Digitaal Topografisch Bestand van Rijkswaterstaat

Ik zat van de week in de pdok.nl catalogus te neuzen en kwam het Digitaal Topografisch Bestand (DTB) van Rijkswaterstaat tegen. Daar staan heel precies de snelwegen, kanalen, rivieren en een strook er vlak langs in kaart gebracht. Zo precies dat zelfs de belijning op de weg op de kaart staat. Erg mooi is dat de licentie voor deze gegevens Public Domain (naar beneden scollen) is.

Deze URL in JOSM plakken en je hebt het DTB als extra image laag beschikbaar: http://geodata.nationaalgeoregister.nl/digitaaltopografischbestand/wms?.

Misschien was dit al bekend, maar mij was het als wandelaar en fietser nog niet eerder opgevallen.

Goede vondst, mij nog niet bekend heb hem gelijk toegevoegd.

Jammer. dat ik hem niet transparent ingesteld krijg.

Zou misschien eens een wiki pagina NL layers voor in JOSM moeten komen, op gebruiksdoel

Referentie datum 2011-08-12 (creatie: Datum waarop dit object is gecreëerd.)

Dus de nieuwe zaken staan er niet op.

Inderdaad een goede vondst. Ik vind het idee van Allroads om een keer een NL wiki pagina te maken van allerlei open data (wms/tms) ook goed. Ik stel dan wel voor om er bij te vermelden hoe recent de data is zodat er niet per abuis vanuit een armstoel data wordt vernietigd. :frowning:

Dacht ga eens kijken hoe een wiki pagina te maken.

Maar eenmaal aangemaakt is het dan gelijk definitief, kan je dat nog wijzingen of deleten.

NL:JOSM/Wms-Wfs layers

ik had niet voor opslaan gekozen
twijfelde nu of de naam wel goed was, of te moeilijk.
geen hoofdletters wms wfs

Daar is het Nationaal Georegister voor.

Helaas is die hele website van het Nationaal Georegister een ramp. Navigeren is een ramp en de inhoud is half onbegrijpelijk.

Neem deze pagina: http://nationaalgeoregister.nl/geonetwork/srv/dut/search#|eef60bb5-c1e2-460d-8874-0e9546fef56f

  • Gelooft er nu iemand dat de gemeente Nieuwegein een WMS laag in het Vlaams heeft? (Er is in werkelijkheid helemaal geen tekst te zien op die laag …)
  • Waarom staat er drie keer bovenaan in een machine leesbare vorm de datum 2011-05-20. Terwijl je onderaan uit de tekst moet vissen dat het dagelijks wordt bijgewerkt?
  • Bij de trefwoorden staat deze keer toevallig eens één term en hij doet terzake. Ik heb ook pagina’s gezien met een hele waslijst aan trefwoorden waarvan je denkt: Wat heeft dat er nu mee te maken?

Dus Allroads en PeeWee. Die 2011-08-12 betekent in ieder geval dat op die datum het DTB aan het Nationaal Goeregister is toegevoegd. Maar of de inhoud ervan sindsdien is bijgewerkt of niet ???

Kent er iemand een stuk snelweg dat het afgelopen jaar is ge- of verbouwd en kan die persoon eens kijken of dat goed in het WMS van het DTB te zien is.

Voor zover ik het kan zien ziet het er bijgewerkt en actueel uit, is zeker niet de situatie van 2011.

Ik heb de situatie bij Ens bekeken, de afslag bij Ens staat er op en heb ik bijgewerkt stond nog op fixme.
http://www.openstreetmap.org/#map=17/52.63821/5.81669&layers=N
De nieuwe brug Ens Kampen staat er nog niet op.
http://www.openstreetmap.org/#map=16/52.6110/5.8483&layers=N
De oude is inmiddels verwijdert in OSM.
De nieuwe is in oktober 2012 in gebruik genomen.

De nieuwe parallelbaan van de A15 bij Rotterdam staat er in ieder geval nog niet op. Niet het stuk dat oktober 2012 open is gegaan (toen weliswaar als omleiding voor de hoofdbaan terwijl die op de schop ging), maar ook de recenter opengestelde delen niet. Dat stuk (hoofd- en parallelbaan) is inmiddels al weer open sinds oktober (2013 dit keer).

Op bijvoorbeeld http://www.rijkswaterstaat.nl/geotool/wegbeheerders.aspx hebben ze de situatie van de hoofd- en parallelbaan een stuk beter bijgewerkt (op de in maart veranderde afrit 17/17a na lijkt het zelfs actueel te zijn). Al heeft het intekenen van de nieuwe wegen op de Maasvlakte 2 (toevallig ook oktober 2012, drukke maand blijkbaar) ook meer dan een jaar geduurd voordat het (in gedeelten) op deze kaart verscheen.

Blijkbaar hebben deze kaarten verschillende bronnen bij RWS en lijkt het actueel zijn van een kaart zeker geen garantie dat andere kaarten van hetzelfde gebied net zo actueel zijn.

Hier is een viewer van rijkswaterstaat.
http://www.rijkswaterstaat.nl/apps/geoservices/mapviewer2i/
Hier komt zowel DTB en NWB wegen in voor. De uitgiftedata kunt u vinden door op metadata te klikken.

Digitaal Topografisch Bestand (DTB)
Bij + kaartlagen en voeg toe, zoom in dan zichtbaar
dtb rws

DOWNLOAD shape xml etc. in zip formaat
actuele versie van het DTB kunt u hier downloaden: https://www.pdok.nl/nl/producten/pdok-downloads/atomfeeds/d . Het kan zijn dat bijvoorbeeld het DTB niet altijd de werkelijke stand van zaken weergeeft. Dit hangt samen met de verwerkings en inwintijd van het DTB.

NWB wegen
actuele versie van NWB wegen kunt u hier downloaden: https://www.pdok.nl/nl/producten/pdok-downloads/atomfeeds/n

In JOSM, wms



http://geoservices.rijkswaterstaat.nl/dtb_rws?


**
Deze is de moeite waard om te bekijken in JOSM. !!!**
Neem vlakken lijnen punten



http://geoservices.rijkswaterstaat.nl/dtb_rws?FORMAT=image/png&TRANSPARENT=TRUE&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=AAA161,AAA21,AAA162&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}


lijst met mogelijk wms voor in josm van RWS

http://geoservices.rijkswaterstaat.nl/services-index.html

**Kunnen wij hier wat mee om dit te importeren in OSM?
**de download met shape en xml files.

Daarbij denk ik aan de vlakken naast de weg.

nu Ramspol wegen en fietsroute kunnen veranderen.
http://mijndev.openstreetmap.nl/~ligfietser/fiets/?map=route&zoom=17&lat=52.61562&lon=5.84393&layers=B00000FFTFFTFFFFFFFFF

Conclusie:
Ramspol
De link van de topicstarter naar een wms layer van geodata.nationaalgeoregister.nl/digitaaltopografischbestand/wms? is ouder dan (mist ramspol tekening)
welke ik nu gebruikt hebt van geoservices.rijkswaterstaat.nl/, hiermee kon ik Ramspol aftekenen.

ook de laatste wms layer is mooi transparent, de eerdere niet, zo kan je mooi de basis layer er onder houden.

Bij afslag Ens zie je ook verschil
http://mijndev.openstreetmap.nl/~ligfietser/fiets/?map=route&zoom=18&lat=52.63895&lon=5.81937&layers=B00000FFTFFTFFFFFFFFF
Daar zie je een weg nog getekend, op de nieuwe layers van rws niet meer. In Josm vergelijk tussen verschillende wms bronnen.

Verschil BAG en RWS

Midden op de brug staat het brugwachterhuis.
Andere locatie bij Bag, geeft op het fietspad aan.
http://mijndev.openstreetmap.nl/~ligfietser/fiets/?map=route&zoom=19&lat=52.613&lon=5.84238&layers=B00000FFTFFTFFFFFFFFF
Om het verschil te zien moet je de nieuwe layers dtb installeren in JOSM.
http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2012/11/29/nieuwe-ramspolbrug-icoon-van-innovatie.html filmpje op site.

Dit kreeg ik als reactie van de Gemeente.

Dit brugwachter huisje hebben wij ingemeten met ons GPS systeem. Deze meet op de millimeter nauwkeurig. De locatie klopt dus exact.
Zo dat, dat is een verschil met rws.

Hoe verklaarbaar.

Je zou geneigd zijn het gebouw te verschuiven.

Handboek codes

Van het weekend geprobeerd de leegtes bij een afslag op te vullen.
Vanuit DTB RWS
Een stukje gedaan en de bomen.
http://www.openstreetmap.org/#map=18/52.63764/5.81506
Bovengenoemde xml opgehaald daarin de zip download locatielink, gedownload.
Gezocht naar dat stuk op de wms laag in JOSM index DTB.
nu de shape d21az_sym.shp laagdeel geopend in JOSM. En later ook de d21az_reg en d21az_ lin.
Nu zitten daar al relaties in tekst in de relatie aangepast aan OSM.
Hoe deze nu als laag te kopiëren en plakken in een ander basislaag in JOSM. incl relatie.
Krijg dan wel dubbele lijnen op elkaar.

Hoe omzetten naar een voor OSM goede onderdelen.

TIPS gevraagd hoe het beter en sneller kan.

(sloot vanwege polygon heb ik er natural=water van gemaakt met water is ditch, dan is er ook nog zoiets als lijnen van een talud, nog niet optimaal ingevoerd)
(bomen kloppen niet geheel met huidige situatie, zullen zeker nog aangeplant worden, herfst?)

Ik ben zelf in de periode 2001-2003 direct betrokken geweest bij de DTB productielijn. Ik zat toen als GIS specialist gedetacheerd bij wat toen nog “ouderwets” de Meetkundige Dienst heette, een dienst die vooral vanaf het begin van de grootschalige deltawerken in de jaren '50 een zeer belangrijke rol ging spelen bij de nauwkeurige inwinning van de natte en droge infrastructuur van Rijkswaterstaat, en daarnaast een rol speelde bij de NAP en volgens mij ook Rijkdriehoeksmeting in samenwerking met het Kadaster. Ze zaten toen nog in een mooi historisch pand aan een gracht direct aan de rand van Delft centrum.

Inmiddels zijn ze een aantal naamsveranderingen verder: als eerste een overgang naar AGI (Adviesdienst Geo-Informatie en ICT), daarna “Data en ICT dienst” en nu als laatste onderdeel van “RWS-CIV” (Centrale Informatie Voorziening). Ja, ja, leuk al die reorganisaties…

Over het DTB:

  • Nauwkeurigheid. Het DTB wordt ingewonnen met behulp van verschillende methoden: 1) landmetingen / terrestrische inwinning, 2) digitale fotogrammetrie aan de hand van luchtfoto’s en 3) (rijdende en/of gevlogen) laser scanning gecombineerd met digitaal videobeeld / fotografie. Digitale fotogrammetrie is hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste vorm op dit moment, met als belangrijk voordeel geen verstoring van het wegverkeer, gevolgd door terrestrische inwinning voor veel nieuwbouw projecten (door aannemer), en laser scanning experimenteert men al lang mee, maar ik weet niet de actuele stand van zaken. Er zaten aan die laatste techniek nogal wat haken en ogen, hoewel dat wel verbeterd is in de loop der jaren.

Bij digitale fotogrammetrie wordt aan de hand van digitale stereo-luchtfoto’s (resolutie circa 5(!)cm/pixel - luchtfoto genomen vanaf iets van 500-1000 meter hoogte als ik mij goed herinner), waarbij je dus diepte kunt zien, en vaste terrestrisch ingemeten referentiepunten, direct ingewonnen aan de hand van het stereobeeld. Daar is gespecialiseerde software in combinatie met stereo-beeldschermen en “een brilletje” voor nodig. Ik zelf heb tijdens mijn werk daar toen een plan geschreven voor de invoer van die digitale fotogrammetrie en een nieuwe ESRI/Oracle geodatabase, en de overgang daarbij van hybride analoge/digitale stereo-plotters van Leica Geosystems met gesloten software, naar een workflow gebaseerd op ArcGIS en DAT/EM software. DAT/EM is een bedrijf uit Alaska dat zich specialiseert in digitaal fotogrammetrische software. Zij zouden in die periode tot 2003 toen net een extension (uitbreiding) voor ArcGIS gaan uitbrengen, waarmee een naadloze werkproces mogelijk werd.

De nauwkeurigheid van al deze technieken ligt op circa 5-10cm X,Y, en iets van 10-15cm voor Z, tenminste, dit zijn de maximaal gehanteerde toleranties voor digitale fotogrammetrie en het DTB.

  • Actualiteit. Toen ik daar kwam werken, werd er vanuit de verschillende regionale directies, nog wel eens gemopperd over de actualiteit van het DTB. Door de toen nog zeer complexe workflow, was het voor de Meetkundige Dienst niet mogelijk om frequenter dan circa 1x per 5 jaar alles te herzien. Nu moet je wel nagaan, dat we hier over het hele rijkswegennet (let op: dat zijn hoofdzakelijk de snelwegen - circa 3000 km - en wat autowegen), en vaarwegen netwerk praten, in schaal 1:1000. De hoeveelheid data bij die nauwkeurigheid was ook toen al gigantisch, zeker in de context van de hardware van 10-15 jaar geleden. Ook klinkt 5 jaar erger dan het is, zoveel veranderd er na nieuwbouw in 5 jaar ook niet, en er werd wel ook in speciale opdracht voor regionale directies (die het onderhoud doen en de eindgebruikers van veel van het DTB zijn) ingewonnen, waar nodig. Je kon dus niet zeggen, dat het DTB altijd 5 jaar “oud was”…

In de praktijk kun je nu volgens mij beter spreken over “altijd actueel”. De vernieuwde workflow heeft het werkproces aanzienlijk vereenvoudigd. Er wordt ingewonnen in opdracht van de directies, vaak direct na oplevering van een nieuwe, of vernieuwde, weg, waarbij dan dus altijd de meest actuele situatie zo snel mogelijk wordt verwerkt.

Ik kan niet garanderen dat eventuele webservices op basis van het DTB ook altijd de laatste situatie weergeven, maar volgens mij (ik ben er dus al weer jaartjes uit daar), heeft RWS het nu aardig op orde. Het opstellen van zo’n webservice, in eerste instantie alleen voor intern gebruik door RWS, was ook 1 van mijn dringende adviezen in 2003…

Ik kan je als laatste zeggen, dat er heel wat know-how op al deze vlakken is binnen RWS. Het was en is altijd een dienst van techneuten geweest, ze weten wel wat ze doen. Maar fouten blijven menselijk, en worden ook binnen de gehele geobranch gemaakt…

Er wordt tegenwoordig wel veel meer uitbesteed, ook qua DTB productie. Waar vroeger RWS ook veel van het DTB door eigen medewerkers intern liet inwinnen, controleren ze nu vooral de aangeleverde gegevens van aannemers met behulp van o.a. die digitale fotogrammetrische systemen en ingemeten ijkpunten. Het werk intern is er denk ik niet veel minder om, omdat er nu wel meer en actueler wordt ingewonnen.

Nog een punt: een ander belangrijk wegenbestand binnen RWS is het NWB (Nationaal Wegen Bestand). Het NWB kwam altijd van de dienst AVV (Adviesdienst Verkeer en Vervoer), maar die is inmiddels ook al weer hernoemd tot Dienst Verkeer en Scheepvaart (DVS). Het NWB is een bestand dat veel lijkt op het wegennet van OpenStreetMap qua geometrie. Er zijn net als bij OpenStreetMap hartlijnen voor wegen met meerdere rijbanen. Het DTB laat ook die individuele banen zien. Deze twee bestanden worden gescheiden van elkaar onderhouden, in aparte workflows en systemen, en kunnen dus qua actualiteit wat verschillen. Vroeger was het zo, dat het NWB de meest actuele situatie liet zien, en het DTB achterliep door het complexere werkproces, maar dit is denk ik nu veel minder zo, tot niet meer noemenswaardig. Het NWB was wel altijd minder nauwkeurig, een hartlijn kun je nu eenmaal op meerder plekken leggen, een witte streep in het DTB niet… en het werkproces was anders, zonder nauwkeurige stereo-fotogrammetrie zoals bij het DTB.

Waar het DTB intern bij RWS vooral voor onderhoud wordt gebruikt, is het NWB vooral voor automatische plaatsbepaling aan de hand van hectometer waarden bedoeld (dynamic segmentation). Daarnaast hebben beide producten veel toepassingen op gebied van modellering / simulatie van geluidsoverlast door wegverkeerslawaai, en b.v. overstromings / doorstroom-modellering rond de rivieren (het DTB heeft immers ook een Z coordinaat voor elke vormpunt).

Laatste TIP: er is een aardige PDOK (Publieke Dienstverlening Op de Kaart) experimentele viewer. Daar kun je een goed beeld krijgen van publiek toegankelijke geo-webservices van de Nederlandse overheid, o.a. het DTB en NWB maar ook nog vele andere:

http://pdokviewer.pdok.nl/

Marco

Bedankt voor je aanvullende informatie.

Om OSM kwalitatief op een hoger niveau te brengen.

Hoe dit te bewerkstelligen?

Dit is een wel heel algemene vraag… welke kwaliteit bedoel je: geometrische kwaliteit (ligging, waar ligt het?), tagging / attribuutkwaliteit (wat is het?), actualiteit (wanneer is hier voor het laatste een controle geweest?), rendering / weergave in de OSM webservice (hoe symboliseren we het?).

  • Geometrisch: betere sattelietbeelden met hogere resolutie, die hopelijk ook goed gegeorefereerd en georthorectificeerd zijn(!) (een hoge resolutiebeeld kan zonder correctie nog zeer grote fouten in geometrische ligging hebben!). Goede GPS metingen (liefst DGPS, differential GPS tegen vast geijkt station, maar dit is voor de gewone burger niet haalbaar…). Het niet meer accepteren van foutieve geometrieen (volgens OGC Simple Features model) bij uploads naar de OSM database, zou ook zeer wenselijk zijn, maar is gezien de in GIS context nogal uitzonderlijke technische opzet met nodes, ways en relations en een key/value tagging model als basis hiervoor, een technisch zeer moeilijk te realiseren doel.

  • Tagging / attribuutkwaliteit: gebruik de vele controle tools die de OSM community heeft ontwikkeld. Maar eigenlijk ben ik van mening, dat alle editors veel strakker de tagging zouden moeten begeleiden, op basis van de meest voorkomende taggingschema’s die ook op de Wiki pagina’s staan, met zoveel mogelijk pre-sets en vaste attribuutdomeinen, zodat fouten geminimaliseerd worden. Dit is al deels het geval, maar zou wellicht nog verder doorgevoerd moeten worden. Dit is echt de enige weg naar een betere tagging basis. Dit zal echter altijd een zwak punt blijven van OSM (en misschien tegelijkertijd OSM’s kracht), het open data model…

  • Actualiteit: lastig, alles hangt van de community af, en waar ze net geïnteresseerd in zijn. Uiteraard is er niet zoiets als een vaste periode waarin goed opgeleide medewerkers zoals bij RWS, alles weer eens herzien…

  • Rendering: zoals gezegd, een aardig hels karwei, gezien de gigantische tagbasis / het rijke objectenmodel van OSM. Voor betere of te wijzigen rendering, kun je het beste een issue openen bij de Github pagina van Openstreetmap-Carto, het CSS styling model voor de hoofdpagina van OpenStreetMap: https://github.com/gravitystorm/openstreetmap-carto. Of bij een van de gespecialiseerde renderings, zoals Geschichtekarte, OpenPisteMap of OpenSeaMap b.v.

Hier boven gaf ik aan, waar ik mee bezig was, ligging van grasvlakte/vlaktes bij de afrit, en overname uit bestanden.
Ik doelde in eerste instantie op dat stukje kwalitatieve verbetering, gaten opvullen aansluitend.

Van… tot… en de kennis daar voor.

Kennis level bij de mensen die aan Openstreetmap werken.
Ik behoor tot de groep geen basiskennis op het gebied van Geo IT, talen en structuren.
Ik vraag me af hoe groot die groep is, en of er meer kennis overdracht zal moeten wezen. Om met deze groep OSM in de breedte sterker te maken.
Nu er meer opendata vrij komt, en deze in de kaart verwerkt kan worden tot kwalitatief betere OSM database.

En je hebt gelijk er zijn vele andere aspecten.

Ik snap de vraag, maar weet uit ervaring ook dat het antwoord niet simpel is. Binnen alle niveau’s van de overheid (gemeente, provincie en rijk - RWS), loopt op dit moment een mega-project: de aanmaak van een circa 1:500-1:5000 basiskaart voor heel Nederland, de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT - http://www.svb-bgt.nl). Dit wordt de vervanging van de “spaghetti” lijnenkaart van de GBKN. Doel is om tot 1 naadloos(!) bestand van heel Nederland te komen. Daarvoor moeten echter alle(!) zogenaamde “bronhouders”, die gemeenten, provincies en rijk, samenwerken en data aanleveren aan een door het Samenwerkingsverband van Bronhouders (SVB) beheerd loket, waarna uiteindelijk het Kadaster een hele grote database draaiend houdt met al die data.

De technische infrastructuur die daar voor is opgetuigd, is niet misselijk, en de potentiële problemen die nog gaan opduiken, zijn dat waarschijnlijk ook. Binnen al die overheden, heeft iedereen jarenlang ook volgens eigen data-modellen en software gewerkt, veelal vanuit historie zo gegroeid (hoewel er wel ook al jaren gewerkt wordt aan uniforme modellen). En nu moet dat allemaal samenkomen. Benieuwd wat er van gaat worden…

Wat wel positief is, dat iedereen het belang zo onderhand wel onderkend, en dat ook de verschillende softwareleveranciers tot samenwerking en uniformering via protocollen en erkende data modellen is gekomen. Dit vergroot de kans op slagen. Ondanks de vaak gehoorde klachten over mislukte grote overheids automatiseringsprojecten, weet ik dat er zeker binnen de geo-poot van de overheid, ook veel geslaagde projecten zijn. De noodzaak voor een goede geo-huishouding is gewoon te groot, en tegelijkertijd zit er juist binnen die overheidsdiensten die met geo bezig zijn, ook wel veel technische kennis, omdat daar niet alleen maar beleid wordt gemaakt, maar juist uitgevoerd.

Doel is om rond 2016 over een eerste basisversie van die kaart voor heel Nederland te beschikken. Er zijn al kleine aangeleverde stukken in de PDOK applicatie te bekijken.

Hoewel de veelheid aan ontwikkelde applicaties rond OSM anders suggereert (er zijn in ieder geval een aanzienlijk aantal software-ontwikkelaars ook actief (geweest) rond OSM), weet ik haast wel zeker dat de bulk van de OSM’ers een vergelijkbare achtergrond als die van jou hebben, en via OSM voor het eerst echt met de geo-wereld in aanraking komen.

Er is zelfs iets zeer paradoxaals al jaren aan de gang binnen de geo-wereld. Terwijl de geo-wereld binnen de overheden heel groot is, en tegenwoordig elk putje en paaltje digitaal in GIS (Geografische Informatie Systemen) is vastgelegd, is dit buiten de directe spelers (overheid en geo-bedrijfsleven), haast niet bekend bij de gemiddelde burger. Die kent alleen “Google Maps”… Zelfs op scholen wordt GIS door Aardrijkskunde docenten, door onwetendheid, vaak nog nauwelijks onderwezen. Het was een aantal jaren terug zelfs zo droevig met de onderwijskant gesteld, dat de vrij technische Geografie studierichting van de Universiteit van Delft in zwaar weer zat door gebrek aan aanmeldingen… Onbegrijpelijk, terwijl er wel veel werk in is / was. Gevolg is dat veel mensen in de geo-wereld, een soort van zij-instromers zijn. Mensen binnen die binnen overheidsorganisaties komen te werken, en vervolgens een hele nieuwe wereld zien opgaan, en op stoomcursus GIS moeten!

Nu heb ik een nieuwe versie van het digitaal topografisch bestand opgehaald.

opgelost fout van mij