Wegen voor spooronderhoud: hoe te taggen?

In Utrecht is een route voor onderhoudsvoertuigen naar het spoor aangelegd van kruispunt http://www.openstreetmap.org/node/45124056, via fietspad http://www.openstreetmap.org/way/252470678 naar het spoor.
Als ik de aansluitende wegen wil intekenen, kan ik die uiteraard met access=no taggen, of is er een betere tag om in deze situatie te gebruiken?

Ik doe het altijd met highway=service, access=no. Vergelijk maar met http://www.openstreetmap.org/way/6625850

Hi Albert, loopt die tijdelijke op of naast het fietspad ?
Laat access=no maar staan en voeg highway=track, tracktype=grade2 of …, surface=compacted/ of andere oppervlakten, highway=construction kan ook als het een tijdelijke toegangsweg betreft. Je kunt de toegangsweg ook aan de werkzaamheden aan de spoorlijn hangen, daar staat al construction op.
Maar denk er wel aan om de weg na de oplevering even na te lopen en weg te gooien als ie verdwenen is, anders komt track weer in beeld voor een mogelijke dienstweg.

Het gaat hier om een permanente toegangsweg naar de NS sporen, niet een voor de aanleg van de trambaan ernaast.
Het is de bedoeling dat onderhoudsvoertuigen over het fietspad rijden, tot een punt dichtbij het spoor waar het fietspad naar beneden gaat en 2 wegen afbuigen naar het spoor. Er staat bij het begin van het fietspad een wit bordje met tekst dat voertuigen tram- en treinspooronderhoud tot 500m zijn toegestaan.

De toegangsweg aan de noordkant, highway=service: https://www.openstreetmap.org/way/374743548
De wegen aan de zuidkant, highway=track: https://www.openstreetmap.org/way/374744209 en https://www.openstreetmap.org/way/374743550

Ah, nu begrijp ik je.

Daar is denk ik nu geen goede oplossing voor. Access=no betekent natuurlijk niet “niemand toegang” want waarom zou je dan een weg aanleggen? Je moet daar altijd “uitgezonderd ontheffingshouders” bij denken (het op-een-na meest stompzinnige verkeersbord dat bestaat*). Op een fietspad mogen namelijk ook andere voertuigen rijden: ambulance als er iemand gevallen is, en de strooiauto van de gemeente 's winters. Daar maak je geen tags voor.

Je zou eventueel kunnen overwegen om er highway=service van te maken, maar dat zou ik niet doen.

Een een beetje vergelijkbaar voorbeeld: https://www.openstreetmap.org/way/170309808 met highway=cycleway en psv=yes. Dit is namelijk een fietspad waar ook bussen op mogen, (zie streetview).

Omdat dat elk uur voorkomt is het met psv=yes getagd, maar dat wij in Nederland een bordje zetten dat het fietspad toegankelijk is voor auto’s die eens in de 2 jaar het spoor komen poetsen vind ik ook weer een enorme vertrutting…

Tijmen

  • Dat bord kan je namelijk weghalen zonder iets aan betekenis te verliezen. Het meest stompzinnige is het bord “signalering” - ofwel een bord dat waarschuwt dat er verderop andere verkeersborden (dwz matrixborden) staan.

De borden zijn inderdaad ook niet heel logisch geplaatst, er staat namelijk bij http://www.openstreetmap.org/node/2331970562 helemaal niets aangegeven. De fietsers volgen braaf de strepen op het wegdek, de tunnel in; de onderhoudsvoertuigen moeten zelf maar 500m uitmeten en dan besluiten van het fietspad af te gaan omdat ze er maar 500m op mogen rijden!

Bij access=no staat “The access=no tag indicates that the road is not to be used by the general public”. Impliciet: “wel voor mensen die een ontheffing hebben”

Daar dacht ik vroeger access=permissive voor te gebruiken maar dat leverde terecht commentaar op. Eigenlijk mag je met een ontheffing afhankelijk van de inhoud of voorwaarden veel van de in het WvW staande verkeersregels overtreden. Parkeren in Utrecht was een mooie, maar na de fiscalisering werkt dat niet meer, dat valt niet meer onder de verkeerswet. Bij een staande houding kijkt de controlerende beambte nu, bijvoorbeeld ook nog naar je werkzaamheden, een voorwaarde van de ontheffing. De variaties zijn schier eindeloos, collega’s mochten door rood, maar ik niet :frowning:
Op het fietspad geldt dus motor_vehicle=no, daarmee dek je alle snelverkeer af, de maaiende trekker krijgt borden mee als werkzaamheden ! En de voertuigen van Prorail, Volkerrail, Asset en Strukton krijgen of hebben een vergunning die bij een opdracht hoort.