Gebruik van OSM als basis voor toepassingen binnen Vlaamse Overheid

Hallo

Als GIS-cel van het Agentschap Wegen en Verkeer zouden wij graag meer info krijgen hoe we OSM zouden kunnen gebruiken als basisbestand voor onze toepassingen.
Momenteel hebben wij ons eigen routesysteem dat wij editeren in een gis toepassing waaraan wij eigen data hangen zoals wegcategorie volgens RSV, interne wegcode, …
Graag zouden wij willen onderzoeken dat het mogelijk is om ons routesysteem te enten op OSM.
Kan er iemand van de community ons hierover meer uitleg geven?

Met vriendelijke groeten.

Dag Geert,

Ik kan je hier zeker mee verder helpen, toch minstens wat advies of feedback geven over wat mogelijk is. Als je mij mailt op ben.abelshausen - at - gmail.com stuur ik je mijn verdere contactgegevens.

Groeten,

Ben

Misschien even wat technische achtergrond geven, dan kan je zelf ook al beter de mogelijkheden en problemen inschatten

Dus, als ik het goed begrijp, dan willen jullie de data van OSM gebruiken om zelf eigenschappen aan de wegen te hangen? Jullie vertrouwen dan op de community om de bepaalde zaken (zoals bijvoorbeeld de straatnamen en basisgraaf) bij te werken, terwijl jullie extra data aan wegsegmenten hangen en die ook onderhouden?

Misschien is het best om eerst het datamodel van OSM uit te leggen. In OSM zijn er 3 data primitieven:

  • Nodes: Een node of punt heeft coördinaten
  • Ways: Ways, polylines of wegsegmenten zijn een geordende lijst van nodes
  • Relations: Relaties zijn een geordende lijst van andere primitieven. Ieder element in die lijst kan ook een rol krijgen (een naam)

Alledrie die primitieven kunnen tags hebben. Tags zijn simpele key=value combinaties, bijvoorbeeld highway=motorway om een autostrade aan te duiden, of maxspeed=70 om een maximum toegelaten snelheid te mappen. Documentatie voor de meestgebruikte tags kan je op de wiki vinden (bijvoorbeeld de highway key: http://wiki.osm.org/wiki/Key:highway)), maar iedere mapper is vrij om zijn eigen tags te bedenken (liefst voor zaken die nog niet gestandardiseerd zijn).

Let op dat ways ook voor andere doeleinden gebruikt worden dan enkel motorwegen. Een closed way (waarvan de begin en eind node dezelfde zijn) kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een gebied aan te duiden, met de tag building=yes wordt dan aangeduid dat dat gebied een gebouw is.

Relaties worden gebruik om zaken uit te drukken die moeilijk met nodes en ways te mappen zijn. Bijvoorbeeld de turnrestriction relatie duidt aan dat het verboden of verplicht is om van één weg naar een andere af te slaan. Of de multipolygon relation wordt gebruikt om gebieden met gaten te mappen.

Ieder primitief element krijgt ook een id en een versienummer. Wanneer er iets wijzigt aan het element (bijvoorbeeld het verplaatsen van een node, of het wijzigen van een tag), dan wordt het versienummer van dat element verhoogd.

Jammer genoeg zijn die ids niet echt permanent. Als een way bijvoorbeeld gesplitst wordt (omdat beide delen andere tags nodig hebben), dan krijgt 1 stuk een nieuwe id, en behoudt het andere stuk de oude id. Bij het samenvoegen van ways worden de nodes van de ene naar de andere gecopieerd, en wordt 1 way uit de database gewist. Vooral splitsen gebeurt heel frequent. In OSM is het normaal om eerst een goede basiskaart te hebben, en pas daarna extra details (zoals maximum gewicht, snelheid, ondergrond, …) toe te voegen. En dat toevoegen van extra details zorgt er vaak voor dat de ways gesplitst moeten worden.

In dat variabel zijn van ids schuilt meteen ook het grootste probleem bij het combineren van OSM data met andere data. Je kan namelijk niet zeggen dat je referentie xyz aan OSM way 1302 hangt, want bij de volgende update kan way 1302 plots een aantal keer gesplitst zijn, of misschien volledig verdwenen. Zonder dat er in werkelijkheid iets gebeurd is aan die weg.

Hopelijk helpt dit wat om de mogelijkheden en problemen in te schatten.

Groeten,
Sander

Hallo Geert, er is ook een maillist, waar er veel ‘onderwerpen/info’ staan i.v.m. ‘map-problemen’ : https://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk-be/
m.v.g.,
henke

Zou het ook niet mogelijk zijn om een ‘gezamelijke’ site, waar men OOK foto’s of ‘snapshots’ op een ‘gebruiksvriendelijke manier’ kan posten(sharing-site, zoals flickr of photobucket of zoiets), waar dan ‘uitleg’ bij kan komen, om een ‘probleem’/toestand goed te kunnen ‘verduidelijken’ aan mekaar?
Men kan daar dan eventueel een ‘tijdslimiet’ op zetten, om die site niet te ‘overbelasten’, of als het ‘issue’ is opgelost, de desbetreffende foto’s dan pas verwijderen.
Hier op dit forum kan men blijkbaar niet ‘rechtstreeks’ een image posten vanuit je eigen computer :frowning:
Ik bedoel zoiets bijvoorbeeld, waar ik(nickname nougabolle, eens een post gedaan heb) : http://www.seniorennet.be/forum/viewtopic.php?t=184219

Henke, misschien beter een nieuwe topic starten ?
Ik zie dat sommige mensen foto’s delen van hun dropbox account. Zelf doe ik het vanaf mijn foto website.

Het zou prachtig zijn als wij als OSM-gemeenschap een manier zouden kunnen vinden om samen te werken met Wegen en Verkeer. Hoe dat praktisch in zijn werk zou moeten gaan, is me niet helemaal duidelijk.

Ben zal jullie zeker wel kunnen helpen om uit te zoeken of de data, in de vorm hoe wij die verwerken wel geschikt is als basis voor GIS.

Wat ik me afvroeg, toen ik je boodschap zag verschijnen deze ochtend, is of jullie al jullie data zouden willen gaan toevoegen aan OSM. (En dus vrijgeven onder een vrije ODBLicentie). Op zich kan dat. tags kunnen vrij gekozen worden. Spijtig genoeg zijn er geen garanties dat het ook zo blijft staan. Iedereen met een account kan OSM-data wijzigen. Het zit dan wel in de historiek, maar uitvissen hoe het allemaal in elkaar zat, is niet zo simpel. Er moet dan een systeem worden uitgewerkt dat die wijzigingen opvolgt.

Als jullie dat willen doen, zullen jullie een grote bereidheid vinden om de data te helpen omzetten. Het zal echter wel even duren, aangezien we niet met zo heel veel zijn, hier in België.

De andere mogelijkheid is om de wijzigingen in de OSM-data elke minuut te volgen en te synchroniseren in een lokale databank. Jullie interne data in aparte tabellen en dan combineren (Ik vermoed op basis van shapefiles, om te zien wat met elkaar overeenstemt).
Dan moet er weer worden uitgezocht wat voor effect dat heeft, licentietechnisch, als je dat gaat publiceren.

Spannende/interessante tijden!

mvg

Jo

Toeval of niet ? Ik heb deze voormiddag met AGIV gebeld, om te ‘pleiten’ voor een soort ‘samenwerking’ met OSM mappers :stuck_out_tongue:
@escada : Ik werk ook met mijn ‘eigen’ sharing-site(owncloud), maar niet iedereen heeft ‘zo iets’, vandaar mijn vraag :wink:
Ik geef hier een voorbeeld : https://smartshare.be/index.php/s/St3KGlnTEsp2BK9
Op LARA kan ik, als ‘particulier’, geen ‘duidelijke’ vermelding doen, dat op bovenstaande foto, waar ik een snapshot van gemaakt heb, dat de ‘blauwe lijn’ die ik gemaakt heb, de straatnaam ‘Mechelsesteenweg’ heeft. Waar het licht blauwe kruisje staat op bovenstaande foto, staat in werkelijkheid een straatnaambord : https://smartshare.be/index.php/s/eFPbmfmgXMOKDnj

en Kerkplein nr. 27 op LARA (ook in Heist-op-den-Berg) is een garagebox, en heeft geen huisnummer… de ‘werkelijke’ nr. 27 is tegenover die garagebox :wink: : https://smartshare.be/index.php/s/4DfmSZgARKtaJEK

In Duffel : ook een fout : Itterbeek moet Oude Liersebaan zijn , tot aan grens Lier/Duffel : https://smartshare.be/index.php/s/5eqV7SxU0eAfSwB
https://smartshare.be/index.php/s/nvBsqzthc6X6czd
https://smartshare.be/index.php/s/qtqOEwEZkrADOzh

Nog meer toeval: in Nederland speelt dezelfde vraag vanuit Rijkswaterstaat (het Nederlandse equivalent van het Agentschap Wegen en Verkeer).
Zie http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=30498
Daar hopen we in april of mei een sessie met mensen van Rijkswaterstaat én OSM op te zetten om daar te bezien wat we voor elkaar kunnen betekenen.

hartelijke groeten “van boven de Moerdijk”,

Gert-Jan

Hallo GJ,
mooie ‘vooruitzichten’ hebben jullie … misschien kunnen jullie ook eens dit laten zien aan julie ‘instanties’ , om ‘samen’ iets ‘op te zetten’ :wink: ;
http://www.pcmweb.nl/nieuws/libreoffice-komt-cloud-vorm.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/OwnCloud
of
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/NL:Main_Page
zoals bijvoorbeeld :
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Talk:Cycle_Node_Network_Tagging#knooppuntennetwerken_.28Dutch.29

(off-topic) : Ik ben voorstander van het gebruik van ODF (Open Document Format) en HTML5 .
ODF is een ISO standaard, die wereldwijd word gebruikt om samen te kunnen ‘communiceren’ ;
https://forum.openoffice.org/en/forum/viewtopic.php?f=49&t=53950

m.v.g.,
henke

‘Enten’ wil eigenlijk zeggen ‘samenvoegen’ he :wink: … zou mooi zijn, als jullie samen met andere overheden(zoals bijvoorbeeld de nederlandse ‘tak’ :stuck_out_tongue: van Wegen en Verkeer) zouden ‘spenderen’ in luchtfoto’s (en eventueel panoramische foto’s), en die dan zouden enten/samenvoegen met OSM … zoals streetview en maps van google bijvoorbeeld . :wink:

Hier is een interessant idee ; →
https://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk-be/2017-November/010310.html
Elke straat in een soort ‘register-database’, met een unieke ‘codenummer’ , zodat zulks , of zulks niet meer voorvalt …
:sunglasses:

Blijkbaar zijn er al tal van Nederlandse straten met een unieke wikidata-code d.m.v. een ‘bot’-script →
https://www.wikidata.org/w/index.php?search=Prins+Hendrikstraat&title=Special:Search&fulltext=1&searchToken=67jcifqcpmwg2satmaj1vbndd
https://www.wikidata.org/wiki/User:RobotMichiel1972
:sunglasses:

Het is behoorlijk ver na datum van de originele vraag, maar toch even ‘my two cents’.

Ik neem aan dat OP het heeft over het routeringssysteem voor zwaar verkeer. De kaarten daarvan worden/werden op het Multinet kaartensysteem van Teleatlas gebouwd.
Nu is het alleen zo dat het een ramp is om die ergens online in grafisch formaat terug te vinden, er zijn alleen tekstuele routebeschrijvingen. Ik vermoed dat (door de data waarop ze gebouwd zijn) er ook geen licentie is om de intern opgemaakte kaarten publiek beschikbaar te maken.

Welke rol kan OSM daar in spelen? Daar lijkt de rol me relatief beperkt. OSM kan als ‘basis-dataset’ gebruikt worden, in shapefileformaat, waar AWV dan een extra attribuutveld in maakt. Zo kunnen zij alles stijlen naar wens een een eigen legende opmaken, en op basis van die shapefiles alles zelf renderen in een geloket (of enkel een shapefile met de ‘geselecteerde routes’, en die bvb via Leaflet combineren met OSM achtergrond).

De omgekeerde (‘ideale’ beweging) dat die data gewoon OSM verrijkt lijkt me minder evident:

  1. Er is volgens mij geen specifieke tagging die AWV hiervoor kan ‘opeisen’
  2. AWV heeft geen ‘alleenrecht’ op het beheer, dus iedereen kan er in gaan aanpassen. Lijkt me eerder onhandig, en enige manier om dit te vermijden is in een ‘lokale’ kopie werken waar geen anderen zich kunnen inmengen.

Volledigheidshalve: dat vind ik wat spijtig, maar dan heb ik liever de ‘beperkte gebruiksoptie’ waarbij wel grafische referentie publiek consulteerbaar is voor het zwaar vervoersnet, dan het onhandige gedoe wat nu te hanteren is als opzoeking…

let give me some sunshine

ok i got this nonsense

Moderator note: I’ve split this thread at comment 17 because it had gotten wildly off-topic. The other part now lives at https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=66536