Idee om wat met BAG te gaan doen

Noord-West Friesland is inmiddels geheel geïmporteerd. Uit http://wiki.openstreetmap.org/wiki/File:BAG_import_graph.png blijkt dat er op 1 september nog 65.410 3dShapes panden waren. Dat zullen er nu nog maar een paar duizend zijn denk ik. Dat aantal zal niet naar nul gaan. Bijvoorbeeld de Rotterdamse Europoort (al die olieterminals) was wel in 3dShapes maar niet in de BAG opgenomen. Het lijkt er dus op dat heel Nederland nu is voorzien van adressen en nieuwe gebouwen. Knap gedaan zo met zijn allen!

Op de - overigens leuke - meeting vorige week is afgestemd dat ik vlak voor SOTM een post plaats op @talk dat de import rond is. Tot die tijd ligt er nog wel een klusje voor in eerste instantie de importeerders. Maar aangezien geen BAG import kennis nodig is zou het ook fijn zijn als niet-importeerders zouden meehelpen. De klus houdt het volgende in:

  1. zie bovenstaande post van René
  2. het oplossen van de fouten qua overlappende panden die Osmose signaleert (http://osmose.openstreetmap.fr/nl/map/, uitsluitend de overlappende gebouwen selecteren als foutmelding met ‘all severity’ als niveaus. Met de toetsen ‘DEL’ en soms ook met ‘ALT-J’ in JOSM kun je deze foutmeldingen oplossen)

Johan nog bedankt voor het organiseren van de mapping party in Leeuwarden, jammer dat er geen meer medemappers uit Friesland aanwezig konden/wilden zijn. En ook nog dank aan alle aanwezigen die de ‘verre’ reis naar het hoge noorden wilden maken. Ik heb me in ieder geval prima vermaakt.

Met betrekking tot het controleren met behulp van OSM inspector. In de praktijk blijkt dat een adres niet altijd gekoppelt is aan de straat waar hij ligt. Soms bestaan er helemaal geen straten met de adres-straatnamen.
Zie de besproken uitzonderingssituaties in Ekkersrijt, Urk en met de waternaam adressen bij Eernewoude in Friesland.

Ik kom er in de gemeente Ferwerderadiel nog 2 tegen. Het betreft huizen aan de rand van de gemeente die vlakbij/in gehuchten liggen die deels in de aanliggende gemeente liggen.
Het eerste is Bartlehiem. De huizen hier hebben als straat Bartelehiem F. Waarbij de F gok ik staat voor Ferwerderadiel. Bartlehiem ligt ook in de gemeenten Tietsjerksteradeel en Stiens maar die gebruiken gelukkig niet zo’n vreemde constructie. Nergens staat echter een straatnaam bordje met Barlehiem F. Ik ga nog even verifiëren of er aan de Ferwerderadiel kant wel straatnamen ‘Bartlehiem’ zijn, dan lijkt het me verstandig de adressen maar naar ‘Bartlehiem’ te renamen. Anders lijkt het mij beter de huidige situatie te houden.
Verder zijn aan de westzijde huizen met straatnaam Nieuwebildtzijl F. Die liggen vlakbij het gehucht nieuwebildtzijl wat onder Oudebildtzijl valt. Nergens is echter een straat Nieuwebildtzijl ook niet aan de andere kant van de gemeentegrens. Ik denk dat hier eigenlijk niet zoveel aan te verbeteren is. OSM inspector zal hier een fout op blijven geven en maar het lijkt mij onverstandig dat op een gekunstelde manier op te gaan lossen om OSM inspector tevreden te stellen.

Blijkbaar is het in Nederland op een paar plekken zo dat voor adressen waarbij wel een straatnaam in de bestanden staat niet een één op één relatie met een ‘highway’ vlakbij met dezelfde naam. Uitzonderingen bevestigen blijkbaar de regel.

Goed werk!

3dShapes gaat ook een stuk de grens over, soms wel een paar kilometer, terwijl BAG bij de grens ophoudt. Dat is waarschijnlijk de voornaamste reden van de 3dShapes gebouwen die we nog hebben.

Wie beheert http://tile.openstreetmap.nl/ ook al weer? Zou diegene voor de zekerheid de import status tiles nog een keer kunnen genereren?

Dat vermoeden had ik ook, dus heb ik alle getallen op http://wiki.openstreetmap.org/wiki/File:BAG_import_graph.png opnieuw berekend, waarbij ik gebouwen over de grens niet meer meetel. Het aantal 3dShapes-gebouwen is daardoor ongeveer 10.000 lager dan bij de eerdere telling en is nu 21.000.

Ldp is degene die tile.openstreetmap.nl kan bijwerken.

Volgt Ldp dit topic nog?

Hi Math1985, kun je dat niet beter aan LDP vragen door hem een mailtje te sturen, Ldp kan wel getransformeerd zijn van een schrijver in een lurker.

Toevallig lees ik deze post nu, want normaal kijk ik nooit op het forum. Ik heb nooit een berichtje ontvangen, maar ik weet wel dat er destijds iets mis ging bij de BAG import. Het was uiteraard niet de bedoeling alle caravans te verwijderen.
Ik heb nog een bestandje op mijn computer staan waar alle polygons van de camping in staan, die ik “gered” heb, maar om de een of andere reden is het me toen niet gelukt ze weer in OSM te krijgen.
Ik heb de boel toen niet terug gedraaid omdat er erg veel werk zat in het aanpassen van alle andere caravans e.d. uit de BAG bij de omliggende campings.
Ik zal nog eens proberen of het nu misschien wel lukt en anders kan iemand misschien iets met mijn backup bestandje aanvangen :slight_smile:

Laat maar ff weten of het lukt. Als het niet linksom gaat dan zijn er nog altijd andere richtingen mogelijk om data weer terug te halen :smiley:

Het is gelukt, volgens mij staat de camping er weer precies zo in als vóór de BAG import :slight_smile:

Ik heb eens met Overpass Turbo gekeken waar er nog BAG gebouwen in Nederland staan.

Ik ben geen grote gebieden tegen gekomen die niet geimporteerd zijn. Er zijn nog wel een aantal kleinere stukjes die we gemist hebben. Wat ik tot zover tegengekomen ben:

  • Het westelijk deel van Vlieland
  • Gooium in Friesland.

Het lijkt me dat we deze stukken niet expres hebben overgeslagen, omdat ook de BAG-adressen ontbreken.

Heeft iemand tijd om deze stukjes nog even te importeren?

Hi math1985, in Gooium staan nog wat panden, maar op west Vlieland vindt je voorbij 't Posthuis slechts een militair steunpunt voor bewaking en ondersteuning van en naast het schietterrein.

Van Het Posthuis zelf ontbreekt in elk geval het adres in OSM (staat wel in de BAG). Het zou kunnen dat dat de enige is.

Ze staan er inmiddels in.

Bedankt!

Morgenavond (= zondagavond) zal Henk Hoff tijdens State of the Map Buenos Aires een presentatie houden over de BAG import. Die staat om 16:00 lokale tijd gepland, wat bij ons 20:00 zal zijn door de paar uurtjes tijdverschil met Argentinië. De presentatie is op Ustream live te volgen: http://www.ustream.tv/channel/state-of-the-map-2014

Henk tijdens de presentatie in Buenos Aires. Het beeld was goed, maar het geluid liet te wensen over.

Mocht er iemand zijn die niet genoeg van BAG kan krijgen: http://www.s-hertogenbosch.nl/bestuur-en-organisatie/werken-bij-de-gemeente/vacatures/detail/jobdetail/bag-registrator/

De video van de presentatie is sinds een paar dagen op Vimeo beschikbaar: http://vimeo.com/album/3134207/video/115363425

Ik merk dat veel BAGgeraars bij de BAG import de oude amenity=place_of_worship polygonen hebben laten staan. Dat betekent dat veel kerken nu twee keer getagd zijn, een keer als gebouw (uit BAG) en een keer als amenity=place_of_worship (van voor de BAG import). Er staan dan twee polygonen die bijna maar niet helemaal hetzelfde zijn in de database. Dat is natuurlijk erg lelijk.

In veel gevallen zal de oplossing zijn om de tags van de place of worship polygoon te kopieren naar de BAG polygoon, en de place of worship polygoon weg te gooien.

De makkelijkste manier om deze gevallen te vinden is door te zoeken op amenity=place_of_worship zonder building tag. Dat kan bijvoorbeeld met Overpass API via deze link: http://overpass-turbo.eu/s/6Nl (zoom in en klik op Run). Let er op dat niet alles wat hiermee gevonden wordt per se fout is.

Vooral Almere, Krimpen aan den IJssel, Leiden, Nieuwegein, en Noord-Holland ten zuiden en westen van Amsterdam lijken er slecht aan toe te zijn.

Ik heb er al een hoop gefixt (voornamelijk in zuidelijk Nederland), zouden anderen mij hierbij willen helpen?

In Gelderland is het redelijk gegaan, een aantal dubbele contouren inmiddels verholpen.