Helsingin metro

Satuinpa tarkastelemaan Helsingin metroa Öpnvkartella. Hämmästyneenä huomasin, että metro loppuukin taas Itäkeskukseen, kuten vuonna kasikuus. Kasvaneita ruuhkia helpottamaan on kuitenkin ystävällisesti rakennettu rautatieyhteydet Itäkeskuksesta Mellunmäkeen ja Vuosaareen.

Routen muuntumista subwaysta trainiksi kesken matkan on hieman vaikea ymmärtää. Helsingin metro nyt vaan sattuu olemaan vähän kummallinen hybridi, mutta ei sitä tarvitse hävetä. Paikkakuntaan OSM-kartan avulla tutustuva vierailija voi luulla, että Itäkeskuksessa joutuu kiipeämään liukuportaat ylös ja vaihtamaan metrosta junaan. Tämän takia voi Mellunmäen vilkkaaseen yöelämään tutustuminen jäädä tekemättä.

Pitäisikö koko metroreitti nyt kuitenkin merkitä route=subway:nä, vai laitetaanko riita puoliksi ja merkitään koko metro saksalaiseen S-Bahn -tyyliin light_rail:iksi?

Bonuskysymys: Helsingin sisäiset bussi- ja raitiovaunureitit on merkitty tagilla network=Helsinki. Metrossa on kuitenkin network=‘Helsingin metro’, vaikka sama lippu käy kaikkiin kulkupeleihin. Onko tähän joku syy?

Kysymyksiisi pystyisi varmaan käyttäjä akilaa vastamaan, miksi on avaintanut juuri näin. Kiinnitin huomiota, että hän oli pistänyt erilliset relaatiot runko-osuudelle ja haaroille. Mielestäni parempi olisi, jos subway-relaatiot (ei siis train) kulkisivat Ruoholahdesta Mellunmäkeen sekä Ruoholahdesta Vuosaareen (ja kummallekin oma paluurelaatio maaseudulta keskustaan). Light_rail on mielestäni poissa laskuista, koska metro rakennettiin raskaimpaan sarjaan, eikä pikaraitiotieksi, joka oli suunnitelmissa vielä 1960-luvun alkupuolelle saakka. Network olisi ehkä HSL / HRT, joka on liikenteen tilaaja ja lipputulojen kerääjä ja ja ja… Operaattori HKL-Metroliikenne (Helsingin kaupungin liikennelaitos alkaa olla historiaa).

Olen kanssasi samaa mieltä relaatioista. Vaikka metrot kulkevat nimellisesti samalla linjalla, käytössä on kuitenkin kaksi eri reittiä.

Light_rail on mielenkiintoinen tapaus. Saksassa sitä on systemaattisesti käytetty S-bahn liikenteelle, vaikka light_rail ei edes ole OSM:n nykyisessä public transport -relaatioskeemassa. Kalustohan noilla linjoilla on yhtä raskasta kuin Helsingin metrossakin ja raideleveys tyypillisesti paikallisen junaliikenteen standardi. Tosin saksalaista suurkaupungeista löytyy yleensä myös se varsinainen metro eli U-bahn, joka on sitten vähän kevyempää kalustoa. Joissain on vielä ratikatkin kaiken lisäksi, joten jollain tapaahan nuo on eroteltava. Helsingissä ei toki tätä ongelmaa ole.

Wikistä (http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Finland:Helsinki/Joukkoliikenne) olen ymmärtänyt, että pääkaupunkiseudun kuntien sisäiset linjat tagataan network=Helsinki/Espoo/Vantaa jne. ja kuntien rajat (ja seutulippurajan) ylittävällä liikenteellä on network=HSL. Tämä näyttää pätevän bussien lisäksi myös raitiovaunuihin, joten miksipä ei metroonkin, kun länsimetrokaan ei ole vielä valmis.

Korjasin metron route-relaation ‘train’:istä ‘subway’:ksi, ja network ja operator -tagit saivat myös tuoreemmat arvot, eli ‘Helsinki’ ja ‘HKL-metroliikenne’.

Relaatiot pitäisi vielä yhdistää entiselleen, eli poistaa splitti Itäkeskuksen kohdalla. Tällöin jäljelle jäisi vain neljä relaatiota, Ruoholahti - Mellunmäki, Ruoholahti - Vuosaari, ja samat toiseen suuntaan. Tehköön kuka jaksaa.

Kyllä illalla ajetaan myös Vuosaari-Itäkeskus ja Mellunmäki-Itäkeskus vuorojakin, eli vähintään 6 relaatiota. Aamuista en osaa sanoa meneekö sama homma ekoille junille myös toisinpäin.


i.

Menee. Mielestäni ei noille “hallivuoroille” tarvita omia relaatioita. Jos tarvitaan, niin ratikoillekin pitäisi sitten pistää omat hallivuoro-relaatiot. Näitä reittejä on muutama kymmenkunta, esim. nelosella ja kympillä suurin osa hallivuoroista (Töölön halli) päättyy Oopperan pysäkille. Koskelan hallin vuorot ovat kimurantempeja, koska sinne ei ajeta mitään linjaa vaan ko hallin linjojen aikataulusta pitää tarkistaa mistä vuoro lähtee linjalle tai mille pysäkille vuoro päättyy, ennen kuin jatketaan Koskelan hallille.