusza wiedzie przez Giebułtów - być może to jest problem kategoryzacji. Odcinek od Ronda Ofiar Katynia (Kraków) do węzła w Modlnicy nie jest już krajówką, ale tracąc "kolor" stracił też prędkość, a co za tym idzie MS preferuje Łokietka+Giebułtów.
Pozdrawiam,

Offline

#72 2012-06-22 21:57:06

TxF_CTs
Member
Registered: 2012-02-18
Posts: 208

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

wajak wrote:

Garmin Edge 705 do wyboru:
- omtbmap_onlysrtm_Polska_2012-06-03
- OsmapA-20120601v1.12

Każdą można wyłączyć. Działa dobrze.

Dobra robota.

To samo na nuvi 765.
Pozdrawiam,

Offline

#73 2012-06-22 22:53:14

TxF_CTs
Member
Registered: 2012-02-18
Posts: 208

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Uwagi ogólne i szczególne (te drugie - Kraków):

- chyba najważniesze: źle liczone są zjazdy z rond, jeśli wjazd na rondo jest w tym samym punkcie co zjazd z niego. Przykład - rondo Hipokratesa w Krakowie (N50.09062 E20.02148). Problem znany od dawna, wymaga uwagi przy rysowaniu rond (chyba że uda się zrobić preprocessing sensownie rozsuwający takie punkty), reprodukowalny zarówno na MS jak i na urządzeniu. To samo z rondami Barei, Dywizjonu 308, Mateczny (które zresztą są rondami tylko z nazwy). Co ciekawe, nie dzieje się tak na Rondzie Grzegórzeckim (być może dlatego, że tam zmieniają się też klasy dróg).

- plik img zawiera białe tło, które spowalnia wyświetlanie (najpierw rysuje się tło, potem nazwy miejscowości). Dodatkowo dziwnie to wygląda w trybie nocnym - przy zmianie zooma najpierw tło robi się ciemne (default), potem jasne, potem napisy z nazwami miejscowości. Normalnie mapy nie mają pełnego tła, ono wynika z trybu dziennego/nocnego (pełne jasne tło teoretycznie kosztuje też więcej baterii)

- brak zakazu skrętu z Alei w lewo w Piłsudskiego

- routing nie wykorzystuje ślimaka Powstańców Śląskich/Kamieńskiego - N50.03531 E19.94786 do N50.02835 E19.95192, zamiast tego przeprowadza prawie podwórkami po ulicach Hodura i Bonarka (wygląda bardziej na problem z parametrami ślimaka, bo to dość duża różnica odległości jak na problem z kategoryzacją)

- brak zakazu skrętu z Dobrego Pasterza w Bora-Komorowskiego (N50.08725 E19.99171)

- nawigacja z centrum Krakowa do np. N50.01678 E20.02520 (parking) prowadzi Bieżanowską, a więc zbyt "niska" jest kategoria Teligi+Ćwiklińskiej (to są po dwa pasy w jedną stronę, potem nawet z pasem zieleni (Bieżanowska to jedna jezdnia po jednym pasie w każdą ze stron)

- brak nazwy Estakady Kaczmarskiego (trzymaj się lewej w Droga Krajowa)

- brak nazw przy Rondzie Polsadu (trzymaj się prawej w Droga Wojewódzka, skręć w lewo w DW - przy jeździe Bora-Komorowskiego -> Młyńska)

- skręt w prawo z Alei w Królewską - "kieruj się w prawo w droga wojewódzka"

- Dobrego Pasterza na odcinku od Ronda Barei do 29 listopada powinno mieć moim zdaniem niższą preferencję od Lublańskiej (DP to jedna jezdnia z progami, Lublańska - po dwa pasy w każdą stronę), np. routing z N50.08960 E19.97809 do N50.08023 E19.95029

- literówka -> T. Pranickiego zamiast "Parnickiego"

- nazwy ulic i POI są drukowanymi literami - to może kwestia kompilatora

- Rondo Grzegórzeckie wygląda zabawnie - ślad musi być z roweru, uciekającego przed samochodami wink

W sumie wszystkie poza pierwszymi dwoma to już etap poprawiania zachowania nawigacji, może jeszcze oprócz trzeciego, bo Aleje to tranzyt, nie opłotki.
Generalnie działa smile
Pozdrawiam,

Offline

#74 2012-06-23 02:02:38

Zbigniew Czernik
Member
Registered: 2009-09-12
Posts: 1,308
Website

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

@TxF_CTs: dzięki za zgłoszenie.


TxF_CTs wrote:

- chyba najważniesze: źle liczone są zjazdy z rond, jeśli wjazd na rondo jest w tym samym punkcie co zjazd z niego. Przykład - rondo Hipokratesa w Krakowie (N50.09062 E20.02148). Problem znany od dawna, wymaga uwagi przy rysowaniu rond (chyba że uda się zrobić preprocessing sensownie rozsuwający takie punkty), reprodukowalny zarówno na MS jak i na urządzeniu. To samo z rondami Barei, Dywizjonu 308, Mateczny (które zresztą są rondami tylko z nazwy). Co ciekawe, nie dzieje się tak na Rondzie Grzegórzeckim (być może dlatego, że tam zmieniają się też klasy dróg).

Poprawione - faktycznie, można było to narysować lepiej.

TxF_CTs wrote:

- brak zakazu skrętu z Alei w lewo w Piłsudskiego

No tak, ktoś skaszanił restrykcję: http://www.openstreetmap.org/browse/rel … 01/history (pozostałe trzy restrykcje na tym skrzyżowaniu też były błędne, przez co niedziałające)

TxF_CTs wrote:

- routing nie wykorzystuje ślimaka Powstańców Śląskich/Kamieńskiego - N50.03531 E19.94786 do N50.02835 E19.95192, zamiast tego przeprowadza prawie podwórkami po ulicach Hodura i Bonarka (wygląda bardziej na problem z parametrami ślimaka, bo to dość duża różnica odległości jak na problem z kategoryzacją)

Nie znalazłem tam żadnych problemów, OSRM wyznacza dobrze: http://map.project-osrm.org/?hl=en&loc= … 46280&df=0

TxF_CTs wrote:

- brak zakazu skrętu z Dobrego Pasterza w Bora-Komorowskiego (N50.08725 E19.99171)

Restrykcja jest wprowadzona i była tam od dawna. Teraz trochę to zmieniłem, zamiast nakazu jazdy prosto, jest zakaz skrętu w prawo.

- nawigacja z centrum Krakowa do np. N50.01678 E20.02520 (parking) prowadzi Bieżanowską, a więc zbyt "niska" jest kategoria Teligi+Ćwiklińskiej (to są po dwa pasy w jedną stronę, potem nawet z pasem zieleni (Bieżanowska to jedna jezdnia po jednym pasie w każdą ze stron)

Poprawione - tzn wyrysowałem drugą nitkę i dałem lanes=2, nie wiem czy pomoże.

Z uwag ogólnych, które mam po nanoszeniu tych poprawek w Krakowie:
- światła (sygnalizację świetlną) dajemy na linii zatrzymania, nie na przecięciu dróg (hektor, vinci4352)
- obszarów (landuse=*) nie przyklejamy do highway=* (mcik); nie wiem też dlaczego w niektórych miejscach jest nałożony landuse=residential na landuse=residential (przykład: http://www.openstreetmap.org/browse/way/117724325 ) (również mcik)
- proszę się douczyć tworzenia restrykcji tongue

Offline

#75 2012-06-24 12:25:48

TxF_CTs
Member
Registered: 2012-02-18
Posts: 208

Re: OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Zbigniew Czernik wrote:

@TxF_CTs: dzięki za zgłoszenie.

TxF_CTs wrote:

- chyba najważniesze: źle liczone są zjazdy z rond, jeśli wjazd na rondo jest w tym samym punkcie co zjazd z niego. Przykład - rondo Hipokratesa w Krakowie (N50.09062 E20.02148). Problem znany od dawna, wymaga uwagi przy rysowaniu rond (chyba że uda się zrobić preprocessing sensownie rozsuwający takie punkty), reprodukowalny zarówno na MS jak i na urządzeniu. To samo z rondami Barei, Dywizjonu 308, Mateczny (które zresztą są rondami tylko z nazwy). Co ciekawe, nie dzieje się tak na Rondzie Grzegórzeckim (być może dlatego, że tam zmieniają się też klasy dróg).

Poprawione - faktycznie, można było to narysować lepiej.

Jak rozumiem, poprawiłeś przebieg Ronda Grzegórzeckiego, ale to powyżej to akapit o błędnej nawigacji na rondach ogólnie (i akurat nie na Kotlarskim vel Grzegórzeckim).
Naturalne jest rysowanie faktycznego przebiegu wjazdów/zjazdów (często się ze sobą stykają), niestety nawigacja Garmina błędnie (w naszym pojęciu, może należałoby napisać "inaczej", bo są to jakieś realia amerykańskie or sth) liczy wtedy zjazdy. Poprawienie tego wymaga przerysowania rond.
Patrz http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=19 … n=20.02147.
Wygląda to brzydziej na WWW, ale jest konieczne do poprawnego sygnalizowania na odbiornikach (na pewno Garmin, trzeba byłoby sprawdzić Navitela).

TxF_CTs wrote:

- routing nie wykorzystuje ślimaka Powstańców Śląskich/Kamieńskiego - N50.03531 E19.94786 do N50.02835 E19.95192, zamiast tego przeprowadza prawie podwórkami po ulicach Hodura i Bonarka (wygląda bardziej na problem z parametrami ślimaka, bo to dość duża różnica odległości jak na problem z kategoryzacją)

Nie znalazłem tam żadnych problemów, OSRM wyznacza dobrze: http://map.project-osrm.org/?hl=en&loc= … 46280&df=0

Ok, może to problem na etapie konwersji (to samo dzieje się w MapSource jak i na Garminie).

TxF_CTs wrote:

- brak zakazu skrętu z Dobrego Pasterza w Bora-Komorowskiego (N50.08725 E19.99171)

Restrykcja jest wprowadzona i była tam od dawna. Teraz trochę to zmieniłem, zamiast nakazu jazdy prosto, jest zakaz skrętu w prawo.

Ok, czyli być może pozostaje wykrywanie i konwertowanie takich rzeczy przy konwersji/kompilacji, albo oparcie się tylko o zakazy.
Pozdrawiam,

Offline

Board footer

Powered by FluxBB