3dshapes hoe weet ik of dat klaar is?

Ah, is nog mooier. Anders had ik de oude teruggehaald, die paar zijtakken losgeknipt, en de kreek zelf weer gewist.

En ja, in Oost Zeeuws-Vlaanderen zitten er nog wat dubbel in. Moet er nog eens overheen gaan, maar ik wachtte nog even op de KeepRight checks specifiek voor deze import.

Dat extra “vak” is precies waar volgens 3dShapes een brugdek loopt. Zo kunnen we 1) mooi vaststellen dat we ergens misschien een weg/brug gemist hebben, en 2) wegen qua ligging verifiëren. In wezen kun je deze areas wel bij elkaar voegen, maar noodzakelijk is het zeker niet. Je verliest dan ook bovenstaande ‘handigheden’.

De plekken waar 3dShapes onderbroken is, maar er toch een echte brug ligt, kunnen we dan wel opvullen met een nieuwe area. Een duiker zou ik zelf juist niet gemapt hebben met een water-area, dus voor mij persoonlijk doet 3dShapes het in dat geval ook juist goed. De duiker/buis zelf kunnen we evt ook met een lineaire way mappen (waterway=culvert?), maar een area is het dan niet.

Het benaderen van mappers die op een willekeurig stukje NL bezig zijn geweest, is volgens mij nogal bewerkelijk, want vooral handwerk. Hoe ver moet je hierin gaan? Voor een gewone mapper die opeens in een gebied erg actief wordt, ga je er ook niet gelijk vanuit dat er contact is.

Deze hele import is vanuit een aantal testgebieden doorgerold naar andere gebieden in NL. Tot op dit moment eigenlijk vooral voor plaatsen/gebieden waar iemand om gevraagd had, waarbij jouw stad/onze regio dan op mijn konto kwam, omdat ik er ook bekend ben. :slight_smile:

Dus als iemand zijn plaats ‘voor wil laten dringen’, dan is dat zeker mogelijk. Met plezier, want dan hoef je niet te wachten tot die ooit eens vanzelf aan de beurt komt, en kun je de kille wintermaanden mooi besteden aan het benoemen van gebouwen/POI’s en evt. huisnummers.

Oké, lijkt me een goed idee.

Sittard (stad) zit er nu in, en levert gelijk een mooie waslijst op op de rapportpagina.

Je zag voor de import ook precies waar de redelijke yahoodekking stopte aan de oostkant, want daar was geen enkel gebouw meer getekend. :slight_smile:

Het ziet er al mooi uit. Ik ben al begonnen met het verwijderen van dubbele gebouwen.
Meestal is 3dShapes beter (aangezien de Yahoo-dekking niet zo goed was), maar soms zitten er ook wel rare dingen in, en dan verbeter ik die.

Klinkt perfect. Inderdaad, als je weet dat iets niet helemaal goed is, is dat het beste.

PS: Mocht je het nog niet gelezen hebben: als je JOSM gebruikt, kun je een extra style laden, zodat 3dShapes-gebouwen een ander kleurtje krijgen. Zo kun je nog sneller zien wat wat is. Meer info daarover op de wiki.

Na een aantal dagen proefdraaien, om te kijken of updates goed werkten, hebben we nu ook een speciale KeepRight database voor enkele specifieke 3dShapes-situaties.

Ik zie bij Apeldoorn dat elk gebouw een duplicate node heeft;
http://mijndev.openstreetmap.nl/~rullzer/kr/report_map.php?db=keepright&zoom=18&lat=52.16522&lon=6.0405&layers=B00T&ch=0%2C9001%2C9002%2C9003%2C9004&show_ign=1&show_tmpign=1

Uiteraard, zou ik zeggen. Anders is het geen gesloten way, dus geen polygon. Een rechthoekig gebouw heeft bv 5 nodes, de eerste en de laatste aijn gelijk.

Je was me net voor. Er zat een bugje in mijn check… Nu heb je enkel duplicate nodes als ze in meer dan 1 way voorkomen. :slight_smile:

Mag ik dan bij deze een verzoek indienen om de gemeenten Beesel en Venlo een hogere prioritet te geven?

Bedank!

Ik zie stukje bij beetje gebouwen verschijnen in Friesland. wat me opvalt is, dat doordat de data iets ouder is er vaak gebouwen als ‘in construction’ op staan, die in werkelijkheid (bijna) altijd al af zijn. Is het niet handiger deze als tags building=yes mee te geven?

Verder zou ik het helemaal niet erg vinden als er voor de Friese steden ook wat extra water zou verschijnen. Of wacht je daar liever mee tot alle buildings geimporteerd zijn?

aan de andere kant komt het ook regelmatig voor dat de gebouwen under construction niet aan een weg staan - maw deze moet dan ook nog gemapped worden. Laat mijn vorige voorstel maar vallen :slight_smile:

Het kan even goed zijn dat een gebouw niet afgebouwd is, of wellicht nog in de planningsfase was en niet gerealiseerd?

Deze allemaal building=yes meegeven, zou betekend hebben dat je informatie verliest. Of in ieder geval verbergt, want aan de ggmodelk code zou je construction nog kunnen herkennen. Nu is er een prikkel om die gebouwen nader te bekijken.

Ik zag dat je Beesel al aangevuld hebt, bedankt daarvoor. Ik heb inmiddels een aantal ontbreken gebouwen kunnen toevoegen.
Is building=yes voldoende, of moet er meer bij?

building=yes is genoeg om een gebouw aan te geven, maar building=office, building=school, building=shop is ook allemaal goed, als je weet wat het is. De waarde van de building tag is vrij.

Een ander schema is building=yes + building:use=*.

Ok, ik heb nu bijvoorbeeld building=yes+amenity=school+naam=… Dat is gelijkwaardig?

amenity=school + name=* staat los van building=yes, maar ja, zo kun je een schoolgebouw omschrijven.

“name” he, niet “naam”

Een verwante vraag: is dit dezelfde 3dshapes die in Oostelijke Twente bezig is geweest?

Ik heb daar een aantal paden gemapt en zag dat er heel veel punten gebruikt waren (JOSM liet me niet toe een stuk van 10*10 km te downloaden wegens te veel nodes).

Verder vroeg ik mij af welke geo nauwkeurigheid de 3d shapes haalt. Ik had nog al wat traces van wegen die niet bepaald tussen de bosjes liepen. Meestal heb ik een gerapporteerde nauwkeurigheid van zo’n 3 to 4 meter.

Hugo

Dag Hugo,

De 3dShapes data die in Twente is geïmporteerd komt uit dezelfde dataset. Alleen heb ik dit geïmporteerd, i.p.v. Ldp. De exacte nauwkeurigheid van 3dShapes weet ik niet, maar ik denk dat dit hooguit een paar meter is. Mijn ervaring met GPS tracks is dat je pas bij een groter aantal je met meer zekerheid kunt zeggen hoe een bepaalde way moet lopen. Kun je wat screenshots laten zien van situaties waar er volgens jou een conflict is? Ten noordoosten van Tubbergen, passen je tracks goed binnen de 3dShapes vlakken.

In de toekomst zal het wel vaker gebeuren dat je geen groot gebied kunt downloaden, omdat er veel data is. Dit is in heel veel stedelijke gebieden al het geval. De enige oplossing zou het ophogen of vrijgeven van de downloadlimiet zijn (mits de gebiedsgrootte onaangepast blijft).

Frank

Frank, bedankt.

Ik heb inmiddels de tracks ge-upload en die zijn hier: http://www.openstreetmap.org/traces/tag/Vasse te vinden. Meestal was de aangegeven miswijzing tussen de 3 en 5 meter. Soms heb ik de getekende lijn aangepast aan de bestaande 3dgeoshapes. waar dat niet logisch was (bv als de paden over het gras kwamen en ik anders de weg door de huizen moest laten lopen) heb ik het gras aangepast.

Wat ik wel leuk vind is dat je goed ziet waar nog wegen getekend moeten worden. Je kunt wel gokken, maar er moet wel degelijk nog gelopen en gekeken worden.

Hugo