Pyöräteiden nimeäminen

Nimesin Itä-Vantaalla joitakin pyöräteitä vieressä kulkevan autotien mukaan. Tällä tavalla Garmin osaa näyttää tien nimen eikä vain ”Jälki”. Toivottavasti kenelläkään ei ole mitään tätä vastaan.
Lahdentiellä lähellä Vantaan ja Keravan rajaa on pikku pätkällä pyörätietä virallinenkin nimi, jonka tietenkin jätin entiselleen.

Ulkomailla tämmöistä ei osmissa ole näkynyt harrastettavan. Tien nimen siirtäminen viereiseen pyörätiehen olisi tarvittaessa kivempi hoitaa mkgmapin säännöillä tai muunnettavan tiedoston esikäsittelyllä, mutta sellaiseen ei vielä ole työkaluja… Osmosikseen voisi, jos olisi perehtynyt, ehkä kirjoittaa pluginin joka kopioi pyörätielle tarpeeksi lähellä (<20 m eikä muuta* välissä) olevan samansuuntaisen autotien nimen, jolloin esikäsittelyversio onnistuisi.

*) hyväksytään kuitenkin aita, nurmikko, puiston reuna, scrub, jne. - pitäisi miettiä ja menee laskennallisesti entistä työläämmäksi ellei mahdottomaksi osmosiksen rakenteen huomioiden

Jos kaikki tie + viereinen pyörätie -rakennelmat olisi aina sopivasti nimetyillä relaatioilla yhdistetty niin mkgmapin säännöt kai sen osaisivat lisätä pyörätielle, mutta olisi toistaiseksi ja tulevaisuudessakin yliampuvaa tehdä relaatioita jokaisesta tiestä sekä huonosti tuettuna editoreissa.

Olen gpsmid:in suhteen ajatellut, että olisi joskus hyvä informaatio jos navigointiohjelma näyttäisi pyörätiellä lähellä kulkevan tien nimen. Tällöin ohjelmaan pitäisi laatia jonkinlainen heuristiikka joka päättelisi, missä tilanteissa näytetään autotien nimi.

Äkkipäätä ajatellen pyörätien nimeäminen jo kartalla vaikuttaa järkevältä silloin kun se selvästi kulkee autotien vieressä ja sen voi mieltää olevan siinä mielessä kulkijan kannalta samaa tietä. Seuraava ajatus on, että mitähän seurauksia tuosta on navigointiohjelmalle esim. kun etsitään tietä tai tiellä olevaa osoitetta? Tuleeko kohdetieluetteloon kaksi tietä (autotie ja pyörätie) joista pitää valita? Näyttääkö navigointiohjelma ne kahtena vai yhtenä?

Periaatteesa pyörätien nimeäminen autotien mukaan voisi johtaa siihen, että navigointiohjelma pitää laatia niin, että se näyttää kohdeluettelossa ensisijaisesti ne tiet jotka ovat ko. kulkuneuvolle sallittuja, tai jos navigointimoodi (auto/pyörä/kävely) kysytään kohdetien valinnan jälkeen (kuten esim. gpsmid nyt tekee), joutuu navigointiohjelma ehkä vaihtamaan kohdetien pyörätiehen. Mutta tuohan on kyllä lopputuloksen kannalta vain hyvä juttu, jos pyörällä kuljetaan niin pyörätietä pitkin sinne kohteeseenkin on tarkoituksenmukaista mennä ja lain mukaan periaatteessa pitääkin mennä.

Siinä vaiheessa kun navigointiohjelmat alkavat tukea kohdeosoitteen (sisältäen talonnumeron) mukaan reititystä, kohdetien merkitys vähenee kun talonumero on kartalle sijoitettu piste tai rakennus.

Alan kallistua, varsinkin kun yhä kauempana tiestä kulkeviin pyöräteihin ilmestyy nimiä, siihen että ei sen pyörätien nimi silti ole sen viereisen tien mukainen; yleensä pyöräteillä ei ole nimeä lainkaan, ja joskus niillä on ihan omansa. Garmin-karttoja varten voisi nuo nimet siirtää vaikka tagiin
name:isnextto=Kehä III
jolloin garmin-karttojen luominenkin pitäisi sujua yhtä komentoriviparametria ja/tai yhtä tyylitiedoston riviä muuttamalla.

Ehdotuksesi kuulostaa järkevältä, ja tosiaankin merkitsemiskäytäntöni häivyttää tietoa siitä, että joillakin pelkästään pyöräilyyn tarkoitetuilla väylillä on nimi. name:isnextto on mielestäni tarpeettoman pitkä määre ja sekoittuu syntaktisesti kielikoodiin (esim. name:fi, name:sv, name:en). Sopisiko alt_name paremmin? Tai jokin uusi, kuten way_name? Kysäisenpä mkgmap-listalla, jos vaikka muut olisivat jo ottaneet jotakin käyttöön.
Tierelaatio väylän kaikkien ajoratojen välille vaikuttaisi teoriassa parhaalta idealta, mutta käytännössä relaatioilla on taipumus rikkoutua huonojen muokkausohjelmien tai kokemattomien kartoittajien vuoksi.

Mietin asiaa edelleen ja lähetin kysymyksen englanninkieliselle palstalle. Esitin siinä kolmannen ratkaisun: lisätään uusi tagi ilmaisemaan, että pyörätien nimi onkin läheisen autotien nimi. Jossain huomasinkin tagin, jolla kiellettiin jotakin ohjelmaa piirtämästä tien nimeä.

Samantapaista tagia voisi käyttää kertomaan, ettei autotien viereen piirrettyä pyörätietä tarvitse piirtää pienillä mittakaavoilla. Se voisi selkeyttää OpenCycleMap-näkymää. Itse asiassa mkgmapissa on ollut tuollainen tyyliasetus iät ja ajat, mutta se piilottaa kaikki pyörätiet, polut ja pikkutiet leveällä zoomilla, myös metsä- ja peltoalueiden ainoat reitit.

“:isnextto” oli vain ensimmäisenä mieleen tullut kun mietin “lyhyintä kuvaavaa” sanaa/lausetta.

Osmarender näkyy tottelevan sellaista määrettä kuin osmarender:renderName=no. Olisiko siitä apua? Onkohan Mapnikissa mitään vastaavaa? Olisiko se sinua tyydyttävä ratkaisu? Ongelmahan (sikäli kun käsitän oikein) on se, että isolla kartalla näyttää hassulta, jos pyörätiellä lukee moottoriliikenneväylän nimi, kuten ”Hämeenlinnanväylä” tai ”Kehä I”.

Kokemukseni mukaan pyöräteiden nimet lisäävät pyöränavigaattorin käytettävyyttä lähes yhtä paljon kuin pyöränavigaattori helpottaa pyöräilyä tiheään rakennetuilla alueilla. Suomen kaltaisissa maissa, joissa ei rakenneta kunnollisia pyöräkaistoja ajoradan molempiin reunoihin vaan pyörätie saattaa päättyä tai vaihtaa puolta yhtäkkiä, on pakko piirtää pyörätiet omina teinään, jotta reititys voisi toimia. Kääntymisopasteista on rajoitetusti apua, jos niissä lukee vain ”Jälki” eikä lainkaan tien nimeä, jota voisi verrata tienviittaan.

Suurten moottoriliikenneväylien vieressä meluaidan takana kulkevilla pyöräteillä on erittäin hankala suunnistaa ilman navigaattoria. Meluaidan tai jopa metsän takaa ei näe autoteiden opasteita, ja pyöräteiden omat opasteet (jos nuorisojoukot eivät niitä ole katkoneet tai vääntäneet) opastavat enintään parin kilometrin päässä oleviin kohteisiin, tyyliin ”Paloheinä” tai ”Maunulan maja”. Kehä I:llä Tuusulanväylän liittymän länsipuolella on yksi hauska opaste: ”Kannelmäki 4,7 km” (muistaakseni). Samalla tiellä mainitun matkan päässä on uusi opaste Kannelmäkeen. Liittymissä voi huomaamatta joutua väärälle tielle, esimerkiksi Kehä I:ltä Hämeenlinnanväylälle. Kehä I:n tai Kehä III:n pyöräileminen päästä päähän vaatii harjoittelua tai navigaattorin. Navigaattorinkin käytettävyys lisääntyy, kun pyörätiellä lukee viereisen väylän nimi.

Usein tuntuu siltä, että kevyen liikenteen väylät rakennetaan minne ja miten sattuu ja jätetään oman onnensa nojaan (ehkä ajatellaan, että pyörällä tai kävellen kuuluu kulkea enintään muutaman kilometrin matkoja, ja huonolla säällä tai laiskuuden yllättäessä ajetaan nekin matkat autolla). OpenStreetMap on käsittääkseni lähtenyt moottoriliikenteen tarpeista, mutta kevyen liikenteen reittiverkosto täydentyy koko ajan. Tänäänkin pyöräilin 55 km sateessa asiointiajoa ja kävin ajamassa muutaman pätkän kartalle.

Hei,

Tähän aiheeseen vielä: olen kartoittanut ja piirrellyt taloja Keravan Saviolla ja Koivikossa, ja ainakin Geofabrikin työkalun mukaan OSM assosioi talojen osoitteet aina lähimpään osoitteen nimeämään tiehen, tien tyypistä riippumatta, joka esimerkiksi Koivikontiellä (http://tools.geofabrik.de/osmi/?view=addresses&lon=25.08979&lat=60.38127&zoom=18&overlays=buildings,buildings_with_addresses,postal_code,nodes_with_addresses_defined,nodes_with_addresses_interpolated,street_not_found,interpolation,interpolation_errors,connection_lines,nearest_points,nearest_roads, katso Koivikontie 15 ja 17 taloja) on ilmeisesti nimeämäsi pyörätie Koivikontien vieressä.

Siihen, onko tämä suuren suuri ongelma ylipäätään (talon osoite assosioituu tien vieressä kulkevaan pyörätiehen), tai myöskään siihen onko tämä ominaisuus vain Geofabrikin idiosynkraattisuutta, en osaa ottaa kantaa ja kuulisin mielelläni teiltä ajatuksia. Tällaiseenkin pikkuseikkaan tuli törmättyä.

Hyviä kartotussäitä kaikille!

Mitähän haittaa tuosta voisi olla? Navigaattorin osoitehaku varmaankin yrittää ohjata osoitenumerosolmun tai soitenumeron sisältävän rakennuksen luokse lähimpiä teitä hyväksi käyttäen. Ajoväylä voi leikata pyörätien, oli pyörätiellä nimi tai ei. Muuten, asuntojen postilaatikkojen paikkoja ei ole merkitty karttaan enkä usko, että tarvetta onkaan. Se on ainoa mieleeni tuleva esimerkki, jossa pyörätien nimeämisellä voisi olla vaikutusta. Postilaatikot ovat yleensä kuitenkin tontin reunassa pyörätien varressa, olipa pyörätie erotettu viherkaistaleella tai reunakivellä autotiestä. Tuosta assosiaatiosta olisi silloinkin enemmän hyötyä kuin haittaa.

Olit näköjään muistanut lisätä myös addr:street. Monissa paikoissa näkyy olevan käytössä vain addr:housenumber, mikä saattaa aiheuttaa myöhemmin yllätyksiä, jos lähistölle lisätään jokin kevyen liikenteen nimetty reitti. Toisinpäinkin onnistuu: kun lisäsin Ylästöntien bussipysäkkejä, määrittelin niille vain addr:street, addr:city, addr:country mutta jätin määrittelemättä addr:postcode ja addr:housenumber. (Garmin osaa näyttää POI:n osoitteen. Se on näppärää, jos etsii valikosta lähimpiä bussipysäkkejä, pysäköintialueita, kauppoja, tms., eikä halua vaihdella karttanäkymän ja valikon välillä.)

Alun perin kuvittelin, että kevyen liikenteen väylillä on nimiä vain silloin, jos niillä saa (edes rajoitetusti) ajaa autolla, mutta Vantaan Ilolan ja Leinelän välillä metsää halkoo päällystetty nimetty pyörätie, jonka varrella ei näkynyt mitään huoltoajoa kaipaavaa. Toisaalta puuttuupa tästä läheltä Lahdenväylän alikulusta (Sorvapolulta) autoilun salliva lisäkilpi, vaikka tien varressa on huoltotie antennimastolle ja sillanpielessä joitain sähkö- ja vesilaitteita.