IJssel

Hendrikklaas, waar ben je mee bezig?? Waarom verwijder je die multipolygons?? Ik vraag me af of je wel beseft wat je aan het doen bent.
Bij Zutphen staat de IJssel nu ook droog: https://www.openstreetmap.org/way/59366383#map=14/52.1340/6.2099
In het verleden heb je de Lek ook al lek geprikt, en een ander mag dan de rotzooi herstellen. :open_mouth:

Hendrikklaas, kan jij aangeven welke changessets ik terug moet draaien? Die mp’s herstellen is onbegonnen werk, ik weet niet wat je allemaal hebt verwijderd daar.

Deze is niet gesloten: https://www.openstreetmap.org/relation/2540039#map=15/52.1411/6.1958
Deze mp bestaat nog maar uit één lijntje https://www.openstreetmap.org/relation/911906#map=15/52.0177/6.1358
Deze water polygon is niet gesloten: https://www.openstreetmap.org/way/59366383

Beste Ligfietser, niet ieder pand had een multy en ik heb niet voor niets hier een vraag 1 # neergelegd mbt dit probleem, zonder veel respons :frowning: overigens. Die multies bestonden uit slechts een outer, nergens een inner te zien maar wel in een serie dus aan elkaar gekoppeld. Waarmee de 2000 grens werd overschreden.
Voor mijn gevoel is het nu wel waterdicht.
Maar als je tijd hebt mag je de IJssel wel een schoonmaak beurt geven. Het sterft er van de losse niet aan elkaar geknoopte ways, om van de groynes die aan de versterkte oever zijn vastgeknoopt, waarmee oever dan ook gelijk groyne is :frowning: maar niet te spreken. Terwijl de detaillering ook wat te wensen overlaat, maar dat kan met de originele import te maken hebben om de 2000 te omzeilen.

Wat bedoel je precies met ‘2000’ grens? Dat die 3d shapes op micro niveau wat onnauwkeurig zijn en fouten bevatten klopt, maar je moet het in een groter geheel bekijken. Die multipolygoon techniek wordt niet alleen gebruikt om eilandjes te mappen, maar ook om van losse lijnelementen, de kustlijn dus, een groter gesloten gebied te maken. Maak dat aub dus niet stuk als je niet precies weet waar je mee begint. Je kan beter je energie in andere zaken steken, er valt nog genoeg te mappen.

Ik ben daar ook wel eens tegenaan gelopen: een object in de OSM database kan uit maximaal 2000 nodes bestaan heb ik begrepen. Als bv. de oever van een stuwmeer uit 1800 nodes bestaat en je gaat daar nodes aan toevoegen om de oever beter te tekenen, dan krijg je een foutmelding als je voorbij die 2000 nodes komt. De oplossing is gewoon de way die gevormd wordt door die nodes door te knippen en dan weer verder te gaan.
Ik vermoed dat dát is weer Hendrikklaas tegenaan liep/loopt.

Zo’n lange kustlijn mag je best in tweeën knippen, beide helften worden gewoon weer automatisch onderdeel van de hele grote polygoon. Ik snap ook niet wat HK met oude en nieuwe tagging schema’s bedoeld. Aangezien dt al wel vaker fout is gegaan met Hendrikklaas (zie Lek) nogmaals mijn verzoek, je kan er beter vanaf blijven!

Beste, als ik het goed begrijp kan ik dus als ik natte voeten krijg of koudwater vrees heb, jou inschakelen ?

Ik denk dat je zo’n dynamisch ecosysteem als rivieren lastig kan vastleggen in een simpele database als OSM, dus natte voeten moet je soms maar voor lief nemen. :wink:

@Hendrikklaas; @Ligfietser: Kan het zijn dat Potlatch2 de veroorzaker is?
Zo ja, geef ik @Ligfietser een punt.
Zo nee, geef ik @Ligfietser ook een punt!

Helaas wordt in JOSM de historie van Multipolygonen niet onderhouden en bewaard, het is dus moeilijk te zeggen wie een eventuele veroorzaker is. Wel constateer ik dat er regelmatig stukken droog komen te vallen, of (merendeels) onderlopen.
Wie weet de achtergrond en de problemen die veroorzaakt zouden kunnen worden door Potlatch2?

Laten we voorzichtig zijn met wat we ongemerkt defect kunnen maken.
Natuurlijk moeten we mappers aan kunnen spreken op de gevolgen van het mappen. Meestal is de persoon zich van geen kwaad bewust. Hier leert de persoon in kwestie meestal ook van. (Ik ga even uit van mezelf)
Wel moeten we oppassen dat er persoonlijke vetes ontstaan. Dit kan uitmonden in het “kwijtraken” van “ervaren” mappers, wie moedeloos ten onder gaan in de strijd van het gelijk.
Motivatie is (vind ik) een belangrijk sleutelwoord hierin.

Commodoortje, je hebt helemaal gelijk om me hierop te wijzen! Potlatch2 is helemaal geen goede tool om dergelijke grote mp’s aan te pakken. Dus als een mapper er mee aan de slag wil, prima, maar doe dat dan met beter gereedschap als JOSM. Dan hou je tenminste overzicht in wat allemaal tot die multipolygons hoort, heb je een analyzer bij de hand die fouten kan detecteren en je daar ook op wijst als je iets wilt uploaden. Aan de geschiedenis te zien werkte Hendrikklaas nog steeds met Potlatch, ik was er van uitgegaan dat hij inmiddels was overgeschakeld op JOSM om dergelijke mp’s te kunnen editten. Nu kan ik zijn “2000 error” ook beter plaatsen. Dus mijn advies aan allen die complexere edits als multipolygonen van rivieren e.d. willen gaan bewerken, gebruik JOSM!

Dan nog blijven deze complexe multipolygonen lastige materie, voor veel mappers zal dit nog steeds geen gesneden koek zijn. Mijn advies luidt dan ook: afblijven als je niet weet wat de gevolgen zijn. De herstelwerkzaamheden komen op een paar ervaren mappers aan! En ik kan me voorstellen dat dit bepaalde iritaties opwekt, mede omdat het vaker voorkomt.

Potlatch2 in ook onbetrouwbaar in de visualisatie als je de editmode gebruikt.
Hier staat “De Piet” (land) aan het Veerse Meer onderwater. In OFM en in de mapnik lijkt er niets aan de hand. Ik laat het dus maar zo. Met Potlatch2 ben ik op mijn hoede heb ik geleerd.
Vorige zomer heb ik hier nog aan de fietspaden gewerkt en stond de boel al werkend met potlatch2 nog gewoon droog.
Toch ben ik benieuw waarom het gebied in de editmode nu blauw kleurt. Er moet iets veranderd zijn aan de multies of aan potlatch2 zelf. Iemand enig idee?

http://www.openstreetmap.org/#map=18/51.52526/3.72831

Op het Duitse forum is een discussie gaande over bruin wordende gebieden. Zou hier ook Potlatch2 en multipolygonen aan ten grondslag liggen?
Zelfs Woodpeck en Simon Poole mengen zich in deze discussie.

Klopt… dat heb ik ook al opgemerkt bij bepaalde zoom-niveaus.
Zelf denk ik dat de oorzaak bij het Veerse meer komt doordat de boundery over dezelfde relatie loopt als de coastline. http://tools.geofabrik.de/osmi/?view=multipolygon&lon=3.72808&lat=51.52551&zoom=17&opacity=0.59&overlays=invalid_geometry_hull,duplicate_ways,intersections,intersection_lines,ring_not_closed_hull,ring_not_closed,unconnected_end_nodes,touching_inner_rings_hull,touching_inner_rings,role_mismatch_hull,role_mismatch,duplicate_tags_hull,duplicate_tags,multipolygons_type_is_boundary,type_is_boundary,ways,role_markers,way_end_nodes,way_nodes
Dat krijg je met Potlatch niet eens voor elkaar denk ik.

edit*(
Die bruine kleur komt van de kleur van kerken. Hier in Finland https://www.openstreetmap.org/node/2082813401/history is een kerkgebouw leeggelopen over heel Europa. :roll_eyes: (Duitse Forum)
Kan een Veerse Meer ook leeglopen op dezelfde manier?
Geen paniek… Het was een node van dat gebouw dat 6000 km was verschoven… :roll_eyes:

Nu begrijp ik eindelijk wat HendrikKlaas bedoeld met onder water lopen. :slight_smile:
Ik gebruik Potlach2 nog af en toe voor kleine reparaties en ik heb wel gezien dat bepaalde gebieden blauw werden. Hinderlijk, maar ik had geen idee waar het vandaan kwam en het ook maar gelaten.
Zelf heb ik al snel de zure appel doorgebeten en ben van Potlach2 op JOSM overgegaan. Ik ben veel met fiets- en wandelroutenetwerken bezig en dat kun je eenvoudigweg niet in Potlach2. Dat is een rampenscenario.
En de controles in JOSM zijn soms hinderlijk als je snel wat wilt uploaden, maar aan de andere kant vis je wel zo fouten uit OSM.

@dvdhoven:
Via JOSM worden de “fouten” die door jezelf gemaakt zijn gecheckt voordat de upload plaatsvind. Hiervoor draag je dan ook verantwoordelijkheid om deze opgelost te krijgen. Indien je met vragen zit zou je natuurlijk kunnen zoeken naar de oplossing of op het forum de vraag stellen. Je kunt dan zelfs overwegen om je aanpassingen toch te uploaden.

Naast deze check kun je zelf ook de validator starten. Je zult zien dat er vaak onvolkomenheden tegenkomt in de resultaten.
Niet alles is oplosbaar overigens.
Maar deze manier kun je gebruiken om kleine foutjes te repareren.

Naast de validator zijn er ook tools om fouten op te sporen in OSM.
Osmose is vorig jaar geïmplementeerd voor Nederland. Tegenwoordig wordt deze aangeraden.
Ook KeepRight is een foutanalyser.

Overigens is niet elke “hit” een fout. Wel is de programmering van Osmose zo geschreven om deze te filteren om aandacht te vestigen op deze bevinding.

Je zult zien je veel leert als je fouten, die je kunt oplossen, hersteld.

Heren, voor kleine reparaties lijkt P2 dan nu ook niet meer bruikbaar ? De commotie rond de IJssel ontstond nadat de brug bij Olst klaar was en de rivier overliep. De breuk lag tussen Zwolle en Deventer zonder een recente dader 2011 of 2013. De rivier was ook op verschillende niet consequente wijze getagged. Voor zon hele bedding is JOSM misschien wel de juiste tool, maar dat werkt niet echt snel, de database wordt dan groot, maar dat kan ook aan de configuratie liggen. Je neemt voor je t weet de grote plaatsen mee in de download.
dvdhoven die 2000 grens is dodelijk nadat je een bestand maakt van > 2000 nodes, dat treedt al op als je iets mooier of gedetailleerder maakt, je kan het dan niet meer opslaan en moet je wat verwijderen of weg knippen. Als Newbie sta je er dan toch onherroepelijk of op de oevers van het water om het op te lossen of al je werk gewoon weg te gooien.
Nu terug naar de spontane breuken, wat doen we daarmee, melden :slight_smile: P2 wordt toch niet meer verbouwd lijkt mij. En wordt er dan nog uitgezocht hoe het verschijnsel van die breuken op kan treden ?
Heb net een stuk polder bij Westzaan opgelost mbv JOSM, met sloten over t gras of omgekeerd, maar ook met een incomplete polygoon wel outer maar geen inner, komt nog. En meer dan 2000 nodes, verknippen dus maar wel opgeslagen en overgelopen.

Niet alleen mijn eigen fouten, als ik op de upload knop druk, geeft hij ook fouten van anderen in dat gebied. Ik voer bijv geen naamloze wegen in, dus als JOSM een naamloze weg meldt, is ie niet van mij. Vragen heb ik meestal niet, soms wel, maar het ging mij vooral om het feit dat het knap irritant kan zijn als je snel wilt afsluiten en er dan out of the blue allerlei fouten opduiken. En inderdaad een deel van de waarschuwingen laat ik inderdaad zitten. Al dat gezeur dat knopen niet de route blauwdruk passen, zal wel, net als wandelroutes die met foot ipv hiking zijn getagged. Foot vindt JOSM niet leuk.
Keepright ken ik, gebruik ik ook af en toe om weer wat dingetjes op te lossen. Osmose ken ik niet, daar ga ik naar kijken.
En verder even voor het begrip, ik heb 6 jaar ervaring als mapper, maar dan voor de fietsersbond, dat is een iets andere tak van sport. Verder heb ik ruim 30 jaar ervaring in de automatisering, grootste deel van de tijd in ondersteuning van systemen. Dat betekent dat een programma als JOSM en ook OSM wel nieuw is, voor mij, maar veel van de begrippen, achterliggende gedachtes niet. Op mijn werk was ook altijd de slogan als je eenmaal kunt programmeren, hoef je alleen maar de andere taal te leren, het vak zelf verandert niet zoveel.
Het was even wennen en prutsen, maar nu heb ik de kunstjes van fietsroutenetwerken in OSM door. Blijft naar mijn idee wel een vreselijk fragiel bouwwerk en ook lastig te doorgronden voor iemand, die nieuw begint. En ik dacht altijd dat het fietsroutenetwerk en ook de LF routes en fietsroutes bij de fietsersbond al lastig waren. :stuck_out_tongue:

JOSM valideert inderdaad enkel waar je zelf iets aan wijzigt. Dus als je een weg splits die geen naam heeft, dan krijg je daar een waarschuwing voor. Ik ben niet zeker of de waarschuwing er ook komt als je een node toevoegt aan zo een weg.

Ik weet het niet zeker maar volgens mij komt er al een waarschuwing als je een way/node aanraakt.